Connect with us
Data: 23/07/2024
.

Politic

Organizaţii neguvernamentale: Programarea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale în trei duminici consecutive, de natură să creeze confuzie alegătorilor

Publicat

pe

Mai multe organizaţii neguvernamentale consideră că programarea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale în trei duminici consecutive este de natură „să creeze confuzie în rândul electoratului”, să îngreuneze organizarea procesului electoral şi să reducă transparenţa şi coerenţa acestuia.

„Ne arătăm îngrijorarea cu privire la modul în care partidele politice schimbă datele alegerilor constant şi nu ţin cont de interesul public atunci când iau astfel de decizii. (…) Programarea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale în trei duminici consecutive este de natură să creeze confuzie în rândul electoratului, să îngreuneze organizarea procesului electoral şi să reducă transparenţa şi coerenţa acestuia, în mod nejustificat. Ne arătăm îngrijorarea cu privire la modul în care partidele politice schimbă datele alegerilor constant şi nu ţin cont de interesul public atunci când iau astfel de decizii. Cu toate că speram că decidenţii politici au înţeles să nu repete greşeala comasării alegerilor, suntem convinşi că varianta organizării acestora la date atât de apropiate va genera probleme legate de suprapunerea campaniilor electorale şi dificultăţi logistice care au afectat şi organizarea alegerilor din 9 iunie”, se arată într-un comunicat de presă remis marţi AGERPRES de Expert Forum.

Organizaţiile semnatare ale acestui comunicat sunt: Coaliţia Vot Corect – Expert Forum, Centrul pentru Resurse Civice, Asociaţia Civica, Centrul pentru Studiul Democraţiei, Rădăuţiul Civic, Observatorul Electoral şi Code for Romania, Centrul de Resurse pentru participare publică, ActiveWatch, APADOR CH, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

Potrivit acestora, modul în care au fost programate alegerile nu va face decât să creeze „o confuzie generalizată” pentru toţi participanţii la procesul electoral.

„Suprapunerea alegerilor va necesita din nou cel mai probabil modificarea legislaţiei electorale. Emiterea unei OUG din scurt şi cu consultări limitate nu este de dorit şi riscă să încalce din nou principiile constituţionale şi standardele internaţionale la care România a aderat. Anticipăm că organizarea a două tipuri de alegeri intercalate cu reguli şi proceduri diferite va crea confuzie în rândul electoratului. Suprapunerea campaniilor electorale va afecta posibilitatea alegătorilor de a face o alegere informată, iar subiectele de interes public din programele partidelor, respectiv candidaţilor vor fi mai greu de urmărit”, mai spun semnatarii comunicatului.

Advertisement

Aceştia afirmă că anunţarea candidaţilor care vor participa la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale cu o săptămână înaintea alegerilor parlamentare va polariza campania pentru parlamentare, favorizând partidele care vor avea candidaţi în turul al doilea. În opinia organizaţiilor, unele partide vor fi în situaţia de a se alia pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale cu aceleaşi partide cu care se află în competiţie la parlamentare.

Organizaţiile neguvernamentale consideră, în acest context, că orice modificări legislative trebuie realizate în timp util, în conformitate cu principiile constituţionale şi standardele internaţionale, respectiv conform principiilor transparenţei decizionale.

„AEP trebuie să înceapă cât mai curând o amplă campanie de informare a alegătorilor cu privire la regulile de organizare a alegerilor, în special cu privire la locul unde vor putea vota. Recomandăm AEP să ia măsuri urgente pentru consolidarea Corpului experţilor electorali, prin recrutarea şi instruirea de noi membri, pentru a asigura suficient personal pentru cele trei weekenduri consecutive şi pentru a evita numeroasele înlocuiri succesive la nivel de birouri electorale ale secţiilor de votare care au afectat alegerile din 9 iunie”, mai menţionează comunicatul.

Sursa: AGERPRES

Advertisement

Actualitate

PNL Hunedoara a omagiat memoria lui Avram Iancu, pe Muntele Găina

Publicat

pe

Redactat de

Liberalii hunedoreni au omagiat și în acest an memoria lui Avram Iancu, la serbările tradiționale de pe Muntele Găina.

 

După slujba religioasă oficiată la peste 1400 de metri altitudine, reprezentanții Partidului Național Liberal Filiala Hunedoara, în frunte cu deputatul Vetuța Stănescu – președintele partidului, au depus o coroană de flori la monumentul lui Avram Iancu, în semn de omagiu față de lupta și sacrificiul Eroului Național de la nașterea căruia s-au împlinit anul acesta 200 de ani.

 

„În fiecare an, momentul omagial dedicat lui Avram Iancu de pe Muntele Găina ne aduce împreună pentru a comemora lupta și sacrificiile acestui mare erou al neamului nostru. La 200 de ani de la nașterea Crăișorului Munţilor ducem mai departe și transmitem cu respect și recunoștință generațiilor următoare valorile și principiile pentru care Avram Iancu a luptat, menținând viu spiritul românesc și dorința de libertate. Să nu uităm niciodată de strămoșii noștri, de crezurile care i-au însoțit peste veacuri, pe cei care și-au pus viețile în slujba unui ideal, al unui crez. Eroi ca Avram Iancu vor rămâne pentru totdeauna în inimile noastre”, a declarat deputatul Vetuța Stănescu, președintele PNL Hunedoara.

Advertisement

La manifestările organizate pe Muntele Găina a fost prezent și Călin Petru Marian, fiu al Țării Moților. „Țara Moților este „țara” sufletului meu, iar Avram Iancu este eroul nostru, al tuturor trăitorilor de pe aceste meleaguri încărcate de istorie. Pe Muntele Găina, acolo unde an de an, cu emoție, cinstim memoria și lupta Crăişorului Munților, sufletul nostru este și mai aproape de spiritul românesc. Alături de deputatul Vetuța Stănescu – președintele PNL Hunedoara și de colegii liberali am fost prezent și anul acesta – Anul Avram Iancu, la serbările de pe Muntele Găina și, în semn de pios omagiu, am depus o coroană de flori la Troița lui Avram Iancu, de la nașterea căruia s-au împlinit 200 de ani. Sunt fiu al acestor meleaguri și duc mai departe cu mândrie și credință valorile, idealurile și crezurile care i-au însoțit peste veacuri pe bravii noștri înaintași. Glorie eternă eroilor neamului românesc!”, a precizat Călin Petru Marian.

Organizată pe un platou montan situat la limita județelor Alba, Arad și Hunedoara, manifestarea etno-culturală de pe Muntele Găina a fost menționată prima dată în documente în anul 1816, dar tradiția ei se pierde în negura timpului.

 

Sursa foto: PNL Hunedoara/Facebook
Citeste mai mult ...

Actualitate

Deputatul PNL Vetuța Stănescu, întâlnire de lucru cu primarul liberal Adrian Pușcaș: „Hațegul a evoluat mult, iar această linie ascendentă trebuie să continue”

Publicat

pe

Redactat de

Vetuța Stănescu, deputat PNL și președintele PNL Hunedoara, a efectuat o vizită de lucru la Hațeg unde s-a întâlnit cu primarul liberal Adrian Pușcaș, câștigător al unui nou mandat în fruntea administrației publice locale a orașului.

Întâlnirea de lucru a făcut parte dintr-o serie de consultări în teritoriu privind identificarea celor mai bune politici publice pentru locuitorii județului.

“Pentru a putea gândi și promova punctual programe de dezvoltare zonală, în deplină concordanță cu politicile noastre publice, avem absolută nevoie de o gândire aplicată, centrată în primul rând pe nevoile cetățenilor și, mai apoi, pe realitățile specifice fiecărui areal. Noi, reprezentanții Partidului Național Liberal, am demonstrat de-a lungul vremii că nu ne abatem de la principiile solide care ne guvernează activitatea și că nu lăsăm absolut nimic la voia întâmplării, astfel încât lucrurile să decurgă așa cum trebuie. Am fost la o întâlnire de lucru cu primarul Orașului Hațeg, Adrian Pușcaș, tocmai pentru a pregăti, împreună, programul de acțiune pentru viitorul mandat. Sub conducerea administrativă a lui Adrian Pușcaș, Hațegul a evoluat mult, iar această linie ascendentă trebuie să continue, mai ales că orașul Hațeg este, fără îndoială, polul de interes și de dezvoltare pentru întreaga Țară a Hațegului”, a transmis Vetuța Stănescu, deputat PNL și președinte al Organizației Județene PNL Hunedoara.

Reprezint interesele fiecărui om din acest județ și mă interesează bunăstarea cetățenilor, concomitent cu dezvoltarea tuturor localităților”

Liderul liberalilor hunedoreni, deputatul Vetuța Stănescu, mai spune că Țara Hațegului este o zonă binecuvântată de Dumnezeu, cu peisaje de o frumusețe rară și oameni gospodari, dar, pentru ca zona să se dezvolte unitar este nevoie și de implicarea oamenilor politici.

Advertisement

“În calitate de deputat PNL de Hunedoara, reprezint interesele fiecărui om din acest județ și mă interesează bunăstarea cetățenilor, concomitent cu dezvoltarea tuturor localităților. În acest concept politic se înscrie și întâlnirea pe care am avut-o la Hațeg cu prietenul și colegul meu Adrian Pușcaș, iar aceste vizite și discuții în teritoriu vor continua tocmai pentru a avea siguranța că gândim și aplicăm cele mai bune politici publice pentru locuitorii acestui județ”, a mai transmis deputatul Vetuța Stănescu, președintele PNL Hunedoara.

Sursa foto: Facebook/Vetuța Stănescu
Citeste mai mult ...

Actualitate

Ovidiu Boldor, liderul tineretului liberal din județ, dialog deschis cu Maia Sandu, președintele Republicii Moldova

Publicat

pe

Redactat de

Ovidiu Boldor, președintele TNL Filiala Hunedoara, a fost prezent la PAS Youth Forum, eveniment desfășurat recent la Chișinău, prilej cu care a avut oportunitatea unui dialog deschis cu Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.

Nu mai puțin de 300 de tineri au participat la PAS Youth Forum, cel mai important eveniment politic din vara aceasta al PAS Youth, organizat peste Prut, la Chișinău, în cadrul căruia s-au purtat discuții aplicate despre noțiunea de angajament civic, integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, tehnologiile viitorului, agricultură sau economie.

Delegația TNL România, din care a făcut parte și liderul tinerilor liberali din județul Hunedoara, a efectuat o serie de vizite la cele mai importante instituții ale Republicii Moldova, Parlamentul sau Președinția Republicii Moldova.

Un moment cu totul special al evenimentului a fost întâlnirea cu Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.

Președintele TNL Filiala Hunedoara, Ovidiu Boldor, a avut prilejul de a purta un dialog deschis cu Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.

Advertisement

 

„Republica Moldova este pregătită mai mult ca oricând să adere la UE. Un sondaj recent, arată că aproape 70% din cetățenii Republicii Moldova susțin aderarea țării la Uniunea Europeană. Acest lucru se datorează și doamnei Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova care vorbește cu atâta drag despre UE. Desigur, odată cu adrearea la UE, se vor face și anumite reforme care sunt menite pentru a aduce bunăstare și un trai mai bun”, a declarat Ovidiu Boldor, președintele TNL Filiala Hunedoara.

În semn de prețuire, Tineretul Național Liberal a acordat Maiei Sandu, președinta Republicii Moldova, ,,Placheta pentru valori Europene”.

“Mă bucur că Tineretul Național Liberal este un prieten al organizației de tineret al Partidului Acțiune și Solidaritate, partid din care provine Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova, dar și partidul care deține majoritatea parlamentară, având 62 de deputați din totalul de 101, conferindu-i și puterea guvernamentală”, a mai transmis Ovidiu Boldor, președintele TNL Filiala Hunedoara.

Sursa foto: Ovidiu Boldor/Facebook
Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate