Actualitate
ARC PESTE TIMP: Revedere emoționantă, la 60 de ani de la absolvire. Povestea unor generații valoroase, spusă într-o carte
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2023/07/IMG-20230712-WA0017-e1689275367501.jpg)
Revedere emoționantă la Colegiul Național “Iancu de Hunedoara” din Hunedoara. Promoția 1963 s-a reîntâlnit la strigarea catalogului, la 60 de ani de la absolvire. Au răspuns „Prezent” 22 de foști elevi, din promoția amintită, a acestei respectate instituții de învățământ din municipiul de pe Cerna. Întâlnirea a fost una cu o încărcătură sentimentală aparte. Elevii de altădată, acum distinși doamne și domni, s-au revăzut și au reînnodat firul amintirilor celor mai frumoși ani din viață. Povestea acestei școli și a generațiilor valoroase de copii pregătite în cadrul acestui liceu cu tradiție și care au devenit adevărați profesioniști, oameni cu înalte competenţe profesionale, este spusă între paginile unei cărți care a fost scrisă special pentru acest eveniment aniversar, plin de emoție.
În urmă cu șase decenii, 80 de elevi au încheiat studiile liceale la fosta Școală Medie Mixtă din Hunedoara, actualmente Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” din municipiul Hunedoara, pornind în viață, fiecare pe drumul său. 22, dintre aceștia, s-au reîntors în acest liceu cu tradiție și au retrăit emoția acelor ani. Întâlnirea, organizată în ziua de 10 iulie 2023, a fost una de suflet.
Foștii absolvenți ai promoției 1963 s-au reunit să sărbătorească împlinirea a 60 de ani de la finalizarea studiilor. În memoria dascălilor și a colegilor trecuți la cele veșnice s-a păstrat un moment de reculegere, iar apoi, s-a trecut la strigarea catalogului, conform tradiției. Participanții și-au amintit cu nostalgie de acea perioadă, dragă orișicui, depănând amintiri.
Printre foștii elevi, absolvenți ai promoției 1963, se numără și Mihail Rudeanu, om politic, fost președinte al Consiliului Județean Hunedoara între anii 2000 – 2004, dar și inginerul Victor Vaida, personalitate marcantă a energeticii românești.
„A fost o întâlnire foarte emoționantă. Noi am mai avut întâlniri de acest gen, la care au fost prezenți colegi de-ai noștri. Unii au putut să vină, alții nu au reușit din pricina unor probleme de sănătate. A fost o întâlnire foarte specială. Liceul nostru împlinește, anul acesta, 70 de ani de la înființare. Școala Medie Mixtă Hunedoara a fost înființată în 1953. Noi am absolvit în anul 1963, deci, am fost a zecea promoție de la înființarea acestei școli. Am vorbit cu Victor Vaida să mai organizăm o întâlnire și, iată că, ne-am revăzut, din nou, plini de bucurie. Ne-am întors în anul 1963, pe când eram niște copilandri nevinovați. Perspective aveam atunci, ne așteptau facultățile (…) Am trăit acele clipe cu drag și bucurie și ne-am amintit cu nostalgie de acea perioadă. A fost foarte frumos! Am rămas aceeași prieteni uniți”, a declarat Mihail Rudeanu.
Printre participanții la evenimentul special s-au numărat și trei foști elevi veniți special din Germania și unul din Israel pentru a se întâlni cu colegii lor.
O carte scrisă cu suflet – un omagiu adus profesorilor și elevilor de la înființarea liceului și până astăzi
Prof. dr. ing. Victor Vaida, cunoscut pentru contribuțiile sale editoriale deosebite, a așternut într-o nouă carte povestea generațiilor valoroase formate în cadrul acestui liceu de prestigiu. Volumul, intitulat „Șaptezeci de ani de la înființarea Școlii Medii Mixte Hunedoara”, semnat de Victor Vaida, a fost prezentat cu prilejul acestei aniversări emoționante.
Cartea reprezintă un omagiu adus profesorilor și elevilor de la înființarea liceului și până astăzi, fiind o ediție revăzută și completată a unui alt volum semnat de Victor Vaida – „Hunedoara – Cincizeci de ani de la absolvirea liceului”, 1963 – 2013, apărută în 2013. Între paginile acesteia, se prezintă un scurt istoric al Colegiului Național „Iancu de Hunedoara” ce își are rădăcinile în fosta Școala Medie Mixtă din Hunedoara, o trecere în revistă a evoluției industriilor minieră și siderurgică -metalurgică hunedorene, dar și momente de la întâlnirile colegiale, date biografice ale elevilor, dascălilor promoției 1963.
„Am hotărât să scriu cele două cărți, la o distanță de zece ani, cu ocazia a două întâlniri colegiale, din dragoste față de colegii noștri și profund respect față de minunații noștri profesori și față de școala noastră (…) Pentru realizarea cărții „Șaptezeci de ani de la înființarea Școlii Medii Mixte Hunedoara”, azi Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” și 60 de ani de la absolvirea Școlii Medii Mixte Hunedoara -1963 – 2023, am solicitat sprijinul conducerii actuale a școlii, pentru a introduce în carte capitolul „Colegiul Național „Iancu de Hunedoara”, cu scopul prezentării situației actuale și a realizărilor deosebite obținute la olimpiade și concursuri școlare. Doresc ca noua ediție a cărții să facă parte dintr-un eveniment aniversar: „Șapte decenii de la înființarea Școlii Medii Mixte Hunedoara” (1953 – 2023), „Șase decenii de la absolvirea Școlii Mixte Hunedoara (1963 – 2023)”. La realizarea noi ediții a cărții am primit, de asemenea, sprijinul colegului Ionel Marcu și al doamnei prof. Maria Cristea – directorul școlii. Le mulțumesc din toată inima! Mulțumesc colegilor care au avut bunăvoința să trimită informații suplimentare și fotografii pentru completarea CV-urilor lor. Nu în ultimul rând, mulțumesc soției mele Lia, și ea absolventă a Școlii Medii Mixte Hunedoara, promoția 1967, pentru spriijinul acordat în timpul redactării celor două cărți despre profesorii și colegii noștri și despre școala noastră”, spune autorul cărții, prof. dr. ing. Victor Vaida, în cuvântul introductiv.
Actualitate
Două noi contracte, semnate de Apa Prod SA Deva. Investiții importante în infrastructura de apă, în 13 localități din județ
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/Apa-Prod-SA-Deva-1-scaled-1.jpg)
Operatorul regional al serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare, compania SC Apa Prod SA Deva anunță semnarea a două noi contracte de lucrări aferente „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Hunedoara, în perioada 2014 -2020”. Investiții importante în infrastructura de apă vor fi realizate în municipiul Deva, precum și în alte 12 localități din județ.
Ambele contracte au o valoare totală de peste 180 de milioane de lei. Primul dintre acestea, „Extinderea și reabilitarea rețelelor de distribuție apă potabilă și a rețelelor de canalizare în municipiul Deva și comunele Cârjiți, Brănișca, Ilia și Zam”, semnat cu APC HARD CONSTRUCT, lider al asocierii și asociații DIMEX 2000 COMPANY SRL, GEVIS PROTEAM SRL, are o valoare totală de 104.811.285,89 lei (fără TVA). Al doilea contract, “Înființare și reabilitare conducte de transport, stații de pompare, stații de clorinare, rezervoare în municipiul Deva și comunele Carjiti, Branisca, Ilia, Dobra și Zam. Sursă apă în comuna Zam”, semnat cu SC AWE INFRA SRL, lider al asocierii și asociații HYDROSTROY AD, AQUA TECHNOLOGY DESIGN SRL, are o valoare totală de 76.431.729,18 lei (fără TVA).
Potrivit reprezentanților companiei Apa Prod SA Deva, contractele cuprind lucrări în aria de acoperire a UAT Deva, Cârjiți, Vețel, Șoimuș, Brănișca, Ilia, Gurasada, Dobra, Hațeg, Bretea Română, Călan, Simeria, Zam.
Peste 28 de kilometri din rețeaua de distribuție a apei – reabilitați, în Deva
În municipiul Deva se vor reabilita peste 28 de kilometri din rețeaua de distribuție a apei potabile, care cuprind stații de pompare, hidranți și peste 1.100 de branșamente și 16 kilometri din rețeaua de canalizare. În celelalte UAT-uri prevăzute în contracte se vor înființa peste 36 de kilometri de rețea pentru distribuția apei potabile. „Prin realizarea obiectivelor din contract, o mare parte din rețeaua existentă va fi reabilitată și extinsă, astfel încât accesul la apă potabilă și la canalizare să fie asigurat pentru locuitorii din zona investiției. Prin implementarea investițiilor din proiect, vor crește calitatea și gradul de siguranță în furnizarea apei potabile către populație”, arată reprezentanții societății Apa Prod SA Deva.
Lucrările se estimează că vor fi finalizate în luna septembrie 2026 și vor contribui la realizarea obiectivului principal al Apa Prod: Furnizarea unei ape sigure, de calitate.
Proiectul este cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Programul de Dezvoltare Durabilă, conform O.U.G.109/2022
Lucrările proiectate în cadrul acestor contracte
Sistemul de alimentare cu apă:
UAT DEVA
-Reabilitarea rețelei de alimentare cu apă în municipiul Deva cu lungimea de L= 28.220 m, 267 hidranti, 1.169 branșamente, 161 cămine de vane
UAT Cârjiți
-Extinderea rețelei de alimentare cu apă în localitatea Cârjiți, Cozia și Almașu Sec, cu lungimea de L= 4.787 m, 24 hidranți, 184 branșamente, 21 cămine de vane
UAT Brănișca
-Extinderea rețelei de alimentare cu apă in localitățile Brănișca, Rovina, Boz și Târnăvița, cu lungimea deL= 10.425 m, 25 hidranți, 550 branșamente, 24 cămine de vane
UAT Ilia
-Extinderea rețelei de alimentare cu apă în localitățile Ilia, Bretea Mureșană, Sârbi și Bacea, cu lungimea deL= 13.581 m, 35 hidranți, 511 branșamente, 31 cămine de vane
-4 stații noi de pompare apă potabilă și anume: SP Săcămaș, SP Sârbi 1, SP Sârbi 2, SP Bacea
UAT Zam
-Extinderea rețelei de alimentare cu apă în localitățile Zam, Sălciva și Pojoga, cu lungimea deL= 7.853 m, 21 hidranți, 259 branșamente, 7 cămine de vane
Sistemul de canalizare:
UAT DEVA
-Extindere rețea de canalizare în lungime totală de L= 332m, 12 racorduri, 9 cămine de vizitare;
-Reabilitarea rețelei de canalizare în lungime totală de L= 16.433m, 1.108 racorduri, 578 cămine de vizitare;
-Reabilitare 1 stație de pompare apă uzată și conducte de refulare aferente cu o lungime totală de 17 m.
Lucrările de alimentare cu apă propuse în cadrul prezentului proiect pentru sistemul zonal de Alimentare cu Apă Orlea – Deva se vor realiza pe aria de acoperire a UAT Deva, Cârjiți, Vețel, Șoimuș, Brănișca, Ilia, Gurasada, Dobra, Hațeg, Bretea Română, Călan, Simeria, Dobra, Zam.
Prin prezentul proiect se propune reabilitarea a 12,430 km de conducte de transport apă potabila din localitatea Deva, de la rezervoarele 2 x 10.000 m3 Dealul Paiului la rețeaua de distribuție. Extinderea și înființarea a 8.565 km de conducte de transport pentru a deservi localitățile adiacente municipiului Deva, și anume localitatea Cozia, Almașu Sec și Cârjiți, care în prezent nu dispun de sistem centralizat de alimentare cu apă și construirea a trei stații de pompare.
Pentru a asigura funcționarea în condiții optime a rețelei de distribuție din zonele de înaltă presiune ale localității Deva, se propune reabilitarea a 16 stații de pompare apă potabilă tip booster – hidrofor pentru zonele de înaltă presiune din localitatea Deva. Se propune un rezervor nou de înmagazinare a apei în localitatea Archia. Acesta va fi amplasat la cota 329 și va avea un volum de 300 mc. Rezervorul va asigura alimentarea cu apă a blocurilor ANL, a străzilor Zavoi, Azur, Tineretului, Paiului, Hortensiei și localității aparținătoare Archia din municipiul Deva.
Extindere aducțiuni 12,8 km și 13,2 km conducte de transport apă. În vederea asigurării necesarului de apă pentru zonele de alimentare cu apă, pentru asigurărea volumului de compensare, a volumului rezervei de incendiu si a volumului de avarie au fost prevăzute rezervoare noi, astfel: Rezervor nou 1×300 mc în GA Brănișca; Rezervor nou 1×600 mc în GA Bretea Mureșană.
ZAM
Se propune realizarea unui front de captare apă subterană format din 4 foraje de mare adâncime
Toate forajele vor fi echipate cu instrumentație și se vor prevedea lucrările de integrare necesare monitorizării și controlului prin sistemul SCADA care va fi implementat prin contract. În vederea asigurării necesarului de apă pentru zonele de alimentare cu apă, pentru asigurarea volumului de compensare, a rezervei intangibile de incendiu si a volumului de avarie a fost prevăzut un rezervor 1 x 250 m3. Se propune realizarea unei conducte de aducțiune care să facă legătura între frontul de captare propus și noul rezervor de la Zam. De asemenea se propun următoarele conducte de transport:
v conducta de transport apă tratată de la rezervorul propus din Zam cu o lungime de 2,343 km, și 39 bransamente.
v Conducta de transport Zam – localitatea Salciva, L = 2,433 km, si 73 bransamnete.
v Conducta de transport localitatea Salciva – localitatea Pojoga L = 388 m, si 8 bransamente.
Reabilitare rețea de distribuție de înaltă presiune
Pentru îmbunătățirea calității serviciului de alimentare cu apă, reducerea pierderilor de apă și a avariilor în conductele de distribuție a localității Deva, cauzate de depășirea duratei de viață, starea proastă, degradarea componentelor rețelelor, subdimensionarea rețelelor sunt propuse urmatoarele lucrări: Reabilitarea prin înlocuire a rețelei de distribuție apă potabila din localitatea Deva, prevăzută pe străzile care fac parte din domeniul public al acesteia, pe aceleaşi amplasamente cu conductele care se reabilitează, Reţeaua de distribuție ce trebuie reabilitată prin acest contract este rețeaua de înaltă presiune și are lungimea de L=4,542 km.
Sistemul SCADA
Toate lucrările prevăzute a se realiza în cadrul prezentului contract vor fi dotate cu echipamente care să permită citirea informațiilor de funcționare. Toate echipamentele vor fi prevăzute cu interfața SCADA cu posibilitatea integrării acestora în sistemul SCADA centralizat. Toate zonele de alimentare cu apă vor avea în dotare echipamente de automatizare complete și SCADA.
Actualitate
Mistreți surprinși în habitatul lor natural în Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/Untitled-11.png)
Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina ne surprinde din nou cu o descoperire spectaculoasă din lumea sălbatică. O cameră de monitorizare a surprins recent un grup de mistreți în habitatul lor natural, oferindu-ne o privire rară asupra acestor mamifere fascinante. Mistreții, esențiali pentru menținerea echilibrului ecosistemelor forestiere, joacă un rol important în răspândirea semințelor și în remodelarea solului în căutarea hranei.
Aceste animale robuste se deplasează în grupuri familiale, conduse de o femelă experimentată, care garantează protecția puilor și a membrilor mai tineri ai turmei. Pădurile întinse din Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina, cuprinzând mai mult de 38.000 de hectare, dintre care peste 26.500 de hectare sunt acoperite de păduri, constituie habitatul ideal pentru mistreți, oferindu-le atât resurse de hrană, cât și zone sigure pentru odihnă.
Administrația Parcului, aflată sub administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, continuă să protejeze acest refugiu natural, care adăpostește o diversitate impresionantă de faună sălbatică, contribuind la conservarea biodiversității din această regiune.
CAPTURĂ VIDEO: FACEBOOK PARCUL NATURAL GRĂDIȘTEA MUNCELULUI-CIOCLOVINA
Actualitate
Cupele europene la fotbal
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/europene.png)
Play-off Champions League
TUR
Brest – PSG 0-3
Bruges – Atalanta 2-1
Man. City – Real 2-3
Juventus – Eindhoven 2-1
Feyenoord – Milan 1-0
Celtic – Bayern 1-2
Sporting – Dortmund 0-3
Monaco – Benfica 0-1
RETUR
18 februarie
19.45: Milan – Feyenoord
22.00: Atalanta – Bruges
22.00: Bayern – Celtic
22.00: Benfica – Monaco
19 februarie
19.45: Dortmund – Sporting
22.00: PSG – Brest
22.00: Real – Man. City
22.00: Eindhoven – Juventus
Calendarul viitor
Optimi: 4/5 și 11/12 martie
Sferturi: 8/9 și 15/16 aprilie
Semifinale: 29/30 aprilie și 6/7 mai
Finală: 31 mai, la Munchen (Germania)
Play-off Europa League
TUR
Ferencvaros – Vikt. Plzen 1-0
St. Gilloise – Ajax 0-2
Midtjylland – Sociedad 1-2
Fenerbachce – Andrelecht 3-0
Twente – Bodo 2-1
Alkmaar – Galatasaray 4-1
PAOK – FCSB 1-2
Porto – Roma 1-1
RETUR
20 februarie
19.45: Bodo – Twente
19.45: Galatasaray – Alkmaar
19.45: FCSB – PAOK
19.45: Roma – Porto
22.00: Vikt. Plzem – Ferencvaros
22.00: Ajax – St. Gilloise
22.00: Sociedad – Midtjylland
22.00: Andrelecht – Fenerbachce
Calendarul viitor
Optimi: 6 și 13 martie
Sferturi: 10 și 17 aprilie
Semifinale: 1 și 8 mai
Finală: 21 mai, la Bilbao (Spania)
Play-off Conferece League
TUR
Gent – Betis 0-3
B. Topola – Jagiellonia 1-3
Celje – Ap. Nicosia 2-2
Vikingur – Panathinaikos 2-1
Borac – Ol. Ljubljana 1-0
Omonia – Pafos 1-1
Molde – Shamrock 0-1
Copenhaga – Heidenheim 1-2
RETUR
20 februarie
19.45: Betis – Gent
19.45: Ol. Ljubljana – Borac
19.45: Pafos – Omonia
19.45: Heidenheim – Copenhaga
22.00: Jagiellonia – B. Topola
22.00: Ap. Nicosia – Celje
22.00: Panathinaikos – Vikingur
22.00: Shamrock – Molde
Calendarul viitor
Optimi: 6 și 13 martie
Sferturi: 10 și 17 aprilie
Semifinale: 1 și 8 mai
Finală: 28 mai, la Wroclaw (Polonia)
* Tragerile la sorți pentru cele trei competiții vor avea loc în data de 21 februarie
- Actualitatecu 3 zile in urma
Tragedie la Sibișel. Pieton decedat după ce a fost lovit de un autoturism
- Actualitatecu 2 zile in urma
Tânărul care a ucis un pieton pe DJ 705F a fost reținut. Se afla sub influența substanțelor psihoactive
- Actualitatecu 2 zile in urma
Actualizare| Mai mulți baloți de paie au ars în urma incendiului de la Sântămărie Orlea
- Actualitatecu 2 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 17 – 21 februarie, în județul Hunedoara
- Actualitatecu o zi in urma
ArcelorMittal Hunedoara și-a întrerupt temporar activitatea. Angații, în șomaj tehnic
- Actualitatecu 22 de ore in urma
Hunedoara: „Grădinile” de lângă blocuri – desființate
- Actualitatecu 18 ore in urma
Incendiu la un vagon al trenului IR 1823: Pasagerii evacuați în siguranță
- Actualitatecu 3 zile in urma
Petrila investește în siguranță: licitație pentru un sistem inteligent de management urban