Politic
Aproximativ 42.800 de angajați MAI – mobilizați, în toată țara, în ziua alegerilor
În ziua alegerilor, aproximativ 42.800 de angajați MAI vor fi mobilizați, la nivelul întregii țări pentru a menține ordinea și siguranța publică și pentru a asigura măsurile de protecție a secțiilor de vot. Totodată, vor fi pregătite echipe pentru intervenția rapidă și cercetarea incidentelor electorale.
1.250 de incidente, semnalate de la debutul campaniei electorale
De la debutul campaniei electorale au fost semnalate 1.250 de incidente sau fapte ilegale în context electoral, a declarat comisar șef de poliție Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.
“Așa cum știți campania electorală pentru alegerile din data de 9 iunie a început în urmă cu 30 de zile și s-a încheiat oficial astăzi la ora 7.00, deci de la acel moment sunt interzise acțiunile de promovare electorală, precum lansarea, afișarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip. Persoanele care continuă acțiunile de campanie electorală pot fi sancționate cu amendă cuprinsă între 1.400 și 2.000 de lei. Efectivele MAI au avut ca principale atribuții menținerea și asigurarea ordinii și liniștii publice la nivelul întregii țări pentru desfășurarea în condiții de siguranță și legalitate a campaniei electorale. În cazul înregistrării unor sesizări cu privire la producerea unor incidente electorale, s-a intervenit rapid pentru verificarea circumstanțelor și luarea de măsuri față de persoanele care nu au respectat normele legale. Fiecare intervenție s-a făcut cu imparțialitate și respectarea atribuțiilor conferite de lege, indiferent de persoanele implicate.Astfel, campania electorală s-a desfășurat în condiții de normalitate pentru cele două tipuri de scrutin, fără incidente grave. De la debutul campaniei electorale au fost semnalate 1.250 de incidente sau fapte ilegale în context electoral, în medie aproximativ 43 evenimente/zi, față de 46 evenimente/zi la alegerile anterioare. Comparativ cu numărul evenimentelor sesizate pe timpul campaniilor electorale pentru alegerile similare anterioare – locale din anul 2020 și europarlamentare din anul 2019, se constată scăderea acestora cu 5,5%. Din totalul de 1.250 de incidente semnalate 71 sunt în curs de verificare și 158 nu s-au confirmat. 160 de sesizări nu au fost de competența MAI așa că au fost transmise pentru competentă soluţionare altor autorități: 130 către Autoritatea Electorală Permanentă, 24 către Biroul Electoral Central şi 6 către Birourile Electorale Județene. Cele mai frecvente sesizări au vizat distrugerea sau deteriorarea materialelor electorale – 375 de sesizări, posibile fapte de corupere a alegătorilor – 156 de sesizări și afișarea mijloacelor de promovare electorală în alte locuri decât cele permise potrivit prevederilor legale – 140 de sesizări. Efectivele MAI au aplicat 453 de sancțiuni contravenționale, respectiv 257 de amenzi în valoare de peste 187 de mii și 195 de avertismente. Totodată, s-au întocmit 412 dosare penale cu privire la posibile infracțiuni”.
În timpul campaniei electorale, efectivele MAI au asigurat măsurile pentru desfășurarea în siguranță a 1.115 manifestări electorale în 458 de localități din 39 de județe și municipiul București, fără a fi înregistrate evenimente deosebite.
Cele mai multe manifestări au fost organizate în județele Ilfov (342), Dolj (174), Giurgiu (111), Bihor (69), Sibiu (68) și s-au desfășurat, în principal, sub formă de întâlniri cu alegătorii – 306 sau marş – 293.
“Vă asigurăm că efectivele MAI își vor îndeplini în continuare cu profesionalism sarcinile care le revin în contextul alegerilor. La nivelul Ministerului Afacerilor Interne, chiar în clădirea în care ne aflăm, a fost activat, începând din această dimineață de la ora 7, Centrul Operațional de Comandă cu rol de coordonare și monitorizare a tuturor misiunilor din aceste zile. Comandamente operaționale similare au fost activate în toate județele și în Capitală. De asemenea, în fiecare județ au fost trimiși de la București, ofițeri cu funcții de conducere și cu experiență în activitatea de coordonare, sprijin și îndrumare”, a mai declarat comisar șef de poliție Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.
Astăzi, efectivele MAI asigură protecția pe timpul transportului buletinelor de vot și a celorlalte materiale electorale de la locurile de depozitare către secțiile de votare.
Președinții birourilor electorale ale secțiilor de vot, împreună cu membrii acestora, trebuie să fie prezenți la sediile secțiilor de votare, astăzi la ora 18:00, pentru a dispune măsurile necesare pentru asigurarea ordinii și corectitudinii operațiunilor de votare. Totodată, președinții secțiilor de votare vor dispune fixarea posturilor de pază în jurul localului de vot.
Începând de la acel moment, structurile Ministerului Afacerilor Interne vor asigura măsurile de protecție la cele 18.955 de secții de votare, urmând ca mâine dimineață, la ora 6:00, aceste locații să fie predate președinților birourilor electorale, cu sigiliile intacte.
În misiunile de astăzi sunt implicate peste 33.800 de efective ale Ministerului Afacerilor Interne.
“În ziua alegerilor, aproximativ 42.800 de angajați MAI vor fi mobilizați, la nivelul întregii țări pentru a menține ordinea și siguranța publică și pentru a asigura măsurile de protecție a secțiilor de vot. Totodată, vor fi pregătite echipe pentru intervenția rapidă și cercetarea incidentelor electorale. Suplimentar, vor fi instituite dispozitive de ordine publică pentru prevenirea unor evenimente negative pe fondul aglomerărilor de persoane. De asemenea, la nivel național se va organiza o acțiune pentru verificarea modului de realizare a transportului de persoane în care vor fi implicați peste 1.600 de polițiști cu aproximativ 850 de mijloace tehnice, beneficiind inclusiv de sprijinul aerian al aeronavelor IGAv”, a adăugat comisar șef de poliție Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.
Pentru a veni în sprijinul alegătorilor care doresc mâine să voteze, dar nu au documente de identitate valabile, Direcția Generală de Evidență a Persoanelor și serviciile județene vor avea program de lucru cu publicul atât astăzi, cât și mâine.
Astăzi, Direcția Generală de Evidență a Persoanelor are program cu publicul până la ora 16:00, iar mâine până la ora 22:00.
Actualitate
PSD a revenit în preferințele hunedorenilor la alegerile parlamentare, dar cu un scor mult mai mic ca în 2020
În urma rezultatelor centralizate la nivel național al alegerilor parlamentare în topul preferințelor românilor s-a aflat PSD. Același lucru s-a întâmplat și în județul Hunedoara.
Șapte partide
Un număr de șapte partide au depășit pragul electoral de cinci procente, necesar intrării în Parlament. În total au votat 9.455.072 de români din totalul celor 18.008.555 de persoane cu drept de vot din țara noastră. În urma votului exprimat de aceștia, în viitorul Parlament vor fi reprezentate 7 partide, la care se adaugă, la Camera Deputaților, 19 reprezentanți ai minorităților naționale. Per total, în Camera Deputațilot vor fi 331 de aleși, iar în Senat 136. Partidele care au atins pragul electoral sunt, în ordine, PSD, AUR, PNL, USR, SOS, UDMR și POT, care vor avea reprezentanți în ambele Camere.
Cum stăm în județ
La nivel județean situația este foarte puțin diferită. Astfel, PSD a revenit în topul preferințelor hunedorenilor după ce aceștia, la primul tur al alegerilor prezidențiale l-au preferat pe independentul Călin Georgescu. Social – democrații conduc atât la Camera Deputaților, cât și la Senat, unde, după numărarea voturilor exprimate în toate secțiile, au 26,30% și, respectiv, 27,82, în 2020 având peste 39 %. Locul al doilea este ocupat de AUR, cu 20,31 la Senat și 20,03 la Cameră. „Podiumul” electoral din județul Hunedoara este completat de PNL, cu 13,86 la Cameră și 13,80 la Senat. Pe patru în preferințele electorale ale hunedorenilor sunt cei de la POT, cu 8,79% la Senat și 9,36 procente pentru deputați, acest partid fiind ultimul care a atins pragul la nivel național. A făcut pragul electoral în județ, dar cu un loc mai jos decât cel la nivel național, și USR, cu 8,24 la deputați și și 8,58 în Camera superioară. Pe șase, cu un loc mai jos decât în topul pe țară, este SOS, cu 5,94% din sufragiile hunedorenilor pentru Camera inferioară a Parlamentului, dar cu 6,86 la Senat. Pe șapte este SENS, care nu a atins pragul electoral la nivel național, dar nici în județul Hunedoara, având, cu 3,11 la Senat și 3. UDMR, care a intrat în parlament, a strâns 2,94% din sufragiile hunedorenilor la Cameră și 2,98 la Senat.
Fruntașii și codașii la prezență
La nivel național prezența la urne a fost de 52,50%, în vreme ce în județul Hunedoara, ca și la primul tur de la prezidențiale, a fost ceva mai scăzută, de 49,10 procente. Cea mai mare prezență la urne în județul Hunedoara, din punct de vedere procentual, s-a înregistrat în comuna Vorța, unde au votat mai mulți alegători decât cei înscriși pe listele permanente, procentajul fiind de 105,86%. De asemenrea, prezență la vot de peste sută la sută, respectiv de 104,41%, s-a consemnat în comuna Bătrâna, dar și în altă așezare rurală, Cerbăl, de 100,86%. Pe de altă parte, cea mai scăzută prezență la urne în mediul rural, de 43,87%, s-a înregistrat în comuna Ghelari. În mediul urban, la municipii, cei mai mulți alegători s-au prezentat la urne în Deva, în procent de 50,58, iar cei mai puțini, respectiv 39,27 procente, la Vulcan. În ce privește orașele, cel mai mare procentaj de alegători prezenți la vot, de 60,23%, s-a înregistrat la Geoagiu, iar cel mai mic, de 39,45, la Uricani.
Cine și unde a obținut cele mai multe voturi
Dacă facem o repartizare a voturilor pe localități, PSD a obținut cele mai multe sufragii în 40 dintre cele 69 de unități administrativ – teritoriale din județul Hunedoara. Este vorba despre municipiile Hunedoara, Orăștie și Vulcan, orașele Călan, Petrila, Simeria și Uricani și comunele Vața de Jos, Tomești, Baia de Criș, Ribița, Crișcior, Bucureșci, Băița, Vălișoara, Brănișca, Ilia, Vorța, Gurasada, Burjuc, Lăpugiu de Jos. Dobra, Bătrâna, Cerbăl, Lelese, Ghelari, Toplița, Răcitova, Teliucu Inferior, Cârjiți, Hărău, Băcia, Mărtinești, Bretea Română, Boșorod, Sântămăria Orlea, Totești, Sarmizegetusa, Râu de Mori și Sălaș de Sus. PNL a câștigat, la nivel județean, în 18 localități, respectiv în orașele Hațeg și Geoagiu și în comunele Bulzeștii de Sus, Blăjeni, Buceș, Balșa, Romos, Luncoiu de Jos, Zam, Șoimuș, Pestișu Mic, Bunila, Lunca Cernii de Jos, Densuș, General Berthelot, Pui, Baru și Bănița. În celelalte 11 unități administrativ teritoriale din județul Hunedoara, adică în municipiile Petroșani și Vulcan, în orașele Călan, Petrila și Aninoasa și în comunele Vețel, Certeju de Sus, Rapoltu Mare, Turdaș, Beriu și Orăștioara de Sus cele mai multe voturi au fost direcționate către AUR.
Citiți și: Posibilii parlamentari ai județului Hunedoara
Actualitate
Posibilii parlamentari ai județului Hunedoara
Conform datelor preliminare de la alegerile parlamentare, este cert că vor fi deputați de Hunedoara Natalia Intotero, de la PSD, și Claudiu Bârstan, de la AUR. Șanse foarte mari de a ajunge în Camera Deputaților au Vetuța Stănescu, de la PNL, și Ilie Toma, de la PSD. Celelalte două locuri din Camera Deputaților alocate județului Hunedoara vor fi ocupate, dacă se confirmă calculelele inițiale, de Anamaria Gavrilă, de la POT, și de Daniel Răducanu, de la PNL. La Senat este ca și sigur că un loc din cele trei va fi ocupat de Cristian Resmeriță, de la PSD. Pentru celelalte două locuri rămase libere în pole-position sunt Vasilică Potecă, de la AUR, și Maria Ștefănie, de la PSD.
Actualitate
Rezultate Exit-poll alegeri parlamentare 2024. Primele estimări la ieșirea de la urne
De Ziua Națională, românii au fost chemați la urne pentru a decide viitoarea componență a Parlamentului. În urma votului de astăzi se decid senatorii și deputații care ne vor reprezenta, în următorii patru ani, în forul legislativ suprem al țării.
În județul Hunedoara au fost așteptați la urne 363.470 de cetățeni. La fel ca la alegerile prezidențiale din urmă cu o săptămână, aceștia și-au putut exprima opțiunea electorală în cele 524 de secții de vot constituite pe raza județului. În cadrul aceluiași scrutin, cetățenii au votat pentru ambele camere ale Parlamentului: Senatul și Camera Deputaților.
Aproape jumătate dintre alegătorii hunedoreni au mers la urne. Prezență la vot în județ, mai mare ca la prezidențiale
În județul Hunedoara, prezența la vot la alegerile parlamentare din 1 decembrie este mai mare față de cea înregistrată la primul tur al scrutinului pentru alegerea președintelui României.
Rata de participare la vot, la nivelul județului Hunedoara, este 49,10 la sută. Potrivit informațiilor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), la alegerile parlamentarele de astăzi, 1 decembrie, au votat 178.477 de hunedoreni, dintre cei 363.470 înscriși pe liste. Dintre aceștia, 162.959 de cetățeni ai județului au votat pe listele permanente, alți 13.673 pe cele suplimentare. Cu urna mobilă au votat 1.845 de persoane.
Hunedorenii din mediul urban s-au mobilizat mai mult, comparativ cu cei din localitățile rurale. Astfel, la alegerilor parlamentare au votat 125.930 de hunedoreni din mediul urban și 52.547 din localitățile rurale.
REZULTATE EXIT -POLL ALEGERI PARLAMENTARE 2024
CURS
Camera Deputaților
PSD 26 %
AUR 19 %
PNL 15,50 %
USR 15,50 %
SOS 5,40%
POT 5,40 %
UDMR 5%
Senat
PSD 26,1%
AUR 19,2 %
PNL 15,9%
USR 15,6
SOS 5,4%
POT 5,4%
UDMR 5%
ARA
Camera Deputaților
PSD 26%
AUR 19%
PNL 15,5%
USR 15,5 %
SOS 5,5 %
POT 5,5%
UDMR 5%
Senat
PSD 26,1 %
AUR 19,2 %
PNL 15,9 %
USR 15,6 %
SOS 5,4 %
POT 5,4 %
UDMR 5 %
-
Actualitatecu 22 de ore in urma
Posibilii parlamentari ai județului Hunedoara
-
Actualitatecu 16 ore in urma
Ultima oră: Călin Petru Marian (PNL) devine senator de Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
“Ziua Națională a României”: Ceremonial public la Cimitirul Eroilor, de pe strada Călugăreni, din Deva
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Procesul de renumărare a voturilor din județul Hunedoara, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, finalizat
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Noul sens giratoriu de pe DN 66, din orașul Hațeg, finalizat
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Incendiu la un autoturism care se deplasa pe DN 66, în apropiere de Hațeg
-
Actualitatecu 2 zile in urma
„Ziua Națională a României”, marcată la Deva. Ceremonial public la Cimitirul Eroilor
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Alegeri parlamentare 2024| 22,16 la sută, prezența la vot în județul Hunedoara, la ora 13:00