
O familie din satul Iscroni şi-a folosit pământul din bătătură pentru a pune bazele unei sere. Colorate, parfumate şi frumoase, „produsele” scoase la vânzare sunt apreciate şi au deja clienţi fideli
Au vrut să dea culoare vieţii lor şi a celor din jur. Vorbim despre nişte hunedoreni ce locuiesc la marginea DN 66A, undeva la Iscroni, lângă Aninoasa, acolo unde au încropit o mică afacere cu flori de grădină.
Zeci de oameni trec zilnic pragul curţii familiei Burlec şi o caută pe doamna Ecaterina, cea care, la îndemnul fiului său, a exploatat la maximum curtea aflată pe marginea unui drum intens circulat de maşini şi unde abia creşteau câteva straturi cu ceapă verde. Acum afacerea, chiar dacă nu s-a amortizat, este prosperă, iar barometrul succesului ei sunt cumpărătorii. În doar 30 de minute, primul client al zilei a cumpărat de 90 de lei. „Am luat panseluţe şi muşcate. E singurul loc din Valea Jiului de unde putem cumpăra şi noi avem grădină şi vrem să o facem frumoasă”, a declarat cea care a fost prima clientă.
Investiţii neamortizate, dar de succes
Totul a pornit de la ideea că în Valea Jiului nu sunt sere şi afacerea prinde încet contur. „A fost ideea copilului meu de 35 de ani. El a zis să fructificăm spaţiul din grădină, pentru că arpagicul ce îl plantam noi, sau varza nu prea dădeau rezultate. Aşa am făcut primul solar, dar iarna trecută a fost zăpada mare şi o parte a fost dărâmat. Acum ne-am ambiţionat şi am zis să extindem şi să reinvestim. Nu ştiu cât a costat totul că nici nu am terminat devizul la lucrări, dar un singur solar costă 3.000 de lei”, a declarat proprietara serei Ecaterina Burlec.
Clima şi lipsa de imaginaţie a celor din Valea Jiului a făcut ca afacerea să prindă acum contur, după ce oamenii au realizat că florile pot aduce veselie celor ce le au în grădini şi balcoane. „Ne axăm mai mult pe flori, că sunt mai frumoase şi suntem şi noi pasionaţi. Eu am crescut la ţară şi acum la pensie le punem îngrăşăminte şi ne descurcăm. Avem clienţi şi au venit mulţi, mai ales primăvara. Nu cred că am putea trăi doar din asta, dar suntem pensionari şi, poate după ce vom amortiza investiţia, vom vorbi altfel”, a mai spus Ecaterina Burlec.
De la seminţe, la plante, cu ceva cheltuială
Nu e uşor să te ocupi de flori, costurile încep să se simtă din septembrie, atunci când cumpără şi sădesc seminţele. Apoi, iarna se încălzesc solariile cu foc de lemne, iar la vânzarea florilor, se cheltuiesc sume importante cu ghivecele, pământul şi îngrăşămintele. „E scump totul, dar în familie ne ajutăm. De la un leu ghiveciul de panseluţe, până la15 lei cât costă un ghiveci cu petunii ori muşcate, banii vin şi clienţii sunt mulţumiţi.
Sera de aici e singura din Valea Jiului, în afara celei pe care o gestionează administraţia din Petroşani, dar care nu produce flori decât pentru câteva ronduri din oraş.
„Un viitor pentru femei”… şi atât
Nu s-a mai auzit nimic de proiectele gândite la Aninoasa pentru femeile care s-au specializat în horticultură. În octombrie 2010, a demarat aici, un proiect implementat de Compania de Consultanţă Depro Inovaţie, în cadrul căruia 20 de beneficiare au participat la cursurile de Managementul Afacerilor.
Proiectul „Un viitor pentru femei” a fost realizat în parteneriat cu Fondul Român de Dezvoltare Socială şi cu Centrul pentru Educaţie Economică şi Dezvoltare şi Asociaţia Amfar Galitia. După ce au fost instruite prin cursuri şi schimb de experienţă, cele 20 de beneficiare erau gata să-şi pună în practică un proiect de afaceri. Însă nu s-a mai întâmplat nimic, iar singura seră din Valea Jiului a rămas cea de la Iscroni, de lângă drumul naţional.