Connect with us
Data: 16/05/2024
.

Actualitate

Investiție importantă implementată de administrația din Ghelari

Publicat

pe

Comuna Ghelari, un important centru minier în trecutul nu foarte îndepărtat, dar, în același timp, și o frumoasă așezare din Ținutul Pădurenilor, se întinde pe o suprafață de aproximativ 50 de kilometri pătrați și are în jur de 2.000 de locuitori. Aceștia trăiesc în patru sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Govăjdia, Plop și Ruda.

La standarde actuale

Primăvara a început bine pentru administrația publică din comuna hunedoreană Ghelari, dar și pentru locuitorii acestei așezări. Astfel, din această săptămână activitatea didactică din Ghelari se va desfășura la cele mai înalte standarde. „Proiectul câștigat și finanțat pentru comuna noastră, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), este implementat în proporție de 95%. Începând de săptămâna aceasta elevii se pot bucura de noul laborator de informatică adaptat standardelor anului 2024.

Așadar, valoarea proiectului este de 333.433 lei fără TVA, dintre care 124.396 lei au fost alocați pentru reînoirea mobilierului, iar 209.037 lei fără TVA pentru echipamente IT și laboratorul de informatică. Astfel, prin proiectul implementat ”Dotare Școală Gimnazială Ghelari”, finanțat în totalitate de către PNRR cu costuri zero din partea Primăriei și a Scolii Gimnaziale Ghelari, se dorește aducerea învățământul în anul 2024 adaptat la nevoile elevilor și în concordanță cu tendințele actuale. Cu siguranță cursurile vor fi mai interactive cu ajutorul ochelarilor de realitate virtuală (VR) prin care copiii pot descoperi o lume nouă”, a declarat Emerson Iancu Toma, primarul comunei hunedorene Ghelari.

Alte proiecte importante

În comuna Ghelari vor continua investițiile din domeniul educației, dar și cele privind rețeaua de utilități. „Avem proiecte, tot pe PNRR, pentru eficientizarea energetică a celor două grădinițe cu program normal din comună. La finalizarea acestora se urmărește scăderea costurilor și îmbunătățirea performanței energetice a imobilelor, prin anveloparea acestora, dar și a încăperilor, precum și prin refacerea întregii instalații interioare de încălzire. Totodată, vor începe, în curând, și lucrările la proiectul intitulat „Alimentare cu apă, stații de tratare și sistem de canalizare, stații de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială și sistemele de captare a apelor pluviale”. Acest proiect a fost depus pe Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny” și are o valoare de 49 de milioane de lei”, a menționat Emerson Iancu Toma, primarul din Ghelari.

Cereri pentru lemne, până pe 15 martie

Despre această comună hunedoreană ar mai fi de spus că amplasarea ei oferă o panoramă superbă spre Munții Poiana Ruscă, iar aici pot fi văzute mai multe monumente istorice, respectiv biserica de zid, crucea memorială și cuptorul de reducere a minereurilor de fier, toate în Ghelari, biserica din Ruda și furnalul de la Govăjdia, dar și impresionanta biserică ortodoxă din localitatea de reședință, cunoscută drept „Catedrala Pădurenilor”. Administrația din Ghelari reamintește locuitorilor din această frumoasă așezare că mai sunt câteva zile în care se pot depune cereri pentru lemne de încălzire. „Mai sunt câteva zile până la expirarea termenului pentru depunerea de cereri pentru cota de lemne aferentă anului în curs. Aceste cereri se pot depune la sediul Primăriei comunei Ghelari. Ultima zi de depunere a cererilor pentru cota de lemne de foc aferentă anului 2024 este vineri, 15 martie”, a spus primarul din Ghelari, Emerson Iancu Toma.

Reduceri la plata anticipată a taxelor și impozitelor

Reprezentanții administrației publice din comuna hunedoreană Ghelari din Ghelari mai vin cu o veste bună pentru locuitorii așezării din Ținutul Pădurenilor, fiind vorba despre bonficațiile acordate la plata taxelor și impozitelor locale. „Taxele și impozitele locale rămân aceleași ca anul trecut. Acestea, însă, au fost ajustate, conform legii, cu rata inflației de anul trecut. Totuși, avem și o veste bună pentru contribuabilii care își plătesc taxele și impozitele până pe 31 martie. Astfel, cetățenii care vor plăti taxele și impozitele până la finalul primului trimestru al anului în curs vor avea o reducere de zece procente din totalul datorat la achitarea acestora. Pe această cale le mulțumesc concetățenilor mei pentru modul în care, în cursul anului trecut, au înțeles să își achite obligațiile fiscale, dar și pentru că, imediat după intrarea în 2024, au început să plătească taxele și impozitele locale datorate conform legii”, a precizat primarul comunei hunedorene Ghelari, Emerson Iancu Toma.

Advertisement

Actualitate

(PE) Călin Petru Marian: Conurbațiile – motorul dezvoltării unitare și al atragerii de mari investitori!

Publicat

pe

Redactat de

Conurbațiile sunt motorul dezvoltării unitare puternice al zonelor din județul Hunedoara, al atragerii de mari investitori și de implementare a unor proiecte majore, a precizat Călin Petru Marian – candidatul PNL la Președinția Consiliului Județean Hunedoara. Sunt polii de interes pe care se centrează inclusiv atragerea de fonduri europene, cu care județul Hunedoara poate să se dezvolte la nivelul județelor învecinate, astfel încât să creeze oportunități atractive pentru oameni și, implicit, salarii motivante.

Sunt discuții mai vechi care se poartă în ceea ce privește realizarea acestei asocieri administrative, care nu distruge în niciun caz identitatea nici uneia dintre unitățile administrativ – teritoriale luate în calcul, însă aceste discuții nu au fost niciodată transpuse în practică.

”O entitate administrativă care să reprezinte peste 100.000 de locuitori va avea acces la finanţări mult mai mari pentru proiecte de investiţii și, în mod categoric, la punerea în practică de proiecte majore. Pe verticală, vorbim despre locuri de muncă mult mai bine plătite, deci un confort mai mare al oamenilor și un nivel de trai net superior pentru cetățeni. Acesta este motivul pentru care militez și voi face tot posibilul ca, din postura de președinte al Consiliului Județean Hunedoara, să realizăm aceste conurbații”, a declarat Călin Petru Marian, candidatul PNL la Președinția Consiliului Județean Hunedoara.

Călin Petru Marian subliniază că vorbim despre două zone de interes în care este necesară realizarea acestor conurbații.

În primul rând, candidatul PNL la Președinția Consiliului Județean Hunedoara, Călin Petru Marian, ia în calcul asocierea administrativă reală dintre Deva, Hunedoara și Simeria, pentru a diminua astfel raportul inegal de forțe comparativ cu Timișoara, Oradea sau Cluj Napoca, de exemplu, în ceea ce privește dezvoltarea economică și atragerea de mari investitori

În al doilea rând, Călin Petru Marian indică zona Văii Jiului, care se confruntă cu dificultăți economice serioase după restrângerea activității miniere. Valea Jiului are cu adevărat șansa unei dezvoltări, prin proiecte integrate, prin realizarea acestei entități administrative puternice.

Advertisement

”Trebuie să gândim pe o concepție integrată în ceea ce privește dezvoltarea Văii Jiului, nu mai avem timp să lăsăm lucrurile la voia întâmplării, mai ales în această zonă care se depopulează într-un ritm accelerat tocmai din cauza lipsei de perspectivă socio-economică. Oamenii din această zonă au dreptul la șanse egale cu toți locuitorii județului Hunedoara și nu numai, iar restrângerea activității extractive și energetice, în general, nu trebuie să însemne și prăbușirea economică a zonei. Am militat pentru continuarea mineritului, dar trebuie să gândim și în perspectivă, pentru viitor”, spune Călin Petru Marian, candidatul PNL la Președinția Consiliului Județean Hunedoara.

Pentru realizarea acestor forme de asocieri administrative, Călin Petru Marian este decis să implice nu doar factorii decizionali locali, județeni sau guvernamentali, ci și cetățenii, prin inițierea de consultări publice, pentru că viitorul ne privește pe toți!

Citeste mai mult ...

Actualitate

Să se știe-n toată țara: Cupa e la Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Corvinul Hunedoara a obținut cea mai mare performanță din istoria sa de peste un secol. Jucând la Sibiu, în finala Cupei României, Corvinul, divizionară secundă, a învins, după un meci dramatic, decis la lovituri de departajare, pe Oțelul Galați, din primul eșalon, cu scorul de 5-4!

Gălățenii au deschis scorul în minutul 27, prin Rusevic, cu un gol în vinclu, din marginea careului mare, dintr-o lovitură liberă ușor acordată. Corvinul nu resimte șocul și egalează, în minutul 39, când, la o centrare a lui Pîrvulescu, Zivulic are un semiluft iar Coman, cu un șut puternic, înscrie din 8 metri, 1-1 fiins scorul cu care s-a intrat la pauză.

În repriza a doua tot cei de la Oțelul înscriu primii, prin același Rusevic, care a transformat un penalty discutabil acordat de arbitrul Marcel Bîrsan. Hunedorenii revin, și de această dată, și în minutul 74, Manolache egalează cu un „lat” precis de la 16 metri și, în ciuda unei dominări toate a Corvinului pe final, la sfârșitul timpului regulamentar de joc tabela arăta 2-2 și s-a intrat în prelungiri.

În cele două reprize de prelungiri nu s-a mai înscris și, astfel, s-a ajuns la lovituri de departajare. Iar loteria nu a început deloc bine pentru hunedoreni, întrucât gălățeanul Cisotti transformă, iar șutul lui Coman este respins de Pap, portarul Oțelului.

Vine rândul lui Lefter, portarul Corvinului să se evidențieze, scoțând șutul lui Gaitan, pentru ca Manolache să restabilească egalitatea.

Lefter continuă minunile în poartă și respinge și șutul Lameira, iar Bradu aduce Corvinul în avantaj! Ghiocel trage pe lângă, iar Pîrvulescu poate aduce trofeul la Hunedoara, dar șutul său este respins de Pap!

Advertisement

Înscrie Silva și restabilește egalitatea, dar execuția lui Hergheligiu aduce, în premieră, Cupa României la Hunedoara, iar Corvinul va evolua în UEFA Europa League!!!

Citeste mai mult ...

Actualitate

Suporterii Corvinului, spectacol în Piața Mică din Sibiu. „Să vină Cupa la Hunedoara!”

Publicat

pe

Redactat de

Suporterii Corvinului au făcut spectacol în Piața Mică din Sibiu, înaintea meciului din finala Cupei României, așteptat de toată suflarea hunedoreană.

Fanii „corbilor alb- albaștri” au cântat împreună „Să vină cupa la Hunedoara!, apoi au început deplasarea spre stadion. Confruntarea dintre Corvinul Hunedoara și Oțelul Galați va începe la ora 20:30.

Pentru hunedorenii care nu au reușit să ajungă, în această seară, la Sibiu, dar vor să fie alături de alţi corvinişti, Primăria Hunedoara asigură transmisia meciului şi pe ecranele din faţa Casei de Cultură, din Piața „Regele Ferdinand I”.

Sursa foto: Primăria Hunedoara

Citeste mai mult ...

PUBLICITATE ELECTORALĂ

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 21240015

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate