Actualitate
Ministerul Muncii: Încep plățile pentru beneficiarii Venitului Minim de Incluziune
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, începe astăzi plata prestațiilor pentru beneficiarii Venitului Minim de Incluziune (VMI). Sprijinul financiar înlocuiește venitul minim garantat și alocația pentru susținerea familiei și a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024.
Calendarul plăților pentru cei 209.856 de beneficiari înregistrați până acum (familii și persoane singure) este următorul:
-pe 20 februarie se alimentează conturile pentru cei care au optat pentru încasarea VMI pe card;
-în ultima decadă a lunii (între 22 februarie și ultima zi a lunii) se asigură plata prin mandat poștal, conform convenției încheiate cu Poșta Română.
”VMI reprezintă un program de asistență socială, creat pentru a ajuta persoanele și familiile aflate în situații vulnerabile să depășească mai ușor obstacolele financiare pe care le întâmpină. Încurajează accesul la educație, întrucât copiii din familiile beneficiare de VMI înscriși la școală vor beneficia automat și de bursa socială. Încurajează și încadrarea în muncă, deoarece persoanele apte de muncă intră automat în programele de mediere ale ANOFM, iar cele fără nivel de instruire vor avea acces la programe de tip ”A Doua Șansă” pentru a le crește șansele de angajare”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu.
Suma totală care va fi plătită celor 209.856 de beneficiari în această lună este de 132.918.895 de lei.
VMI reprezintă un program de asistență socială, creat pentru a ajuta persoanele și familiile aflate în situații vulnerabile să depășească mai ușor obstacolele financiare pe care le întâmpină.
VMI este un beneficiu prevăzut în Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune şi are două componente şi are două componente: Sprijin pentru incluziune şi Sprijin pentru familia cu copii.
Sprijinul pentru incluziune are ca scop prevenirea şi combaterea sărăciei şi a riscului de excluziune socială şi înlocuieşte ajutorul social acordat anterior pentru asigurarea venitului minim garantat.
Sprijinul pentru familia cu copii se acordă familiilor cu copii aflaţi în întreţinere cu vârsta de până la 18 ani şi are ca scop prevenirea sărăciei şi încurajarea participării copiilor la educaţie, înlocuind alocaţia pentru susţinerea familiei. O familie sau persoană singură poate beneficia de o singură componentă sau de ambele, în funcţie de nivelul venitului de care dispune, componenţa familiei, calitatea de persoană în vârstă sau participarea copiilor la educaţie.
Pentru accesarea VMI este necesară depunerea unei singure cereri, indiferent dacă familia/persoana singură va beneficia de una sau de ambele componente ale acestui beneficiu de asistenţă socială. De asemenea, acordarea VMI se face printr-o plată unică lunară, indiferent dacă este vorba de una sau de ambele componente ale sale”, explică reprezentanții Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.
VMI nu se rezumă la acordarea unei sume de bani. Acest ajutor conţine un pachet integrat de măsuri de sprijin în domenii-cheie, cum ar fi: ocuparea forţei de muncă, serviciile sociale, educaţia, sănătatea şi locuirea, toate contribuind la reducerea riscului de sărăcie şi excluziune socială.
VMI poate fi solicitat atât de persoanele singure, cât şi de familiile care îndeplinesc condiţiile de acordare.
În anul 2024, nivelul venitului minim de incluziune, precum şi cuantumurile ajutorului pentru familia cu copii, prevăzute inițial de lege, se majorează din luna ianuarie cu 13,8%, potrivit prevederilor art. 91 din Legea nr. 196/2016, cu modificările și completările ulterioare.
Actualitate
Ilie Toma, după vot: ”Doresc ca în România regulile democrației să fie respectate”
Ilie Toma, unul dintre liderii politici locali ai PSD, și-a exprimat public votul și a transmis un mesaj mobilizator pentru cetățeni.
Actualitate
Dr. Gheorghe Firczak: “Am votat pentru democrație, pentru binele țării noastre (…) Cred în viitorul fast al României”
Prof. Dr. Gheorghe Firczak a declarat, duminică, la ieșirea de la urne, că a votat „pentru democrație, pentru binele țării noastre”.
“Am votat pentru democrație, pentru binele țării noastre. Președintele este cel care ne reprezintă mai ales în politica externă. Colaborarea internațională este la fel de importantă precum dialogul civic intern. Cred în viitorul fast al României”, a transmis Dr. Gheorghe Firczak.
Actualitate
Vetuța Stănescu: ”Am votat pentru un președinte care să aducă în societatea noastră decență, integritate, prosperitate și siguranță”
Astăzi, românii din întreaga țară sunt chemați la urne pentru a-și exprima opțiunea în primul tur al alegerilor prezidențiale, un moment considerat esențial pentru viitorul națiunii.
În acest context, Vetuța Stănescu, președintele PNL Hunedoara, a transmis un mesaj de încurajare și responsabilitate către cetățeni.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Hunedorenii s-au întors cu tolba plină de la Balcaniada de Taekwon do ITF
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Microbuze electrice pentru elevii din 23 de localități ale județului
-
Actualitatecu 22 de ore in urma
Intervenție salvatoare la Dobra: Patru pompieri hunedoreni, eroi în timpul liber
-
Actualitatecu 17 ore in urma
Poliția caută o femeie însărcinată și fiica sa de 2 ani, dispărute din Peștișu Mic
-
Actualitatecu 3 zile in urma
CJSU Hunedoara, întrunit în ședință extraordinară
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Activitatea Serviciului Permise și Înmatriculări Hunedoara, afectată de avaria de la RAR. Operațiuni, temporar suspendate
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Ajutoare de urgență, aprobate de Guvern, pentru familii și persoane singure din mai multe județe, inclusiv Hunedoara
-
Actualitatecu 5 ore in urma
Accident rutier la Geoagiu: Mașină proiectată într-o casă, o femeie salvată de pompieri