Connect with us
Data: 08/01/2025
.

Actualitate

Lucrurile merg bine la Crișcior

Publicat

pe

Situată în legendara Țară a Moților, comuna Crișcior, cu o populație de circa 4.000 de locuitori, este una dintre localitățile rurale mari din județul Hunedoara. Comuna se întinde pe o suprafață mai mare de 40 de kilometri pătrați și are în componență localitatea de reședință Crișcior și satele aparținătoare Gurabarza, Valea Arsului și Zdrapți.

Se modernizează liceul

Ca mai toate localitățile din Țara Moților, și Crișciorul a fost un important centru minier, activitate care, acum, din păcate, ține de istorie. Mineritul a făcut ca unele zone centrale ale comunei să arate ca la oraș. Acest lucru, însă, nu înseamnă că aici nu sunt obiective care merită a fi văzute. Astfel, aici funcționează schitul „Sfânta Treime”, pe raza satului Gurabarza. De asemenea, pot fi vizitate și două biserici cu o vechime apreciabilă, fiind vorba despre cea de zid, din Crișcior, ctitorită în secolul al XIV-lea, și cea de lemn de la Zdrapți, ridicată în 1852. De asermenea, în Crișcior mai există un momument al eroilor, dar și un muzeu al satului, care dezvăluie multe dintre tradițiile zărăndene. Despre Crișcior mai este demn de semnalat că este una dintre puținele comune, nu doar din județul Hunedoara, ci chiar din întreaga țară, în care funcționează un liceu. „Suntem printre puținele localități rurale din țară în care funcționează un liceu. Unitateea de învățământ este, permanent, în atenția noastră. Chiar în această perioadă se lucrează intens la schimbarea acoperișului de la corpul B al Liceului Tehnologic «Crișan», așa cum este titulatura oficială a acestei școli”, a declarat Ovidiu Ilie Furdui, primarul comunei hunedorene Crișcior.

Se lucrează în ritm alert la sala de sport

Legat de Liceul din Crișcior, trebuie aminit că, în curtea unității de învățământ, se construiește o sală de sport, iar lucrările merg într-un ritm alert. „În comuna noastră continuă lucrările de construcție la sala de sport școlară cu tribună de 102 locuri, aceasta fiind amplasată în curtea Liceului Tehnologic Crișan din Crișcior. Sala de sport va facilita desfășurarea optimă a activităților sportive, atât în cadrul școlii cât și pentru alte activități sportive extrașcolare. Finanțarea acestui proiect se face prin Compania Națională de Investiții (CNI), la solicitarea Administrației Publice Locale din comuna Crișcior. Lucrările au ca și termen de execuție 10 luni, de la emiterea ordinului de începere al lucrării, pe care l-am dat în luna mai. Acum lucrările sunt finalizate în proporție de 90% și sunt sigur că ne vom încadra în termenii contractuali”, a menționat primarul din Crișcior, Ovidiu Ilie Furdui.

Proiecte finalizate și planuri de viitor

În comuna Crișcior nu sunt doar proiecte în derulare. Un proiect a fost finalizat, iar administrația din comună are intenția să înceapă implementarea unui altuia. „Pot să anunț că au fost finalizate lucrările la sediul primăriei și la parcare, iar lucrările au fost recepționate cu câteva zile în urmă. În ceea ce privește planurile de viitor, intenționăm să amenajăm o platformă pentru gunoiul de grajd, prin fonduri din Planul Național de Redresare și reziliență (PNRR). Noi am început deja să lucrăm la un astfel de proiect, derulat prin Ministerul Mediulu, Apelor și Pădurilor, cu finanțare prin PNRR. În mod concret este vorba despre gestionarea sustenabilă a biodeșeurilor agricole, în special a celor provenite din activitățile zootehnice, prin creșterea gradului de valorificare a acestora în vederea reducerii poluării cu nitrați prin amenajarea unei platforme destinate gestionării gunoiului de grajd. Astfel, putem să facem o investiție utilă pentru întreaga comunitate, a cărei valoare poate ajunge până la un milion de euro, fără TVA. În această sumă intră, pentru administrațiile publice din zona rurală, care sunt eligibile pentru acest proiect, intră bani și pentru dotarea respectivelor platforme cu diverse utilaje, tractor cu două remorci, încărcător frontal, mașină de împrăștiere a gunoiului sau vidanje. Toate aceste utilaje vor fi folosite nu doar la respectivul sistem integrat de colectare și valorificare a gunoiului de grajd, ci și în folosul comunității, la diferite lucrări edilitar – gospodărești”, a afirmat Ovidiu Ilie Furdui, primarul din Crișcior.

Înscriși în programul „Rabla local”

Administrația publică locală din Crișcior mai vine cu o veste bună pentru șlocuitorii comunei. Ne-am înscris în programul «Rabla Local», desfășurat prin Agenția Fondului de Mediu (AFM). Am solicitat AFM finanțare pentru 50 de autovehicule, aparțind persoanelor fizice, în vederea casării acestora. Bugetul total pentru comuna noastră din acest program a fost aprobat pentru suma de 150.000 de lei, din care 120.000 de lei provin de la AFM, iar 30.000 de lei din fondurile primăriei, contractul de finanțare fiind semnat. Proprietarii din comuna noastră vor putea casa autovehicule cu vechime mai mare de 15 ani, pentru care vor primi, per bucată, 3.000 de lei Acest stimulent pentru casare conține 2.400 de lei din partea AFM și 600 de lei din bugetul local. În cadrul acestui program proprietarii nu sunt obligați să folosească acest stimulent pentru cumpărarea unei alte mașini, așa cu se procedează în programul „Rablala nivel național. Locuitorii comunei noastre se mai pot înscrie în acest program pînă pe data de 31 august, ora 16:30, prin intermediul aplicației informatice pusă la dispoziție de către AFM” a mai precizat Ovidiu Ilie Furdui, primarul comunei hunedorene Crișcior.

Actualitate

O tânără de 24 de ani, dată dispărută, după ce a plecat de acasă, din Sântămăria -Orlea

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii fac verificări pentru depistarea unei tinere, în vârstă de 24 de ani, plecată de la domiciliul său, din comuna hunedoreană Sântămăria -Orlea.

Oamenii legii au fost sesizați de concubinul tinerei care le-a spus că aceasta ar fi plecat de acasă, în urmă cu două zile.

„Poliția Orașului Hațeg a fost sesizată, în data de 08 ianuarie a.c., de un bărbat în vârstă de 46 de ani despre faptul că Muntean Roxana -Lăcrămioara  (foto), concubina sa, a plecat de acasă. În urma primelor verificări, polițiștii au stabilit că femeia de 24 de ani ar fi plecat de la domiciliul său din comuna Sântămăria-Orlea în data de 06 ianuarie a.c., în jurul orei 13:00. La momentul plecării, aceasta purta o geacă de culoare argintiu-verde, blugi de culoare neagră, ghete de culoare neagră. În continuare se fac cercetări și verificări în vederea stabilirii tuturor datelor necesare identificării acesteia”, a transmis Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Semnalmente

Tânăra dată dispărută are o înălțime de 1,60 m, o greutate de aproximativ 46 kg, păr brunet, lung, ochi căprui.

Advertisement

Persoanele care pot oferi informații, ce pot duce la depistarea femeii dispărute, sunt rugate să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Alocațiile de stat pentru copii intră, joi, în conturi

Publicat

pe

Redactat de

Alocațiile de stat pentru copii intră, mâine, în conturi.

„Sumele aferente lunii decembrie 2024, reprezentând: alocația de stat pentru copii; indemnizația de creștere a copilului; stimulentul de inserție; indemnizația de acomodare, au fost decontate. Mâine, 09. 01.2025, toți beneficiarii, cu încasarea în conturi a acestor prestații sociale, din județul Hunedoara, vor avea banii în bănci”, au informat reprezentanții Agenției Județene pentru Plăți și și Inspecție Socială (AJPIS) Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Plata pensiilor, decalată. Banii ajung la pensionari mai târziu decât de obicei

Publicat

pe

Redactat de

Pensii

Distribuirea pensiilor a fost decalată cu câteva zile, ca urmare a sărbătorilor de iarnă. Atât salariații Poștei Române, cât și cei ai Casei Naționale de Pensii Publice au beneficiat de zile libere, conform legislației. Din această cauză, pensiile pentru luna ianuarie vor ajunge la pensionari cu câteva zile întârziere.

Sumele necesare pentru plata pensiilor au fost virate către Poșta Română abia pe 3 ianuarie, iar distribuirea va începe de vineri, 10 ianuarie.

Potrivit unui document oficial, trimis de Poșta Română către oficiile județene, prezentat de newsweek.ro, achitarea drepturilor se va face la domiciliu în perioada de 10-22 ianuarie 2025, iar la ghișeu până pe 27 ianuarie.

În mod normal, plata pensiilor prin Poșta Română se face începând cu prima zi a fiecărei luni și durează două săptămâni. Plata pensiilor prin conturi curente sau conturi de card se face „în data de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni”.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate