Connect with us
Data: 06/07/2024
.

Actualitate

„Aleargă cu San Montan” la Baru

Publicat

pe

Zeci de competitori din întreaga țară vin, la sfârșitul acestei săptămâni, în localitatea Baru, ca să alerge. Este cea de-a treia ediție a competiției denumită generic „Aleargă cu San Montan”, iar la final, după ce parcurg traseele, sunt așteptați cu premii, o tombolă, distracție și gulaș la ceaun. Competiția adună atleți consacrați, sau doar doritori de adrenalină din toată țara, iar sâmbătă startul se dă la Baru. „Este o competiție sportivă care are ca scop promovarea mișcării, promovarea alergării montane și a peisajului superb pe care îl avem în zonă. Pe data de 9 iulie avem invitați sportivi și de performanță și amatori. Așteptăm aproximativ 250 de sportivi care să vină să alerge pe zona montană din comuna Baru. Îi invităm să vină la distracție, să ne ia premiile, să vină la distracție, la un gulaș tradițional și să ne simțim bine împreună”, a declarat Erika Șanta, organizatoarea competiției de la Baru Mare.

Competiția este organizată pe patru categorii de vârste și pe două trasee, primul având 40 de kilometri și o diferență de nivel de 1.800 de metri, iar cel de al doilea 23 de kilometri și se desfășoară pe o diferență de nivel de 1.000 de metri. La alergare sunt așteptați atleți de toate vârstele și va fi chiar și o competiție pentru copii. Înscrierea costă între 50 și 90 de lei, în funcție de traseu, iar la final, premiile vor fi înmânate chiar de Toma Coconea, cel care vine să și participe la maratonul de alergare.

Advertisement

Actualitate

Avram Iancu înoată în lacul Gura Apelor, din inima munților Retezat – Ultimul antrenament oficial în vederea dublei traversări a Canalului Mânecii

Publicat

pe

Redactat de

Cunoscutul și apreciatul polisportiv hunedorean Avram Iancu va înota, duminică, 7 iulie, în lacul Gura Apelor, din inima munților Retezat, acesta fiind ultimul antrenament oficial în vederea dublei traversări a Canalului Mânecii, programată în a doua jumătate a acestei luni.

Avram Iancu și-a propus să înoate aproximativ opt kilometri, în acest lac de acumulare, cu apa rece ca gheața, situat la 1.000 de metri altitudine.

Închei salba de antrenamente publice, în vederea DUBLEI traversări a Canalului Mânecii, cu un înot epic, în cel mai înalt baraj din România. Barajul Gura Apelor, din inima munților Retezat, aflat la 40 de km de Hațeg, are 168 de m și e sublim. E la înălțime. Acest lac de acumulare, cu apa rece ca gheața, este situat la 1000 m altitudine. Locul perfect. Cei aproximativ 8 km pe care mi i-am propus să-i parcurg aici, în aproximativ 4 ore, vor fi mai mult decât eficienți în condițiile date: altitudine mare, aer rarefiat, temperatura scăzută a apei”, a scris, pe pagina sa de pe rețeaua de socializare, apreciatul polisportiv din Petroșani.

Primarul din Râu de Mori, căpitanul și pilotul ambarcațiunii

Antrenamentul se va desfășura duminică, 07 iulie 2024, începând cu ora 10:00, iar Avram Iancu va avea însoțitori de seamă. Primarul comunei Râu de Mori, Flaviu Dilertea, va fi căpitanul și pilotul ambarcațiunii ce îl va însoți în acest antrenament, după cum a anunțat apreciatul polisportiv din Petroșani. “Întregul echipaj de pe barcă are rolul de a asigura protecția necesară și aruncarea hranei lichide în fața mea, în apă, prin intermediul unui bidon legat cu sfoară. Doamna profesor Iuliana Piscoi (preparatorul meu fizic), soția și fetita mea cea mică vor fi și ele alături de mine în mijlocul măreției acestui lac. Pentru sprijinul oferit ca la carte, se cuvin mulțumiri speciale pentru Hidroelectrica . La fel de speciale, mulțumirile se îndreaptă și către partenerii mei care fac posibilă mobilitatea mea: Avis 3000, Asociația DEPA, SNEP SpA, Complex Montana – Straja, Trupa ATN. Dumnezeu să binecuvânteze România!”, a mai transmis Avram Iancu.

Advertisement

Pentru dubla traversare a Canalului Mânecii, înotătorul hunedorean s-a antrenat, până acum în mai multe ape, printre care lacul Știurț și râul Maleia din Petroșani, la Marea Neagră, lacul Covragiu, de lângă Hațeg, lacul Snagov, lacul Oașa, lacul Paltinu. Cel mai recent antrenament al său s-a desfășurat în Someș, timp de trei zile.

Avram Iancu și-a propus o dublă traversare a Canalului Mânecii, prin realizarea acestei performanțe el dorind să marcheze împlinirea a 200 de ani de la naşterea eroului naţional Avram Iancu, dar şi 10 ani de la momentul în care a încercat să traverseze, pentru prima oară, Canalul Mânecii.

În lume sunt 2.484 de înotători care au reuşit performanţa de a traversa Canalul Mânecii şi doar 37 de înotători care au realizat o dublă traversare a strâmtorii.

Avram Iancu a mai înotat în Canalul Mânecii în 2016, atunci devenind primul român care a traversat acest canal fără a purta costum de protecţie. El este cunoscut în toattă lumea, având la activ mai multe performanțe la înotul în ape deschise.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

„Festivalul de Folclor al Cetății”, la a patra ediție. Cele mai frumoase cântece românești vor răsuna în Piața Unirii din Deva

Publicat

pe

Redactat de

O nouă ediție, a patra, a „Festivalului de Folclor al Cetății” va avea loc la Deva, în perioada 11 – 12 iulie 2024. Evenimentul reunește, și în acest an, îndrăgiți interpreți de muzică populară și renumite ansambluri folclorice din județ și din țară. Piața Unirii, din centrul istoric al municipiului -locul desfășurării evenimentului, va răsuna de cele mai frumoase cântece românești, în cele două zile ale festivalului. Tot acolo, cei prezenți vor putea admira „Gospodăria țăranului hunedorean”, prezentată de talentatul artist devean Radu Fachin, dar și alte expoziții, de ceramică sau de costume populare tradiționale.

Devenii și nu numai sunt așteptați să simtă românește în cadrul unei noi ediții a „Festivalului de Folclor al Cetății”, organizat de Primăria Municipiului Deva, Consiliul Local Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

Evenimentul va debuta joi, 11 iulie 2024, la ora 18:00. Organizatorii au prezentat programul festivalului. Astfel, pe scena din Piața Unirii vor urca, în prima seară, Ansamblul Folcloric „Silvana” al Centrului Cultural „Drăgan Muntean”, invitaţi: Mihaela și Ciprian Istrate, Nicolae Flaviu Cristea, Cristina Stănilă, Cristian Țăran, Nelu Ban Fîntînă, Ana Gabor, Vlad Lință și Cătălina Furdui. (Conducerea muzicală: Andrei Crişan. Coregrafia: Andrei Gabor). De la ora 20:00, îi vor încânta pe cei prezenți Ansamblul Profesionist „Baladele Deltei” și invitaţii Ciprian Roman, Georgeta Nichifor, Costel Atanasof, Laura Mariana Mocăniță, Ovidiu Homorodean, Ileana Laura Feraru. (Dirijor: Aurelian Croitoru. Coregrafia: Cătălin Tănăsuică).

Festivalul continuă vineri seară (12 iulie 2024), când, de la ora 18:00, atmosfera de voie bună va fi întreținută de Ansamblul Profesionist „Drăgan Muntean” și invitaţii Mariana Deac, Mariana și Adriana Anghel, Liliana Laichici, Antoanela Buțiu Ferche și Liviu Buțiu, Ovidiu Olari și Lorena Pascu. (Dirijor: George Cîlțea. Coregrafia: Cătălin Bălan), iar de la ora 20:00, Ansamblul Profesionist „Doina Gorjului” și invitaţii Claudia Torop, Roberta Crintea, Ileana Lăceanu, Andra Matei, Alexandra Bleaje, Roxana Goia, Georgiana Bîrsac, Cristian Fodor și Felicia Stoian (Dirijor: Florin Chirițoiu. Coregrafia: Valeriu Saraolu).

„„Festivalul de Folclor al Cetății” este prezentat îndrăgita interpretă bănățeană Felicia Stoian, prezentator și realizator de emisiuni folclorice la TVR Timișoara. Cei care vor participa la festival vor putea admira câteva expoziții de mesteșuguri populare care vor avea și ateliere de lucru pentru cei care doresc să învețe arta de a coase costume populare, să realizeze crestături în lemn sau vase și obiecte din lut. Este vorba despre expoziția „Gospodăria țăranului hunedoarean”, prezentată de artistul devean Radu Fachin, expoziție de ceramică și atelier de olărit sub marca „Ceramică David”, precum și o expoziție de costume populare tradiționale realizată de „Șezătoare cu bucurie”. Acestea vor fi deschise zilnic, pe toată durata desfășurării festivalului”, au transmis reprezentanții Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Amenzi de peste 261.000 de lei, aplicate de comisarii Gărzii de Mediu Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Comisarii de mediu, din județul Hunedoara, au aplicat amenzi în valoare de peste 261.000 de lei, în urma unor controale efectuate în perioada 1 aprilie – 30 iunie 2024. Cea mai mare amendă a avut valoarea de 80.000 de lei.

Comisarii din cadrul Comisariatului Judeţean Hunedoara al Gărzii Naţionale de Mediu au efectuat, în perioada 1 aprilie – 30 iunie 2024, un număr total de 187 inspecţii, atât inspecţii planificate, cât și inspecţii neplanificate.

Inspecţiile planificate (57) au fost realizate conform Planului anual de activitate al Comisariatului Judeţean Hunedoara al Gărzii Naţionale de Mediu, la operatorii economici care desfăşoară activităţi cu impact asupra mediului şi se supun procedurii de reglementare, arată reprezentanții instituției.

În cadrul inspecţiilor neplanificate au fost efectuate un număr de 130 controale după cum urmează: 11 controale în urma autosesizării; 34 controale de verificare a respectării condiţiilor din actele de reglementare; 17 controale efectuate în urma sesizărilor; 1 control pentru investigarea unor accidente sau incidente cu impact asupra mediului; 22 controale dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu; 4 controale pentru verificarea realizarilor masurilor impuse anterior; 40 controale cu alte autorităţi, conform protocoalelor încheiate în acest sens cu instituţii la nivel judeţean/național, 1 control pentru identificarea de obiective noi

“Principalele neconformităţi constatate în urma controalelor efectuate în perioada menţionată au fost: lipsa solicitării/obţinerii actelor de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului; nerespectarea prevederilor autorizaţiei/autorizatiei integrate de mediu/acordului de mediu; gestionarea necorespunzatoare a deșeurilor deținute sau generate în urma desfășurării activității; lipsa evidentei gestiunii deșeurilor; nedepunerea în termenul legal al declarațiilor privind obligațiile de plată la Administratția Fondului pentru Mediu; neluarea măsurilor necesare în vederea reducerii emisiilor de poluanți în atmosferă. În urma acestor controale, au fost aplicate 20 sancţiuni contravenţionale principale, respectiv 6 avertismente și 14 amenzi (cea mai mare a avut valorea de 80000 lei), în valoare totală de 261.500 lei”, se arată într-un comunicat semnat de Dorel – Ovidiu Bretean, comisar -șef la Comisariatului Judeţean Hunedoara al Gărzii Naţionale de Mediu.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate