Connect with us
Data: 13/04/2025
.

Stiri nationale

Ministerul Muncii: „Peste 3,8 milioane de pensionari primesc pensii mai mari din această lună! Nicio pensie nu scade!”

Publicat

pe

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a anunțat că a finalizat, prin Casa Națională de Pensii Publice, recalcularea pensiilor din sistemul public la timp.

Potrivit reprezentanților Ministerului Muncii, peste 82 la sută dintre pensionarii din sistemul public vor beneficia de o creștere a pensiei începând din această lună.

“Concret, peste 3,8 milioane de pensionari vor avea o majorare a pensiei din septembrie 2024, media de creștere fiind de 26,65%. Această creștere se adaugă indexării de 13,8% aplicată la 1 ianuarie 2024 tuturor pensiilor, rezultând într-o creștere cumulată de peste 40% pentru cei mai mulți dintre pensionari în acest an. Subliniem că NICIO PENSIE NU SCADE. Chiar dacă în decizia de recalculare primită recent apare o sumă mai mică decât pensia din luna august 2024, se menține cuantumul cel mai favorabil, adică pensia în plată. Pentru cei care beneficiază de indemnizația socială pentru pensionari, dacă decizia de recalculare indică o valoare mai mică de 1.281 de lei, aceștia vor continua să primească suma de 1.281 de lei”, au transmis reprezentanții Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Recalcularea pensiilor s-a realizat pe baza a trei componente esențiale: punctele de contributivitate, punctele de stabilitate și punctele asimilate. Punctele de contributivitate, determinate de valoarea contribuțiilor plătite pe parcursul carierei, au avut cea mai mare influență asupra cuantumului final al pensiei.

Scopul Legii 360/2023 a fost recalcularea pe contributivitate și predictibilitatea pentru stagiile complete de cotizare care să asigure sustenabilitatea sistemului public de pensii.

Advertisement

 

Sursa foto: Ministerul Muncii și Solidarității Sociale

Stiri nationale

Tentative de fraudă de tip spoofing în numele Băncii Naționale a României

Publicat

pe

Redactat de

Banca Națională a României avertizează cu privire la intensificarea tentativelor de fraudă prin apeluri telefonice, mesaje și site-uri care disimulează o comunicare oficială a instituției bancare în vederea obținerii de date personale sau pentru efectuarea unor acțiuni care pot duce la tranzacții financiare bazate pe informații false.

‘În ultima perioadă, a fost semnalată intensificarea tentativelor de fraudă de tip spoofing, – apeluri telefonice, mesaje și site-uri care disimulează o comunicare oficială a unei instituții bancare sau a unei autorități a statului (ANAF, Poliția Română etc) – în care identitatea vizuală a Băncii Naționale a României (BNR) a fost utilizată, vizând obținerea de date personale sau efectuarea unor acțiuni care pot duce la tranzacții financiare bazate pe informații false (de tip ponturi sau recomandări de investiții). Alți atacatori au solicitat instalarea de aplicații, deschiderea de linkuri sau autorizarea unor acțiuni pe telefon prin amprentă. Aceste încercări vizează furtul de identitate, instalarea de programe malware sau efectuarea de tranzacții financiare în numele dumneavoastră’, atrag atenția reprezentații BNR într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, comunicările oficiale ale Băncii Naționale a României în mediul online se realizează exclusiv prin website-urile bnr.ro, bnro.ro și conturile instituției pe rețelele sociale LinkedIn, X, Instagram și YouTube.

Totodată, BNR semnalează că astfel de încercări de manipulare pot include și apeluri telefonice, mesaje audio sau chiar video (deepfake) în care pot apărea persoane care se prezintă ca reprezentanți ai BNR. Aceste metode urmăresc să creeze aparența unei comunicări oficiale, cu scopul de a câștiga încrederea victimei.

‘Reiterăm faptul că BNR nu solicită niciodată, prin e-mail, telefon, mesaje-text sau mesaje instant, date cu caracter personal sau alte informații confidențiale despre credite, carduri sau conturi bancare, nici efectuarea unor transferuri de bani. De asemenea, reprezentanții BNR nu cer informații cu privire la veniturile personale, credite solicitate/ aprobate/ acordate de BNR sau de alți creditori profesioniști sau alte aspecte de natură financiară. Dacă se prezintă oportunități de investiții sau de obținere a unor câștiguri rapide, facile și consistente, cel mai probabil este un atac de tip spoofing’, se menționează în comunicat.

Advertisement

BNR recomandă utilizatorilor să nu furnizeze date personale și să raporteze imediat aceste situații autorităților competente, în cazul în care au fost contactați sau au interacționat cu astfel de materiale sau site-uri false.

 

Sursa: AGERPRES

Citeste mai mult ...

Stiri nationale

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, la Reuniunea informală a miniștrilor culturii din Uniunea Europeană, organizată la Varșovia

Publicat

pe

Redactat de

 

 

Ministrul Culturii, Natalia -Elena Intotero, a participat în 7 și 8 aprilie la Reuniunea informală a miniștrilor culturii din Uniunea Europeană, organizată la Varșovia, în contextul Președinției poloneze a Consiliului UE.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, reuniunea a oferit un cadru propice pentru dialogul deschis între miniștrii culturii din statele membre, cu accent pe rolul esențial al culturii în consolidarea identității europene și în abordarea provocărilor actuale. Printre temele discutate s-au numărat sprijinirea tinerilor artiști, protejarea patrimoniului cultural și elaborarea unui nou cadru strategic pentru politicile culturale europene, cunoscut sub denumirea de „Busola Culturală”.

În intervenția sa, ministrul Natalia -Elena Intotero a pledat pentru ca „Busola Culturală” să includă principii fundamentale precum: protejarea patrimoniului cultural; finanțarea echitabilă și sprijinirea noilor generații de creatori; facilitarea accesului tinerilor la cultură; utilizarea tehnologiilor emergente – inclusiv inteligența artificială – în beneficiul culturii. De asemenea, a reiterat angajamentul României pentru sprijinirea tinerilor artiști și profesioniști din domeniul cultural și creativ, prin programe precum AFCN, rezidențe artistice, facilități fiscale și dezvoltarea infrastructurii culturale.

Advertisement

Ministrul Culturii a evidențiat importanța culturii ca pilon de reziliență și coeziune europeană, în contextul geopolitic actual, precum și necesitatea unor politici integrate pentru protejarea patrimoniului în fața dezastrelor naturale și a conflictelor armate. În acest sens, a fost reiterată propunerea României privind crearea unui Fond European pentru Patrimoniul Cultural. De asemenea, un model de bune practici a fost considerat programul Start-Up Nation, care oferă finanțare nerambursabilă pentru antreprenorii din sectoarele culturale și creative, prin care România încurajează tinerii creativi să-și dezvolte propriile inițiative.

Agenda a mai inclus sesiuni de lucru tematice, o prezentare privind experiența Ucrainei în protejarea patrimoniului său național, precum și discuții privind viitorul programului „Europa Creativă” după anul 2027.

Conform Ministerului Culturii, ca urmare a intervenției României privind jaful obiectelor de tezaur dacic de la Muzeul Drents din Assen, partea olandeză a reacționat prompt, exprimând sprijin deplin pentru autoritățile române și angajamentul de a continua toate demersurile necesare pentru recuperarea acestor piese de patrimoniu național.

“Participarea delegației române la această reuniune a reafirmat rolul activ al României în definirea politicilor europene din domeniul culturii și a oferit un prilej important de promovare a priorităților naționale privind sprijinirea creativității, diversității culturale și protejarea patrimoniului”, a mai informat Ministerul Culturii.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Stiri nationale

MDLPA: Peste 2.100 de extrase de carte funciară – eliberate luni; documentele se dau gratuit din 7 aprilie

Publicat

pe

Redactat de

 

 

Un număr de 2.152 de extrase de carte funciară au fost eliberate luni, prima zi când acest serviciu public se acordă gratuit pentru proprietari, a anunțat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, instituție aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, eliberează extrase de carte funciară, extrase de plan cadastral și de primă înregistrare gratuit pentru proprietari, dacă solicitantul cere în persoană aceste documente. Serviciul devine gratuit din 2 iunie și online, amintește un comunicat de presă al MDLPA.

‘Impunem respectul statului pentru cetățean prin abrogarea acestui tarif plătit până acum pentru un serviciu public prestat de o instituție publică finanțată din bani publici. Cetățenii ar fi plătit 53.800 lei în total pentru cele peste 2.000 de extrase eliberate astăzi’, a transmis ministrul Dezvoltării.

Advertisement

 

Sursa: AGERPRES

Citeste mai mult ...

Actualitate