Connect with us
Data: 17/09/2024
.

Social

Drepturile de protecție socială se mențin pentru pensionarii care beneficiază de majorări ale cuantumurilor pensiilor

Publicat

pe

Pensionarii care, prin aplicarea noii legi a pensiilor, au pensii mai mari de la 1 septembrie 2024 vor beneficia în continuare de drepturile de protecție socială pe care le aveau și până acum, a anunțat Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Guvernul a aprobat, luni, prin Ordonanță de Urgență, ca majorarea rezultată în urma procesului de recalculare a pensiilor să nu se ia în calcul la stabilirea drepturilor la ajutorul pentru încălzirea locuinţei şi la suplimentul pentru energie.

Actul normativ aprobat de Executiv mai prevede modificarea plafonului pentru beneficiarii Programului pentru compensarea cu 90 la sută a preţului de referinţă al medicamentelor de la 1.830 lei la 2.020 lei, precum și modificarea limitei veniturilor lunare până la care se acordă sprijinul material reprezentat de tichetele sociale pe suport electronic pentru produse alimentare şi mese calde. Astfel, limita veniturilor lunare realizate de pensionari și de persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, care au și calitatea de pensionari, crește de la 2.000 lei cât este în prezent, la 2.210 lei.

Majorările propuse iau în calcul rata medie anuală a inflației din anul 2023, comunicată de Institutul Național de Statistică, respectiv 10,4 la sută.

Actualitate

BURSE ȘCOLARE 2024 – 2025. Modificări privind bursele sociale. Câte tipuri de burse pot primi elevii și pe ce criterii se acordă acestea

Publicat

pe

Redactat de

Anul școlar 2024-2025 aduce modificări importante în sistemul de acordare a burselor școlare în învățământul preuniversitar de stat – în special, în privința bursei sociale, singurul tip de burse de care pot beneficia și elevii din învățământul primar.

Modificările sunt reglementate de noua Metodologie-cadrul de acordare a burselor, aprobată prin Ordinul ME nr. 5.518/2024.

Astfel, principalele NOUTĂȚI vizează:

– luarea în calcul a venitului pentru acordarea bursei sociale în cazul elevilor din familii monoparentale

– creșterea limitei de vârstă, de la 18 la 30 de ani, pentru acordarea bursei sociale în cazul elevilor neangajați pe piața muncii și înscriși în învățământul cu frecvență redusă sau programele de tip „A doua șansă”

Advertisement

– introducerea unui nou tip de bursă – bursa de reziliență, acordată pentru a motiva elevii cu rezultate medii să progreseze

Elevii din învățământul preuniversitar de stat pot primi 7 tipuri de burse, în anul școlar 2024 – 2025. Bursele școlare se acordă la cerere, iar unele dintre categorii pot fi cumulate.

Sumele alocate pentru burse sunt neimpozabile și nu sunt luate în considerare la calculul venitului net lunar pe membru de familie, necesar pentru obținerea venitului minim garantat, precum și pentru alte beneficii de asistență socială.

TIPURILE de burse, CUANTUMUL minim și CRITERIILE de acordare:

– BURSA DE EXCELENȚĂ OLIMPICĂ I – între 925 lei/lună și 3.700 lei/lună. Se acordă elevilor de gimnaziu și liceu care obțin premiile I, II, III, mențiune sau medalii asimilate acestor distincții la olimpiadele școlare internaționale și campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației. Se plătește pe toată durata anului școlar următor obținerii distincției. (Cuantumul bursei se raportează la nivelul salariului minim brut pe economie, la data acordării bursei).

Advertisement

– BURSA DE EXCELENȚĂ OLIMPICĂ II – 700 lei/lună. Recompensează eleviide gimnaziu și liceu care obțin premiile I, II, III la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației. Se plătește pe toată durata anului școlar următor obținerii distincției.

– BURSA DE MERIT – 450 lei/lună. Se acordă elevilor de gimnaziu și liceu (mai puțin elevii din clasele a V-a și a IX-a) cu media generală pe anul școlar anterior mai mare sau egală cu 9,50; elevilor din clasa a V-a cu media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs mai mare sau egală cu 9,50; elevilor din clasa a IX-a cu media de admitere în învățământul liceal sau profesional și dual mai mare sau egală cu 9,50; elevilor care au obținut premiile I, II și III la etapele județene ale olimpiadelor școlare, premiul I la etapele naționale ale concursurilor școlare și extrașcolare, medalia de aur la campionate naționale organizate de federațiile sportive naționale olimpice. Bursa se plătește pe perioada cursurilor școlare.

-BURSA DE REZILIENȚĂ – 300 lei/lună. Se acordă elevilor de gimnaziu și liceu (mai puțin elevii din clasele a V-a și a IX-a) cu media generală cel puțin 7 în anul școlar anterior; elevilor din clasa a V-a cu media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs mai mare sau egală cu 7; elevilor din clasa a IX-a cu media de admitere în învățământul liceal sau profesional și dual mai mare sau egală cu 7; elevilor cu afecțiuni oncologice sau cornice.

-BURSA SOCIALĂ – 300 lei/lună. Se acordă elevilor din învățământul primar, gimnazial, liceal, „A doua șansă” sau cu frecvență redusă, care provin din familii cu venituri mici (sub 50% din salariul minim net pe economie, pe membru de familie); elevilor din familii monoparentale cu venit pe membru de familie mai mic de un salariu minim net pe economie; elevilor cu unul sau ambii părinți decedați și elevilor asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială; elevilor cu deficiențe/afectări funcționale produse de boli și elevilor cu afecțiuni oncologice sau cronice; elevilor proveniți din familii care beneficiază de venit minim de incluziune. Bursa socială se acordă și pe perioada vacanțelor școlare.

– BURSA TEHNOLOGICĂ – 300 lei/lună. În anul școlar 2024 – 2025, se acordă doar elevilor înmatriculați în cadrul specializărilor din învățământul profesional, inclusiv dual, nivel 3 EQF/CNC.

Advertisement

– BURSA PENTRU MAMELE MINORE – 700 lei/lună. Se acordă mamelor minore care revin la școală (cursuri de zi) după naștere, cu condiția menținerii statutului de minor. Se acordă pe perioada cursurilor școlare, cu excepția lunilor în care elevele cumulează minimum 60 de absențe nemotivate.

Tipurile de burse care pot pot fi CUMULATE:

– bursa socială se poate cumula cu bursa de excelență olimpică I sau II/ bursa de merit/bursa de reziliență și cu bursa tehnologică

– bursa tehnologică se poate cumula cu bursa de excelență olimpică I sau II/ bursa de merit/bursa de reziliență și cu bursa socială

– bursa pentru mamele minore se poate cumula cu toate tipurile de burse școlare

Advertisement

Direcția de Asistență Socială Deva

Citeste mai mult ...

Actualitate

Oportunități pentru tinerii antreprenori din comunitățile de romi

Publicat

pe

Redactat de

REDI România, în colaborare cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, a lansat programul Start Up Roma 2024, o inițiativă menită să sprijine și să dezvolte antreprenoriatul în rândul tinerilor din comunitățile de romi.

Acest proiect, parte integrantă a programului național Start-Up Nation 2024, oferă tinerilor sub 30 de ani acces la resurse și mentorat pentru a-și transforma ideile de afaceri în inițiative de succes.

Start Up Roma 2024 include cursuri gratuite de antreprenoriat, consultanță pentru elaborarea planurilor de afaceri, asistență în înființarea firmelor și sprijin pentru obținerea finanțării în cadrul Start-Up Nation. Obiectivul principal al programului este să impulsioneze dezvoltarea economică în comunitățile de romi și să genereze noi locuri de muncă.

Programul se aliniază strategiei naționale de sprijinire a tinerilor antreprenori și vizează oferirea unui suport concret acolo unde este cel mai necesar, contribuind astfel la integrarea economică a comunităților de romi din întreaga țară. Autoritățile locale sunt chemate să disemineze informațiile despre acest program și să faciliteze recrutarea tinerilor cu potențial antreprenorial. Oportunitatea este deschisă tuturor tinerilor dornici să dezvolte propriile afaceri, beneficiind de sprijinul acestui parteneriat între sectorul guvernamental și societatea civilă.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Primarul comunei Șoimuș, apel la solidaritate pentru oamenii loviți de inundațiile din județele Vaslui și Galați. „Este momentul să dăm o mână de ajutor!”

Publicat

pe

Redactat de

Apel la solidaritate pentru familiile grav afectate de inundațiile care au lovit județele Vaslui și Galați. Numeroase gospodării au fost măturate de ape și au provocat daune de neimaginat. Primarul comunei hunedorene Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, a făcut un apel către comunitatea locală pentru ajutorarea oamenilor din cele două județe din estul țării, unde viiturile au făcut prăpăd, în ultimele zile.

 

“Dragi locuitori ai comunei Șoimuș, vă rog să demonstrăm suntem alături de semenii noștri din Vaslui și Galați. Vedem cu toții în ce situație se afla acele familii, cred că am putea fiecare să ajutăm cu ce putem pe semenii noștri. Pe lângă ajutorul autorităților am putea să ne mobilizăm și noi să îi sprijinim pe semenii noștri. Cred am putea strânge la sediul primăriei ajutoare pentru compatrioți noștri loviți de aceste inundații. Aceste ajutoare pot fi în mâncare (produse neperisabile: conserve, zahăr, ulei, etc.), apă potabilă, pături, perne. Este momentul dăm o mână de ajutor!”, este apelul primarului comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie.

Acesta a mai transmis că ajutoarele strânse din comuna Șoimuș vor fi transportate înspre oamenii din zonele sinistrate vineri, 20 septembrie 2024.

Coordonator al acestei campanii este Cristina Irimie – tel. 0729.801.882.

 

Advertisement

 

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate