Politic
Organizaţii neguvernamentale: Programarea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale în trei duminici consecutive, de natură să creeze confuzie alegătorilor

Mai multe organizaţii neguvernamentale consideră că programarea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale în trei duminici consecutive este de natură „să creeze confuzie în rândul electoratului”, să îngreuneze organizarea procesului electoral şi să reducă transparenţa şi coerenţa acestuia.
„Ne arătăm îngrijorarea cu privire la modul în care partidele politice schimbă datele alegerilor constant şi nu ţin cont de interesul public atunci când iau astfel de decizii. (…) Programarea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale în trei duminici consecutive este de natură să creeze confuzie în rândul electoratului, să îngreuneze organizarea procesului electoral şi să reducă transparenţa şi coerenţa acestuia, în mod nejustificat. Ne arătăm îngrijorarea cu privire la modul în care partidele politice schimbă datele alegerilor constant şi nu ţin cont de interesul public atunci când iau astfel de decizii. Cu toate că speram că decidenţii politici au înţeles să nu repete greşeala comasării alegerilor, suntem convinşi că varianta organizării acestora la date atât de apropiate va genera probleme legate de suprapunerea campaniilor electorale şi dificultăţi logistice care au afectat şi organizarea alegerilor din 9 iunie”, se arată într-un comunicat de presă remis marţi AGERPRES de Expert Forum.
Organizaţiile semnatare ale acestui comunicat sunt: Coaliţia Vot Corect – Expert Forum, Centrul pentru Resurse Civice, Asociaţia Civica, Centrul pentru Studiul Democraţiei, Rădăuţiul Civic, Observatorul Electoral şi Code for Romania, Centrul de Resurse pentru participare publică, ActiveWatch, APADOR CH, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.
Potrivit acestora, modul în care au fost programate alegerile nu va face decât să creeze „o confuzie generalizată” pentru toţi participanţii la procesul electoral.
„Suprapunerea alegerilor va necesita din nou cel mai probabil modificarea legislaţiei electorale. Emiterea unei OUG din scurt şi cu consultări limitate nu este de dorit şi riscă să încalce din nou principiile constituţionale şi standardele internaţionale la care România a aderat. Anticipăm că organizarea a două tipuri de alegeri intercalate cu reguli şi proceduri diferite va crea confuzie în rândul electoratului. Suprapunerea campaniilor electorale va afecta posibilitatea alegătorilor de a face o alegere informată, iar subiectele de interes public din programele partidelor, respectiv candidaţilor vor fi mai greu de urmărit”, mai spun semnatarii comunicatului.
Aceştia afirmă că anunţarea candidaţilor care vor participa la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale cu o săptămână înaintea alegerilor parlamentare va polariza campania pentru parlamentare, favorizând partidele care vor avea candidaţi în turul al doilea. În opinia organizaţiilor, unele partide vor fi în situaţia de a se alia pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale cu aceleaşi partide cu care se află în competiţie la parlamentare.
Organizaţiile neguvernamentale consideră, în acest context, că orice modificări legislative trebuie realizate în timp util, în conformitate cu principiile constituţionale şi standardele internaţionale, respectiv conform principiilor transparenţei decizionale.
„AEP trebuie să înceapă cât mai curând o amplă campanie de informare a alegătorilor cu privire la regulile de organizare a alegerilor, în special cu privire la locul unde vor putea vota. Recomandăm AEP să ia măsuri urgente pentru consolidarea Corpului experţilor electorali, prin recrutarea şi instruirea de noi membri, pentru a asigura suficient personal pentru cele trei weekenduri consecutive şi pentru a evita numeroasele înlocuiri succesive la nivel de birouri electorale ale secţiilor de votare care au afectat alegerile din 9 iunie”, mai menţionează comunicatul.
Sursa: AGERPRES
Actualitate
Robert Muzsic, liderul PMP filiala Hunedoara, îl susține pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale

Pe 4 mai vom avea alegeri prezidențiale, iar pentru ocuparea celei mai înalte funcții în Stat s-au depus 11 candidaturi. Printre acestea se numără și cea a lui Nicușor Dan, candidat independent, susținut de mai multe formațiuni politice.
Nicușor Dan, cel mai credibil candidat
Una dintre formațiunile politice care îl susține la alegerile prezidențiale pe actualul primar general al Capitalei este PMP. Robert Muzsic, președintele filialei județene Hunedoara a PMP a reafirmat sprijinul formațiunii politice pe care o reprezintă pentru Nicușor Dan. Liderul PMP Hunedoara explică și motivele pentru această susținere. „Nicușor Dan este cel mai credibil candidat și este președintele care poate reprezenta România atât pe plan național, cât și pe plan internațional, cu cinste, demnitate și onoare. Nicușor Dan este singurul candidat care a arătat că poate întări instituțiile statului, un exemplu concret în acest sens fiind cel de la Primăria municipiului București. Cu Nicușor Dan președinte instituțiile statului pot fi curățate de corupție, pentru ca acestea să lucreze pentru oameni. De asemenea, Nicușor Dan este singurul dintre toți candidații care poate garanta o consolidare a democrației în țara noastră. Alături de Nicușor Dan ne propunem să avem alegeri prezidențiale corecte, transparente, în care votul oamenilor să fie respectat”, a declarat Robert Muzsic, președintele filialei județene Hunedoara a PMP.
Nicușor Dan, președintele care poate asigura stabilitate
Liderul PMP din județul Hunedoara, Robert Muzsic, a prezentat și alte proiecte pentru o Românie puternică și onestă, care pot fi puse în practică doar cu Nicușor Dan ca președinte al României. „Cu Nicușor Dan președinte putem crea un plan economic prin care România să conteze la nivel european și global. Avem resurse energetice care trebuie folosite cu cap pentru a reindustrializa țara și moderniza agricultura. De asemenea, Nicușor Dan este cel care ne poate face să ne unim în jurul interesului național. Prin programele lui Nicușor Dan, susținute de PMP, puteam readuce în țară românii din Diaspora. Aceștia se vor întoarce în țară doar când România va funcționa coerent și le va oferi oportunități de dezvoltare. Și, nu în ultimul rând, Nicușor Dan este președintele care poate asigura o stabilitate politică, economică și socială în această perioadă de criză. România trebuie să își ia soarta în propriile mâini! Sunt lucruri pe care le putem face cu Nicușor Dan președinte ca să devenim mai puternici ca țară. Iar aceste lucruri țin doar de noi”, a mai spus președintele filialei județene Hunedoara a PMP, Robert Muzsic.
Actualitate
PNL își întărește prezența în Valea Jiului: Senatorul Călin Petru Marian promite sprijin activ pentru regiune

Senatorul PNL Călin Petru Marian reafirmă angajamentul Partidului Național Liberal față de Valea Jiului, subliniind importanța cabinetelor parlamentare din zonă și necesitatea unei prezențe active a parlamentarilor liberali. În cadrul unei conferințe de presă, acesta a subliniat că Valea Jiului are un rol strategic în dezvoltarea județului Hunedoara și că va continua să fie prezent în teritoriu pentru a sprijini comunitatea.
„PNL este aici pentru a arăta că este un partener de încredere al locuitorilor din Valea Jiului. Parlamentarii noștri trebuie să fie prezenți constant în această zonă, pentru a dialoga direct cu cetățenii și a identifica soluții concrete la problemele locale. Împreună cu colegul meu, Adrian Zvâncă, ne asigurăm că Valea Jiului rămâne o prioritate în strategia de dezvoltare a județului Hunedoara”, a declarat senatorul PNL, Călin Petru Marian.
Ajutor de stat pentru Complexul Energetic Valea Jiului
Unul dintre cele mai importante demersuri recente susținute de senatorul Călin Petru Marian este votul privind finanțarea ajutorului de stat pentru Complexul Energetic Valea Jiului. Prin această măsură, complexul va beneficia de o alocare de 800 de milioane de euro până în 2032, ceea ce va contribui la stabilitatea economică a sectorului energetic din regiune.
„În cadrul Comisiei economice, am susținut acest ajutor financiar esențial pentru viitorul Complexului Energetic Valea Jiului. La dezbateri au participat atât directorul general al complexului, cât și președintele Consiliului de Administrație, domnul Dan Marinescu, care au oferit clarificări legate de planurile de modernizare și dezvoltare. Apreciez profesionalismul echipei de conducere și modul în care implementează principiile de management corporativ impuse prin acordul PNRR”, a explicat senatorul.
Întâlniri cu cetățenii și soluții pentru comunitate
În perioada următoare, Călin Petru Marian își propune să viziteze fiecare localitate din Valea Jiului – Uricani, Lupeni, Vulcan, Aninoasa, Petroșani și Petrila – pentru a sta de vorbă cu locuitorii și pentru a găsi soluții la problemele acestora.
„Valea Jiului este o zonă activă, cu oameni implicați, iar sprijinul PNL trebuie să fie unul constant. Voi continua să fiu alături de comunitate, atât în calitate de senator, cât și ca susținător al proiectelor de dezvoltare care pot contribui la creșterea economică și socială a regiunii”, a concluzionat senatorul PNL Călin Petru Marian.
Actualitate
Alegeri prezidențiale 2025. Cei 11 candidați rămași în cursa pentru Cotroceni și ordinea pe buletinele de vot

Numele a 11 candidați se vor regăsi pe buletinul de vot la primul tur de scrutin organizat pentru alegerea președintelui României. Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit, sâmbătă, 22 martie, prin tragere la sorți, ordinea de înscriere pe buletinul de vot a candidaților la alegerile prezidențiale din luna mai.
Sunt 11 aspiranți la cea mai înaltă funcție în stat care vor intra în primul tur al alegerilor prezidențiale. Dintre aceștia, șapte sunt reprezentanți ai unor partide politice, iar patru sunt independenți.
Astfel, potrivit comunicatului BEC, ordinea pe buletinele de vot va fi următoarea:
Poziția 1 – George Nicolae Simion (Alianța pentru Unirea Românilor)
Poziția 2 – George Crin Laurențiu Antonescu (Alianța Electorală România Înainte)
Poziția 3 – Elena Valerica Lasconi (Uniunea Salvați România)
Poziția 4 – Cristian Vasile Terheș (Partidul Național Conservator Român)
Poziția 5 – Marcela Lavinia Șandru (Partidul Umanist Social Liberal)
Poziția 6 – Victor Viorel Ponta (candidat independent)
Poziția 7 – Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
Poziția 8 – Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
Poziția 9 – John-Ion Banu-Muscel (candidat independent)
Poziția 10 – Petru Daniel Funeriu (candidat independent)
Poziția 11 – Nicușor-Daniel Dan (candidat independent)
Reamintim faptul că, primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai.
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale va începe pe 4 aprilie și se va încheia pe 3 mai, la ora 07:00.
- Actualitatecu 2 zile in urma
Interviu cu dr. Răzvan Betea, medic primar obstetrică-ginecologie, supraspecializat în gineco-oncologie și cu subspecializare în estetică ginecologică
- Actualitatecu 3 zile in urma
Tragic: O femeie a murit intoxicată cu fum, în urma unui incendiu care i-a cuprins casa
- Actualitatecu 2 zile in urma
“Rabla pentru sobe”: Primăriile din 55 de comune hunedorene, eligibile pentru acest program
- Actualitatecu 3 zile in urma
Succes la scor pentru Corvinul
- Actualitatecu 3 zile in urma
Șofer prins băut la volan, după o urmărire în trafic
- Actualitatecu 2 zile in urma
Corvinul – FC Bihor în Cupa României
- Actualitatecu 2 zile in urma
Petrila, mai curată: Campania de primăvară continuă cu implicarea cetățenilor
- Actualitatecu 2 zile in urma
Șoferi depistați în stare de ebrietate și fără permis în județul Hunedoara