Connect with us
Data: 07/02/2025
.

Stiri nationale

Rafila: Monitorizăm în permanență stocurile de medicamente din întreaga țară

Publicat

pe

Autoritățile monitorizează în permanență stocurile de medicamente din întreaga țară și urmează ca, în curând, să publice o listă emisă de Ministerul Sănătății împreună cu Agenția Națională a Medicamentului cu medicamente critice, care să beneficieze de condiții preferențiale și care să nu dispară de pe piața farmaceutică, a declarat, joi, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

El a fost întrebat, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, dacă în momentul de față spitalele au suficiente medicamente pentru această perioadă.

”Noi monitorizăm în permanență stocurile de medicamente din întreaga țară. Știți bine că au fost probleme legate de serul fiziologic, deci nu ne referim la medicamente complexe. Aș vrea să fac totuși o precizare, pentru că se spun foarte multe lucruri în spațiu public care sunt mai puțin legate de realitate: politica de preț a medicamentului, în România, e stabilită de foarte mulți ani. Și ea presupune un preț care trebuie să fie, conform prevederilor legale, cel mai mic din 12 țări din Uniunea Europeană. Am avut întâlniri repetate cu producătorii de medicamente, mai ales cu cei de medicamente generice, pentru că serul fiziologic e un astfel de produs farmaceutic, nu e nimic altceva decât clorură de sodiu, da, într-un mediu steril. Și am găsit împreună soluții ca să depășim o perioadă în care solicitările spitalelor sunt mai mari. Am mobilizat în acest sens inclusiv compania națională UNIFARM, pentru că problema e legată de multe ori de distribuția din depozite a acestor cantități de ser, care necesită o manipulare laborioasă”, a explicat Alexandru Rafila.

Ministrul a anunțat că în curând va apărea și o listă de medicamente critice, care să beneficieze de condiții preferențiale și care să nu dispară de pe piața farmaceutică.

”Într-adevăr, prețul este mic și căutăm o soluție încât pentru aceste soluții injectabile care reprezintă un mediu, un component vital al administrării multor altor produse, să găsim o soluție, și nu numai pentru ele, lucrăm și în curând va apărea, emisă de Ministerul Sănătății împreună cu Agenția Națională a Medicamentului, o listă de medicamente critice și în România, și în țările din Uniunea Europeană, se lucrează la astfel de liste, care să beneficieze de condiții preferențiale și care să nu dispară de pe piața farmaceutică”, a mai declarat Rafila.

Advertisement

 

Sursa: Agerpres

Stiri nationale

Delgaz Grid: Peste 1.400 de cazuri de potențial consum fraudulos de gaze naturale și energie electrică, identificate în 2024

Publicat

pe

Redactat de

Peste 1.400 de cazuri de potențial consum fraudulos de energie au fost identificate, anul trecut, în cele 20 de județe în care operează compania de distribuție Delgaz Grid, majoritatea vizând sustrageri de electricitate, a anunțat compania.

Cantitatea totală de energie necontorizată depășește 20 milioane kWh (10,38 mil. kWh gaze naturale și 10,4 mil. kWh energie electrică), iar valoarea prejudiciului a fost calculată la circa 12,5 milioane lei, mai arată reprezentanții Delgaz Grid.

Potrivit acestora, circa 840 de cazuri reprezintă sustrageri de energie electrică, acestea fiind identificate în regiunea Moldova (județele Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău). De asemenea, aproape 570 de cazuri au fost înregistrate pe parte de gaz în 19 județe (Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău).

“Energia sustrasă ar putea acoperi consumul de gaze naturale pentru un an și jumătate, respectiv, consumul de energie electrică pe durata a doi ani al unui spital care deservește un oraș cu circa 100.000 de locuitori. Intervențiile neautorizate asupra branșamentelor și contoarelor de gaze naturale sau electricitate, precum și instalațiile clandestine, pot duce la incidente cum ar fi explozii, intoxicații, incendii, electrocutări etc. cu urmări devastatoare: bunuri distruse și, mai grav, pierderi de vieți omenești. Din păcate, consumatorii care recurg la astfel de „metode” pentru reducerea valorii facturii de energie nu conștientizează consecințele posibile și atunci când au loc tragedii este prea târziu. De aceea, prevenirea sustragerilor de energie, prin identificarea lor cât mai aproape de momentul la care se produc, este foarte importantă pentru menținerea siguranței consumatorilor. Consumul fraudulos înseamnă pierderi nu doar pentru operatorul de distribuție, cât și pentru consumatorii onești care plătesc cu regularitate energia consumată, intervențiile ilegale afectând deopotrivă calitatea serviciului de distribuție a gazelor naturale și energiei electrice. Mai mult, consumul fraudulos reprezintă furt și se pedepsește conform prevederilor Codului Penal. De aceea, pentru identificarea persoanelor vinovate și recuperarea prejudiciului se întocmesc și se transmit plângeri penale către instituțiile abilitate”, se arată într-un comunicat al Delgaz Grid.

Pentru siguranța consumatorilor și pentru a evita situațiile neplăcute care pot decurge din consumul necontorizat de energie, reprezentanții companiei recomandă respectarea următoarelor măsuri de prevenție: nu lăsați persoane neautorizate să intervină asupra aparatelor care măsoară consumul de energie (contoare); nu acceptați soluții de interceptare a conductelor de gaze naturale sau cablurilor de energie pentru a avea consumuri mai mici; nu acceptați folosirea unor materiale care nu sunt potrivite instalațiilor de energie electrică sau gaz (izolație cabluri cu bandă scotch, coliere de sârmă la instalația de gaz).

Advertisement

“Cele peste 1.400 de cazuri identificate înseamnă tot atâtea potențiale tragedii evitate. Implicarea cetățenilor care au cunoștință despre posibile consumuri frauduloase este de mare ajutor și aceste situații pot fi semnalate la raporteazafrauda@eon-romania.ro, apelând gratuit numărul 0371 700 157 sau la cea mai apropiată secție de poliție. Toate situațiile semnalate sunt verificate, cu păstrarea confidențialității identității”, mai arată reprezentanții Delgaz Grid.

Citeste mai mult ...

Stiri nationale

„Drumul Iancului”, între Vidrișoara și limită cu județul Hunedoara, va fi modernizat

Publicat

pe

Redactat de

Drumul Județean (DJ) 762, supranumit „Drumul Iancului”, care face legătura între Vidrișoara și limita cu județul Hunedoara, va fi modernizat.

Consiliul Judeţean Alba a anunțat că începe lucrările de modernizare a DJ 762 Vidrişoara – limită judeţ Hunedoara, numit şi „Drumul Iancului”, pe un sector de drum de 6,325 km între limita de judeţ cu judeţul Hunedoara la km 40+600 şi localitatea Vidrişoara la km 46+925.

“Investiţia, în valoare de 17 milioane lei, fără TVA, finanţată prin Programul Național “Anghel Saligny”, presupune realizarea unui sistem rutier ranforsat şi a unui sistem rutier nou, lucrări de terasamente, scurgerea apelor şi podeţe, lucrări pentru sistem rutier la partea carosabilă şi acostamente drum, accese laterale, staţii de încrucişare, consolidare cu ziduri de sprijin, lucrări de poduri, variante provizorii pentru poduri, lucrări de siguranţa circulaţiei. Proiectul își propune creșterea gradului de confort și siguranță a circulației auto în zonă și implicit duce la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din această zonă”, se arată într-un comunicat publicat pe pagina de Facebook a instituției.

Sursa foto: Consiliul Județean Alba/Facebook
Citeste mai mult ...

Actualitate

Centenarul Patriarhiei Române: Proclamarea celor 16 noi sfinți. Printre aceștia se numără și Arsenie Boca

Publicat

pe

Redactat de

 

Biserica Ortodoxă Română va sărbători, marți, 4 februarie, o sută de ani de la ridicarea sa la rangul de Patriarhie. La împlinirea unui secol de la înființare, va avea loc și proclamarea celor 16 noi sfinți români, printre care se numără și Arsenie Boca de la Prislop, care va fi cinstit pe data de 28 noiembrie.

Potrivit Biroului de Presă al Patriarhiei Române, evenimentele liturgice de la Catedrala Patriarhală, prilejuite de aniversarea Centenarului Patriarhiei Române se vor desfășura conform următorului program:

În ziua de luni, 3 februarie 2025, la ora 17:00, la Catedrala Patriarhală, după încheierea Vecerniei, se va săvârși ultima slujbă de pomenire pentru cei 16 sfinți români canonizați.

În ziua de marți, 4 februarie 2025, Biserica Ortodoxă Română va sărbători o sută de ani de la ridicarea sa la rangul de Patriarhie. Programul zilei respective va debuta, la ora 07:00, cu purtarea în procesiune a sfintelor moaște din Catedrala Patriarhală și cele ale Sfântului Apostol Andrei de la Reședința Patriarhală, toate urmând a fi așezate în Baldachinul Sfinților, pentru a facilita accesul pelerinilor la închinare. Între orele 09:00-12:00, Sfânta Liturghie va fi săvârșită în Catedrala Patriarhală de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu membrii Sfântului Sinod, membrii Adunării Naționale Bisericești, clerici și mireni, fiind invitați să participe la acest moment liturgic și aniversar. Ulterior, de la ora 12:00, va avea loc proclamarea generală a canonizării celor 16 sfinți duhovnici și mărturisitori din secolul al XX-lea de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de ierarhii Sfântului Sinod.

Advertisement

Începând cu ora 12:30, tot în Catedrala Patriarhală, va avea loc slujba de Te Deum pentru Centenarul Patriarhiei Române și pentru începutul lucrărilor Sfântului Sinod și ale Adunării Naționale Bisericești. De asemenea, tot de la ora 12:30, în toate lăcașurile de cult din cadrul Bisericii Ortodoxe Române se va săvârși slujba de Te Deum pentru Centenarul Patriarhiei Române, la începutul căreia vor fi trase clopotele timp de un minut.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, anul trecut, canonizarea a 16 cuvioși și preoți mărturisitori din secolul XX. Au fost canonizați:

  • Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofian de la Antim (16 septembrie);
  • Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae (4 octombrie);
  • Sfântul Preot Mucenic Constantin Sârbu (23 octombrie);
  • Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop (28 noiembrie);
  • Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătușu (22 iulie);
  • Sfântul Cuvios Paisie de la Sihăstria (2 decembrie);
  • Sfântul Cuvios Cleopa de la Sihăstria (2 decembrie);
  • Sfântul Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț (6 iulie);
  • Sfântul Cuvios Serafim cel Răbdător de la Sâmbăta de Sus (20 decembrie);
  • Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj (8 martie);
  • Sfântul Cuvios Mucenic Gherasim de la Tismana (26 decembrie);
  • Sfântul Cuvios Mucenic Visarion de la Lainici (10 noiembrie);
  • Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova (10 mai);
  • Preot Mucenic Ilarion Felea (18 septembrie);
  • Sfântul Cuvios Iraclie din Basarabia (3 august);
  • Sfântul Preot Mucenic Alexandru din Basarabia (8 august).

 

Citiți și: Arsenie Boca va fi canonizat ca ”Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop”

 

Noii sfinți sunt reprezentanți în icoana „Soborul Sfinților Români”, care este Icoana Anului omagial-comemorativ 2025. Sfinții au fost deja incluși în Calendarul Ortodox 2025.

Advertisement
Foto credit: Basilica.ro

 

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate