Actualitate
Modernizarea comunei Ilia continuă. Sistem fotovoltaic, montat pe acoperișul sediului primăriei

Un sistem fotovoltaic de 35,7 kW a fost montat pe acoperișul clădirii sediului Primăriei comunei Ilia, în cadrul unui proiect de eficientizare energetică pentru care administrația publică a reușit să obțină finanțare. Prin realizarea acestei investiții, autoritățile locale își propun să-și asigure independența energetică, dar și reducerea costurilor facturilor la energie electrică.
Investițiile continuă în comuna Ilia, una dintre cele mai mari așezări rurale din județul Hunedoara. Printre numeroasele proiecte, care se derulează în această perioadă, menite să contribuie la dezvoltarea localității și pentru care administrația publică locală s-a străduit și a reușit să obțină finanțare, este și cel care vizează eficientizarea energetică a sediului primăriei, un proiect important din punct de vedere economic.
Prieteni cu mediul, dar și cu bugetul
Un număr de 84 de panouri fotovoltaice microcristaline, care vor genera energie electrică din surse regenerabile, au fost montate pe acoperișul sediului Primăriei comunei Ilia. Potrivit reprezentanților Primăriei comunei Ilia, proiectul, în valoare de 80.000 de euro, finanțat prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale -AFIR, include trei componente: kit fotovoltaic, baterii de stocare și sistem de climatizare.
Contractul de finanțare pentru acest proiect important a fost semnat în vara acestui an, la AFIR Timișoara, de primarul comunei Ilia, Marius Gabriel Omotă, aflat la cel de-al șaselea mandat.
Prin această investiție, administrația publică locală din comuna Ilia își dorește să devină independentă energetic, în același timp, urmărindu-se diminuarea valorii facturilor de curent electric. Dincolo de aspectele financiare, folosirea energiei solare aduce cu sine numeroase alte de beneficii.
Un astfel de sistem fotovoltaic prezintă mai multe avantaje, mai ales în contextul creșterii costurilor pentru enegie. Prin implementarea acestui proiect de instalare a panourilor fotovoltaice, Primăria comunei Ilia reușește, în primul rând, să reducă valoarea cheltuielilor la energia electrică pentru sediul său. Astfel, banii economisiți din facturile de curent electric pot fi redirecționați pentru alte proiecte de dezvoltare a comunității locale. De asemenea, o investiție de acest gen reprezintă producerea/consumarea de energie „verde”, absolută gratuită, ceea ce înseamnă și un mediu mai curat.
Costurile facturilor, mai mici cu circa 40.000 de lei pe an
Primarul comunei Ilia, Marius Gabriel Omotă, a explicat că, montarea sistemului fotovoltaic de 35,7 kW pe acoperișul sediului primăriei localității, în cadrul acestui proiect pentru care s-a reușit să se obțină finanțare, va produce 39.000 kwh anual, fapt ce va determina o economie considerabilă la bugetul local.
“Ne bucurăm că am reușit să obținem finanțare și pentru acest proiect important din punct de vedere economic. În primul rând, această investiție diminuează, în mod considerabil, cheltuielile bugetului local, afectate de consumul de energie electrică. Am estimat că reducem factura la energie cu aproximativ 40.000 de lei anual”, a precizat primarul comunei Ilia, Marius Gabriel Omotă.
Panourile fotovoltaice, amplasate pe acoperișul sediului Primăriei comunei Ilia, au fost puse în funcțiune și urmează, în viitor, să fie conectate direct la rețeaua națională de alimentare cu energie electrică.
Actualitate
Dosarul Mineriadei, retrimis în judecată

Ion Iliescu, fostul președinte al României, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General pentru infracțiuni contra umanității, în cadrul dosarului Mineriadei din 13-15 iunie 1990.
Alături de el, au fost inculpați și alți oficiali de rang înalt din perioada respectivă, printre care Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu și Adrian Sârbu.
Potrivit anchetatorilor, aceștia ar fi fost implicați în organizarea unei represiuni violente împotriva manifestanților din Piața Universității, care se opuneau regimului instaurat după Revoluția din 1989. Conform procurorilor, atacul soldat cu moartea a patru persoane, rănirea altor 1.311 și violarea a două victime, a fost urmat de aproximativ 1.200 de persoane private ilegal de libertate.
Investigațiile au scos la iveală faptul că acțiunile represive au fost coordonate de Iliescu și alți lideri politici ai vremii, cu sprijinul forțelor de ordine și al minerilor aduși în capitală. În timpul acestor evenimente, sediile opoziției politice, locuințele liderilor acesteia și instituțiile media independente au fost devastate, iar victimele au suferit tratamente inumane.
Cazul va fi judecat de către Înalta Curte de Casație și Justiție.
FOTO: Arhivă
Actualitate
Corvinul U15 a pierdut la penaltyuri

Ghinion teribil pentru juniorii de la Corvinul Hunedoara în sferturile de finală ale Cupei României la fotbal U15.
Aceștia au pierdut, cu 6-5, după executarea loviturilor de departajare, pe teren propriu, în fața celor de la FC Bihor, după ce la finele timpului regulamentar de joc scorul fusese egal, scor 1-1, hunedorenii fiind egalați pe final, după ce au ratat mai multe ocazii de a se desprinde. De altfel, echipele vizitatoare au câștigat toate meciurile din sferturi, celelalte rezultate înregistrate fiind CSM Slatina – Aerostar Bacău 3-4, ACS Târgu Mureș – Oțelul Galați 0-2 și Kinder Brașov – Știința București 0-2.
Actualitate
APIA: Apicultorii pot depune cereri de plată pentru sprijinul financiar aferent anului 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunță deschiderea sesiunii de depunere a cererilor de plată pentru intervențiile aferente sectorului apicol în anul 2025. Apicultorii și formele asociative pot solicita sprijin financiar până la data de 31 iulie 2025, depunând o singură cerere însoțită de documentele justificative, fie personal, fie prin intermediul unui reprezentant legal.
Pentru a facilita accesul la aceste fonduri, APIA a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” pe site-ul instituției (www.apia.org.ro). Documentul conține informații despre criteriile de eligibilitate, pașii necesari pentru completarea și depunerea cererilor, precum și obligațiile beneficiarilor.
Valoarea totală a sprijinului alocat pentru anul 2025 este de 12.163.260 euro, fiind împărțită egal între Uniunea Europeană (50%) și bugetul de stat al României (50%). Apicultorii trebuie să realizeze cheltuielile aferente intervențiilor între 1 ianuarie și 31 iulie 2025. După finalizarea verificărilor administrative și a controalelor la fața locului, APIA va efectua plățile conform sumei eligibile stabilite.
Cererile de finanțare se depun la sediile Centrelor Județene APIA sau la APIA Municipiul București, în funcție de sediul social al solicitantului, vatra stupinei, locul de deplasare în pastoral sau sediul formei asociative. Documentele în copie trebuie să fie certificate „conform cu originalul”, datate și semnate de către solicitant.
Sprijinul financiar pentru apicultori reprezintă o măsură importantă pentru dezvoltarea acestui sector și pentru susținerea producției de miere de calitate în România.
FOTO: FACEBOOK APIA-AGENȚIA DE PLĂȚI ȘI INTERVENȚIE PENTRU AGRICULTURĂ
- Actualitatecu 2 zile in urma
Interviu cu dr. Răzvan Betea, medic primar obstetrică-ginecologie, supraspecializat în gineco-oncologie și cu subspecializare în estetică ginecologică
- Actualitatecu 3 zile in urma
Tragic: O femeie a murit intoxicată cu fum, în urma unui incendiu care i-a cuprins casa
- Actualitatecu 2 zile in urma
“Rabla pentru sobe”: Primăriile din 55 de comune hunedorene, eligibile pentru acest program
- Actualitatecu 3 zile in urma
Succes la scor pentru Corvinul
- Actualitatecu 3 zile in urma
Șofer prins băut la volan, după o urmărire în trafic
- Actualitatecu 2 zile in urma
Petrila, mai curată: Campania de primăvară continuă cu implicarea cetățenilor
- Actualitatecu 2 zile in urma
Corvinul – FC Bihor în Cupa României
- Actualitatecu 2 zile in urma
Șoferi depistați în stare de ebrietate și fără permis în județul Hunedoara