Connect with us
Data: 17/01/2025
.

Actualitate

Administrația din Pui pregătește cel mai mare proiect din istoria comunei

Publicat

pe

Ţara Haţegului este un loc binecuvântat de Dumnezeu, aici întâlnind o privelişte deosebită, precum şi numeroase vestigii istorice. În zonă găsim așezări aranjate şi bine întreţinute, locuite de oameni harnici şi muncitori.

Continuarea investițiilor aflate în derulare

Acest lucru îl întâlnim, în mod normal, și în comuna hunedoreană Pui. Aşezarea din Ţara Haţegului, care are în componenţă 12 sate, respectiv Pui (localitatea de reşedinţă), Băiești, Federi, Fizești, Galați, Hobița, Ohaba-Ponor, Ponor, Râu Bărbat, Rușor, Șerel și Uric, întinse pe o suprafaţă apreciabilă, de circa 23.000 de hectare, este cea mai mare comună din judeţul Hunedoara ca şi populaţie. Pentru toți aceștia, administrația locală care și-a preluat mandatul în urmă cu trei luni, fiind vorba despre una nouă, vine cu vești bune. „Printre prioritățile noastre se numără, în mod firesc, continuarea proiectelor începute de fosta administrație. Este vorba, în primul rând, despre continuarea lucrărilor la Grădinița cu Program Prelungit din centrul de comună, precum și la rețeaua de alimentare cu apă în satul aparținător Uric. Prioritare sunt și alte două proiecte începute, respectiv rețeaua de canalizare din așezările componente Hobița, Uric și Râu Bărbat, precum și recepționarea unor lucrări la drumuri interioare din satele Fizești și Băiești, care au fost finalizate înainte de mandatul precedent”, a declarat Ovidiu Ciolea, primarul comunei hunedorene Pui.

Proiect de 10 milioane de euro

Pe lângă continuarea firească a investițiilor aflate în derulare, reprezentanții administrației publice locale din cea mai mare așezare rurală din județul Hunedoara au un proiect îndrăzneț, dar realist, acesta fiind cel mai mare ca valoare care urmează a fi implementat în comuna Pui.Într-un viitor nu foarte îndepărtat ne propunem regularizarea râului Rușor. Este vorba despre porțiunea traversată de cursul de apă în satele Rușor și Șerel, iar valoarea proiectului este de 10 milioane de euro. Acest proiect este cel mai mare ca valoare din istoria localității noastre și va fi derulat cu fonduri obținute prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației”, a precizat primarul comunei Pui, Ovidiu Ciolea.

Pentru comunitate

Pe lângă investițiile de mare anvergură, administrația publică din comuna hunedoreană Pui are creionate, pentru perioada imediat următoare, și proiecte mai mici, dar de strictă utilitate pentru comunitățile locale. Suntem în 2025, într-o comună europeană, cea mai mare din județul Hunedoara, și ne mândrim cu acest lucru. Totuși, această poziționare înseamnă și o creștere a nivelului de confort și alinierea la anumite standarde. Astfel, chiar dacă ne place sau nu, dar este vorba despre o necesitate, avem întocmit un proiect pentru amenajarea unei capele în satul Pui, localitatea de reședință, pe care ne propunem să îl finalizăm chiar în acest an. De asemenea, ne preocupă și starea drumurilor. Astfel, pentru a asigura o circulație decentă pe arterele rutiere din comună, într-o primă fază vom face reparații și pietruiri, în funcție de necesități, pe drumurile rămase, încă, neasfaltate”, a menționat Ovidiu Ciolea, primarul comunei Pui.

Preocupare pentru atragere de fonduri nerambursabile

Noua administrație din comuna hunedoreană Pui își dorește să continue modernizarea și dezvoltarea comunei. Edilii din cea mai mare comună din județul nostru sunt conștienți că, pentru acest lucru, este nevoie de o finanțare masivă, iar acest lucru poate veni, cel mai simplu, dar și cel mai sigur, prin accesarea de proiecte pe fonduri europene. În acest sens, la nivelul comunei Pui există proiecte realiste. Deși suntem la debutul mandatului nostru, suntem pregătiți pentru provocările viitoare. Astfel, suntem foarte atenți la ceea ce înseamnă finanțări europene, în special, dar și guvernamentale. Astfel, suntem pregătiți ca, odată cu deschiderea noilor sesiuni de acordare de fonduri nerambursabile, într-o proporție covârșitoare, să depunem mai multe proiecte. Nu știm încă pe ce domenii vor fi deschise aceste sesiuni, dar, cu siguranță, vor fi cele legate de modernizarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare, eficientizarea energetică a clădirilor de utilitate publică, la acest capitol intrând, printre altele unitățile de învățământ, căminele culturale sau sediile primăriilor. Noi suntem pregătiți pentru a depune astfel de proiecte, dar avem documentații întocmite și pe alte domenii. Astfel, dacă vor apărea și alte oportunități, cu siguranță nu le vom rata”, a mai spus primarul comunei hunedorene Pui, Ovidiu Ciolea.

Locuri deosebite

Comuna Pui este străbătută de ruta turistică Via Transilvanica, cunoscută și ca „Drumul care unește”, ce face legătura între Putna și Drobeta Turnu Severin. Pe raza comunei mai sunt și alte obiective interesante de văzut, precum Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina ori cele trei rezervații naturale de pe raza comunei, respectiv „Fânațele Pui”, „Peștera Șura Mare” și „Locul fosilifer Ohaba Ponor”, bisericile vechi din Ponor și Șerel, casele tradiționale țărănești, situl arheologic de la Ohaba Ponor și castrul roman de la Râu Bărbat sau moara de apă de la Șerel.

Advertisement

Actualitate

Șofer prins conducând cu permisul suspendat, la Orăștie

Publicat

pe

Redactat de

La data de 16 ianuarie 2025, în jurul orei 16:30, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara au oprit în trafic, pe strada Eroilor din municipiul Orăștie, un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 70 de ani, domiciliat în București.

În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat că bărbatul avea dreptul de a conduce autovehicule suspendat. Situația reprezintă o încălcare gravă a legislației rutiere, iar polițiștii au procedat la întocmirea unui dosar penal pe numele acestuia.

Reprezentanții IPJ Hunedoara reamintesc conducătorilor auto că respectarea legislației rutiere este esențială pentru siguranța tuturor participanților la trafic. Conducerea unui autovehicul cu permisul suspendat este o infracțiune gravă, sancționată conform Codului Penal.

Cercetările în acest caz sunt în desfășurare, urmând ca șoferul să fie tras la răspundere pentru fapta sa. Autoritățile continuă să desfășoare controale în trafic pentru a preveni astfel de situații și pentru a spori siguranța rutieră.

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

Actualitate

Avertisment RAR pentru posesorii de autovehicule cu instalații GPL: Ce trebuie să știi despre înlocuirea rezervorului

Publicat

pe

Redactat de

Reprezentanții Registrului Auto Român (RAR) reamintesc posesorilor de autovehicule echipate cu instalații GPL că rezervoarele acestor sisteme au o durată limitată de utilizare, de maximum 10 ani, începând de la data fabricației. Aceasta este inscripționată pe eticheta rezervorului sau direct pe suprafața acestuia.

Ce trebuie să faci după 10 ani?

Conform reglementărilor naționale, după expirarea acestei perioade, rezervorul trebuie înlocuit cu unul nou, identic sau compatibil cu instalația montată pe autovehicul. După înlocuire, mașina trebuie prezentată la una dintre reprezentanțele RAR pentru:

Înscrierea în Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) a datelor noului rezervor.

Verificarea corectitudinii montajului efectuat de unitatea autorizată.

Testarea emisiilor poluante în timpul funcționării atât cu benzină, cât și cu GPL.

Advertisement

Pentru această procedură este necesară o programare prealabilă și prezentarea documentelor emise de unitatea care a realizat lucrarea.

Riscurile utilizării unui rezervor neomologat

RAR avertizează că șoferii depistați în trafic conducând vehicule dotate cu instalații GPL neomologate riscă sancțiuni severe cum ar fi reținerea certificatului de înmatriculare (talonul); o amendă considerabilă; reținerea plăcuțelor de înmatriculare.

Importanța siguranței

Această măsură este menită să asigure siguranța rutieră și protecția mediului. „Utilizarea unui rezervor de GPL care a depășit termenul de utilizare poate reprezenta un risc major pentru siguranța circulației,” avertizează oficialii RAR.

Advertisement

Pentru mai multe detalii sau programări, șoferii sunt sfătuiți să contacteze reprezentanțele RAR din țară. Respectarea acestor reglementări nu doar că previne sancțiunile, ci contribuie și la menținerea unui mediu mai sigur pentru toți participanții la trafic.

FOTO: FACEBOOK REGISTRUL AUTO ROMÂN OFICIAL

Citeste mai mult ...

Actualitate

Hotărârea privind data noilor alegeri prezidențiale, publicată în Monitorul Oficial

Publicat

pe

Redactat de

Hotărârea Guvernului privind data noilor alegeri prezidențiale a fost publicată, joi seară, în Monitorul Oficial.

”Se stabilește ziua de duminică, 4 mai, ca dată pentru alegerea președintelui României din anul 2025. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 18 februarie 2025”, se arată în actul normativ aprobat de Executiv, în ședința de ieri.

Reamintim faptul că, reluarea alegerilor prezidențiale în luna mai 2025 vine după ce judecătorii Curții Constituționale a României au decis, pe 6 decembrie 2024, în unanimitate, anularea alegerilor prezidențiale de anul trecut, hotărârea fiind luată cu două zile înaintea desfășurării celui de-al doilea tur de scrutin în care urmau să se confrunte Călin Georgescu și Elena Lasconi. Întregul proces electoral va fi reluat de la zero. Perioada electorală începe pe 18 februarie.

Citeste mai mult ...

PRIMARIA SI CONSILIUL LOCAL
AL ORAȘULUI HAȚEG
ANUNȚĂ

1. Persoanele fizice care la data de 31.12.2024 au avut în proprietate clădiri rezidențiale sau clădiri cu destinație mixtă au obligația să depună declarații la compartimentul Impozite si Taxe din cadrul administrației locale până la data de 31.03.2025;
2. Persoanele juridice au obligația să depună pană la data de 31.03.2025 la compartimentul Impozite si Taxe din cadrul administrației locale declarații privind clădirile pe care le dețineau în proprietate la data de 31.12.2024, legate de destinația si valoarea acestora;
3. Persoanele fizice și juridice care la data de 31.12.2024 dețineau mijloace de transport radiate din circulație au obligația să depună la compartimentul Impozite si Taxe din cadrul administrației locale o declarație în acest sens, însoțită de documente justificative, pană la data de 31.03.2025;
4. Scutirile sau reducerile de la plata impozitului/taxei pe clădiri, teren, mijloace de transport prevăzute la articolul 456, 464 și 469 se aplică persoanelor care dețin documente justificative pe care le depun la compartimentul Impozite si Taxe din cadrul administrației locale, până la data de 31.03.2025;
De amintit că toți contribuabilii care achită întegral, pană la 31.03.2025, impozitele pe clădiri, terenuri și mijloace de transport beneficiază de bonificația de 10%, stabilită de către Consiliul Local Hațeg.
Toti contribuabilii care au restanțe pentru bunurile imobile sau mobile, nu pot înstrăina, intabula, intra în posesie pană la achitarea creanțelor, pană la nivelul anului 2024.
Relații suplimentare la telefon: 0254-770.273

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate