Connect with us
Data: 25/06/2024
.

Actualitate

„Duelul Viorilor – Stradivarius versus Guarneri”, pe 3 iunie, în Sala „Pro Arte” a Colegiului Național „Decebal” din Deva

Publicat

pe

Violoniștii Liviu Prunaru, cu vioara Stradivarius „Pachoud”, și Gabriel Croitoru, cu Guarneri del Gesu – „Catedrala”, pornesc în turneul național „Duelul Viorilor”, care va debuta pe data de 3 iunie 2024, la Deva, în Sala „Pro Arte” a Colegiului Național „Decebal”, de la ora 19:00. Iubitorii muzicii clasice sunt invitați la o seară memorabilă.

Cei doi violoniști, Liviu Prunaru și vioara Stradivarius ”Pachoud” și Gabriel Croitoru, cu Guarneri del Gesù ”Catedrala”, pusă la dispoziție de Muzeul Național „George Enescu”, în al cărui patrimoniu se află, se vor duela, în luna iunie, pe scene din șase orașe din România (Deva -3 iunie, Sibiu – 4 iunie, Bistrița -5 iunie, Botoșani -7 iunie, Iași – 11 iunie, Caracal -12 iunie), dar și la Chișinău (8 iunie).

Al 12-lea duel

„Aceeaşi întrebare de peste un deceniu: Stradivarius sau Guarneri? Întrebare cu răspuns cunoscut, pentru că există un singur câştigător în fiecare an – publicul din oraşele în care ajunge Turneul Naţional ‘Duelul viorilor’, anul acesta la cea de-a 12-a ediţie”, se arată într-un comunicat.

În prima parte a concertului, cei doi violonişti vor prezenta publicului alternativ cele două opere de artă – viorile pe care cântă. În cea de a doua parte, cei doi artişti vor fi prezenţi pe scenă concomitent, spectatorii putând să savureze îmbinarea spectaculoasă a sunetelor celor două viori acompaniate de pian.

Advertisement

Liviu Prunaru – timp de 18 ani concertmaestrul orchestrei Concertgebouw Amsterdam şi Gabriel Croitoru – profesor universitar la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, solist concertist al Filarmonicilor din Cluj-Napoca şi Ploieşti vor prezenta un program ce va conţine piese de largă popularitate din literatura pentru vioară, printre care şi Concertul pentru două viori în re minor de Bach, opus celebru în care cele două viori pot fi ascultate simultan.


ITINERAR

3 iunie, ora 19:00 – Deva, Sala Pro Arte

4 iunie, ora 19:00 – Sibiu, Sala Thalia

5 iunie, ora 19:00 – Bistrița, Palatul Culturii

Advertisement

7 iunie, ora 19:00 – Botoșani, Sala Filarmonicii

8 iunie, ora 19:00 – Chișinău, Sala cu Orgă

11 iunie, ora 19:00 – Iași, Palatul Culturii

12 iunie, ora 19.00 – Caracal, Teatrul Naţional

 PROGRAM MUZICAL:

Advertisement

GABRIEL CROITORU – vioara Guarneri del Gesu “Catedrala”

Fritz Kreisler – Recitativ și Scherzo, în re minor, op. 6

Fritz Kreisler – Tambourin Chinois, în si bemol major, op. 3

Fritz Kreisler / Serghei Rachmaninov – Preghiera

Fritz Kreisler / Ede Poldini – Poupée valsante

Advertisement

LIVIU PRUNARU – vioara Stradivarius “Pachoud”

George Enescu – Lăutarul din Suita Impresii din copilărie, op. 28

Henri Vieuxtemps – Regrets din 3 Feuilles d’album, op. 40

Antonio Bazzini – Calabrese, op. 34, nr. 6

LIVIU PRUNARU

Advertisement

GABRIEL CROITORU

J.S. Bach – Dublu concert pentru două viori în re minor, BWV 1043

J. Halvorsen – Capriciu de concert pe teme norvegiene, în sol major, op.19

Actualitate

FOTO: Acțiune intensă a polițiștilor hunedoreni în minivacanța de Rusalii pentru siguranța publică

Publicat

pe

Redactat de

În perioada 21 – 24 iunie 2024, peste 1.000 de polițiști din cadrul structurilor de ordine publică, poliție rutieră, investigații criminale, investigarea criminalității economice, arme, explozivi și substanțe periculoase, acțiuni speciale, dar și din cadrul structurilor de suport operativ, au fost angrenați în acțiunile menite să crească gradul de siguranță a cetățeanului și să asigure menținerea climatului de ordine și siguranță publică.

Astfel, polițiștii hunedoreni au acționat în sistem integrat, la nivelul întregului județ, atât în cadrul unor activități de prevenire și descurajare a faptelor ilegale, cât și prin acțiuni de combatere a faptelor antisociale și de impunere a legii.
În cele 4 zile ale minivacanțeide Rusalii, polițiștii au intervenit pentru gestionarea a 317 evenimente, o parte dintre acestea (271), ca urmare a unor sesizări prin S.N.U.A.U. 112, iar celelate fiind gestionate ca urmare a altor modalități de sesizare.

Pentru prevenirea accidentelor rutiere și asigurarea unui climat de siguranță pe drumurile publice, poliţiştii rutieri au acționat în teren pentru fluidizarea circulației, în special către și dinspre stațiunile turistice de pe raza județului, în zonele de agrement și în zona adiacentă lăcașelor de cult.

De asemenea, în perioada 21-24 iunie 2024, polițiștii au continuat activitățile preventive în trafic, în scopul impunerii respectării regimului de viteză legal stabilit, precum și a depistării și a tragerii la răspundere a persoanelor care conduc autovehicule după ce au consumat băuturi alcoolice ori substanțe psihoactive.

În urma acestor activități, polițiștii rutieri au aplicat 283 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea regulilor de circulație pe drumurile publice incriminate de prevederile O.U.G. 195/2002, 214 dintre aceste sancțiuni fiind aplicate ca urmare a nerespectării regimului de viteză legal stabilit.

De asemenea, ca urmare activităților desfășurate în trafic, polițiștii au reținut, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 10 de permise de conducere și au retras 10 de certificate de înmatriculare.

Advertisement

Totodată, în cadrul acțiunilor preventive, polițiștii au constatat 3 infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile (o infracțiune de consum de substanțe psihoactive și 2 infracțiuni de conducere a unui autovehicul cu alcoolemie peste limita admisă).
Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara adresează mulțumiri celor care au înțeles să petreacă minivacanța de Rusalii într-un cadru legal și lipsit de incidente.

FOTO: IPJ Hunedoara

Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO: Incendiu la etajul 4 al unui bloc din Deva. Proprietara s-a autoevacuat

Publicat

pe

Redactat de

Pompierii Detașamentului Deva au intervenit, cu puțin timp în urmă, pentru stingerea unui incendiu izbucnit în bucătăria unui apartament situat la etajul 4 al unui bloc de locuințe din Deva.

Nicio persoană nu a fost rănită. Proprietara locuinței s-a autoevacuat imediat după izbucnirea incendiului. De asemenea, nu a fost necesară evacuarea celorlalți locatari.

Pompierii au intervenit cu 2 autospeciale de stingere și cu o ambulanță SMURD. După localizarea și stingerea incendiului, dar și după operațiunea de ventilare a spațiului inundat cu fum, s-a constatat că au fost afectați pereții, fereastra și ușa bucătăriei, dar și o parte din mobilier și aparatura electrocasnică.

Cauzele izbucnirii incendiului urmează să fie stabilite.

FOTO: ISU Hunedoara

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

“Ziua Drapelului”, ceremonial public la Deva. Închideri de circulație în zona Pieței Tricolorului

Publicat

pe

Redactat de

„Ziua Drapelului”, sărbătorită, în fiecare an, de autorităţile publice pe 26 iunie, va fi celebrată, mâine, la Deva, în prezența oficialităților locale. Un ceremonial public va avea loc în Piaţa Tricolorului, în faţa magazinului Ulpia, din centrul municipiului.

Pentru o bună desfășurare a acestui eveniment, Primăria Municipiului Deva anunță că circulaţia rutieră va fi închisă în Piața Tricolorului, Bulevardul 22 Decembrie, pe tronsonul cuprins între intersecția cu Bulevardul Mihail Kogălniceanu și intersecția cu Bulevardul 1 Decembrie 1918 (sensul giratoriu de la IPH), între orele 11:30 – 13:00. Totodată, începând din data de 25 iunie 2024, ora 22:00, până la încheierea manifestației publice, în data de 26 iunie 2024, parcarea autovehiculelor în alveola din fața Centrului Comercial Ulpia va fi interzisă.

Primăria Municipiului Deva și organizatorii evenimentului fac apel la toți participanții la traficul rutier să dea dovadă de înțelegere, să folosească rute ocolitoare și să circule cu atenție sporită.

“Ziua Drapelului Naţional” a fost proclamată prin lege şi se sărbătoreşte, în fiecare an, în data de 26 iunie. Tricolorul a devenit un simbol al naţiunii româneşti încă de la începutul secolului al XIX-lea, când s-a putut remarca prezenţa celor trei culori în drapelul răscoalei conduse de Tudor Vladimirescu și în cadrul căreia li se atribuie pentru prima dată următoarele semnificaţii: “Libertate (albastrul cerului), Dreptate (galbenul ogoarelor), Frăţie (roşul sângelui)”.

 

Advertisement

Foto: arhivă

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate