Actualitate
Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită. Cardurile sociale pentru alimente – încărcate, înainte de Paștele ortodox

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită cu două luni. Astfel, beneficiarii mai pot folosi banii de pe aceste vouchere până la data de 31 mai.
Ajutoarele primite pe cardurile de energie pot fi utilizate pentru a achita facturi la energie electrică, energie termică furnizată în regim centralizat, gaze, dar și pentru orice alte materiale de încălzire ce pot fi utilizate la încălzirea locuințelor.
De asemenea, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) mai vine cu o veste bună pentru românii care beneficiază de cardurile sociale pentru alimente. Acestea vor fi încărcate cu o nouă tranșă de 250 de lei în perioada 15 – 25 aprilie, conform reprezentanților MIPE.
Actualitate
Ordin de protecție, încălcat de un bărbat din Petroșani

Poliția Municipiului Petroșani a fost sesizată, în data de 21 mai, în jurul orei 01.30, de către o femeie de 38 de ani, din localitate, cu privire la faptul că fostul concubin ar fi încălcat ordinul de protecție emis de Judecătoria Petroșani pe numele său.
Instanța a dispus prin sentință civilă ca bărbatul de 47 de ani, domiciliat în Petroșani, să nu aibă niciun fel de contact cu femeia.
Întrucât acesta ar fi apelat-o telefonic pe fosta concubină, polițiștii au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de încălcarea ordinului de protecție, cercetările fiind continuate pentru stabilirea stării de fapt și luarea măsurilor legale.
Actualitate
Transhumanța, punte între tradiție și viitor: dialog internațional găzduit în Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina

Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina a devenit, recent, gazda unui eveniment de amploare internațională dedicat conservării și promovării transhumanței – o practică agricolă tradițională cu rădăcini adânci în istoria comunităților montane. Întâlnirea a avut loc în cadrul proiectului internațional Eco-TransH – Agroecosistemul turmelor transhumante, care reunește parteneri din Franța, Grecia, Italia, Maroc, Mongolia și România.
Recunoscută recent ca Patrimoniu Cultural Imaterial al Umanității de către UNESCO, transhumanța revine în centrul discuțiilor privind sustenabilitatea rurală și conservarea biodiversității. Evenimentul a oferit participanților oportunitatea de a dezbate modul în care acest obicei ancestral poate fi transmis noilor generații și adaptat la provocările contemporane.
În cadrul întâlnirii, accentul a fost pus pe rolul transhumanței în menținerea echilibrului ecosistemelor montane, dar și pe nevoia de educație și sprijin pentru tinerii crescători de animale. Reprezentanții parcului și ai partenerilor internaționali au subliniat faptul că acest mod de viață nu este doar o practică agricolă, ci o expresie autentică a identității culturale și a legăturii dintre om și natură.
„Ne bucurăm că am putut contribui la acest dialog internațional despre viitorul transhumanței și rămânem deschiși colaborărilor care aduc împreună tradiția, natura și educația”, au transmis organizatorii Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina.
Proiectul Eco-TransH își propune nu doar să documenteze și să promoveze transhumanța la nivel global, ci și să creeze instrumente educaționale și de politici publice care să susțină acest model de viață durabil în contextul schimbărilor sociale și climatice. România, cu vasta sa tradiție pastorală, joacă un rol-cheie în această inițiativă.
FOTO: FACEBOOK PARCUL NATURAL GRĂDIȘTEA MUNCELULUI-CIOCLOVINA
Actualitate
Deva devine gazda cinematografiei europene: Festivalul Filmului European debutează cu o gală specială

Municipiul Deva se alătură marilor orașe europene care promovează cultura prin film, devenind în acest weekend capitala cinematografiei continentale. În perioada 23–25 mai 2025, sala mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” va găzdui proiecțiile incluse în Festivalul Filmului European, un eveniment care aduce în prim-plan teme actuale despre empatie, diversitate și reconectare umană.
Deschiderea oficială a festivalului va avea loc vineri, 23 mai, de la ora 19:00, printr-o gală specială, urmată de proiecția filmului „Limbă străină” (Foreign Language / Langue Étrangère, Franța-Germania-Belgia, 2024), regizat de Claire Burger. Filmul va fi proiectat în versiunea originală, în limba franceză, cu subtitrare în limba română. Accesul la gală se face pe bază de invitație, cu confirmare prealabilă până cel târziu în ziua evenimentului, ora 12:00, la adresa contact@ffe.ro.
Trei zile de proiecții europene, pentru toate vârstele
Programul festivalului cuprinde șapte producții europene, adresate atât publicului adult, cât și familiilor cu copii. Sâmbătă și duminică vor fi prezentate, printre altele, animația „Vestita invazie a urșilor în Sicilia” (r. Lorenzo Mattotti, 2019), filmul de familie „Dilili la Paris” (r. Michel Ocelot, 2018), dar și drame contemporane precum „Julie nu vorbește” (r. Leonardo van Dijl) sau „Torpila suedeză” (r. Frida Kempff).
Intrarea la proiecțiile din 24 și 25 mai este liberă, în limita locurilor disponibile, pe bază de confirmare.
O inițiativă culturală europeană cu sprijin local
Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România, EUNIC România și UCIN – Uniunea Cineaștilor din România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Deva, Centrul Cultural Drăgan Muntean, Biroul Parlamentului European, precum și cu numeroase ambasade și institute culturale europene.
Evenimentul aduce în atenția publicului din Deva o selecție de filme care reflectă complexitatea și frumusețea Europei contemporane, subliniind rolul esențial al artei în construirea unor punți de dialog între oameni și culturi.
Festivalul Filmului European – Deva 2025
Centrul Cultural „Drăgan Muntean”
Acces: gratuit, pe bază de confirmare
Confirmări: contact@ffe.ro
Pentru programul complet și mai multe detalii despre filme, publicul este invitat să urmărească site-ul oficial al festivalului sau paginile instituțiilor partenere.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA
- Actualitatecu 3 zile in urma
FOTOGALERIE| Revedere emoționantă, după 50 de ani. Generația 100 de la „Decebal” s-a reunit, la o jumătate de secol de la absolvirea liceului
- Actualitatecu 2 zile in urma
Nicușor Dan s-a impus în Deva, Hunedoara și în alte trei localități urbane ale județului
- Actualitatecu 3 zile in urma
Accident pe DN7, la intrare în Deva: șofer de 76 de ani rănit în urma unei coliziuni cu un camion condus de un cetățean polonez
- Actualitatecu 2 zile in urma
Două cazuri de violență domestică, în Hunedoara și Simeria. Dosare penale și ordine de protecție provizorii emise de polițiști
- Politiccu 2 zile in urma
Harta votului în țară. Nicușor Dan, președinte al României cu 53,60% din voturi
- Actualitatecu 2 zile in urma
George Simion, președinte în 60 de localități din județul Hunedoara. Nicușor Dan a câștigat doar în 9 localități
- Actualitatecu 2 zile in urma
Parc de 3,6 hectare în Deva, susținut prin fonduri europene
- Actualitate - Evenimentcu 3 zile in urma
Alegeri prezidențiale, turul 2. Peste 42% dintre hunedorenii cu drept de vot s-au prezentat la urne, până la ora 17:00