Connect with us
Data: 12/07/2024
.

Politic

Coaliţia a finalizat discuţiile – Alegeri prezidenţiale pe 24 noiembrie şi 8 decembrie, parlamentare – pe 1 decembrie

Publicat

pe

Coaliţia de guvernare a finalizat discuţiile pe marginea calendarului electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare, cele dintâi urmând să aibă loc pe 24 noiembrie, respectiv pe 8 decembrie, iar alegerile pentru Legislativ pe 1 decembrie.

„Astfel, ţinând cont şi de opiniile exprimate de celelalte formaţiuni politice, reprezentanţii Coaliţiei au fost în consens în ceea ce priveşte organizarea alegerilor prezidenţiale, după cum urmează: primul tur în data de 24 noiembrie, al doilea tur în data de 8 decembrie. De asemenea, s-a ajuns la un numitor comun pentru organizarea alegerilor parlamentare în data de 1 decembrie”, a anunţat PNL.

 

Sursa: AGERPRES

Politic

Organizaţii neguvernamentale: Programarea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale în trei duminici consecutive, de natură să creeze confuzie alegătorilor

Publicat

pe

Redactat de

Mai multe organizaţii neguvernamentale consideră că programarea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale în trei duminici consecutive este de natură „să creeze confuzie în rândul electoratului”, să îngreuneze organizarea procesului electoral şi să reducă transparenţa şi coerenţa acestuia.

„Ne arătăm îngrijorarea cu privire la modul în care partidele politice schimbă datele alegerilor constant şi nu ţin cont de interesul public atunci când iau astfel de decizii. (…) Programarea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale în trei duminici consecutive este de natură să creeze confuzie în rândul electoratului, să îngreuneze organizarea procesului electoral şi să reducă transparenţa şi coerenţa acestuia, în mod nejustificat. Ne arătăm îngrijorarea cu privire la modul în care partidele politice schimbă datele alegerilor constant şi nu ţin cont de interesul public atunci când iau astfel de decizii. Cu toate că speram că decidenţii politici au înţeles să nu repete greşeala comasării alegerilor, suntem convinşi că varianta organizării acestora la date atât de apropiate va genera probleme legate de suprapunerea campaniilor electorale şi dificultăţi logistice care au afectat şi organizarea alegerilor din 9 iunie”, se arată într-un comunicat de presă remis marţi AGERPRES de Expert Forum.

Organizaţiile semnatare ale acestui comunicat sunt: Coaliţia Vot Corect – Expert Forum, Centrul pentru Resurse Civice, Asociaţia Civica, Centrul pentru Studiul Democraţiei, Rădăuţiul Civic, Observatorul Electoral şi Code for Romania, Centrul de Resurse pentru participare publică, ActiveWatch, APADOR CH, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

Potrivit acestora, modul în care au fost programate alegerile nu va face decât să creeze „o confuzie generalizată” pentru toţi participanţii la procesul electoral.

„Suprapunerea alegerilor va necesita din nou cel mai probabil modificarea legislaţiei electorale. Emiterea unei OUG din scurt şi cu consultări limitate nu este de dorit şi riscă să încalce din nou principiile constituţionale şi standardele internaţionale la care România a aderat. Anticipăm că organizarea a două tipuri de alegeri intercalate cu reguli şi proceduri diferite va crea confuzie în rândul electoratului. Suprapunerea campaniilor electorale va afecta posibilitatea alegătorilor de a face o alegere informată, iar subiectele de interes public din programele partidelor, respectiv candidaţilor vor fi mai greu de urmărit”, mai spun semnatarii comunicatului.

Advertisement

Aceştia afirmă că anunţarea candidaţilor care vor participa la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale cu o săptămână înaintea alegerilor parlamentare va polariza campania pentru parlamentare, favorizând partidele care vor avea candidaţi în turul al doilea. În opinia organizaţiilor, unele partide vor fi în situaţia de a se alia pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale cu aceleaşi partide cu care se află în competiţie la parlamentare.

Organizaţiile neguvernamentale consideră, în acest context, că orice modificări legislative trebuie realizate în timp util, în conformitate cu principiile constituţionale şi standardele internaţionale, respectiv conform principiilor transparenţei decizionale.

„AEP trebuie să înceapă cât mai curând o amplă campanie de informare a alegătorilor cu privire la regulile de organizare a alegerilor, în special cu privire la locul unde vor putea vota. Recomandăm AEP să ia măsuri urgente pentru consolidarea Corpului experţilor electorali, prin recrutarea şi instruirea de noi membri, pentru a asigura suficient personal pentru cele trei weekenduri consecutive şi pentru a evita numeroasele înlocuiri succesive la nivel de birouri electorale ale secţiilor de votare care au afectat alegerile din 9 iunie”, mai menţionează comunicatul.

Sursa: AGERPRES

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Chemați la urne, trei duminici la rând, inclusiv de „Ziua Națională”. Hotărârea de Guvern privind calendarul alegerilor – aprobată

Publicat

pe

Redactat de

Coaliția de guvernare PSD – PNL a decis data alegerilor prezidențiale și parlamentare. Astfel, românii sunt chemați la urne trei duminici la rând. Pe data de 24 noiembrie va avea loc primul tur al alegerilor prezidențiale, urmând ca cel de-al doilea tur să se desfășoare în 8 decembrie, iar în 1 decembrie – de „Ziua Națională a României”, se vor desfășura alegerile parlamentare.

După mai multe discuții și consultări cu partidele politice, coaliția s-a înțeles, într-un final, cu privire la calendarul electoral pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, organizate în cea de-a doua parte a acestui an.

Hotărârea de Guvern privind calendarul alegerilor prezidențiale și parlamentare a fost aprobată în ședința de astăzi, 4 iulie.

„Am să încep cu cele două hotărâri de Guvern care sunt așteptate și de dumneavoastră, și de opinia publică, cele care reglementează data alegerilor care au mai rămas în acest an electoral, și anume, în datele de 24 noiembrie, respectiv 8 decembrie, vor avea loc alegerile prezidențiale primul tur, respectiv al doilea tur, iar pe data de 1 decembrie vor avea loc alegerile parlamentare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, la finalul ședinței de Guvern.

Advertisement

Prin urmare, românii vor fi chemați la urne trei duminici consecutive, în lunile noiembrie și decembrie. Președintele țării va fi ales pe 24 noiembrie și 8 decembrie, iar parlamentarii chiar de „Ziua Națională a României”, pe 1 Decembrie.


Calendarul alegerilor

Alegeri prezidențiale – 24 noiembrie 2024 (primul tur) și 8 decembrie 2024 (turul al doilea)

Alegeri parlamentare – 1 decembrie 2024


 

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Hunedoreanca Elena Lasconi, noul președinte al USR

Publicat

pe

Redactat de

Elena Lasconi, primarul orașului Câmpulung, a câștigat alegerile interne pentru funcția de președinte al USR, cu 68 la sută dintre cele 11.300 de voturi exprimate de membrii acestei formațiuni politice.

 

„De astăzi, începe reconstrucția USR. Asta înseamnă că vom lucra mai uniți și cu mai multă determinare ca niciodată. La Câmpulung am dovedit că pot să creez punți între oameni și că pot să reunific oamenii în jurul unor valori ca respectul, munca și eficiența în reconstruirea societății. Asta voi face și în USR. Așa cum la primărie, după ce o câștigi cu majoritate, devii primarul tuturor și ai grijă de fiecare om al acelui oraș, așa voi face și în USR. Suntem o echipă, iar eu toată viața am lucrat în echipă”, spune noua președintă USR, Elena Lasconi.

Elena Lasconi s-a născut la Hațeg, în 20 aprilie 1970, și are o fiică. Cariera în televiziune a început-o la Deva, la PRO TV, în 1995, unde a fost prezentator şi corespondent. După Mineriada din 1999 a ajuns la PRO TV Bucureşti, unde a fost prezentator la Știrile PROTV.

În 2019, după 25 de ani de televiziune, a decis să renunțe la jurnalism, și a luat calea politicii. S-a înscris în USR Plus, iar în 2020 a devenit prima femeie primar din istoria municipiului Câmpulung Muscel. Acum se află la cel de-al doilea mandat de primar al municipiului Câmpulung Muscel, la alegerile din 9 iunie 2024, fiind realeasă cu aproape 70 la sută dintre voturi.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate