Actualitate
Alexandru Bălan, de la CSM Deva, premiat de Federația Română de Triatlon

Sportivul Alexandru Bălan, de la CSM Deva, a fost premiat de Federația Română de Triatlon pentru rezultatele obținute în ultima vreme.
Trofeele primite de Alex sunt pentru clasarea în top 100 la Campionatul Mondial Half Ironman din 2023, de la Lahti (Finlanda), competiție la care au luat startul peste 3.300 de sportivi, și pentru calificarea la competiția supremă din acest an, care se va disputa în perioada 14-15 decembrie, la Taupo, în Noua Zeelandă.
Alexandru Bălan va participa, pentru a doua oară consecutiv, la un Campionat Mondial Half Ironman, după ce, în concursul de calificare de anul trecut, de la Vougliameni (Grecia), a obținut un excelent loc trei!
Reamintim că triatlonistul de la CSM Deva este vicecampion național, titlu obținut anul trecut la Oradea, dar și că Alex a început foarte bine sezonul 2024, terminând pe 10, recent, o cursă puternică, la Valencia, în Spania.
Participanții la Half Ironman au de parcurs 1,9 km înot în ape deschise, 90 km pe bicicletă și 21,1 km de alergare pe șosea, deci un semimaraton.
Actualitate
„Razie de amploare la Deva: zeci de sancțiuni, 358 de persoane legitimate și sprijin canin în căutarea persoanelor ascunse










Actualitate
Parcul Național Retezat: Pădurile de fag de tip Luzulo-Fagetum

Reprezentanții Parcului Național Retezat au oferit detalii recente despre habitatele forestiere de interes comunitar aflate pe teritoriul parcului, disponibile pe website-ul oficial retezat.ro. Unul dintre cele mai importante habitate este cel al pădurilor de fag de tip Luzulo-Fagetum, regăsite pe platourile montane.
Aceste păduri sunt caracterizate de soluri sărace în nutrienți, cu o reacție acidă, formate de ploile și zăpezile bogate din zona montană. Din cauza condițiilor mai dure, flora acestor făgete este mai săracă comparativ cu cea a făgetelor din zonele de câmpie. Printre plantele specifice se numără ierburi și rogozuri de pădure, cum ar fi Calamagrostis arundianacea, Deschampsia flexuosa și Luzula sylvatica. De asemenea, în aceste făgete acidofile pot fi întâlnite covoare întinse de afin (Vaccinium myrtillus), care oferă recolte bogate de fructe aromate, esențiale pentru numeroase specii de animale.
Arborii dominanți din aceste păduri sunt fagul (Fagus sylvatica), paltinul (Acer platanoides), mesteacănul (Betula verrucosa), plopul tremurător (Populus tremula), iar la altitudini mai mari, molidul (Picea abies) își face apariția. Aceste habitate joacă un rol esențial în biodiversitatea regiunii, fiind un refugiu pentru diverse specii de plante și animale.
Parcul Național Retezat, administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, face parte din rețeaua celor 22 de parcuri naționale și naturale din România, fiind un punct important pentru conservarea biodiversității și pentru turismul ecologic.
FOTO: FACEBOOK PARCUL NAȚIONAL RETEZAT
Actualitate
Sâmbăta Mare, ziua primirii Sfintelor Paști – tradiții, semnificații și gesturi de credință

Sâmbăta Mare, ultima zi din Săptămâna Patimilor, este marcată de o profundă așteptare și pregătire sufletească pentru miracolul Învierii. În această zi, numeroși creștini aleg să meargă la biserică pentru a primi Sfintele Paști, un ritual plin de semnificație și încărcătură spirituală, păstrat cu sfințenie de veacuri.
Deși obiceiul tradițional spune că „paștile” – pâinea stropită cu vin și binecuvântată – se iau de la biserică după slujba de Înviere, mulți credincioși aleg să meargă în timpul zilei de sâmbătă, pentru a evita aglomerația de la miezul nopții. În Sâmbăta Mare, bisericile își deschid porțile pentru toți cei care doresc să se pregătească duhovnicește, să se reculeagă și să ia parte la una dintre cele mai importante rânduieli pascale.
Semnificația Sfintelor Paști
Sfintele Paști nu trebuie confundate cu ouăle roșii sau cozonacul de pe masa de Paște. Acestea reprezintă pâinea cu vin sfințite, oferite tuturor credincioșilor – fie că s-au împărtășit sau nu. Potrivit rânduielii ortodoxe, ele se consumă dimineața, pe nemâncate, înainte de micul dejun și numai după rostirea rugăciunii „Tatăl Nostru”.
Acest gest simbolic nu este doar o formă de binecuvântare, ci și o reamintire vie a Jertfei Mântuitorului și a biruinței Sale asupra morții. Prin această practică, creștinii își exprimă recunoștința și nădejdea în viața veșnică, dar și dorința de curățire și întărire sufletească și trupească.
FOTO: ORTODOXIA.ME
- Actualitatecu 3 zile in urma
Devean condamnat la închisoare pentru refuzul prelevării de probe biologice, depistat și încarcerat de polițiști
- Actualitatecu 3 zile in urma
Municipiul Deva are și al doilea viceprimar. Irinel Faur (PNL), ales în această funcție
- Actualitatecu 2 zile in urma
Percheziții în mai multe localități din județ, într-un dosar privind nerespectarea regimului armelor
- Actualitatecu 3 zile in urma
VIDEO: Reținut de polițiști, sub aspectul comiterii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice
- Actualitatecu 2 ore in urma
Sâmbăta Mare, ziua primirii Sfintelor Paști – tradiții, semnificații și gesturi de credință
- Actualitatecu 21 de ore in urma
Bărbat din Hunedoara, reținut pentru loviri sau alte violențe, tâlhărie calificată și lipsire de libertate în mod ilegal
- Actualitatecu 3 zile in urma
Viteză, alcool și droguri la volan: peste 8.300 de sancțiuni în județul Hunedoara. Poliția intensifică acțiunile pentru prevenirea accidentelor grave
- Actualitatecu 3 zile in urma
Ordin de protecție provizoriu emis la Brad. Femeie amenințată de soțul aflat în proces de divorț