Connect with us
Data: 24/02/2025
.

Actualitate

Ultimul şut la Mina Petrila, primul pas spre o nouă viaţă

Publicat

pe

Ieri ortac, azi disponibilizat

Cu o strângere de inimă, regrete sau bucurie, aproape 190 de oameni şi-au pus ieri în cui lămpaşele după zeci de ani de muncă în subteran

Au plecat ieri dimineaţă pentru ultimul şut în mină, la Petrila. Acolo vor mai rămâne vreo 570 de mineri, dar cei care au ieşit ieri pentru ultima dată de sub pământ sunt acum fericiţi.

Au predat căştile şi salopeta

Au lucrat ani de zile sub pământ. Plecau zi de zi cu gândul că intră acolo şi … cine ştie? Dar a venit ziua în care au făcut ultimul şut. A fost ieri dimineaţă, iar la ora 12:00 erau pregătiţi să plece acasăşi să nu se mai întoarcă în puţul de intrare în mină. Şi-au predat lămpile, marca şi au părăsit mina. Acum nu spun decât că au o strângere de inimă, iar după ce nu mai îmbracă salopeta pe care scrie EM Petrila, vor căuta să facăşi altceva.

Advertisement

O „mână” de mineri, trecuţi pe listele de disponibilizări, au ieşit din schimbul I, s-au spălat, s-au schimbat şi asta a fost tot. Adică ultimul şut sub pământ, locul de care îi leagă munca de o viaţă.

„Te aştept acasă, tăticule!”

Constantin Prodan s-a văzut scăpat de calvarul din subteran

Constantin Prodan s-a văzut scăpat de calvarul din subteran

Constantin Adrian Prodan este unul dintre minerii care s-au disponibilizat. Are vârsta de pensionare, iar ieri, după ultimul şut, era fericit. „Sunt bucuros. După o lungă aşteptare, în sfârşit, ne-am văzut scăpaţi de calvarul muncii în subteran. Am ajuns sănătoşi la pensie şi sperăm să meargă în continuare bine. În Mina Petrila sunt de un an şi o lună, dar am lucrat 20 de ani la Lonea”, spune Prodan.

Un alt disponibilizat, Aurel Stroe parcă are regrete în ultima zi. „După 20 de ani în mină, cu părere de rău plec, că am muncit aici o viaţă. Acum ne luăm viaţa de la capăt şi vom face altceva”, afirmă Stroe

Au venit zi de zi la mină. Au citit de mii de ori înscrisul de pe peretele ce duce spre lămpărie. De fiecare dată s-au gândit la copiii lor, căci pe perete e scris că familia îi aşteaptă acasă. „Te aştept acasă, tăticule!” e tot ce văd ei înainte să-şi ia lampa sau marca – acea bucată de metal, inscripţionată cu un număr, pentru ca atunci când moartea vine în subteran şi le sluţeşte chipurile obosite, să îi recunoască colegii şi să le ducă trupul la familiile lor, ca să îi îngroape creştineşte.

Între moarte şi amintiri plăcute

Advertisement

Amintirile îi copleşesc. Niciunul nu uită zilele grele petrecute sub pământ, dar nici pe acelea când mina a fost zguduită de două explozii în anul 2008. Toate sunt vii în mintea lor, iar acum ortacii răsuflă uşuraţi că au predat echipamentul cu care coborau în mină. „Amintiri au fost şi plăcute şi neplăcute… Ne amintim ce a fost frumos, dar şi evenimentele din 2008, cu colegii care au plecat dintre noi…Nu eram cu ei pe tură, dar am lucrat cu ei. Asta e viaţa!”, a mai adăugat Stroe, iar colegul său, cu care îşi semna actele de disponibilizare, îl completează. „Au fost multe amintirile, ce pot să zic? Munca în subteran e o provocare zi de zi. Simplul fapt că intri în subteran, te afectează zi de zi şi emoţional, psihic. Prin natura meseriei mele, am avut tot felul de experienţe, începând cu accidentaţi grav, mortal şi aşa mai departe, ceea ce sper să uit cât mai curând”, a adăugat Prodan.

Pentru aproximativ 500 de ortaci de la Petrila, Paroşeni şi Uricani, mine aflate pe programul de închidere, ieri a fost ultimul şut. Toţi s-au disponibilizat, iar cei mai mulţi vor ajunge pensionari.

Advertisement

Actualitate

Grădinița PP Nr. 1 din Cartierul „Dacia” din Deva a fost oficial redeschisă, după ample reabilitări

Publicat

pe

Redactat de

 

Grădinița cu Program Prelungit Nr.1 din Deva (fosta Grădiniță cu Program Normal nr. 2) a fost, astăzi, inaugurată și redeschisă oficial, după o amplă investiție.

Situată pe Aleea Salcâmilor, din Cartierul „Dacia” din municipiu, Grădinița PP Nr.1 a avut parte de reabilitări și modernizări, realizate cu ajutorul fondurilor europene.

“După o amplă investiție în reabilitarea, modernizarea și extinderea infrastructurii educaționale, această unitate de învățământ preșcolar se prezintă acum într-o formă nouă, adaptată cerințelor educaționale actuale. Grădinița a fost reabilitată și modernizată cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile, în cadrul unui proiect menit să îmbunătățească condițiile de învățare și să ofere un mediu educațional modern și accesibil pentru copiii din municipiul Deva”, au informat reprezentanții Primăriei Deva.

Dotată cu echipamente moderne și tehnologii de ultimă generație

Advertisement

Potrivit reprezentanților administrației publice locale, principalele lucrări au vizat atât infrastructura internă a clădirii, cât și amenajările exterioare. De asemenea, grădinița a fost dotată cu echipamente moderne și tehnologii de ultimă generație, pentru a sprijini procesul educativ: videoproiectoare, ecrane de proiecție, televizoare, sisteme audio, mese și scaune noi, mobilier tip birou, imprimante, laptopuri, dar și aparatură pentru uzul zilnic, precum mașini de spălat vase și rufe. Bucătăria a fost dotată cu echipamente noi, pentru a asigura o alimentație adecvată și igienică pentru copii.

Viceprimarul municipiului Deva, Sorin Tudor Lavu, s-a aflat, astăzi, la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 1, pentru a se asigura că sunt îndeplinite toate condițiile necesare pentru siguranța și confortul celor mici. Acesta a subliniat importanța dotărilor educaționale și infrastructura modernă, care contribuie la un proces educativ de calitate.

,,Prin finalizarea acestui proiect s-a făcut un pas important în dezvoltarea educației preșcolare din Deva. Grădinița nr. 1 nu este doar un loc de învățare, ci și un spațiu care reflectă grija și atenția pe care le acordăm copiilor noștri. Investiția în infrastructura educațională reprezintă un angajament ferm față de viitorul acestui oraș și implicit al copiilor”, a declarat Sorin Tudor Lavu, viceprimarul municipiului Deva.

Grădinița cu Program Prelungit Nr. 1 Deva are o capacitate de cinci grupe (110 copii). Aceasta are statutul de structură aparținătoare a Grădiniței cu Program Prelungit nr. 7 Deva.

 

Advertisement

 

Sursa foto: Primăria Deva
Citeste mai mult ...

Actualitate

Administratorii asociațiilor de proprietari care nu depun situația financiară, pasibili de amenzi

Publicat

pe

Redactat de

Administratorii asociaţiilor de proprietari din municipiul Deva au obligaţia de a transmite Compartimentului Asociații de Proprietari situaţia financiară înregistrată la data de 31 decembrie 2024. Cei care nu se conformează sunt pasibili de amenzi. 

„Conform legii care reglementează înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, administratorul are ca principală atribuție întocmirea lunară a situației soldurilor elementelor de activ și pasiv și depunerea acesteia, semestrial, la compartimentul specializat în sprijinirea și îndrumarea asociațiilor de proprietari din cadrul administrației publice locale. În același context, neîndeplinirea atribuțiilor de către administratorul asociației de proprietari se sancționează cu amendă de la 2.500 de lei la 5.000 de lei”, arată reprezentanții Direcției de Asistență Socială (DAS) Deva.

Formularul privind situația soldurilor elementelor de activ și pasiv a asociației poate fi descărcat de pe pagina de internet a Direcţiei de Asistenţă Socială DevaSecțiunea Locuinţe şi Asociaţii sau accesând acest link. Formularele completate și semnate se depun la Direcția de Asistență Socială Deva – Registratură (Str. I.L. Caragiale, nr. 4, etaj 1) sau pot fi transmise online, pe adresa: dasdeva@primariadeva.ro.

Potrivit reprezentanților DAS Deva, până la această dată, doar o cincime dintre cele 456 de asociații de proprietari care funcționează în municipiul Deva au depus situația financiară aferentă anului trecut.

„Proprietarii de apartamente pot consulta oricând situația financiară a asociației din care fac parte – printr-o cerere scrisă, adresată președintelui, care are obligația să răspundă, în scris, în 10 zile de la primirea acesteia. Reprezentanții asociațiilor de proprietari, dar și proprietarii de apartamente din municipiul Deva pot solicita Direcției de Asistență Socială Deva sprijin, îndrumare sau consiliere cu privire la obligațiile și drepturile ce le revin în administrarea proprietății comune”, subliniază reprezentanții DAS Deva.

Advertisement

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

Convoiul agabaritic care transportă o turbină pentru Termocentrala Mintia își continuă drumul. Distanța parcursă până acum

Publicat

pe

Redactat de

Convoiul agabaritic care transportă o turbină pentru Termocentrala Mintia, din județul Hunedoara, își continuă drumul. Reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au transmis că acesta a parcurs 166 de kilometri, în aproximativ 31 de ore. 

“Convoiul agabaritic care transportă o turbină la termocentrala Mintia a parcurs 166 km în aproximativ 31 de ore ! Convoiul agabaritic, care se desfășoară în această perioadă în vestul României, va traversa zilele următoare podurile de pe DN7 peste Valea Nadeșului (km 489+185) și Valea Conop (km 443+262), unde se va utiliza în premieră pentru România tehnologia de traversare cu un sistem de siguranță „flyover”. Această soluție tehnică face posibilă traversarea de către convoiul de 788 tone a podurilor, fără a afecta structurile acestora în momentul traversării”, au informat, luni după-amiază, reprezentanții CNAIR.

În privința stării părții carosabile de pe traseul convoiului agabaritic, reprezentanții CNAIR precizează că o echipă de ingineri din cadrul companiei monitorizează starea acesteia în permanență, atât înaintea, în timpul, cât și după trecerea convoiului. De asemenea, transportatorul are obligația de a lua toate măsurile, astfel încât să nu fie afectată în niciun fel rețeaua rutieră pe timpul deplasării.

Transportul agabaritic are o lungime totală de 128 metri, o greutate de 788 de tone și este compus din două remorchere trăgătoare, două remorchere împingătoare și un trailer modular, totalizând 56 de axe. Acesta a intrat duminică pe teritoriul României, prin punctul de trecere a frontierei de la Nădlac, și transportă o turbină pentru retehnologizarea termocentralei de la Mintia, județul Hunedoara.

Convoiul se deplasează în perioada 23 februarie 2025 – 04 martie 2025 pe următorul traseu:

Advertisement

Nădlac 1 PTF – DN7 – Nădlac 2 PTF – DN7G – A1 – Giarmata – DJ691 – Pieschia – DJ691 – Alios – DJ691 – Neudorf – DJ682 – Lipova (str. Timișorii – pod Lipova – DN7) – DN7 – Ilia – A1 – Grind – DN68A – Săcămaș – DN7 – Termocentrala Mintia.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate