Connect with us
Data: 26/07/2024
.

Comunitate

Investiții pe fonduri proprii ale administrației din comuna Pui

Publicat

pe

Cu o populație de circa 4.000 de locuitori, comuna Pui este cea mai mare localitate rurală din județul Hunedoara. Comuna Pui se întinde pe o suprafață de aproximativ 30 de kilometri pătrați și are în componență, pe lângă așezarea de reședință, alte 11 sate aparținătoare, fiind vorba despre Băiești, Federi, Fizești, Galați, Hobița, Ohaba – Ponor, Ponor, Râu Bărbat, Rușor, Șerel și Uric.

Asfaltări masive

Ţara Haţegului este un loc binecuvântat de Dumnezeu, aici întâlnind o privelişte deosebită, precum şi numeroase vestigii istorice. În zonă găsim așezări aranjate şi bine întreţinute, locuite de oameni harnici şi muncitori. Acest lucru este valabil și pentru locuitorii și reprezentanții administrației publice din Pui, cei din urmă derulând mai multe proiecte importante pentru comunitate. Unul dintre acestea, aflat în plină derulare, este legat de rețeaua de drumuri, investițiile fiind făcute pe diverse fonduri, inclusiv de la bugetul local. “Se află în plină desfășurare o amplă acțiune de modernizare a drumurilor din comună, în urma unui proiect depus pe Programul Național de Investiții (PNI) “Anghel Saligny”. Proiectul cuprinde asfaltarea tuturor străzilor din Ponor, drumul comunal care face legătura între DN 66 și Ohaba-Ponor, o parte din centrul de la Pui, câte două ulițe în satele aparținătoare Râu Bărbat și Hobița și una în Rușor. De asemenea, cu fonduri proprii, și cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, se vor asfalta încă două străzi ce nu sunt cuprinse în acest proiect, din satele Galați și Rușor. De asemenea, continuă modernizarea centrului civic din localitatea de reședință”, a precizat Victor Tiberiu Stoica, primarul comunei hunedorene Pui, prezent, în emisiunea INTERES LOCAL, difuzată, recent, pe postul de televiziune online SERVUSHD TV și moderată de colegul nostru Valentin Popescu.

Susțin dezvoltarea proiectului “Via Transilvanica”

În cadrul aceleiași emisiuni, primarul Victor Tiberiu Stoica a vorbit și despre un alt proiect care vizează dezvoltarea turismului și pe care administrația publică locală din Pui îl susține cu toată puterea. “Comuna Pui este inclusă în ruta turistică “Via Transilvanica”. Aceasta străbate comuna Pui e o lungime de circa 25 de kilometri. pe ruta Federi – Ohaba Ponor – Ponor – Râu Bărbat – Hobița – Șerel, aducându-ne și noi o modestă contribuție la amenajarea sa. În plus, suntem pregătiți să sprijinim, și în continuare, operațiunile de amenajare a drumurilor de pe această rută. Reamintesc că pentru turiști am amenajat, în parcul bisericii din Râu Bărbat, pe langă care trece traseul Via Transilvanica, un foișor, loc de odihnă și băut un pahar cu apă rece la umbra sau adăpost. Avem și cișmea la drum iar ștampila pentru „Carnetul drumețului” se găsește la biserică la orice oră, apeland numărul de telefon din ghidul Via Transilvanica. Este foarte important ca drumeții să știe că sunt bineveniți și au la cine să apeleze cu toată încrederea! Drumul poate fi un bun prilej pentru dezvoltarea turismului și a unor mici afaceri locale, pentru promovarea produselor tradiționale, dar și al celorlalte obiective turistice de pe raza comunei noastre, ori a evenimentelor pe care le desfășurăm, precum recentul târg de 1 Mai”, a menționat primarul din Pui, Victor Tiberiu Stoica.

Elevii și preșcolarii, incluși în Programul Național “Masă sănătoasă”

Edilii din Pui vin cu vești bune și în ceea ce privește capitolul educație. “Copii sunt pe primul loc pentru noi. În acest sens, pot să anunț că am fost acceptați la finanțare în Programul Național “Masă Sănătoasă”, care a început să funcționeze, în comuna noastră, de săptămâna trecută. Beneficiari sunt 264 de elevi de la școlile gimnaziale din Pui și Băiești, care primesc, zilnic, o masă gratuită, care va fi conformă cu cerințele nutriționale pentru această vârstă. De asemenea, reamintesc că la Școala Gimnazială din centrul de comună am obținută o dublă finanțare europeană, în valoare de peste un milion de euro, prin Planul Național de Redresare și reziliență (PNRR), fonduri prin care se va face reabilitarea energetică a clădirii în care funcționează unitatea de învățământ. Totodată, tot pentru școala din Pui, și tot prin PNRR, am mai obținut o finanțare, în valoare de circa 300.000 de euro, fonduri prin care vom dota unitatea de învățământ cu cele necesare pentru desfășurarea unui act educațional la cele mai înalte standarde. Legat de învățământ și de tânăra generație, doresc să mai precizez că operațiunile de construire a grădiniței cu program prelungit din localitatea de reședință se apropie de finalizare”, a declarat Victor Tiberiu Stoica, primarul comunei hunedorene Pui.

Actualitate

„Sărbătoarea Luncoienilor”, pe 27 și 28 iulie

Publicat

pe

Redactat de

Mare sărbătoare, mare, în acest weekend, în comuna hunedoreană Luncoiu de Jos. În acest sfârșit de săptămână se va desfășura o nouă ediție a manifestării intitulate Sărbătoarea Luncoienilor”.

Evenimentul, organizat de Primăria și Consiliul Local al comunei Luncoiu de Jos va debuta sâmbătă, 27 iulie, la ora 10:00, cu diverse competiții sportive, iar seara, de la ora 21:00, va fi un program muzical cu artistul cu Burebista, moment de o discotecă. Duminică, de la ora 11:00, vor fi noi competiții sportive, urmate de un eveniment cultural și istoric, respectiv Reenactment Terra Dacica Aeterna”. De la ora 17:00 va urma un nou program artistic, susținut de Dumitru Teleagă&Artist Band, Slageana Marinescu, Ioana Stetco Poenar și Ciprian Poenar, Teodora Larisa Petruț, Oana Rus, Lucian Hențiu, Răzvan Jurca, Cătălin Nistor și Vlad Vraciu. Seara se va încheia cu «Joc tradiționalîn compania interpretului Dumitru Teleagă și Artist Band, iar la final va fi foc de artificii. Spectacolul va fi prezentat de Teodora Larisa Petruț și Mihai Feier. Vă așteptăm cu drag la acest eveniment de suflet pentru noi”, au anunțat organizatorii Sărbătorii Luncoienilordin acest an.

Tot cu această ocazie va avea loc și Trialul Luncoienilor”, o competiție de off – road, în zona Halda – Dealul Fetii. Participarea este gratuită, însă doritorii vor trebui să posede actele necesare pentru participarea la această competiție, care se va desfășura sâmbătă, 27 iulie, cu începere de la ora 12:30. La competiție va fi prezent și un medic sportiv, festivitatea de premiere urmând a avea loc la ora 20:00. Mai multe despre această competiție se pot afla la numărul de telefon 0729.o90.692 – Ciprian Pruncu.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Vești bune din comuna Crișcior

Publicat

pe

Redactat de

Situată în legendara Țară a Moților, comuna Crișcior, cu o populație de circa 4.000 de locuitori, este una dintre localitățile rurale mari din județul Hunedoara. Comuna se întinde pe o suprafață mai mare de 40 de kilometri pătrați și are în componență localitatea de reședință Crișcior și satele aparținătoare Gurabarza, Valea Arsului și Zdrapți.

Circulă mocănița

Ca mai toate localitățile din Țara Moților, și Crișciorul a fost un important centru minier, activitate care, acum, din păcate, ține de istorie. Mineritul a făcut ca unele zone centrale ale comunei să arate ca la oraș. Acest lucru, însă, nu înseamnă că aici nu sunt obiective care merită a fi văzute. Astfel, aici funcționează schitul „Sfânta Treime”, pe raza satului Gurabarza. De asemenea, pot fi vizitate și două biserici cu o vechime apreciabilă, fiind vorba despre cea de zid, din Crișcior, ctitorită în secolul al XIV-lea, și cea de lemn de la Zdrapți, ridicată în 1852. De asermenea, în Crișcior mai există un momument al eroilor, dar și un muzeu al satului, care dezvăluie multe dintre tradițiile zărăndene. „Toate acestea pot fi vizitate, în această vară, și cu ajutorul mocăniței, care circulă, între Brad și Crișcior, în fiecare sâmbătă și duminică, până în 14 septembrie. Plecările din gara Crișcior sunt la orele 11:00, 13:00 și 15:00, iar cele din gara Brad la orele 12:00, 14:00 și 16:00. Vă așteptăm cu drag”, a lansat o invitație de nerefuzat primarul comunei hunedorene Crișcior, Ovidiu Ilie Furdui.

Despre Crișcior mai este demn de semnalat că este una dintre puținele comune, nu doar din județul Hunedoara, ci chiar din întreaga țară, în care funcționează un liceu, aflat într-un amplu proces de modernizare. De asemenea, comuna beneficiază, din acest an, și de o modernă sală de sport.

Pentru promovarea zonei prin Trasee Eco – Smart

Zona Crișcior, dar și a Țării Zarandului, va fi promovată și mai bine în viitor, primarul Ovidiu Ilie Furdui având un rol important în acest demers. Recent am avut onoarea de a participa la conferința de presă pentru lansarea proiectului „Trasee Eco-Smart”! În calitate de președinte al Grupului de Acțiune Locală (GAL) Țara Zarandului, din care face parte și comuna Crișcior, sunt extrem de încrezător că acest proiect inovativ va aduce valoare adăugată regiunilor acoperite de GAL-uri prin utilizarea tehnologiilor moderne și promovarea turismului sustenabil. Proiectul Trasee Eco-Smart va stimula turismul sustenabil și va valorifica resursele locale, utilizând tehnologii de ultimă generație precum aplicații mobile interactive, trasee turistice, festivaluri multimedia și multe altele.Va fi vorba despre inovație tehnologică, care propune hărți interactive și coduri QR, funcționalități de navigație și recomandări personalizate și integrare social media, dar și trasee inovative, prin dezvoltarea traseelor turistice pentru biciclete și drumeții, oferind detalii profesionale despre lungimea traseului, locația exactă, obiective turistice, producători locali, puncte gastronomice și legende. Aceste realizări nu ar fi posibile fără dragostea față de locurile noastre, dedicarea și munca neobosită a tuturor celor implicați. Împreună cu partenerii noștri, vom transforma zonele noastre în destinații turistice atractive și interactive, promovând resursele locale și practicile ecologice”, a menționat primarul din Crișcior, Ovidiu Ilie Furdui.

Pas important pentru gestionarea corespunzătoare a deșeurilor

Frumoasele locuri din comună și din zonă au nevoie și de o abordare adecvată în ceea ce privește colectarea deșeurilor, iar reprezentanții administrației publice locale din Crișcior au făcut un pas important în acest domeniu. Avem în procedură de licitație înființarea unui Centru de Aport Voluntar (CAV), proiect câștigat pe Planul Național de Redresare și reziliență (PNRR) și finanțat cu fonduri europene, în valoare de peste cinci milioane de lei. Astfel, locuitorii comunei Crișcior vor avea posibilitatea ca, în mod gratuit, să poată depozita deșeuri de diverse tipuri, precum hârtie, carton, sticlă, metal, material plastic, cauciuc, lemn, textile ori ambalaje, de cele provenite de la echipamente electrice, electronice, baterii, acumulatori sau din construcții, dar și saltele, mobilă și altele de mari dimensiuni. Acest CAV pentru colectarea deșeurilor va fi amenajat în localitatea de reședință, la halda de zgură”, a precizat Ovidiu Ilie Furdui, primarul din Crișcior.

Nici sportul nu este uitat

Din comuna Crișcior vin vești bune și din sport, domeniu care merge, mână în mână, cu turismul și ecologia. Activitatea Asociației Sportive Zarandu Crișcior va continua. Susținem, în continuare, echipele fotbal de la diferite niveluri, care vor participa în campionatele județene ca și sezonul trecut, și ne propunem să mai organizăm și diferite competiții la noua sală de sport. De asemenea, reabilitarea stadionului de la Gurabarza este un proiect pe care ne propunem să îl demarăm într-o perioadă cât mai scurtă de timp”, a mai spus primarul comunei hunedorene Crișcior, Ovidiu Ilie Furdui.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Administrația din Bucureșci continuă proiectele începute

Publicat

pe

Redactat de

Situată în mirifica Țară a Moților, comuna hunedoreană Bucureșci se întinde pe o suprafață de aproape 70 de kilomteri pătrați. Comuna are peste 1.500 de locuitori, care trăiesc în cinci sate, respectiv localitatea de reședință Bucureșci și așezările aparținătoare Curechiu, Merișor, Rovina și Șesuri.

Alături de comunitate până la finele mandatului

Situată într-o zonă deluros-montană, comuna hunedoreană Bucureșci se mândrește cu două biserici – monument istoric, ambele din lemn, acestea fiind ctitorite în secolul al XVIII-lea. Este vorba despre lăcașul de cult cu hramul “Înălțarea Sfintei Cruci” din Rovina și biserica “Sfântul Nicolae” din Curechiu. În satul Curechiu mai găsim o moară de apă, dar și o troiță ridicată în 1784, acolo unde, anual, este cinstită, de Ziua Eroilor, memoria lui Horea, Cloșca și Crișan. De asemenea, mai este un Monument al Eroilor în satul aparținător Șesuri, dar și un loc situat într-un cadru natural deosebit, numit “Valea Techereului” de către localnici. Și în această comună au avut loc, luna trecută, alegeri locale, iar în urma votului exprimat de locuitorii din Bucureșci, așezarea va fi condusă de o nouă administrație. Actuala administrație a transmis un mesaj de felicitare către cea care îi va urma și dă asigurări că își va duce mandatul până la capăt lucrând, în continuare, în folosul comunității. „Mulțumesc tuturor sutelor de cetățeni ai comunei Bucureșci care m-au susținut și au dorit ca eu să continui în funcția de primar Nu s-a întâmplat cum au dorit ei, însă eu îi îndemn să fie calmi la fel cum sunt și eu, și să nu fie supărați pentru că viața merge înainte. Îmi voi duce mandatul la capăt și voi munci până în ultima zi a acestuia pentru toți cetățenii comunei Bucureșci, așa cum am făcut-o în toți acești ani de când sunt primar. Le mulțumesc și celor care i-au votat pe contracandidații mei și le spun că eu am muncit întotdeauna pentru ca toți cetățenii comunei Bucureșci să beneficieze de condiții cât mai bune de viață, indiferent dacă m-au votat sau nu. Îi doresc succes viitorului primar și sper să facă lucruri bune pentru comuna noastră. Îmi doresc să-i reprezentăm cu demnitate, până la finalul acestui mandat pe cei care ne-au acordat votul și să nu le trădăm încrederea”, a transmis primarul în funcție al comunei hunedorene Bucureșci, Mircea Florin Ghilean.

Lucrări importante

Drept dovadă la cele arătate mai sus, reprezentanții administrației în exercițiu din comuna Bucureșci lucrează, în continuare, la proiectele începute, pentru va viitoarea echipă managerială să le poată continua fără probleme. „Continuăm proiectele începute. În această perioadă urmăm toate procedurile necesare pentru ca implementarea acestor proiecte, aflate în diferite stadii de realizare, să meargă înainte. Asigurăm viitoarea administrație că vom parcurge toți pașii necesari pentru ca aceste proiecte să poată fi continuate fără probleme. Este vorba despre proiecte importante pentru comunitate, fiind vorba despre cele legate de unitățile de învățământ, de rețeaua de drumuri și de cea de alimentare cu apă, aceasta din urmă fiind într-un stadiu avansat de finalizare”, a mai menționat Mircea Florin Ghilean, primarul în exercițiu al comunei hunedorene Bucureșci.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate