Connect with us
Data: 19/04/2025
.

Actualitate

“Mai multă viață, mai puține ecrane!” – campanie adresată, în special copiilor, adolescenților, dar și părinților

Publicat

pe

Sub sloganul „Mai multă viață, mai puține ecrane!”, în perioada lunilor ianuarie și februarie 2025, Institutul Național de Sănătate Publică București organizează, la nivel național, campania cu tema ”Dependența de ecrane, noua provocare a erei digitale; cum o gestionăm?”.

Campania vizează creșterea gradului de informare și conștientizare în rândul populației generale privind problematica utilizării în exces a rețelelor sociale (social media use – SMU) și a ecranelor în general/tehnologiei digitale și efectele acestui comportament asupra sănătății mintale, având ca scop adoptarea unui stil de viață echilibrat, care să contribuie la menținerea sănătății fizice și psihice a oricărui individ, bucurându-se în același timp de beneficiile și oportunitățile oferite de era digitală.

Sănătatea mintală reprezintă o componentă fundamentală a sănătății individuale și a „stării de bine”, descriind nu numai absența bolii, ci și capacitatea unui individ de a se integra cu succes în viața familială, socială și profesională. Odată cu dezvoltarea tehnologică a apărut o tendință crescândă a oamenilor (în special a populației tinere) de a reduce comunicarea față în față, comportament care a crescut îngrijorarea față de dependența de ecran. Din ce în ce mai multe studii asociază dependența de ecrane, în special la tinerii de vârstă școlară, cu diverse psihopatologii în domeniul dezvoltării. Unele dintre acestea susțin că un comportament repetitiv și nelimitat de accesare a tehnologiilor digitale, online sau offline, poate fi asimilat unui consum compulsiv asemănător cu cel de utilizare a diferitelor substanțe precum drogurile și alcoolul și poate duce la dezvoltarea unei dependențe numită și „dependență tehnologică”.

“Dezvoltarea rapidă a tehnologiilor digitale și necesitatea integrării acestora în viața de zi cu zi, cât și pandemia de coronavirus (COVID-19) au condus la schimbări drastice în viața copiilor, tinerilor dar și adulților și la o creștere substanțială a utilizării ecranelor. În România, accesul la internet și telefonie mobilă este destul de răspândit; în anul 2021, 60,2% dintre gospodăriile din mediul urban și 39,8 din mediul rural aveau acces la internet. Dintre acestea, 81,7% folosesc telefoane inteligente pentru conectarea la internet (Institutul Național de Statistică, 2021).

Profilul de țară, din anul 2023, în ceea ce privește situația stării de sănătate arată că România înregistrează cea mai scăzută prevalență a afecțiunilor de sănătate mintală în rândul țărilor UE., aspect care se poate datora neînregistrării și neraportării diagnosticelor de tulburare mintală sau de comportament. Cu toate acestea, în România, aproximativ 22.000 de copii și adolescenți trăiesc cu un diagnostic de boală mintală.

Advertisement

Potrivit Tabloului Sănătății Mintale în România din 2023, raport al Consiliului Economic și Social al României, cele mai prevalente tulburări mintale în rândul adulților din România sunt tulburările de anxietate (3.8% fobii specifice), urmate de tulburarea depresivă majoră (2,9% prevalența), datele fiind provenite din studii realizate cu eșantioane reprezentative.

În acest context, campania se adresează în special copiilor, adolescenților, dar și părinților acestora precum și populației generale, deoarece prin creșterea nivelului de conștientizare și încurajarea unui stil de viață orientat către sănătate pot fi reduse în mod semnificativ, atât declanșarea unor tulburări mintale, cât și a unor tulburări de comportament.

Soluțiile pentru prevenirea efectelor negative ale dependenței de ecrane la copii și adolescenți presupun o combinație între stabilirea unor limite clare, educarea digitală și promovarea activităților fizice și sociale. Implicarea activă a părinților și a educatorilor este crucială pentru a ajuta tinerii să își dezvolte un comportament digital echilibrat și sănătos”, se arată într-un comunicat al DSP Hunedoara.

Cât timp este indicat să petreacă în fața ecranelor copiii

Specialiștii recomandă excluderea utilizării ecranelor pentru copiii mai mici de doi ani, nu mai mult de o oră pe zi pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2–5 ani și nu mai mult de două ore de timp sedentar pe ecran pentru recreere pe zi pentru copiii și tinerii cu vârsta cuprinsă între 5 și 17 ani (fără a include temele școlare).

Advertisement

Evenimente de informare în județ

În cadrul acestei campanii, la nivelul județului Hunedoara se vor organiza evenimente de informare și educare privind creșterea nivelului de conștientizare al părinților și profesorilor în ceea ce privește riscul utilizării problematice a rețelelor sociale (dependența de ecrane) și consecințele acestui comportament asupra sănătății mintale. “Un alt obiectiv important este creșterea nivelului de informare și conștientizare al preșcolarilor, școlarilor/adolescenților cu privire la utilizarea în exces a ecranelor și la necesitatea adoptării timpurii unui stil de viață sănătos”, a informat DSP Hunedoara.

Actualitate

Povestea Iepurașului de Paște – simbolul care aduce bucurie și speranță

Publicat

pe

Redactat de

Cu fiecare primăvară, sărbătoarea Paștelui aduce în casele oamenilor nu doar ouă roșii și cozonaci, ci și imaginea unui personaj îndrăgit mai ales de cei mici: iepurașul de Paște. Devenit simbol universal al reînnoirii și fertilității, iepurașul are o poveste care s-a conturat de-a lungul secolelor, purtând cu sine tradiții, legende și semnificații culturale profunde.

Originea iepurașului de Paște este atribuită în mare parte culturii germane. Primele mențiuni apar în secolul al XVII-lea, când în anumite regiuni ale Germaniei se vorbea despre un „Osterhase”, un iepure magic care aducea ouă colorate copiilor cuminți, ascunzându-le prin grădină sau în casă. Imigranții germani au dus această tradiție în America de Nord, unde s-a transformat treptat într-un fenomen comercial și cultural răspândit pe tot globul.

În mitologia populară, iepurele simbolizează fertilitatea, viața nouă și primăvara – toate elemente asociate cu sărbătoarea Învierii Domnului. Deși nu are legături biblice directe, iepurașul a fost adoptat de comunitățile creștine ca un simbol complementar al bucuriei pascale.

În prezent, iepurașul de Paște este nelipsit din tradițiile de primăvară. El apare sub formă de jucării, decorațiuni, figurine din ciocolată sau mesager al cadourilor ascunse în grădini. În unele familii, copiii participă la adevărate „vânători de ouă”, într-un joc vesel și plin de emoție, organizat în dimineața de Paște.

Dincolo de aspectul ludic, povestea iepurașului de Paște rămâne o invitație la bucurie, speranță și renaștere – valori esențiale ale acestei sărbători. Într-o lume agitată, el aduce o clipă de magie și copilărie, o punte între generații și o ocazie de a celebra împreună primăvara sufletului.

FOTO: FREEPIK.COM

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO: Accident pe A1. Un autoturism a intrat în parapet

Publicat

pe

Redactat de

Un accident rutier, soldat cu două persoane rănite, s-a produs, în această seară, pe Autostrada A1, pe teritoriul județului Alba, dar în zona de intervenție a Detașamentului Orăștie.

Pentru gestionarea situației de urgență creată în urma accidentului, la fața locului au acționat: un echipaj de intervenție și unul SMURD din cadrul Detașamentului Orăștie, un echipaj medical al Serviciului de Ambulanță Județean Hunedoara, dar și un echipaj de pompieri din Sebeș, județul Alba.

La locul producerii evenimentului rutier, echipajele au constatat că un autoturism, în care se aflau 2 persoane, a intrat în coliziune cu parapetul care desparte cele două sensuri de mers.

În autovehiculul implicat în accident se aflau 2 persoane, ambii fiind găsiți în afara autoturismului, conștienți și cooperanți.

Pentru ambii ocupanți ai autovehiculului a fost necesară acordarea primului ajutor medical, ulterior aceștia au refuzat transportul la o unitate spitalicească.

Circulația auto pe autostrada A1 a fost restricționată, circulându-se doar pe banda de urgență a sensului de mers Orăștie-Sebeș. Totodată, pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, dar și curățarea carosabilului.

Advertisement

FOTO: ISU Hunedoara

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO: Accident pe DN 66, în municipiul Petroșani

Publicat

pe

Redactat de

Două persoane au fost rănite în urma unui accident rutier care s-a produs, în această seară, în Petroșani, în cartierul „Aeroport”, pe Drumul Național 66,

La evenimentul rutier, care s-a produs în urma coliziunii dintre două autoturisme, pompierii Detașamentului Petroșani au acționat de urgență cu un echipaj de intervenție și cu unul medical SMURD.

În urma impactului, o femeie și un bărbat, conducătorii auto ai celor două autovehicule în care nu se mai aflau alți pasageri, au avut nevoie de primul ajutor medical de urgență.

Ulterior, ambele persoane rănite au fost transportate de către ambulanțele SMURD și SAJ, la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului din Petroșani.

După transportul celor doi conducători auto la unitatea medicală, pompierii petroșeneni au asigurat măsurile PSI care se impun în astfel de situații și au acționat și pentru curățarea carosabilului pe suprafața căruia, în urma coliziunii, s-au scurs lichide inflamabile.

FOTO: ISU HUNEDOARA

Advertisement

Citeste mai mult ...

ANGAJARE

Alpaccess angajeaza schelari in Deva. Oferim: contract pe durata nedeterminata, tichete de masa. Relatii la telefon: 0752.421.764.

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate