Actualitate
Polițiștii hunedoreni – activități de prevenire în școli

Siguranța școlară rămâne o prioritate pentru polițiștii hunedoreni. Aceștia au fost zilnic prezenți, încă de la debutul anului școlar, în unitățile de învățământ și în zona adiacentă acestora de pe raza județului, prin activitățile desfășurate fiind alături de elevi și profesori cu scopul prevenirii și combaterii faptelor antisociale care ar putea perturba procesul de învățământ.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara, de la începutul anului școlar, polițiștii hunedoreni au desfășurat peste 100 de activități preventive în cadrul orelor de curs, ocazie cu care au fost abordate teme precum: prevenirea infracțiunilor comise cu violență, prevenirea și combaterea fenomenului de bullying/cyberbullying, prevenirea consumului de substanțe interzise, prevenirea faptelor de port fără drept de obiecte periculoase, prevenirea victimizării minorilor, siguranța online, respectarea regimului circulației rutiere și altele. „Dintre acestea, peste 30 de astfel de activități au fost organizate și desfășurate de polițiștii Biroului Siguranța Școlară, atât independent, cât și împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Hunedoara și ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Hunedoara. Până în prezent, mesajele preventive transmise de polițiștii de siguranță școlară au ajuns deja la peste 700 de elevi și preșcolari”, a declarat comisar șef de poliție Bogdan Nițu, purtător de cuvânt al IPJ Hunedoara.
Campania anti-bullying „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția”
Campania națională ,,Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția” este implementată și în județul Hunedoara, activitățile din campanie urmând a se desfășura pe tot parcursul anului școlar. „În aceste activități sunt cooptate mai multe instituții județene cu atribuții privind siguranța școlară, pentru ca mesajele transmise să fie cât mai cuprinzătoare și să vizeze mai multe domenii de interes în prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor. Totodată, parteneri în această campanie sunt și Asociația Județeană a Părinților Hunedoara și Consiliul Județean al Elevilor Hunedoara. În cadrul campaniei vor fi organizate și evenimente, în orașele importante de la nivelul județului, în scopul conștientizării părinților, cadrelor didactice, elevilor, precum și la nivel de societate, cu privire la necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar, prin prevenirea victimizării minorilor, prevenirea și combaterea delincvenței juvenile și/sau infracționalității în mediul școlar și a traficului și consumului de droguri. Totodată activitățile din campanie subliniază importanța, mecanismul și beneficiile semnalării/sesizării faptelor antisociale săvârșite în unitățile de învățământ”, a afirmat comisar de poliție Corina Sicoe, șef Biroul Siguranță Școlară din cadrul IPJ Hunedoara.
Campania județeană ,,Alege LIBERTATEA!”, din octombrie
Începând cu luna octombrie, polițiștii Biroului Siguranța Școlară lansează Campania județeană ,,Alege LIBERTATEA!”, al cărei scop îl reprezintă conştientizarea şi prevenirea traficului şi consumului de droguri/alte substanțe cu efect psihoactiv, dezvoltarea abilităților de luare a deciziilor sănătoase și creșterea capacității de a aborda situaţiile conflictuale. Grupul țintă sunt elevii claselor V-XII (12-18 ani), iar activitățile preventive se vor desfășura în cât mai multe unităţi de învăţământ preuniversitar din judeţul Hunedoara.
Polițiștii hunedoreni reamintesc că, începând din acest an școlar, a fost operaționalizat canalul de informare www.sigurantascolara.ro, în care sunt prezentate informații și recomandări ale instituțiilor responsabile pentru crearea unui climat de siguranță școlară optim, modurile de acțiune, procedurile și legislația incidentă domeniului siguranța școlară, campanii/programe/proiecte de prevenire derulate la nivelul unităților de învățământ și lecții de informare și prevenire, pe diferite teme și cicluri de învățământ, precum și datele de contact ale tuturor entităților naționale și locale cu responsabilități în acest domeniu.
Actualitate
Lumina Sfântă s-a aprins la Ierusalim

Sâmbătă, 19 aprilie 2025, în jurul orei 14:35, Sfânta Lumină s-a pogorât la Mormântul Sfânt din Ierusalim, în timpul slujbei Vecerniei Învierii.
Evenimentul, considerat de credincioși o minune ce se repetă an de an în Sâmbăta Mare, a avut loc în prezența Patriarhului Ortodox al Ierusalimului, Teofil al III-lea, care a rostit rugăciunea specială a Învierii înainte de primirea Luminii.
Manifestarea divină – descrisă de martori ca fiind o lumină care apare fie de sus, fie izvorând din Sfântul Mormânt – a fost primită cu emoție și evlavie de pelerinii adunați în Biserica Sfântului Mormânt. Potrivit tradiției, flacăra nu arde în primele momente după aprindere, fiind considerată o dovadă a caracterului său miraculos.
În aceeași seară, Sfânta Lumină a fost adusă în România de Arhimandritul Teofil Anăstăsoaie, Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte. La sosirea pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” din Otopeni, aceasta a fost oferită delegaților eparhiilor din întreaga țară, pentru a fi distribuită în toate parohiile din România și Republica Moldova în noaptea de Înviere.
Tradiția aducerii Sfintei Lumini în România a fost inițiată în anul 2009, la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, și a devenit, de atunci, un moment așteptat cu emoție în fiecare an de credincioșii ortodocși. Gestul simbolizează unitatea Bisericii, dar și legătura profundă a românilor cu locurile sfinte ale creștinismului.
Pentru milioane de creștini, Lumina Sfântă reprezintă mai mult decât o flacără: este un semn al biruinței vieții asupra morții, al păcii și speranței care învăluie lumea în noaptea Învierii.
FOTO: basilica.ro/ Patriarhia Ierusalimului / Heba Hrimat
Actualitate
Tradițiile pascale din Țara Hațegului: credință, obiceiuri și identitate locală

În inima județului Hunedoara, Țara Hațegului își păstrează cu sfințenie tradițiile pascale, oferind o imagine vie a unei comunități profund legate de valorile creștine și de identitatea sa culturală.
Sărbătorile de Paște sunt întâmpinate aici cu obiceiuri autentice, transmise din generație în generație, ce dau culoare și sens uneia dintre cele mai importante sărbători ale anului.
Noaptea de Înviere
În noaptea sfântă a Învierii, locuitorii se adună în jurul bisericilor, purtând în mâini lumânări aprinse cu „lumină de la Ierusalim”. După slujba religioasă, credincioșii înconjoară biserica de trei ori, un gest simbolic al purificării, reînnoirii și comuniunii cu divinul. Această procesiune nocturnă devine, an de an, o expresie profundă a credinței și a apartenenței la comunitate.
Obiceiuri din prima zi de Paște
Dimineața Paștelui este deschisă de un ritual plin de semnificație: spălatul pe față cu apă de izvor în care se află un ou roșu și un ban de argint. Acest gest simbolizează dorința de sănătate, noroc și belșug în noul an.
Tot în prima zi, are loc tradiționalul ciocnit al ouălor roșii, însoțit de urarea „Hristos a înviat!” și răspunsul „Adevărat a înviat!”, un obicei care întărește legătura dintre oameni, familie și comunitate.
Masa festivă
După momentul solemn al slujbei, casele din Țara Hațegului se umplu de miresmele bucatelor tradiționale: drob de miel, friptură, pască și cozonac. Acestea sunt pregătite cu grijă în Săptămâna Mare, folosind rețete moștenite din bătrâni și respectând rânduiala postului și a sărbătorii.
Sărbătorile pascale din Țara Hațegului sunt mai mult decât o celebrare religioasă – ele sunt un prilej de reafirmare a identității locale, o punte între trecut și prezent și o dovadă vie că tradițiile, atunci când sunt respectate și transmise, pot rămâne o sursă de coeziune și speranță pentru comunități întregi.
FOTO: conacularchia.ro
Actualitate
Pompierii recomandă măsuri de siguranță pentru Sărbătorile Pascale, pentru prevenirea incendiilor

Pompierii au lansat o serie de recomandări pentru asigurarea siguranței în perioada Sărbătorilor Pascale, având în vedere afluxul mare de credincioși care vor participa la slujbele religioase și la procesiunile din lăcașele de cult. În această perioadă, este esențial ca măsurile de prevenire a incendiilor să fie respectate cu strictețe pentru a evita orice incidente.
Printre recomandările adresate preoților și credincioșilor se numără menținerea ușilor de acces și evacuare deschise pe timpul slujbelor religioase, precum și desemnarea unor persoane responsabile de supravegherea atentă a activităților din interiorul bisericilor și de intervenție operativă în caz de urgență. Aceste persoane trebuie să fie echipate cu mijloace de stingere a incendiilor, cum ar fi stingătoare sau hidranți.
Pompierii subliniază, de asemenea, importanța utilizării cu prudență a lumânărilor, mai ales în mulțime. Lumânările trebuie depuse doar în locuri special amenajate, cum ar fi tăvi metalice umplute cu nisip, aflate la distanțe de siguranță față de elementele combustibile. După terminarea slujbelor religioase, clerul trebuie să se asigure că toate lumânările sunt stinse, iar resturile acestora sunt evacuate în locuri sigure, departe de biserică. De asemenea, este important ca aparatele electrice și instalațiile de iluminat să fie deconectate după încheierea activităților.
Un alt aspect esențial este parcarea autoturismelor participanților, care trebuie să fie organizată astfel încât să nu obstrucționeze accesul autospecialelor de intervenție sau să împiedice accesul la hidranții exteriori.
În ceea ce privește gospodăriile hunedorenilor, pompierii recomandă ca lumânările să nu fie lăsate nesupravegheate sau în apropierea materialelor ușor combustibile. De asemenea, este important ca acestea să fie stinse înainte de a merge la culcare, pentru a preveni riscurile de incendiu. Părinții sunt sfătuiți să nu lase copiii nesupravegheați în casă și să se asigure că nu au acces la chibrituri, lumânări sau brichete. Suporturile de lumânări incombustibile trebuie să fie utilizate pentru a preveni orice eveniment nedorit.
Pompierii reamintesc că, în cazul în care se produce un incendiu, trebuie anunțat imediat la numărul de urgență 112 și se va acționa pentru stingerea focului cu mijloace de primă intervenție.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA ORAȘULUI CĂLAN
- Actualitatecu o zi in urma
Sâmbăta Mare, ziua primirii Sfintelor Paști – tradiții, semnificații și gesturi de credință
- Actualitatecu 2 zile in urma
Bărbat din Hunedoara, reținut pentru loviri sau alte violențe, tâlhărie calificată și lipsire de libertate în mod ilegal
- Actualitatecu 2 zile in urma
Trei persoane rănite, în urma unui accident produs la ieșirea din sensul giratoriu din Sântuhalm spre Hunedoara
- Actualitatecu o zi in urma
„Razie de amploare la Deva: zeci de sancțiuni, 358 de persoane legitimate și sprijin canin în căutarea persoanelor ascunse
- Actualitatecu o zi in urma
FOTO: Accident mortal pe DN76, pe raza comunei Șoimuș
- Actualitatecu 2 zile in urma
Avem fotbal și în weekend-ul de Paște
- Actualitatecu 3 zile in urma
Ședință extraordinară a CJSU Hunedoara: Măsuri urgente pentru siguranța Barajului Valea de Pești
- Actualitatecu 2 zile in urma
L-ați văzut? Un bărbat de 69 de ani, din Călan, dat dispărut