Connect with us
Data: 22/02/2025
.

Actualitate

La 100 de ani de la construirea lui, turnul de apă din Depoul CFR ar putea deveni atracţie turistică

Publicat

pe

Obiectiv strategic din Valea Jiului, folosit ocazional

Turnul de apă de la Petroşani, o construcţie ce a împlinit 101 ani, a ajuns un obiectiv aproape nefolosit.

El este în continuare întreţinut de responsabilii de la Depoul CFR, dar cei care au lucrat pe vremea locomotivelor cu aburi, vorbesc acum despre punerea lui în valoare.

Trainic şi după un secol

Construit acum mai bine de un secol, turnul de apă şi-a trăit anii de glorie în depoul de la Petroşani, în era locomotivelor cu aburi. Poate înmagazina cantităţi uriaşe de apă şi este la fel de trainic precum era în momentul în care a fost construit de austrieci. Cei care au lucrat în vremea locomotivelor cu aburi îşi amintesc cu nostalgie de importanţa ce i se acorda cândva, dar şi despre modul absolut inedit în care a fost ridicat. „Turnul are două  rezervoare de 180 de metri cubi de apă şi construcţia lor a fost făcută prin nituire, nu sudură. Rezervoarele sunt nituite şi dispuse concentric, cu pod de lemn deasupra. Înlăţimea lor, adică ţeava de refulare e la 25 de metri, iar înălţimea turnului e de 35 de metri”, ne explică Lucian Crişan, un pensionar care a lucrat ani buni la Depoul de locomotive

Advertisement

Pus în valoare, împreună cu depoul

Turnul era alimentat cu apă din pâraiele de munte din zonă, iar cel care se ocupa de instalaţiile din interior ne spune că s-a mers pe câteva încercări, până ce s-a găsit varianta optimă. „Prima dată am avut săpat un puţ lângă Jiu, care nu făcea faţă, că dacă trăgeam apa din el, trebuia să aşteptăm să se umple, după care s-a construit un stăvilar pe râul Băniţa şi de acolo l-am alimentat în două decantoare, din care trăgeam apa cu pompele”, îşi aminteşte Lucian Crişan.

Turnul consuma, pe un schimb, 180 de metri cubi de apă, dar acum e doar un obiectiv strategic. Cei care îl au în grijă l-ar vrea pus în valoare şi nu doar pentru eventualitatea unui incediu în depou. „A fost nevoie şi este nevoie de el. Anul trecut a împlinit 100 de ani şi e construit din cărămidă, cu un perete gros de un metru, e trainic şi mai ţine 100 de ani. Ar putea fi pus în valoare pentru turişti, dar mai trebuie făcute nişte amenajări şi ar fi o treabă foarte bună”, confirmă ideea şi bătrânul.

Pentru amenajarea turnului ar fi nevoie de bani. Cei de la depou speră să obţină fondurile necesare pentru amenajarea muzeului din depou şi, tot în acest proiect să includă şi turnul de apă. Doar aşa obiectivul ar putea deveni de interes pentru turiştii, care ar putea fi aduşi aici cu vagoane vechi şi o locomotivă pe aburi.

 

Advertisement

 

Advertisement

Actualitate

L-ați văzut? Un băiat de 15 ani, din Vulcan, dat dispărut. A plecat de acasă și nu s-a mai întors

Publicat

pe

Redactat de

Un băiat, în vârstă de 15 ani, din municipiul Vulcan, este căutat de familie și polițiști, după a plecat de acasă, în cursul zilei de azi, în jurul orei 11:00, și nu a revenit până în prezent.

“Minorul Andrei Bogdan Ovidiu are următoarele semnalmente: înălțime 1,65 metri, greutate 60 kg, păr șaten, ten închis și ochi căprui. La momentul plecării, acesta purta o geacă în culorile alb-negru, pantaloni negri cu dungi de culoare roșie și pantofi negri”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Persoanele care dețin informații despre locul în care s-ar putea afla minorul sunt rugate să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție sau să apeleze numărul unic de urgență 112.

Polițiștii continuă căutările și fac apel către cetățeni, pentru a furniza orice informație care ar putea conduce la găsirea minorului dispărut.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Elevii hunedoreni se întorc la cursuri, de luni. Următoarea vacanță, în aprilie

Publicat

pe

Redactat de

Elevii din județul Hunedoara se vor întoarce de luni, la cursuri, după o săptămână de vacanță.

Fiecare Inspectorat Școlar a decis perioada în care elevii vor avea vacanța de schi, pentru județul Hunedoara aceasta fiind programată în perioada 17 -21 februarie 2025.

În aceeași perioadă, în vacanță sunt și elevii din București și județele Ilfov, Bihor, Sălaj, Cluj, Timiș, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova, Buzău, Călărași, Ialomița, Vrancea, Brăila și Vaslui.

Între 24 și 28 februarie, vor intra în vacanță elevii din județele Satu Mare, Maramureș, Arad, Dolj, Alba, Sibiu, Mureș, Suceava, Harghita, Brașov, Covasna, Neamț, Botoșani, Iași, Bacău, Galați, Tulcea și Constanța.

Următoarea vacanță de care se vor bucura copiii este cea de primăvară sau de Paște, programată în perioada 18 aprilie – 27 aprilie.

Advertisement

Vacanța de vară începe pe 21 iunie.

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

Clădirea Tribunalului Hunedoara și a Judecătoriei Deva va fi dată în folosință în cursul acestui an

Publicat

pe

Redactat de

Tribunalul Hunedoara și Judecătoria Deva vor reveni în sediul din centrul istoric al municipiului reședință de județ. Clădirea, veche de peste un secol, din imediata vecinătate a Palatului Magna Curia, a fost reabilitată și, în acest an, urmează să fie dată în folosință.

Lucrările, începute în urmă cu aproximativ patru ani

Lucrările de reabilitare a sediului vechi al Tribunalului Hunedoara și Judecătoriei Deva – o clădire monument istoric inclusă în zona de protecție a Ansamblului urban Bulevardul 1 Decembrie 1918 Deva, au fost demarate în urmă cu aproximativ patru ani. În vara lui 2021, ambele instanțe au fost mutate într-un imobil situat pe Calea Zarandului, nr. 73 (fosta Strada Dorobanţilor, nr. 34), din municipiu, unde își desfășoară activitatea și în momentul de față.

Sediul vechi în care își desfășurau activitatea Tribunalul Hunedoara și Judecătoria Deva a fost cuprins în programul național de consolidare a infrastructurii din municipiile de județ. Lucrările la clădirea tribunalului au fost începute în anul 2021, iar în cursul acestui an urmează să fie dată în folosință, după ce termenul de finalizare al lucrărilor rămase de executat, inclusiv dotarea cu mobilier nou a fost prelungit până la 14.06.2025”, se arată în sinteza Raportului privind activitatea Curții de Apel Alba- Iulia, căreia îi sunt arondate instanțele din județul Hunedoara.

Clădirea Tribunalului Hunedoara și Judecătoriei Deva a fost construită în 1897. Construcţia a fost realizată în stil baroc, pe care îl mai păstrează şi în prezent. Imobilul a fost construit ca sediu de instanţă judecatorească, funcţionând cu această destinaţie până în anul 1963, când a intrat în folosinţa Comitetului Judeţean de Partid Hunedoara. Începând cu luna mai 1990 clădirea a revenit în administrarea Ministerului Justiției – Tribunalul Hunedoara.

Advertisement

 

 

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate