Connect with us
Data: 25/06/2024
.

Actualitate

Valoarea proiectelor depuse de IMM-urile din Hunedoara: aproape 2,2 miliarde de lei

Publicat

pe

În cadrul apelului rezervat IMM-urilor din județul Hunedoara, parte a Programului Tranziție Justă, au fost depuse proiecte în valoare totală de 2,19 miliarde de lei. Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest), în calitate de Organism Intermediar, a înregistrat un interes remarcabil pentru acest prim apel dedicat „Dezvoltării întreprinderilor și a antreprenoriatului”, subcomponenta „Investiții pentru dezvoltarea IMM care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă”.

Angajamentul antreprenorilor locali

Cele 148 de proiecte însumează 2,19 miliarde de lei, dintre care 1,26 miliarde de lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Aceste cifre reflectă clar dorința și angajamentul antreprenorilor locali pentru dezvoltare durabilă și crearea de locuri de muncă. Proiectele cele mai mari depășesc 80 de milioane de lei, aproape jumătate din această sumă fiind finanțare nerambursabilă. De asemenea, 17 proiecte au bugete totale ce depășesc 40 de milioane de lei fiecare.

Repartiția geografică și domeniile de interes

Din totalul de 148 de proiecte, 36 provin din Valea Jiului, iar restul de 112, din alte localități ale județului. Deva este în fruntea orașelor cu cele mai multe inițiative, cu 20 de proiecte, urmat de Hunedoara și Călan cu câte 15 proiecte fiecare, Petroșani cu 14 și Petrila cu 8 proiecte.

Majoritatea proiectelor provin din sectorul construcțiilor și eficienței energetice (46), urmate de turism (38). Aceste inițiative vin pe fondul recunoașterii județului Hunedoara în competiția „Destinația Anului”, unde Castelul Corvinilor și Cetățile Dacice din Munții Orăștiei au fost premiate, consolidându-se astfel statutul județului ca destinație turistică de top.

Impactul economic și social

Proiectele depuse vizează și crearea a aproximativ 2.600 de noi locuri de muncă, o veste binevenită pentru un județ afectat în trecut de disponibilizări și șomaj. Adrian Mariciuc, directorul general adjunct al ADR Vest, și-a exprimat entuziasmul față de răspunsul antreprenorilor.

Advertisement

Proiectele depuse urmează etapele standard, de la depunere până la semnarea contractului și implementare. Ele trec mai întâi prin procesul de evaluare – pentru o parte dintre proiectele depuse a și fost realizată această etapă. Astăzi colegii mei au făcut și primele vizite precontractuale în județul Hunedoara, în care interacționăm la locul de implementare cu potențialii beneficiari. Este un proces de durată, le cerem răbdare antreprenorilor, însă ei trebuie să știe că în ADR Vest vor avea mereu un partener, iar scopul nostru comun este același: să dezvoltăm afaceri de succes în județul Hunedoara”, a mai declarat Adrian Mariciuc.

Etapele de evaluare și implementare

Proiectele urmează etapele standard de la depunere până la semnarea contractului și implementare. O parte dintre proiectele depuse au trecut deja prin procesul de evaluare, iar primele vizite precontractuale au fost realizate.

Finanțare disponibilă

Județul Hunedoara beneficiază de aproximativ 181 de milioane de euro pentru investiții productive în IMM-uri, din care aproape 49 de milioane de euro sunt destinate investițiilor directe în Valea Jiului. Valoarea finanțării nerambursabile per proiect variază între 200.000 și 8.000.000 de euro.

Acest apel dedicat IMM-urilor reprezintă un pas semnificativ pentru revitalizarea economică a județului Hunedoara, aducând investiții considerabile și oportunități de angajare, contribuind astfel la o dezvoltare durabilă și sustenabilă a regiunii.

Advertisement

Actualitate

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului a găzduit prima întâlnire a proiectului Interreg Danube GeoTour Plus

Publicat

pe

Redactat de

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului administrat de Universitatea din București a găzduit prima întâlnire a proiectului Interreg Danube GeoTour Plus.

Evenimentul internațional a reunit 70 de participanți din cele nouă geoparcuri și două instituții de cercetare, organizații internaționale partenere din țări situate de-a lungul Dunării, reprezentanți ai Universității din București și ai Rețelei Naționale a Geoparcurilor din România, autorități locale și parteneri locali, voluntari pentru Geoparc. Din partea Universității din București (UB), la eveniment au fost prezenți prof. univ. dr. Răzvan Papuc, prorector al UB, lector dr. ing. Ioan Munteanu, prorector al Facultății de Geologie și Geofizică, lector univ. dr. Ionuț Constantin, prodecan al Facultății de Administrație și Afaceri și conf. univ. Emilia Oprișan de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației.

Proiectul este unul ambițios, care urmărește să valorifice și să dezvolte potențialul vast al patrimoniului geologic, natural și cultural comun și modelul de dezvoltare teritorială al geoparcurilor dunărene. Mai mult, urmărește creșterea oportunităților de turism durabil și incluziv în comunitățile rurale prin implicarea unor grupuri vulnerabile precum pensionarii, femeile de la sat, comunitățile etnice, tineri cu oportunități reduse și persoane cu probleme de învățare.

Evenimentul găzduit în orașul Hațeg, la Biserica Qvo Vadis, a fost prima întâlnire față în față a partenerilor și o bună oportunitate de a discuta aplicat pe activitățile din proiect. Posibilitatea organizării unui eveniment hibrid a permis intervenția online a prof. Nickolas Zouros, președintele Rețelei Globale a Geoparcurilor. De asemenea, au fost prezenți online și reprezentanți ai Rețelei Europene a Geoparcurilor și ai UNESCO, oferind perspective valoroase asupra dezvoltării durabile a geoparcurilor.

Participanții au avut ocazia să asiste la diverse prezentări și să se implice în ateliere menite să identifice noi tipuri de experiențe specifice care pot fi oferite turiștilor din geoparcurile europene. Totodată, au lucrat la o strategie comună de implicare a grupurilor vulnerabile în activitățile de turism. Strategia vizează să ofere noi oportunități pentru aceste grupuri, implicându-le activ în dezvoltarea și livrarea de produse și servicii turistice în cadrul geoparcurilor.

Advertisement

Întâlnirea internațională din Țara Hațegului a oferit, de asemenea, o oportunitate excelentă pentru semnarea înfrățirii dintre două desemnări UNESCO: Geoparcul Țara Hațegului și Geoparcul Bükk din Ungaria, în contextul aniversării a 20 de ani de la crearea Rețelei Globale a Geoparcurilor. Această colaborare va sprijini schimbul de bune practici și va întări legăturile între cele două geoparcuri, cu accent pe activitățile de educație și de implicare a tinerilor voluntari.

Foto: Urosh Grabner, Carla Terzic, Adina Popa

Chiar dacă au avut o activitate intensă pe parcursul zilelor petrecute la Hațeg, participanții au avut ocazia să viziteze și câteva dintre obiectivele de interes din Geoparcul Țara Hațegului. Expoziția „Balauri, Dragoni, Dinozauri” de la Casa Geoparcului din Hațeg, Casa Vulcanilor din Densuș, Casa Tradițiilor, Școala de Dinozauri și Meserii și situl fosilifer din satul Sânpetru au fost câteva din obiectivele de vizitare în măsură să dezvăluie bogăția patrimoniului geologic, natural și cultural al Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului și implicarea Universității din București în acest teritoriu aparte.

Interreg Danube GeoTour Plus nu este doar un alt proiect internațional turistic transnațional, ci reprezintă un pas important către un model de colaborare pentru geoparcuri din întreaga lume interesate în oferirea de experiențe, servicii și produse sustenabile și incluzive.

La buna desfășurare a evenimentului au contribuit partenerii locali SC Adaconi srl, Asociația Drag de Hațeg, Asociația Femeilor din Santamaria Orlea, Angelina Voiaj srl, Avy Wine&Dine Hațeg și SIA Tours srl.

Proiectul Interreg Danube GeoTour Plus este cofinanțat de Uniunea Europeană, se desfășoară în perioada 2024-2026 și este sprijinit de Rețeaua Globală a Geoparcurilor. Este o continuare a unui proiect derulat cu succes de majoritatea partenerilor, în perioada 2017-2019, care a pus bazele colaborării între geoparcurile dunărene și a dus, printre altele, la crearea de geoproduse oferite turiștilor.

Advertisement

Următoarea întâlnire din cadrul proiectului va fi găzduită de Geoparcul Internațional UNESCO Djerdap din Serbia.

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului

Citeste mai mult ...

Actualitate

Lucrări de modernizare pe Coșava-Margina

Publicat

pe

Redactat de

Începând de astăzi, 25 iunie, și până pe 25 iulie, în zona Cosava – Margina, vor avea loc lucrări ample de reabilitare pe DN 68A.

Aceste lucrări sunt gestionate de Antreprenorul Drumuri și Poduri Banat (DPB), care va asigura iluminatul perimetral al șantierului și semnalizarea corespunzătoare în timpul nopții, inclusiv utilizarea piloților de circulație pentru a menține fluidizarea traficului.

Pentru a minimiza disconfortul și a evita aglomerația în zonă, conducătorii auto sunt îndrumați să utilizeze rute alternative:

  • Dinspre Nord, se poate opta pentru ruta A1 Nod Balinț – A6 Lugoj – DN 6 Lugoj – DN 6 Caransebeș – DN 68 Caransebeș – DN 68 Hațeg – DN 66 Hațeg – DN 66 Simeria – A1 Simeria sau A1 Nădlac – A1 Arad – A11 Arad – DN 7 Arad – DN 7 Ilia – A1 Ilia.
  • Dinspre Sud, ruta alternativă recomandată este A1 Ilia – DN 7 Ilia – DN 7 Arad – A11 Arad – A1 Arad – A1 Nădlac.

Aceste rute de ocolire sunt concepute pentru a facilita circulația și pentru a reduce timpul de călătorie în perioada desfășurării lucrărilor pe DN 68A. Pentru detalii suplimentare și informații actualizate, conducătorii auto sunt sfătuiți să consulte sursele oficiale de informare rutieră sau să urmărească semnalistică specifică pe traseu.

FOTO: DRDP Timișoara

Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO: Acțiune intensă a polițiștilor hunedoreni în minivacanța de Rusalii pentru siguranța publică

Publicat

pe

Redactat de

În perioada 21 – 24 iunie 2024, peste 1.000 de polițiști din cadrul structurilor de ordine publică, poliție rutieră, investigații criminale, investigarea criminalității economice, arme, explozivi și substanțe periculoase, acțiuni speciale, dar și din cadrul structurilor de suport operativ, au fost angrenați în acțiunile menite să crească gradul de siguranță a cetățeanului și să asigure menținerea climatului de ordine și siguranță publică.

Astfel, polițiștii hunedoreni au acționat în sistem integrat, la nivelul întregului județ, atât în cadrul unor activități de prevenire și descurajare a faptelor ilegale, cât și prin acțiuni de combatere a faptelor antisociale și de impunere a legii.
În cele 4 zile ale minivacanțeide Rusalii, polițiștii au intervenit pentru gestionarea a 317 evenimente, o parte dintre acestea (271), ca urmare a unor sesizări prin S.N.U.A.U. 112, iar celelate fiind gestionate ca urmare a altor modalități de sesizare.

Pentru prevenirea accidentelor rutiere și asigurarea unui climat de siguranță pe drumurile publice, poliţiştii rutieri au acționat în teren pentru fluidizarea circulației, în special către și dinspre stațiunile turistice de pe raza județului, în zonele de agrement și în zona adiacentă lăcașelor de cult.

De asemenea, în perioada 21-24 iunie 2024, polițiștii au continuat activitățile preventive în trafic, în scopul impunerii respectării regimului de viteză legal stabilit, precum și a depistării și a tragerii la răspundere a persoanelor care conduc autovehicule după ce au consumat băuturi alcoolice ori substanțe psihoactive.

În urma acestor activități, polițiștii rutieri au aplicat 283 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea regulilor de circulație pe drumurile publice incriminate de prevederile O.U.G. 195/2002, 214 dintre aceste sancțiuni fiind aplicate ca urmare a nerespectării regimului de viteză legal stabilit.

De asemenea, ca urmare activităților desfășurate în trafic, polițiștii au reținut, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 10 de permise de conducere și au retras 10 de certificate de înmatriculare.

Advertisement

Totodată, în cadrul acțiunilor preventive, polițiștii au constatat 3 infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile (o infracțiune de consum de substanțe psihoactive și 2 infracțiuni de conducere a unui autovehicul cu alcoolemie peste limita admisă).
Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara adresează mulțumiri celor care au înțeles să petreacă minivacanța de Rusalii într-un cadru legal și lipsit de incidente.

FOTO: IPJ Hunedoara

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate