Connect with us
Data: 25/05/2024
.

Comunitate

Încep lucrările la rețeaua de apă și canalizare din comuna Ghelari

Publicat

pe

Atragerea de fonduri europene reprezintă, de mulți ani, cea mai sigură sursă de implementare a proiectelor de dezvoltare a localităților din mediul rural. Acest lucru îl face și administrația publică locală din comuna hunedoreană Ghelari, care are mai multe proiecte ce vor beneficia de finanțare europeană, iar startul lucrărilor la acestea este doar o chestiune de timp.

Proiect de milioane

Edilii din Ghelari vin cu vești bune pentru locuitorii acestei frumoase așezări din Ținutul Pădurenilor. Acestea sunt legate de noua rețea de apă și canalizare, dar și de cea a drumurilor comunale. “Am depus un proiect intitulat Alimentare cu apă, stații de tratare și sistem de canalizare, stații de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială și sistemele de captare a apelor pluviale”. Acest proiect a fost depus pe Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny, și are o valoare de 43 de milioane de lei. Proiectul vizează localitățile Ghelari, Ruda, se va ajunge și la Mănăstire. Practic, se schimbă toată rețeaua de apă, cu stație de tratare, cu tot ce trebuie. Canalizarea se va schimba, inclusiv în partea unde există deja, în zona de centru și a blocurilor. Este o investiție foarte mare care se va derula pe câțiva ani, dar vom scăpa de problemele pe care le avem, la ora actuală, cu vechea rețea. Proiectul a trecut peste toate etapele ce trebuiau parcurse și nu sunt probleme. A fost efectuată licitația și a fost desemnat câștigătorul, iar operațiunea nu a fost contestată. Astfel, în perioada imediat următoare va fi semnat contractul de execuție și va fi dat ordinul de începere al lucrărilor. Tot pe PNI „Anghel Salignymai avem depusă documentația pentru modernizarea celor trei drumuri comunale care nu au intrat, anterior, în această procedură. Lucrările sunt strâns legate de cele de la apă și canal și vor fi executate în funcție de avansarea proiectului. Nu mi se pare normal să asfaltezi și apoi să spargi drumurile pentru a introdice rețelele de apă și canalizare. Este ceva logic să procedăm în acest fel”, a declarat Emerson Iancu Toma, primarul comunei hunedorene Ghelari, în emisiunea INTERES LOCAL, difuzată recent pe canalul televiziune online SERVUSHD TV și moderată de directorul cotidianului SERVUS Hunedoara, Valentin Popescu.

Modernizarea stadionului, finalizată înainte de termen

În cadrul emisiunii mai sus menționate, edilul – șef din Ghelari, o frrumoasă comună aflată în Ținutul Pădurenilor, sau în Pădurenime, așa cum numesc localnicii zona, a mai vorbit despre un alt proiect aflat în plină derulare în comuna pe care o administrează, cel de modernizare a stadionului. „Am depus un proiect, pe Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru modernizarea stadionului din Ghelari, investiția fiind una de aproximativ 300.000 de lei. Principalul obiectiv al acestui proiect este amenajarea unei piste de atletism. Pe lângă amenajarea pistei de atletism, proiectul mai prevede, printre altele, reabilitarea gardului împrejmuitor și refacerea gazonului. În plus, vor fi montate aparate de fitness pentru populație, se vor face lucrări de reabilitare a tribunei, iar vestiarele vor fi, și ele, renovate. Va fi un stadion care să deservească întreaga comunitate, dar și pe toți cei care doresc să facă mișcare într-un mediu decent. Operațiunile se desfășoară conform graficului și chiar mai bine, aș putea spune. Practic suntem pe ultima sută de metri și sunt convins că lucrările vor fi finalizate chiar înainte de termenul prevăzut în contract, respectiv luna septembrie a anului în curs”, a spus primarul comunei hunedorene Ghelari, Emerson Iancu Toma.

Locuri ce merită a fi văzute

Aceste investiții sunt importante. Dar și altele, sunt importante, așa cum spunea și primarul Emerson Iancu Toma, atât pentru localnici, cât și pentru turiști, aceștia din urmă având ce vedea în Ghelari. Comuna Ghelari, un important centru minier în trecutul nu foarte îndepărtat, dar, în același timp, și o frumoasă așezare din Ținutul Pădurenilor, se întinde pe o suprafață de aproximativ 50 de kilometri. Pe raza comunei, care oferă o panoramă superbă spre Munții Poiana Ruscă, pot fi văzute mai multe monumente istorice, respectiv biserica de zid, crucea memorială și cuptorul de reducere a minereurilor de fier, toate în Ghelari, biserica din Ruda și furnalul de la Govăjdia, dar și impresionanta biserică ortodoxă din centrul de comună, cunoscută drept „Catedrala Pădurenilor”. Comuna Ghelari are o populație de circa 2.000 de locuitori, care trăiesc în patru sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Govăjdia, Plop și Ruda.

Comunitate

Încep lucrările la rețeaua de gaz din comuna Totești

Publicat

pe

Redactat de

Comuna hunedoreană Toteşti are în componenţă patru sate, respectiv reşedinţa omonimă şi localitățile aparţinătoare Cârneşti, Păclişa şi Reea. În satele aparținătoare acestei comune de la poalele Retezatului, care se întind pe o suprafață ce depășește 22 de kilometri pătrați, trăiesc în jur de 2.000 de oameni. În comună întâlnim un monument istoric, Castelul Pogany şi parcul acestuia, dar şi un sit arheologic la Cârneşti, precum şi lacul de acumulare de la Păclişa.

În această lună

Comuna este, practic, lipită de Hațeg, și este firesc ca și condițiile de confort să fie cât mai apropiate față de cele din localitățile urbane, iar edilii din Totești fac toate demersurile necesare în acest sens. Astfel, prin Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny” județului Hunedoara i-a fost alocată suma de 162.547.000 lei, pentru înființarea sau, după caz, extinderea rețelelor de gaze naturale. De această sumă beneficiază 17 localități hunedorene. Aceste localități sunt Aninoasa, Brănișca, Călan, Geoagiu, Hărău, Hațeg, Lupeni, Petrila, Petroșani, Rapoltu Mare, Romos, Șoimuș, Teliucu Inferior, Totești, Uricani, Vețel și Vulcan. În cazul comunei Totești este vorba despre înființarea rețelei, iar primarul așezării din Țara Hațegului vine cu vești bune pe această temă. „În februarie am semnat, la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației contractul pentru înființarea rețelei de gaze naturale în comuna Totești. Este un proiect mare, care se derulează prin PNI “Anghel Saligny”, la care țin foarte mult și pentru acesta s-a depus un mare volum de muncă. Am cuprins în acest proiect toate satele aparținătoare. Este o utilitate necesară perioadei în care trăim. Nu știm ce ne rezervă viitorul și trebuie să avem mai multe alternative. Locuitorii comunei merită și această alternativă, a gazului metan, pe lângă folosirea energiei electrice, a lemnelor de foc şi a buteliilor. Ordinul de începere al lucrărilor va fi dat în această lună”, a declarat Tiberiu Pasconi, primarul comunei hunedorene Totești.

Alt proiect pe “Saligny”

Tiberiu Pasconi, primarul din Totești, vine cu vești bune și despre un alt proiect, care se derulează tot prin PNI “Anghel Saligny”, cel privitor la modernizarea infrastructurii rutiere. “Am parcurs toți pașii neceseari pentru a porni proiectul privind modernizarea infrastructurii rutiere. Este un proiect de aproape 9,5 milioane de lei, care se derulează prin Programul Național de Investiții (PNI) “Anghel Saligny” și prevede nu doar reabilitarea drumurilor, ci și amenajarea de podețe, trotuare sau rigole. De asemenea, în acest proiect este prevăzută și asfaltarea drumului care face legătura între localitatea noastră și așezările învecinate Densuș și General Berthelot. Și în acest caz voi da ordinul de începere al lucrărilor în cursul acestei luni”, a precizat primarul din Totești, Tiberiu Pasconi.

Cu fonduri de la AFM

Edilii din Totești derulează și alte proiecte cu fonduri provenite din diverse surse de finanțare. “La Administrația Fondului de Mediu (AFM) avem proiecte pentru eficientizarea unor clădiri de utilitate publică. Astfel, avem aprobate eficientizări energetice la școala gimnazială din Cârnești și la dispensarul medical comunal uman din Totești, unitatea sanitară urmând a primi, în cadrul acestui proiect, și noi dotări. Pot să anunț că, și în aceste cazuri, ordinul de începere al lucrărilor va fi dat în cursul lunii mai”, a precizat Tiberiu Pasconi, primarul din Totești.

N-au ratat nici PNRR

Administrația publică locală din comuna hunedoreană Totești va da startul lucrărilor la încă un proiect, acesta având o altă sursă de finanțare. “Am parcurs întreaga procedură preliminară și în cazul unui alt proiect, care are asigurată finanțarea prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Este vorba despre realizarea eficientizării energetice a căminului cultural din satul aparținător Cârnești și a școlii din localitatea de reședință, și aici urmând a da ordinul de începere al lucrărilor până în data de 31 mai”, a spus primarul comunei hunedorene Totești, Tiberiu Pasconi.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Comunitate

Profesorii din Sarmizegetusa au dus dinozaurii în Polonia

Publicat

pe

Redactat de

Uniunea Europeană (UE) a alocat, pentru perioada 2021 – 207, un buget de peste 25 de miliarde de euro pentru Progamul Educațional Erasmus+. Scopul general al acestui program este realizarea de schimburi de experiență între elevi și cadre didactice din țări de pe Bătrânul Continent, inclusiv pentru cele care nu sunt membre ale UE.

Pe Erasmus +

Printre unitățile de învățământ care au aplicat pentru acest program se numără și Școala Gimnazială din comuna hunedoreană Sarmizegetusa. O delegație a acestei unități de învățământ , formată din profesorii Simona Crainic, Flavia Nicoară și Alina Taurescu, a participat, recent, la o acțiune în Polonia, prin Erasmus+, în programul “Talking with dinosaurs” (Vorbind cu dinozaurii). “În cadrul proiectului Erasmus + “Talking with dinosaurs”, a avut loc, la școala coordonatoare din Kozieglowy, Polonia, prima mobilitate, la care au luat parte și trei profesori de la Școala Gimnazială Sarmizegetusa. La această întâlnire, pe lângă gazde și cei de la școala noastră, au participat și colegii lor din instituțiile partenere din Turcia și Portugalia. Scopul întâlnirii a fost realizarea unui plan de lucru pentru viitoarele mobilități cu elevi, crearea de activități și materiale pentru lecții STEAM și studierea fosilelor de dinozaur existente în Polonia. Astfel, s-au realizat fișe de lucru, dino cards și jocuri diverse în scopul familiarizării elevilor cu efectele schimbării climatice. Punctul de pornire al workshop-urilor a fost dispariția dinozaurilor și cauzele care au generat acest lucru. Apoi s-au vizitat Cracovia și lagărul de concentrare de la Auschwitz și s-a gătit, alături de elevii din școala coordonatoare, o salată specific poloneză. De asemenea, s-au realizat întâlniri online cu elevii școlilor partenere din acest proiect și s-au prezentat materiale referitoare la geoparkurile existente în aceste regiuni. Pe baza materialelor prezentate au fost realizate chestionare kahoot la care elevii au raspuns online. Elevii din școala coordonatoare, alături de profesorii participanți la această mobilitate au creat postere cu dinozauri, au participat la un workshop pe tema descoperirii de fosile de dinozauri in Polonia și au realizat un jurnal cu insemnări adunate în timpul LTT nr. 1. Totodată, s-a vizitat Bobolice, cu cele două castele vechi din Jura Krakowsko-Czestochowska. Vizita s-a încheiat cu un workshop despre pietre și fosile. De asemenea participanții au avut ocazia de a învăța fabricarea florilor ornamentale la o mică fabrică de prelucrare a lemnului. Următoarea mobilitate va avea loc în perioada 14-19 octombrie 2024. La această activitate vor participa două cadre didactice și patru elevi de la școala noastră”, a declarat Leontin Dorin Hibais, primarul comunei hunedorene Sarmizegetusa.

Au adus Spania în Țara Hațegului

De altfel, în ultima vreme, reprezentanți ai Școlii Gimnaziale din Sarmizegetusa au mai luat parte și la alte acțiuni, iar un elev al acestei unități de învățământ a obținut o performanță remarcabilă la un concurs național. La rândul său, administrația publică locală din comuna Sarmizegetusa derulează un program de modernizare a școlii. “Școala Gimnazială Sarmizegetusa este parteneră în derularea proiectului “Călătorie prin Geoparcuri din Europa”. Recent a avut loc, la Râu de Mori, o acțiune din cadrul acestui proiect, cu șase școli participante, în care elevii noștri, coordonați de profesorii Simona Crainic și Argentina Tonca, au realizat o prezentare a Geoparcului Internațional UNESCO Catalunya Central și au pregătit un stand despre Spania, cu materiale diverse: cărți, steaguri, panouri, mâncare și băutură tradițională. De asemenea, un elev de-al nostru, Gabriel Tonca, a obținut cel mai bun punctaj din județul Hunedoara la Concursul Național de Geografie “Terra – Mica Olimpiadă de geografie”.

Pe de altă parte noi, ca administrație locală, am demarat, pentru unitatea de învățământ, un proiect, pe Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pe Componenta 15 – Educație, pentru dotarea cu echipamente IT pentru digitalizarea resurselor de învățare și dotarea cu mobilier a sălilor de clasă”, a spus primarul comunei hunedorene Sarmizegetusa, Leontin Dorin Hibais.

Citeste mai mult ...

Comunitate

Comuna Crișcior, o veritabilă capitală a sportului

Publicat

pe

Redactat de

În comuna Crișcior sportul este la loc de cinste, și nu doar la nivel declarativ. Acest lucru se demonstrează prin evenimentele organizate în această primăvară în Crișcior sau prin participarea reprezentanților comunei la competiții, dar și prin investițiile din domeniu, aici funcționând cea mai nouă sală de sport din județul Hunedoara, iar pentru stadionul de la Gurabarza administrația locală are depus un proiect pentru modernizarea acestuia.

Primarul, vicecampion european la fotbal

Crișciorul este, practic, o veritabilă capitală a sportului. Acest lucru se datorează și faptului că primarul Ovidiu Ilie Furdui este nu doar un iubitor al sportului, ci și un practicant, cu bune rezultate, ale celei mai populare ramuri ale acestuia, fotbalul. Recent, Ovidiu Ilie Furdui a făcut parte din lotul României care a cucerit medaliile de argint la Campionatul European de Fotbal al Naționalelor Primarilor, desfășurat, recent, în Germania. Competiția a fost una extrem de serioasă, din loturile celor 16 participante făcând parte și foști fotbaliști profesioniști, cu prezențe în echipele reprezentative din țările lor. “Mândru că sunt român!!! Să iți reprezinți comunitatea și țara într-o competiție este o onoare imensă, iar apogeul este atins în momentul intonării imnului național! Cu mândrie și bucurie vă împărtășesc rezultatul extraordinar pe care l-am obținut la Campionatul European de Fotbal al Naționalei Primarilor! Am fost onorat să reprezint comuna noastră , județul și țara în această competiție internațională, care s-a desfășurat la Leipzig, în Germania, iar efortul nostru comun ne-a adus locul 2 din 16 țări participante, devenind astfel vicecampioni europeni.
Sunt încântat ca am avut alături colegi primari, foști mari fotbaliști, printre care se numără Gabriel Mureșan, component al Naționalei României si al echipei CFR Cluj, actualmente primarul comunei Apold, din județul Mureș. Pe lângă acest nume important în fotbalul românesc a mai participat la acest eveniment și Damiano Tommasi, nume important în fotbalul italian, fost component al Naționalei Italiei și al echipei Roma, actualmente primarul Veronei. O altă mare bucurie am avut-o în momentul în care cel mai bun jucător al turneului a fost declarat primarul comunei Măureni, județul Caraș – Severin, Brian Filimon iar golgheterul turneului a fost Tiberiu Zelencz primarul comunei Mica, județul Cluj
Acest succes nu ar fi fost posibil fără sprijinul și susținerea voastră dragi colegi, prieteni și cetățeni. Vă mulțumesc din inimă pentru fiecare gând bun, fiecare încurajare și fiecare urare de succes. Împreună, am demonstrat că spiritul comunitar poate învinge orice obstacol și că nu există limită pentru realizările noastre când suntem uniți într-un scop comun, fie că este pe terenul de fotbal sau în proiectele care vizează dezvoltarea și bunăstarea comunității noastre”, a declarat primarul comunei hunedorene Crișcior, Ovidiu Ilie Furdui.

Etapă de Campionat Național de Endurocross, la Valea Arsului

De asemenea, chiar la sfârșitul săptămânii trecute, la Crișcior, în zona carierei din satul Valea Arsului, a fost organizată etapa a II-a a Campionatului Național de Endurocross. Competiția este inclusă în calendarul oficial al Federației Române de Motociclism și a fost organizată cu sprijinul Primăriei comunei Crișcior. Rideri din întrega țară au concurat la secțiunile Moto, ATV și Quad, pe mai multe clase, întrecerile fiind extrem de palpitante. La Moto, clasa Pro, primii trei au fost Ervin Kovacs (Go Racing), Raul Marin (Motokron) și Vlad Hambășan (Știința București), la clasa Veterani Viorel Pop (Master Bike), Dorin Iamandeiu (ACS Odobești) și Anton Olaru (Tourmount), la clasa Expert podiumul a fost compus din Leonardo Gherman (Master Bike), Tamas Elekes (Go Racing) și Eduard Hegyi (Master Bike), ia la clasa Hobby din Tamas Balint (Master Bike), David Ignat (Black Ryders) și Vlăduț Popa (Motokron). La ATV, clasa A, pe podium au fost Mădălin Caete (Euronautica), Răzvan Muntean (HE Maramueș) și David Fara (Lion Racing). La Quad, podiumul de la clasa a a fost compus din Florin Belean, Denis Hălmăgean (ambii de la Lion Racing) și Alexandru Tudor (ACS Odobești), iar la clasa C primii trei au fost Cristian Tulvan (Lion Racing), Daniel Perde (Master Bike) și Adrian Chiciu (ACS Odobești). “Le mulțumim tuturor celor care au participat la această competiție. Participanții au demonstrat un nivel remarcabil de pasiune, determinare și spirit sportiv, contribuind, astfel, la succesul acestui eveniment. Fiecare dintre participanți a adus o energie pozitivă și au făcut din această competiție o experiență memorabilă pentru toată lumea. Eforturile și performanțele competitorilor ne inspiră și ne motivează să organizăm evenimente din ce în ce mai reușite. Apreciem dedicarea și pregătirea sportivilor și le suntem recunoscători că au ales să fie parte în această aventură alături de noi. Le dorin mult succes în continuare și așteptăm, cu nerăbdare, să îi vedem în viitoarele etape ale campionatului”, a transmis, la finalul competiției, Ovidiu Ilie Furdui, primarul comunei Crișcior.

Primăvara pe bicicletă

Primăria comunei hunedorene, alături de Liceul Tehnologic “Crișan” din localitate, a mai organizat, tot în această lună, o competiție sportivă. Este vorba despre cea de-a teia ediție a manifestării intitulate “Primăvara pe bicicletă”, competiția, care a fost înscrisă în “Cupa județului Hunedoara”, fiind destinată copiilor cu vârste între 5 și 14 ani. “Competiția s-a desfășurat în conformitate cu regulamentele Uniunii Cicliste Internaționale și ale Federației Române de ciclism, pe cinci categorii de vârstă și pe distanțe diferite. Câștigători au fost, în cele din urmă, toți participanții, fiind un moment de bucurie pentru copii pasionați de ciclism. Le mulțumim tuturor participanților, dar și cetățenilor din Crișcior, care au făcut ca evenimentul să fie unul minunat și plin de energie. Prin pasiunea pentru ciclism și implicare au contribuit la promovarea unui stil de viață sănătos și la sprijinirea mobilității durabile în comunitatea noastră. Felicitări pentru eforturile depuse și pentru spiritul comunitar”, a spus primarul comunei Crișcior, Ovidiu Ilie Furdui.

Advertisement
Citeste mai mult ...

PUBLICITATE ELECTORALĂ

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 23240001

Vând

  • Vând apartament cu 2 camere decomandat, strada Minerului, blocul 26, scara B, etaj 4, se vinde mobilat sau nemobilat. Pentru mai multe informații sunați la numărul de telefon 0726238869.

 

  • Vând sobe teracotă vrac(cahle) calitatea 1, mai multe modele, sobe dormitor, bucătărie, șeminee, prețuri cele mai mici. Livrare la domiciliu, detalii la numărul de telefon 0730241017.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate