Connect with us
Data: 08/02/2025
.

Stiri nationale

ONRC: Numărul înmatriculărilor de persoane fizice și juridice, în scădere cu 14,6%, în 2024

Publicat

pe

Numărul înmatriculărilor de persoane fizice și juridice a scăzut, în 2024, cu 14,63%, comparativ cu anul anterior, totalizând 124.898 de înmatriculări, din care peste 73% SRL, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de AGERPRES.

Cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în Municipiul București, respectiv 29.807 (minus 3,37%, comparativ cu 2023) și în județele Ilfov – 7.592 (minus 4,02%), Cluj – 6.220 (minus 21,15%), Timiș – 5.663 (minus 13,88%), Iași – 4.824 (minus 15,17%) și Brașov – 4.593 (minus 10,40%).

La polul opus, numărul cel mai mic de înmatriculări a fost consemnat, anul trecut, în județele: Covasna – 582 (în scădere cu 37,55% față de 2023), Tulcea (743, minus 19,94%), Ialomița (775, minus 21,4%) și Teleorman (854, minus 23,48%).

În toate județele a scăzut în 2024 numărul de înmatriculări, cele mai mari reduceri fiind consemnate în județele Covasna (-37,55%), Bistrița-Năsăud (minus 36,43%), Dâmbovița (minus 32,17) și Bihor (minus 30,45%)

Potrivit ONRC, domeniile în care au fost realizate cele mai multe înmatriculări sunt: comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor (24.680, minus 11% față de anul precedent), transport și depozitare (16.391, plus 1%) și construcții (12.576, minus 14%).

Advertisement

În decembrie 2024, au fost înmatriculate 7.973 de persoane fizice și juridice, cele mai multe în București (2.301) și în județele Ilfov (572), Cluj (414) și Timiș (356).

 

Sursa: AGERPRES

Stiri nationale

Cristian Popescu Piedone – numit în funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC)

Publicat

pe

Redactat de

Cristian – Victor Popescu Piedone a fost numit în funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), printr-o decizie a prim-ministrului Marcel Ciolacu.

Decizia a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.

Cristian Popescu Piedone, fost primar al Sectorului 5, a candidat la alegerile parlamentare din partea PSD, pe listele pentru Senat în Giurgiu.

Sursa: AGERPRES

Citeste mai mult ...

Stiri nationale

Burduja: Nu există riscul unor pene de gaz sau disfuncționalități în alimentarea populației

Publicat

pe

Redactat de

Gradul de umplere al depozitelor de gaze este de 43,4%, respectiv 1,35 miliarde metri cubi și nu există riscul unor pene de gaz sau al unor disfuncționalități în alimentarea populației, afirmă ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Acesta a precizat că a decis să trimită Corpul de Control la Depogaz începând de vineri, pentru a verifica dacă regulile sunt respectate, inclusiv programul de extracție.

”România are 1,35 miliarde normal metri cubi în depozite, cu un grad de umplere de 43,4%, cu 42,7% la Depogaz și 49,7% la Depomureș. Astăzi am convocat un Comandament de iarnă cu principalele instituții și companii implicate în sectorul gazier – producători, furnizori, distribuitori, Transgaz, Depogaz – pentru a analiza situația stocurilor de gaze naturale și pentru a asigura continuitatea aprovizionării.(…) Adevărul este unul singur și trebuie spus clar și răspicat. Avem suficient gaz? Vom rămâne fără căldură? Vom plăti mai mult? Concluzia specialiștilor alături de care am analizat situația este fără echivoc: România nu rămâne fără gaz pentru români și companiile românești! Nu există riscul unor pene de gaz sau al unor disfuncționalități în alimentarea populației. România are resurse suficiente pentru a trece peste această iarnă, chiar dacă în anumite zile apelează la importuri, inclusiv pentru a-i susține pe frații noștri de peste Prut”, a subliniat ministrul Energiei într-o declarație de presă.

Potrivit acestuia, depozitele sunt făcute să fie folosite, scopul lor fiind să ajute în zilele grele de iarnă, iar faptul că nivelul scade nu este un semn de criză, ci de normalitate.

”La final de martie, vom avea în continuare peste jumătate de miliard normal metri cubi de gaze în stoc. Nu avem motive de îngrijorare”, a precizat Burduja.

Advertisement

El a menționat că specialiștii din domeniu monitorizează permanent situația, dau informări zilnice și asigură că nu există riscuri pentru populație.

În ceea ce privește ajutorul pentru Republica Moldova, a precizat șeful de la Energiei, aceste vine ”în condiții comerciale corecte” și nu înseamnă că e pusă în pericol aprovizionarea țării noastre.

Totodată, ministrul Energiei a reiterat că facturile rămân sub control, pentru că prețurile la energie electrică și gaze naturale sunt plafonate cel puțin până la 1 aprilie.

”Nu există pericolul unor scumpiri pentru consumatorul final. În acest moment, conform datelor Eurostat, românii plătesc al 4-lea cel mai mic preț la gaze din Uniunea Europeană”, a punctat Sebastian Burduja.

Acesta a mai anunțat că a decis să trimită Corpul de Control la Depogaz începând de vineri, ”pentru că este datoria noastră să ne asigurăm că fiecare metru cub de gaz este gestionat corect, că regulile sunt respectate, inclusiv programul de extracție și că siguranța aprovizionării este pe primul loc” și că, dacă vor exista nereguli, acestea ”vor fi sancționate drastic”.

Advertisement

”Raportul va fi public. Voi lua măsurile necesare fără ezitare”, a avertizat ministrul.

El a adăugat că Transgaz a furnizat prognoza completă a consumului estimat pentru perioada următoare și există date legate de consum, producție și capacitate de extracție, pe fiecare zi în parte și, conform acestora, nu vor fi probleme să depășim săptămânile de iarnă rămase.

”România nu rămâne fără gaz, iar românii nu trebuie să se îngrijoreze. Am încredere în oamenii din energie că gestionăm situația responsabil și transparent”, a punctat Sebastian Burduja.

Depogaz a anunțat, miercuri că, în prezent, gradul de umplere al depozitelor de gaze este de 42,8% din capacitatea tehnică de stocare și că, începând de vineri, va diminua programele agreate de extracție.

”Având în vedere: gradul de umplere al depozitelor la această dată, de 42,8% din capacitatea tehnică de stocare; gradul de umplere de 26%, respectiv 20% al depozitelor Bilciurești și Urziceni, depozite care asigură aproximativ 75% din capacitatea zilnică de extracție; cantitățile de gaze extrase în luna noiembrie 2024, suplimentar față de programul lunar de extracție agreat cu beneficiarii serviciului de înmagazinare; diminuarea capacității zilnice de extracție în lunile decembrie 2024 – martie 2025, datorită utilizării depozitelor Bilciurești și Urziceni la capacitate ridicată pentru acoperirea nominalizărilor zilnice solicitate de beneficiarii serviciilor de înmagazinare în luna noiembrie 2024; influența gradului de umplere al depozitelor asupra capacității de extracție zilnică, vă aducem la cunoștință că începând cu 7.02.2025 vom fi nevoiți să diminuăm programele agreate de extracție”, au anunțat reprezentanții Depogaz printr-un comunicat postat pe site-ul companiei.

Advertisement

Astfel, în perioada 7-23 februarie 2025 programele de extracție vor fi diminuate cu 20%, în perioada 24-28 februarie cu 40%, 1-12 martie cu 14% și 13-31 martie cu 75%.

Sursa: AGERPRES

Citeste mai mult ...

Stiri nationale

Rafila: Monitorizăm în permanență stocurile de medicamente din întreaga țară

Publicat

pe

Redactat de

Autoritățile monitorizează în permanență stocurile de medicamente din întreaga țară și urmează ca, în curând, să publice o listă emisă de Ministerul Sănătății împreună cu Agenția Națională a Medicamentului cu medicamente critice, care să beneficieze de condiții preferențiale și care să nu dispară de pe piața farmaceutică, a declarat, joi, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

El a fost întrebat, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, dacă în momentul de față spitalele au suficiente medicamente pentru această perioadă.

”Noi monitorizăm în permanență stocurile de medicamente din întreaga țară. Știți bine că au fost probleme legate de serul fiziologic, deci nu ne referim la medicamente complexe. Aș vrea să fac totuși o precizare, pentru că se spun foarte multe lucruri în spațiu public care sunt mai puțin legate de realitate: politica de preț a medicamentului, în România, e stabilită de foarte mulți ani. Și ea presupune un preț care trebuie să fie, conform prevederilor legale, cel mai mic din 12 țări din Uniunea Europeană. Am avut întâlniri repetate cu producătorii de medicamente, mai ales cu cei de medicamente generice, pentru că serul fiziologic e un astfel de produs farmaceutic, nu e nimic altceva decât clorură de sodiu, da, într-un mediu steril. Și am găsit împreună soluții ca să depășim o perioadă în care solicitările spitalelor sunt mai mari. Am mobilizat în acest sens inclusiv compania națională UNIFARM, pentru că problema e legată de multe ori de distribuția din depozite a acestor cantități de ser, care necesită o manipulare laborioasă”, a explicat Alexandru Rafila.

Ministrul a anunțat că în curând va apărea și o listă de medicamente critice, care să beneficieze de condiții preferențiale și care să nu dispară de pe piața farmaceutică.

”Într-adevăr, prețul este mic și căutăm o soluție încât pentru aceste soluții injectabile care reprezintă un mediu, un component vital al administrării multor altor produse, să găsim o soluție, și nu numai pentru ele, lucrăm și în curând va apărea, emisă de Ministerul Sănătății împreună cu Agenția Națională a Medicamentului, o listă de medicamente critice și în România, și în țările din Uniunea Europeană, se lucrează la astfel de liste, care să beneficieze de condiții preferențiale și care să nu dispară de pe piața farmaceutică”, a mai declarat Rafila.

Advertisement

 

Sursa: Agerpres

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate