Connect with us
Data: 18/02/2025
.

Actualitate

A spart coaja infinitului. Povestea oltencei Daiana Dajulescu, pilot de avion la doar 25 de ani

Publicat

pe

La 16 ani, a devenit pilot de planor. Ceva ani mai târziu, a obţinut licenţa de pilot comercial. Pentru Daiana, la numai 25 de ani, cerul nu este limita. Cerul este, aşa cum spune chiar ea, „acasă”.

De Ziua Femeii, GdS dedică un material forţei infinite a ambiţiei feminine, printr-o poveste care dovedeşte că infinitul poate deveni tangibil atunci când eşti hotărât să munceşti suficient pentru asta.

Cabin Crew, prepare for take off!”

Echipaj, ne pregătim pentru decolare!” este una dintre sintagmele devenite laitmotiv pentru Daiana Dajulescu. Tânăra născută în Oltenia, la Târgu Jiu, este în prezent pilot la compania aeriană Wizz Air. Locul în care s-a născut, având amprenta infinitului lăsată de Constantin Brâncuşi, a ambiţionat-o să se apropie de el cucerind înălţimi şi la propriu, şi la figurat, spune Daiana.

În ciuda dovezilor copleşitoare ale capacităţilor sale, Daiana a întâmpinat cu modestie şi emoţie prilejul de a ne oferi un interviu şi s-a pregătit cu conştiinciozitate. A vrut să aştearnă în scris o parte din povestea ei, pentru a-şi putea controla mai bine emoţiile. Pentru că la manşă este întotdeauna mai bine decât în faţa unui reportofon. Şi pentru că, deşi în zbor nu se teme de nimic, pe pământ şi Daiana este om.

De la gimnastică de performanţă la echilibrul perfect al zborului

Primul contact cu aviația s-a produs la vârsta de 10 ani, pe o cursă comercială București – Bologna. De atunci, dorinţa de a cuceri lumea de deasupra tuturor şi de a pilota avioane comerciale nu a mai părăsit-o.

Advertisement

Au urmat lecțiile de pilotaj și întâlnirea cu instructorii şi alți colegi pasionați de aviație și studiile propriu-zise. Întâlnirile zilnice cu planorul IS28B2.

Pasiunea mea pentru aviație a prins… aripi. De fapt, nu ai nevoie de foarte multe ca să te lași convins că locul tău este la manșă și că poți aspira către orizonturi îndepărtate. În prezent sunt pilot în cadrul companiei Wizz Air, cu baza de operare la Craiova, şi pilotez două dintre cele mai populare avioane comerciale din lume, Airbus 320 și Boeing 737”, spune.

Ciocnirea dintre lumi

Cum familia locuia aproape de centrul oraşului Târgu Jiu, după cum am aflat de la mama sa, în aşteptarea Daianei, în fiecare dimineaţă când plecau de acasă, Coloana Infinitului le răsărea în cale. Şi vorbeau despre vise care prind aripi. Numai să le creşti pană cu pană.

Am crescut într-o familie în care părinții mei au meserii departe de aviație. Timp de 14 ani am fost sportivă de performanță la gimnastică aerobică, având în palmares zeci de premii. Până când am descoperit esența zborului. La 16 ani, am devenit pilot de planor, iar după absolvirea liceului mi-am continuat studiile și am obținut licența de pilot comercial”, a povestit Daiana Dajulescu pentru GdS.

La 10 ani, Daiana a zburat pentru prima dată. Spre Italia, pentru a sta o lună în vacanţă la unchii săi. Daiana a fost fascinată, cucerită din prima secundă de avion. Întrebările au început să curgă, şi-a dorit să discute cu echipajul, să afle totul despre zbor. Vacanţa din Rimini nu a mai contat pentru ea, ne-a povestit mama. „Bunica o vedea îngândurată şi a întrebat-o ce are. Şi i-a spus că vrea să se întoarcă. Pentru că are multe întrebări pe care vrea să le pună echipajului din avion”.

Advertisement

Nu a mai existat altă cale. Părinţii au înţeles şi ei că Daiana se desprinsese deja de la sol şi că visul ei nu are pedală de frână.

Tu ai mai făcut asta, nu?”

Aşa că Daiana Dajulescu şi-a trăit adolescenţa plecând, în fiecare vineri, după şcoală, spre Braşov, unde făcea cursurile pe planor. „La două, după ce termina orele, o aşteptam în maşină, cu sandvişul la pachet, şi porneam spre Braşov”, a povestit mama Daianei.

Citea tot ce îi pica în mână despre avioane, căuta cu aviditate informaţii care se obţineau cu greu într-o perioadă în care accesul la Internet era mult limitat, iar biblioteca judeţeană din Târgu Jiu nu oferea prea multe resurse legate de aviaţie.

Pentru a fi siguri că Daiana POATE şi nu doar VREA, părinţii i-au plătit un test pe simulator la Bucureşti. La final, profesorul a întrebat-o: „Tu ai mai făcut asta, nu?”, primind cu stupoare răspunsul negativ. „Atât de mult citise, încât ea deja ştia multe lucruri, chiar dacă nu avusese niciodată experienţa respectivă”, am mai aflat de la mama sa, în scurtul timp în care Daiana lipsea din cameră. „Ea, când e pe pământ, nu se regăseşte”.

Şi atunci, ca părinte, nu poţi decât să îi sufli în aripi, am înţeles de la o mamă pentru care nu a mai avut importanţă decât fericirea copilului ei determinat să zgârie suprafaţa infinitului.

Advertisement

Cele 5 kilograme care au făcut diferenţa

Daiana consideră mai degrabă provocator decât dificil să devii First Officer. Nu i-a fost niciodată teamă, ne-a mărturisit. Ba chiar le spune adesea părinţilor că este mai sigur să zboare decât să meargă cu maşina până acasă, la Târgu Jiu.

Aș spune că e mai degrabă provocator decât dificil. Imaginează-ți că ai 16 ani, cântărești 45 de kg și pilotezi o aeronavă de 300 de kg. E o situaţie care te pregăteşte pentru ce va urma. Acum, am 25 de ani, 50 de kg și pilotez avioane ce cântăresc între 60 – 70 de tone fiecare. Și cred că cele 5 kg care au făcut diferența sunt rafturile pline de cărți pe care le-am studiat, ca să ajung aici. Aș vrea să-i sfătuiesc pe oamenii care au același vis să pună pe locul doi dificultățile, temerile legate de această meserie și doar să muncească pentru visul lor. Fiindcă, odată ajunşi aici, îşi vor da seama că tot efortul lor a meritat”, este mesajul Daianei pentru cei care simt că le cresc pene.

În ce constă, concret, acest parcurs provocator? În cursuri de planor – pe care Daiana le recomandă tuturor celor care vor să ia calea zborului, pentru că „te pregătesc pentru o parte din situaţiile imprevizibile care pot surveni într-un avion” – apoi cursuri de pilot privat, cursuri de pilot comercial şi cursuri de pilot de transport aerian.

Părinţii au depus eforturi şi au fost alături de ea necondiţionat, şi-au ipotecat casa pentru a-i hrăni visul, iar Daiana a muncit necontenit.

Aici nu creăm fotomodele. Eşti prea firavă pentru a fi pilot de avion”

Într-o lume în care femeile sunt o raritate la manşa unui avion, Daiana a înlăturat din calea sa stereotipurile şi şi-a văzut de drum. „Când am fost să mă înscriu la primele cursuri de pilot, comandantul aerodromului mi-a spus: „Domnișoară, aici noi nu creăm fotomodele, ci piloți. Ești prea firavă pentru a fi pilot de avion.” Atunci în mine a crescut ambiţia. Am înțeles că avionul, de fapt, nu cunoaște cine e la manșă. Doar măiestria celui care îl pilotează face diferența. Încurajez femeile să-și învingă teama și să-și urmeze cu fidelitate visul. Iar dacă simt că locul lor este aici, să devenim colege, atunci le îndemn să-și construiască propria lor poveste de succes”, transmite tânăra.

Advertisement

În aviație nu există femei sau bărbați, există piloți”, crede Daiana Dajulescu.

Eu vreau să zbor mai mult”

A cântărit mult alegerea între zborul civil şi cel militar. Era atrasă de cel din urmă, însă când a aflat că orele de zbor sunt mult mai puţine, a spus: „Dar eu vreau să zbor mult mai mult”. Şi viaţa ca pilot comercial i-a mai potolit şi altă sete. Setea de a descoperi lumea. Deşi tot România rămâne marea ei dragoste. Nu întâmplător s-a născut chiar într-o zi de 1 decembrie, la puţină vreme după miezul nopţii.

Mă simt copleșită când întâlnesc în aeroport fetițe care au jucării sub forma unui avion în brațe și vin cu entuziasm să îmi spună ca vor să devină ca mine. Pasagerii sunt adesea uimiţi când află că este o femeie la manşă, dar primesc vestea cu admirație și mult respect”, ne-a destăinuit.

O zi din viaţa „la birou”, la 10.000 de metri altitudine

Cum arată o zi din viaţa Daianei la… „biroul” său aflat la 10.000 de metri altitudine? Mereu cu centura de siguranță cuplată, cu luminile de navigare pornite și cu sistemul de presurizare activ.

Am întrebat-o la ce se gândeşte când apar turbulenţele. „Siguranţa pasagerului este prioritatea”, a spus fără ezitare. Turbulenţele sunt ceva obişnuit şi nu îi provoacă anxietate, pentru că piloţii sunt foarte bine pregătiţi pentru orice situaţie imprevizibilă, adaugă. „În general, în funcție de condițiile meteorologice, radarul meteo îi ajută pe piloţi în luarea celei mai bune decizii, astfel încât turbulențele să fie controlate şi pasagerii să fie liniştiţi. În toate experiențele de învățare, piloții simulează diverse situații, pe care ajung să le depășească și să le remedieze în așa fel, încât avionul să aterizeze în siguranță. Trebuie să menționez un lucru important, că la fiecare 6 luni, piloții sunt antrenați pe simulatoarele de zbor, în toate situațiile în care o aeronavă se poate afla. Cred că oamenii care aleg această meserie au o doză de responsabilitate asumată și certitudinea că pot oferi siguranță, înainte de toate”.

Advertisement

Disciplina şi inteligenţa emoţională, parte din „bagajul de cală”

Nu poți ajunge un specialist de top dacă îți lipsesc disciplina, învățarea continuă și perseverența, este de părere Daiana Dajulescu. „Așa cum spunea un foarte bun instructor, „ca pilot ai o aripă ce conține noroc și o aripă ce conține cunoștințe. Datoria ta este să îți pui penele necesare pe aripa de cunoștințe, înainte ca aripa de noroc să rămână fără ele.” De asemenea, aviaţia este şi despre inteligenţă emoţională, crede ea. Este despre a nu te lăsa copleșit de emoții. „Gândul că ești responsabil de 200 de suflete te poate copleși. Trebuie să rămâi rațional în orice situație”.

Te simţi privilegiat să ştii că, prin avionul pe care-l pilotezi, poţi schimba viața unui om”

Pentru Daiana, aviaţia este un vis devenit realitate, care a însemnat până acum aproape 10 ani de învățare continuă, experiențe acumulate, sute de ore de zbor și mii de oameni fericiți care au ajuns la destinație în siguranță. În tot acest vârtej de experienţe, cel mai mult iubeşte şansa de a contribui, într-un fel, la povestea oamenilor.

Te simţi privilegiat să ştii că, prin avionul pe care-l pilotezi, poţi schimba viața unui om. Că ești parte din echipa care-l ajută să primească, poate, la destinație, un tratament care-i va salva viața. Sau în acel avion să poți conduce către jumătatea inimii pe cineva care urmează să se căsătorească. Sau să aducă pe lume un copil. Să descopere o destinație de vis Şi acest șir poate continua. De multe ori, zborul cu avionul poate face diferența între azi și mâine.”

Cele două momente-cheie

Eu cred că sunt două momente-cheie în viaţa noastră. Atunci când te naşti şi atunci când descoperi care îţi este menirea”, sunt cuvintele spuse de mama Daianei care mi-au rămas întipărite în minte.

Unii oameni poate nu au parte de al doilea moment niciodată. Fie nu îl găsesc, fie nu îl recunosc. Daiana s-a întâlnit cu acest moment la 10 ani. Şi a ştiut.

Advertisement

Sursă articol 

Scris de Anda Simion pentru Gazeta de Sud

Advertisement

Actualitate

Cel mai mare parc de distracții indoor din România te așteaptă la Sibiu

Publicat

pe

Redactat de

În luna octombrie a anului trecut, Playtopia și-a deschis porțile pentru copiii de toate vârstele, dar și pentru adulți. Având o suprafață de peste 4.000 mp, Playtopia este un concept unic în România, concept care pune laolaltă peste 6.000 mp desfășurați de joacă și peste 50 de atracții distincte. Dezvoltat de Zacaria, parcul de distracții este funcțional în fiecare zi a săptămânii și se regăsește în incinta Zacaria Retail Center, situat pe Șoseaua Alba Iulia, 77A, Sibiu.

Playtopia nu este doar un loc de joacă, este mult mai mult de atât. Este locul unde magia, tehnologia și distracția se îmbină perfect pentru a crea o experiență de neuitat pentru întreaga familie. Indiferent de vârstă, la Playtopia găsești mereu ceva captivant: VR și realități alternative, softplay cu labirinturi, secrete ascunse și tobogane, arcade pline de provocări, trambuline și cățărări pentru un plus de adrenalină.

Playtopia introduce un concept revoluționar în industria divertismentului: un univers complet cashless. Accesul și plățile se fac simplu, printr-o brățară sau un card reîncărcabil, achiziționat la recepție sau la cele șapte kioskuri din parc. La fiecare atracție, utilizatorii scanează dispozitivul, iar tokenii necesari sunt retrași automat. Sistemul permite verificarea soldului în orice moment și reîncărcarea pentru experiențe suplimentare. Tokenii nu expiră, astfel că brățările și cardurile pot fi reutilizate la fiecare vizită.

Tărâmul #TheFutureOfFun dezvăluie rând pe rând trei lumi distincte construite pentru toate categoriile de vârstă:

Planeta Meer propune atracții pentru cei mai mici, cu vârsta începând de la 1 an, astfel că aceștia se vor bucura o structură imensă de soft play, pe două niveluri, tobogane interactive și una dintre cele mai mari piscine de bile din țară. Pe lângă acestea, caruselul marin și Galaxy Wall, un perete interactiv cu obstacole unic în România, vor aprinde imaginația și vor testa limitele celor mici și ageri.

Advertisement

Piscina de bile este un paradis acvatic uscat, unde copiii pot sări, se pot juca și pot explora în siguranță. Structurile de joacă includ scene din adâncurile oceanelor, transformând spațiul într-un paradis acvatic terestru. Proiecțiile interactive din tobogan creează scene virtuale impresionante care răspund la mișcările copiilor, aducând astfel la viață întregul mediu înconjurător. Fiecare pas activează elemente vizuale dinamice, transformând podeaua într-un ocean vibrant unde copiii pot interacționa direct cu imaginile.

Pe lângă acestea, caruselul marin și Galaxy Wall, un perete interactiv cu obstacole unic în România, vor aprinde imaginația și vor testa limitele celor mici și ageri. Galaxy Wall este singurul perete interactiv din România de acest tip. Inspirat din universul Mario, Galaxy Wall le oferă copiilor ocazia să își testeze abilitățile, încercând să treacă de la stânga la dreapta peste obstacole, fără să cadă. Sub peretele interactiv se află o saltea foarte mare și extrem de moale, asigurând astfel protecția necesară pentru fiecare aventurier.

Planeta Taal se adresează copiilor cu vârste începând de la 4-5 ani și propune cea mai mare structură de soft play din țară, cu peste 1.500 mp desfășurați pe trei niveluri de trasee cu obstacole, 5 tobogane, spider web, tiroliană, punct de observație la 5 metri înălțime și multe alte atracții. În plus, Galactic Nexus va stârni interesul tuturor și va ridica nivelul de adrenalină, fiind un traseu de rope course unic în România, cu 12 obstacole captivante, suspendate la 3.5 metri înălțime. Pe lângă toate acestea, Nebula Leap – o zona de trambuline interactive, și Lunar Climbing – pereții de cățărare, alături de singurul copac de cățărare din țară, te vor purta în lumi și trăiri nebănuite.

Planeta Raum îi va cuceri pe cei cu vârste de peste 12 ani, dar și pe adolescenți și adulți, fiindcă propune incursiunea într-un tărâm digital unde realitatea virtuală se îmbină cu experiențele multisenzoriale. 9 jocuri VR de ultimă generație care însumează sute de jocuri, video-uri și scenarii simulate în lumea virtuală vor redefini conceptele de racing, shooting și gaming. La acestea se adaugă AR Car Racing, un joc de augmented reality unic în țară.

La toate cele de mai sus se adaugă 25 de jocuri arcade, care mai de care mai atractive și interactive, precum și alte sisteme de amusement rides, cum ar fi un drop tower, o mini tagada sau un circuit de bumper cars. Acestea se adresează multiplelor categorii de vârstă și pot fi accesate atât de copii, cât și de părinți. Tagada, Drop Tower și Astro Bumpers – atracții pe care le găsești de obicei în parcurile de distracții outdoor, sunt acum disponibile indoor. Indiferent de temperatura de afară, la Playtopia, te poți bucura de aceste experiențe unice într-un mediu cu temperaturi controlate, pentru distracție pe tot parcursul anului.

Advertisement

Jocurile arcade sunt fascinante pentru toate vârstele, oferind provocări care testează îndemânarea, rapiditatea și strategia. Ceea ce le face cu adevărat speciale sunt tichetele de recompensă, acordate în funcție de performanță. Cu cât obții un scor mai mare sau finalizezi un obiectiv, cu atât primești mai multe tichete. Acestea pot fi schimbate la recepție pentru o gamă variată de premii. Astfel, jucătorii sunt motivați să își îmbunătățească abilitățile și să încerce din nou, transformând weekendurile în adevărate competiții pentru cele mai multe tichete. În plus, la Key Master Arcade, competiția se intensifică, iar premiile sunt mai tentante ca niciodată. Jucătorii care își pun la încercare abilitățile pot câștiga premii de top, inclusiv un iPhone 16 Pro sau iPhone 16 Pro Max, dar și seturi de AirPods 4 cu Active Noise Cancellation. Pe lângă produsele Apple, în joc sunt și 2 perechi de căști Samsung Galaxy Buds 3 Pro și ceasuri Galaxy Watch 4. Cu premii de asemenea valoare și șanse mari de câștig, Key Master Arcade promite o experiență de neuitat pentru toți cei care vor să își încerce norocul.

Celestial Bites – Relaxare pentru părinți, energie pentru copii

Zona de food court, Celestial Bites este locul perfect unde părinții se pot relaxa în timp ce copiii se distrează. Cu peste 150 de locuri, acest spațiu confortabil oferă un refugiu ideal pentru adulți, care se pot bucura de o cafea de calitate sau o gustare delicioasă, în timp ce cei mici explorează universul #TheFutureofFun. De asemenea, copiii pot face o binemeritată pauză de la joacă pentru a savura un prânz sau o cină gustoasă. Meniul include burgeri suculenți, pizza delicioasă, paste de casă, crispy și deserturi dulci, perfecte pentru un plus rapid de energie. Deserturile delicioase și băuturile răcoritoare completează experiența, oferind energie pentru și mai multă distracție!

Programul Playtopia este de luni până vineri în intervalul 14:00 – 21:00 și de sâmbătă până duminică în intervalul 10:00 – 22:00. Pachetele, prețurile și orice alte informații utile legate de modul de acces și atracții se găsesc pe www.playtopia.fun și pe paginile de socializare Playtopia.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

“Cupa Baloo”, în weekendul care urmează, la Straja. Vedeta stațiunii din Valea Jiului împlinește 25 de ani

Publicat

pe

Redactat de

Unul dintre cele mai îndrăgite și așteptate evenimente ale sezonului de iarnă – „Cupa Baloo”, va avea loc în weekendul care urmează, la Straja.

Competiția de schi pentru copii se va desfășura sâmbătă, 22 februarie, pe pârtia care-i poartă numele simpaticului urs din stațiune.

Sursa: Complex Montana Straja/Facebook

“Dăm startul unei serii de concursuri de schi alpin la Straja, iar primul dintr-o lungă serie este “Cupa Baloo”, ediție care se va desfășura pe pârtia ce îi poartă numele. Vă așteptăm cu drag să ne bucurăm împreună de acest eveniment și, totodată, să îl sărbătorim pe ursul Baloo în acest weekend! Haideți la distracție, zăpada și voia bună sunt garantate!”, au transmis reprezentanții Complexului Montana Straja.

Ursul Baloo – vedeta stațiunii Straja, împlinește 25 de ani. Veteranul urs se află la Straja de când era doar un pui. În fiecare an, în luna februarie, el este sărbătorit printr-un eveniment organizat în stațiune de cei care îl îngrijesc. În cinstea lui, se pregătește o festivitate aparte, cu un concurs de schi pentru copii, la final, toți participanții fiind premiați. Apoi, toată lumea merge la Baloo care e răsfăţat cu tort de fructe și faguri de miere.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Asistența medicală școlară din Deva beneficiază de noi dotări: 35.000 lei investiți în instrumentar medical și medicamente

Publicat

pe

Redactat de

Primăria Municipiului Deva a anunțat recent distribuirea unui lot important de produse destinate dotării cabinetelor medicale din școli și grădinițe. Direcția de Asistență Socială Deva a alocat, în ultimele săptămâni, instrumentar medical și medicamente în valoare totală de peste 35.000 de lei, pentru a sprijini buna funcționare a celor 23 de cabinete medicale din unitățile de învățământ din municipiu.

Produsele au fost achiziționate conform solicitărilor medicilor și în acord cu baremul de dotare a cabinetelor medicale și stomatologice din școli, reglementat de legislația în vigoare. Aceasta reprezintă a patra serie de produse distribuită de la începutul anului școlar 2024-2025, demonstrând angajamentul autorităților locale de a asigura condiții optime pentru sănătatea elevilor.

Informațiile detaliate despre tipologia și cantitățile de produse distribuite pot fi consultate pe site-ul Direcției de Asistență Socială Deva, secțiunea Informații publice.

Cabinetele medicale școlare din Deva, care sunt subordonate Direcției de Asistență Socială, oferă consultații și tratamente gratuite pentru aproximativ 8.000 de preșcolari și elevi. Rețeaua de medicină școlară din municipiu cuprinde 20 de cabinete de medicină generală și 3 cabinete stomatologice, fiind asigurată de o echipă formată din 7 medici și 29 de asistente medicale.

Printre serviciile oferite de asistența medicală școlară se numără consultațiile primare, asistența în urgențele medicale, triajul zilnic pentru preșcolari și triajul epidemiologic după vacanțele școlare. De asemenea, sunt monitorizate starea de sănătate a elevilor înainte de competiții sportive, excursii sau olimpiade școlare și se realizează acțiuni de prevenție și educație pentru sănătate, promovând un stil de viață sănătos în rândul copiilor și adolescenților.

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate