Connect with us
Data: 12/07/2024
.

Stiri nationale

Poliția Română – Precizări cu privire la noile modificări legislative în domeniul rutier

Publicat

pe

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a transmis, sâmbătă, mai multe precizări având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public în sensul că ,,O.U.G nr. 84/2024 lasă fără permis șoferi nevinovați; O.U.G nr. 84/2024 îi nenorocește și pe bicicliști și pe cei care folosesc trotinete electrice”.

Pentru a evita interpretări eronate, aducem următoarele clarificări: Anterior definitivării textului și adoptării actului normativ pentru modificarea şi completarea unor acte normative în scopul creşterii siguranţei rutiere, acesta a fost postat în transparență decizională și, ulterior, supus dezbaterii publice, tocmai pentru a se cunoaște clar intenția de reglementare în domeniul circulației pe drumurile publice. De altfel, în urma parcurgerii acestor etape, au fost luate în considerare propuneri sau observații cu privire la prevederile proiectului de act normativ. Retragerea permisului de conducere exista deja în legislația rutieră anterioară emiterii OG 84, având un caracter administrativ, neavând un rol punitiv, ci preventiv, fiind dispusă în scris, atunci când, spre exemplu, titularul unui permis de conducere este declarat inapt medical pentru a conduce un autovehicul pe drumurile publice ori acesta nu respectă obligația legală de a se prezenta la examinarea medicală, necesară certificării aptitudinilor de a conduce un autovehicul pe drumurile publice. Prin actul normativ amintit, respectiv OG 84, s-a extins cadrul de aplicare a acestei măsuri administrative(retragere permis) și în situațiile în care conducătorul unui autovehicul, titular de permis de conducere, refuză să respecte obligația legală de a se supune testării, în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive ori a concentraţiei de alcool în aerul expirat, la solicitarea poliţistului rutier, deși este identificat în trafic având:

a) sancțiuni contravenționale aplicate, în mod repetat, în ultimii 3 ani, pentru săvârșirea contravenţiei de conducere sub influența băuturilor alcoolice;
b) a fost condamnat definitiv pentru infracţiuni privind conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau a unor substanțe psihoactive, a consumat alcool sau alte substanțe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulație, a refuzat sau s-a sustras de la prelevarea de probe biologice, a săvârșit infracțiuni privind traficul şi consumul ilicit de droguri;

c) în vehicul recipiente ce pot conţine băuturi alcoolice şi care prezintă urme de consum sau substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive;

d) un comportament nefiresc, care poate fi generat de consumul de băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive.

Advertisement

Prin urmare, nu toți șoferii sunt testați, așa cum s-a vehiculat în spațiul public, ci doar cei care se regăsesc într-una dintre situațiile de mai sus.

Retragerea permisului de conducere în cazul acestui refuz încetează, iar șoferul primește permisul înapoi, dacă rezultatul analizei probelor biologice atestă lipsa în organism a alcoolului sau a substanțelor psihoactive. Mai mult, această măsură a retragerii permisului de conducere nu presupune întocmirea unui dosar penal.

Măsura administrativă de retragere a permisului de conducere poate fi contestată, conform Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, instanța competentă având posibilitatea suspendării executării actului administrativ/anulării actului administrativ.
Prin instituțiile juridice prevăzute, legislația rutieră are drept scop protejarea unor valori fundamentale, precum viața, integritatea corporală şi sănătatea tuturor persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public, care trebuie să primeze în fața unei singure persoane care pune în pericol pe ceilalți. Astfel, în urma noilor modificări legislative în domeniul rutier, conducătorii auto care refuză testarea cu aparatele din dotare, fie drugtest, fie etilotest, sunt conduși la unități medicale specializate, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii prezenței, existenței sau inexistenței substanțelor interzise sau alcoolului în sânge, iar, față de aceștia este luată măsura administrativă de retragere a permisului de conducere, până la sosirea rezultatului probelor. Anterior acestor modificări, în situația sus-menționată, pe vechea legislație, în unele cazuri, se întocmea un dosar penal in rem, iar conducătorul auto trebuia să aștepte soluționarea dosarului penal. Cu privire la aparatele drugtest folosite la nivelul Poliției Române, acestea sunt Drager 5000, importate din Germania, cele mai noi de pe piață, de ultimă generație și folosite în toate țările europene, precum și în Statele Unite ale Americii”, arată reprezentanții Poliției Române.

Cetățenii trebuie să se informeze cu privire la medicamentele pe care le consumă

Este necesar ca cetățenii să se informeze cu privire la medicamentele pe care le consumă și să citească atent prospectul ori să se consulte cu un medic, deoarece unele medicamente sunt contraindicate pentru condusul autovehiculelor, a mai precizat IGPR.
„Persoanele în cauză se pot pune în pericol, atât pe ei, cât și pe ceilalți participanți la trafic, având în vedere faptul că efectul unor medicamente poate reduce capacitatea și timpii de reacție, iar aparatele Drugtest detectează inclusiv substanțe din compoziția acestor medicamente. Testarea reprezintă doar un indiciu în ceea ce privește posibilitatea ca acel șofer să fi consumat substanțe interzise. Tocmai de aceea sunt recoltate probe biologice, la o unitate medicală, iar rezultatul acestora reprezintă probă în ceea ce privește existența sau inexistența substanțelor interzise. Măsurile sunt diferite de la o țară la alta, însă toate statele au o preocupare și sunt foarte atente la aceste abateri care sunt considerate grave, în orice stat, și anume conducerea sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise. În acest moment, analizarea probelor biologice nu este atributul Poliției Române, ci al serviciilor de medicină legală. Durata analizării probelor biologice a fost luată însă în considerare, la momentul modificărilor legislative, iar, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, în urma unei analize efectuate la nivelul Direcției Rutiere, a fost introdusă posibilitatea legală ca Poliția Română să organizeze și să dețină laboratoare proprii, pentru a analiza aceste probe și pentru a emite cât mai repede un rezultat. Primul astfel de laborator va fi operaționalizat la nivelul Institutului Național de Criminalistică din cadrul Poliției Române, iar cel de-al doilea, la nivelul județului Cluj. De asemenea, în continuare, vor fi operaționalizate astfel de laboratoare în toată țara, la acest moment, documentația pentru laboratorul din cadrul Institutului Național de Criminalistică – I.G.P.R. fiind deja pregătită. Totodată, la data de 4 iulie 2024, de la nivelul Poliției Române a fost transmisă o informare oficială către Institutul Național de Medicină Legală, pentru a evalua modalitatea de analiză a probelor și emiterea cu întârziere a rezultatelor, deoarece o persoană care depinde de permisul de conducere este nevoită să aștepte o perioadă îndelungată, acest aspect nefiind în competența Poliției Române. Așadar, Poliția Română a luat în calcul așteptarea îndelungată referitoare la probele biologice, care nu este cauzată de Poliția Română, iar, pentru a veni în întâmpinarea cetățenilor, au fost luate în calcul aceste aspecte și tocmai de aceea vor fi înființate laboratoare, pentru a scurta perioada de așteptare. Deși până în prezent, în legislația anterioară, nu era atributul Poliției Române, acum, în noua legislație, există această posibilitate și cu siguranță timpul de primire a rezultatelor va fi mult mai rapid”.

Referitor la petiția online prin care se solicită anularea acestei ordonanțe de urgență, Poliția Română reiterează că “este o obligație legală ca cetățenii să se supună acestor testări și există, într-adevăr, opțiunea de a nu efectua testarea, dar în acel moment intervin măsurile administrative, și anume retragerea permisului de conducere, până la primirea rezultatului probelor biologice. Menționăm faptul că aparatele drugtest nu dau ,,erori”, așa cum sunt numite în spațiul public. Sunt anumite infirmări, care provin de la substanța detectată, în urma consumului unor medicamente, care sunt contraindicate condusului. 15-20% din totalul testărilor efectuate de Poliția Română au ieșit negative la Medicină Legală, tocmai prin prisma faptului că acele persoane au consumat unele medicamente, iar aparatele DrugTest, de ultimă generație, au capacitatea de a detecta insclusiv substanțe”, subliniază IGPR.

Advertisement

În ceea ce privește sancționarea contravențională a conducătorului de bicicletă, respectiv trotinetă electrică, atunci când refuză să se supună testării privind consumul de alcool ori substanţe psihoactive, Poliția Română menționează că, până la modificarea în discuție, conducătorul unui astfel de vehicul era încurajat să refuze testarea privind consumul de alcool ori substanțe psihoactive, întrucât legislația în vigoare stabilea o sancțiune contravențională doar în cazul celor care se supuneau testării, fiind confirmat consumul de alcool sau substanțe psihoactive.

“Obiectivul reglementării este îmbunătățirea comportamentului în trafic a conducătorilor acestor vehicule. Răspunderea contravențională are și un rol preventiv – educativ, dincolo de cel punitiv. De altfel, statistica accidentelor rutiere grave relevă multe pierderi de vieți în rândul acestor participanți la trafic. Astfel, numai în primele 6 luni ale anului 2024, au fost înregistrate 300 de accidente rutiere, în urma cărora au decedat 55 de conducători de bicicletă și trotinetă, iar alții 248 au fost răniți grav. De asemenea, s-a constatat că un procent considerabil dintre conducătorii de biciclete și trotinete electrice implicați în accidente rutiere se aflau la momentul producerii sub influența băuturilor alcoolice. Conducătorii acestor vehicule au posibilitatea de a alege să respecte prevederile legale – acceptare voluntară, cunoscând în prealabil că pot fi sancționați contravențional dacă adoptă o conduită contrară legii. În situația în care aleg, totuși, să nu respecte obligațiile legale, prin aplicarea unei sancțiuni ar putea înțelege că societatea nu încurajează o astfel de conduită – respectarea legii fiind aplicată”, arată IGPR.

Stiri nationale

140 de incendii de vegetație, în țară, în ultimele 24 de ore

Publicat

pe

Redactat de

În cursul zilei de ieri, multe zone din țară au fost afectate de incendiile de vegetație care au devastat peste 1.000 de hectare de teren. Această situație alarmantă nu numai că a pus în pericol viețile și bunurile oamenilor, dar are și un impact negativ asupra mediului înconjurător, transmite Inspectoratul General pentru Situații d Urgență (IGSU).

NU IGIENIZAȚI TERENURILE PRIN INCENDIERE!

Reprezentanții IGSU reamintesc cetățenilor că arderea vegetației este interzisă, extrem de periculoasă și poate duce la tragedii. Iată câteva motive pentru a evita această practică:

Risc major de propagare rapidă a incendiilor – vântul și condițiile meteorologice pot transforma rapid un foc mic într-un incendiu de proporții.

Pericol pentru vieți omenești și bunuri – incendiile de vegetație pot ajunge în zone locuite, punând în pericol casele și viețile oamenilor.

Advertisement

-Impact negativ asupra mediului – distrugerea habitatelor naturale și poluarea aerului sunt consecințe grave ale incendiilor de vegetație.

Ce puteți face pentru a preveni incendiile de vegetație:

Nu folosiți focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt.

Fiți vigilenți și semnalați orice început de incendiu la numărul de urgență 112.

“Noi suntem aici pentru a vă proteja, dar avem nevoie de ajutorul și responsabilitatea fiecărui cetățean. Împreună protejăm mediul înconjurător și comunitățile noastre!”, mai transmit reprezentanții IGSU.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Stiri nationale

Serviciile poştale, medicamentele şi detergenţii, în topul scumpirilor din iunie 2024

Publicat

pe

Redactat de

Serviciile poştale, medicamentele şi detergenţii se află în topul scumpirilor înregistrate în iunie 2024, comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, preţul serviciilor poştale a urcat luna trecută cu 26,56%, comparativ cu iunie 2023, cel al medicamentelor cu 23,96%, iar cel al detergenţilor cu 21,96%.

În ceea ce priveşte mărfurile alimentare, acestea s-au scumpit, în medie, cu 1,10% comparativ cu iunie 2023. Cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la conservele din fructe (9,76%) şi vin (8,04%).

Ieftiniri au fost consemnate la făină (-32,09%), produse de morărit (-29,62%) şi la mălai (-26,27%).

Faţă de luna mai 2024, cel mai mult s-au scumpit margarina (0,77%), brânza de oaie (telemea) (0,72%) şi conservele din fructe (0,54%). Pe de altă parte, cartofii au fost mai ieftini cu 5,76%, în iunie 2024 faţă de luna anterioară, alte legume şi conserve de legume cu 4,4% şi legume şi conserve de legume cu 3,96%.

Advertisement

La capitolul mărfuri nealimentare, în iunie 2024, faţă de iunie 2023, cel mai mult s-au scumpit medicamentele, cu 23,96%, detergenţii, cu 21,96%, şi articolele medicale 19,96%. În schimb, gazele s-au ieftinit cu 10,35%, energia electrică a costat cu 4,76% mai puţin, iar energia termică a consemnat o scădere a preţului de 0,9%.

Faţă de luna precedentă, în iunie 2024, gazele au costat mai mult cu 9,17%, ceasurile, aparatele audio-video, articolele sportive au consemnat un plus de 0,72%, iar cărţile, ziarele, revistele şi articolele de igienă, cosmeticele au fost mai scumpe cu 0,56%. Potrivit INS, la această categorie ieftiniri s-au înregistrat la combustibili, 1,06%, şi la energia electrică, de 0,08%.

În ceea ce priveşte serviciile, în ultimul an cel mai mult au crescut tarifele pentru serviciile poştale cu 26,56%, serviciile de apă, canal, salubritate (15,27%) şi îngrijire medicală – plus 11,47%. Nu s-au înregistrat ieftiniri.

În iunie 2024, faţă de luna anterioară, scumpiri au fost consemnate la serviciile de igienă şi cosmetică (0,78%), reparaţii auto, electronice şi lucrări foto (0,75%) şi apă, canal, salubritate (0,71%). Ieftiniri s-au înregistrat la serviciile de transport aerian (9,45%), transport interurban (alte feluri de transport) (0,5%) şi transport urban (0,03%).

Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna iunie 2024, la 4,94%, de la 5,12% în mai, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,10%, cele nealimentare cu 6,28%, iar serviciile cu 8,81%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Advertisement

Sursa: AGERPRES

Citeste mai mult ...

Politic

Organizaţii neguvernamentale: Programarea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale în trei duminici consecutive, de natură să creeze confuzie alegătorilor

Publicat

pe

Redactat de

Mai multe organizaţii neguvernamentale consideră că programarea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale în trei duminici consecutive este de natură „să creeze confuzie în rândul electoratului”, să îngreuneze organizarea procesului electoral şi să reducă transparenţa şi coerenţa acestuia.

„Ne arătăm îngrijorarea cu privire la modul în care partidele politice schimbă datele alegerilor constant şi nu ţin cont de interesul public atunci când iau astfel de decizii. (…) Programarea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale în trei duminici consecutive este de natură să creeze confuzie în rândul electoratului, să îngreuneze organizarea procesului electoral şi să reducă transparenţa şi coerenţa acestuia, în mod nejustificat. Ne arătăm îngrijorarea cu privire la modul în care partidele politice schimbă datele alegerilor constant şi nu ţin cont de interesul public atunci când iau astfel de decizii. Cu toate că speram că decidenţii politici au înţeles să nu repete greşeala comasării alegerilor, suntem convinşi că varianta organizării acestora la date atât de apropiate va genera probleme legate de suprapunerea campaniilor electorale şi dificultăţi logistice care au afectat şi organizarea alegerilor din 9 iunie”, se arată într-un comunicat de presă remis marţi AGERPRES de Expert Forum.

Organizaţiile semnatare ale acestui comunicat sunt: Coaliţia Vot Corect – Expert Forum, Centrul pentru Resurse Civice, Asociaţia Civica, Centrul pentru Studiul Democraţiei, Rădăuţiul Civic, Observatorul Electoral şi Code for Romania, Centrul de Resurse pentru participare publică, ActiveWatch, APADOR CH, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

Potrivit acestora, modul în care au fost programate alegerile nu va face decât să creeze „o confuzie generalizată” pentru toţi participanţii la procesul electoral.

„Suprapunerea alegerilor va necesita din nou cel mai probabil modificarea legislaţiei electorale. Emiterea unei OUG din scurt şi cu consultări limitate nu este de dorit şi riscă să încalce din nou principiile constituţionale şi standardele internaţionale la care România a aderat. Anticipăm că organizarea a două tipuri de alegeri intercalate cu reguli şi proceduri diferite va crea confuzie în rândul electoratului. Suprapunerea campaniilor electorale va afecta posibilitatea alegătorilor de a face o alegere informată, iar subiectele de interes public din programele partidelor, respectiv candidaţilor vor fi mai greu de urmărit”, mai spun semnatarii comunicatului.

Advertisement

Aceştia afirmă că anunţarea candidaţilor care vor participa la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale cu o săptămână înaintea alegerilor parlamentare va polariza campania pentru parlamentare, favorizând partidele care vor avea candidaţi în turul al doilea. În opinia organizaţiilor, unele partide vor fi în situaţia de a se alia pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale cu aceleaşi partide cu care se află în competiţie la parlamentare.

Organizaţiile neguvernamentale consideră, în acest context, că orice modificări legislative trebuie realizate în timp util, în conformitate cu principiile constituţionale şi standardele internaţionale, respectiv conform principiilor transparenţei decizionale.

„AEP trebuie să înceapă cât mai curând o amplă campanie de informare a alegătorilor cu privire la regulile de organizare a alegerilor, în special cu privire la locul unde vor putea vota. Recomandăm AEP să ia măsuri urgente pentru consolidarea Corpului experţilor electorali, prin recrutarea şi instruirea de noi membri, pentru a asigura suficient personal pentru cele trei weekenduri consecutive şi pentru a evita numeroasele înlocuiri succesive la nivel de birouri electorale ale secţiilor de votare care au afectat alegerile din 9 iunie”, mai menţionează comunicatul.

Sursa: AGERPRES

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate