Connect with us
Data: 28/05/2024
.

Actualitate

„Bombardați” cu controale. Administrația centrului pentru seniori „Casa Divina” din Cristur reclamă abuzuri constante din partea instituțiilor statului

Publicat

pe

Controale peste controale și abuzuri constante, asta reclamă conducerea managerială a centrului destinat îngrijirii persoanelor vârstnice „Casa Divina” din localitatea Cristur. Unitatea a fost luată la puricat în mod repetat, iar în ultima perioadă, în urma scandalului „azilelor groazei” iscat la nivel național, controalele s-au intensificat. Administrația centrului reclamă mai multe ilegalități din partea angajaților instituțiilor statului din județ și acuză atitudinea agresivă a inspectorilor.

Conducerea managerială a centrului pentru seniori „Casa Divina” din localitatea Cristur reclamă că este ținta unor abuzuri constante venite, în special, din partea Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Hunedoara, care „a îndreptat împotriva unității toate instituțiile publice din județul Hunedoara”. Peste 10 controale, în doar cinci luni, au fost făcute în acest centru. Evelina Pasconi, vicepreședinte al Asociației „Casa Divina”, reclamă mai multe ilegalități și atitudinea agresivă a inspectorilor care „îi sperie pe bunici” și spune că deține dovezi că instituțiile statului știau de unele cămine de bătrâni ce funcționează ilegal, dar au închis ochii.

„Toată ziua, bună – ziua, vin cu o armată de oameni, sperie acești bătrâni, pe unul dintre ei l-am dus, ieri, la spital, fiind suferind de cancer, a făcut o hemoragie, din cauza fricii. În momentul în care aud câte o mașină, oprindu-se în fața porții, toți tremură de frică. Eu înțeleg că se fac controale, însă acestea ar trebuie făcute pe rând și nu la modul acesta agresiv, cu 35 de oameni deodată, care vor toți același lucru. Dintre toți care au fost aici, am depus actele la ANAF. Eu am considerat că ANAF este cel mai important dintre toți cei veniți aici, iar mâine (n.red. astăzi, 14 iulie) se primește rezultatul de la ANAF și de mâine mă voi ocupa de toți (…) În anul 2021, personal am făcut reclamații la toate aceste organe care au stat pe scaun și (…) am sesizat cum că, în satul Gothatea, comuna Gurasada, își desfășoară activitatea un cămin de bătrâni ilegal. (…) Câte porții de mâncare mâncau 15 oameni și cum le înmulțeau pentru că autoritățile statului s-au dus în control, au închis ochii, și au plecat. Am anunțat încă din 2021. Ce a făcut acest AJPIS, care este un apendice al Ministerului Muncii? Ce a făcut Ministerul Muncii, când mie mi-a scris că acel centru funcționează legal?!”, a declarat Evelina Pasconi, într-o conferință de presă, susținută ieri, chiar în timp ce în centru se desfășura un alt control.

Prigoana a început în luna ianuarie 2023

Conducerea managerială a centrului pentru seniori „Casa Divina” susține că instituțiile statului s-au „pus cu tunurile” pe această unitate și au început să facă verificări repetate de la începutul acestui an. În încrengătura din spatele abuzurilor comise s-ar afla, de fapt, o altă poveste în care ar fi implicată o funcționară a instituției în cauză și care, din spusele administrației centrului, a fost angajată o perioadă ca asistent social în această unitate. „Prigoana a început în luna ianuarie a acestui an (…) După ce a plecat această doamnă au început controalele din toate părțile. Au fost 10 controale, în cinci luni. S-a reclamat că nu există număr de paturi câte trebuie în camere, că nu este afișat meniul pe ziua respectivă, numai chițibușuri de genul acesta, lucruri mai mult decât minore. (…) Nu cunosc un loc care să fie controlat de atâtea ori și pe aceleași probleme, în mod repetat, și terorizat în halul acesta. Suntem în proces cu cei de la AJPIS”, a declarat avocatul Olimpiu Șortan.

„Singurii care au venit și au așteptat afară au fost cei de la ANAF. Au fost singurii care au vorbit cu bătrânii, s-au dus, au pus mâna pe ei. (…) Pe mine, vreau să vă spun că m-au îmbolnăvit. Eu de o săptămână nu mănânc, nu dorm, și cu mult înainte de când a început această doamnă directoare a instituției să mă atace, nu știu de ce, și am să merg la medic să îmi scot un certificat medical. M-am îmbolnăvit din cauză acestor abuzuri care se fac și am să cer daune morale”, a adăugat Evelina Pasconi, vicepreședintele Asociației „Casa Divina”.

„M-au luat în primire că nu am mop de culoare verde (…) Este un fel de hărțuire”

Conducerea managerială a centrului mai spune că toată această atitudine agresivă a inspectorilor, în timpul controalelor, se răsfrânge asupra vârstnicilor aflați aici. „ITM-ul mi-a obligat angajatele să scrie după dictare și mi-a lăsat o oră seniorii nesupravegheați, niciunul nu s-a uitat la ei pentru că erau cu toții blocați de ITM în bucătărie. DSVSA mi-au căutat în frigidere, au răsturnat mâncarea (…) DSP-ul m-a luat în primire că nu am mop de culoare verde. Este un fel de hărțuire, vin foarte agresivi (…) Pe mine nu m-a informat nimeni că mi s-a retras ceva, nu a venit nimeni să îmi spună nici măcar o dată, în urma controalelor, nu am primit niciun proces verbal în care să mă anunțe că ceva nu merge bine. Doar atât mi s-a reproșat că trebuie să am 31 de infirmiere, nu doar cinci, la 18 oameni. I-am spus domnului când toate azilele vor avea de trei ori mai multe infirmere, mă voi supune și eu (…) că România nu începe la intrare în Cristur și se termină la ieșire din această localitate. Nu pot să am 31 de infirmiere că nu am loc de bolnavi. Ați văzut paturi libere. (…) Repet, au o atitudine foarte agresivă, intră toți, bătrânii se sperie. În unele locuri se ascunde sub preș, iar în altele se lovește în cap până nu se mai poate”, a mai spus Evelina Pasconi, vicepreședintele Asociației „Casa Divina”.

La fața locului au fost prezenți și câțiva aparținători ai vârstnicilor aflați în grija acestui centru din Cristur și care au arătat faptul că bătrânii de aici au parte de îngrijirea necesară, de condiții bune și de continua supraveghere a personalului, comparativ cu ceea ce se întâmplă în alte astfel de centre din județ.

Centrul destinat îngrijirii persoanelor vârstnice „Casa Divina” din Cristur funcționează de aproximativ trei ani. În grija personalului de aici sunt, în prezent, 17 bunici care își alină bătrânețile împreună.

Advertisement

Actualitate

Starea drumurilor de acces în Parcul Național Retezat – Informații actualizate

Publicat

pe

Redactat de

Reprezentanţii Administraţiei Parcului Naţional Retezat au oferit informaţii actualizate, la data de 28 mai 2024, despre accesul cu maşina în aria protejată.

„Starea drumurilor se poate modifica de la o zi la alta în funcție de condițiile meteo. Vă rugăm să aveți în vedere informările meteorologice date de către Administratia Nationala de Meteorologie RA”, au transmis reprezentanții Administrației Parcului Național Retezat.

Administrația Parcului Național Retezat nu deține și nu administrează drumuri în sau lângă parc.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Fotbalistele de la CSM Deva au terminat sezonul cu victorii

Publicat

pe

Redactat de

Sezonul intern din fotbalul feminin a ajuns la final. Printre participante la competiție s-a numărat și CSM Deva, clubul de la poalele Cetății fiind la primul său sezon competițional în fotbalul feminin.

Senioarele, pe locul secund

Echipa de senioare a evoluat în Liga 3, unde a terminat pe un meritoriu loc doi în serie. În ultimul meci, decisiv pentru ocuparea locului al doilea, devencele, pregătite de către Alina Mardare, au învins, cu 1-0, pe CFR Cluj, unicul gol al meciului de pe teren propriu fiind înscris de Delia Grecu. În acest meci pentru CSM Deva au evoluat Amalia Săndulescu, Andrada Niculescu, Roxana Antemie, Andreea Marina, Delia Grecu, Andreea Cărmăzan, Maria Jurj, Irina Brătean, Teodora Narița, Diana Nemțuc, Sarah David, Alexandra Costache și Alexandra Ianc. Seria a fost câștigată de UTA, iar după devence s-au clasat Academia Florești, CFR Cluj și Olimpia Satul Mare.

Junioarele, scor-fluviu

Echipa de junioare U15 a evoluat într-una din seriile Campionatului Național rezervat acestei categorii de vârstă. După un început bun de sezon, fetele pregătite de Alina Mardare au avut, apoi, o evoluție mai modestă și, chiar dacă au revenit pe final de campionat, au terminat pe poziția a cincea, după Interstar Sibiu, Alma Sibiu, Student Sport Alba Iulia și Hermannstadt Sibiu. În ultimul meci jucat, pe teren propriu, devencele au reușit un scor fluviu, 8-0, cu Hermannstadt, prin golurile înscrise de Cătălina Circo (4), Maia Toderesc (3) și Andreea Toderesc. Pentru CSM Deva au evoluat Patricia Popescu, Florina Popa, Andreea Toderesc, Alexia Muntean, Karina Ahămoaie, Maia Toderesc,

Advertisement

Alessia Dreghici, Iulia Szabo, Melania Marfici, Cătălina Circo, Rebeca Brînda și Maia Feier.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Handbalistele au ratat promovarea în Liga Florilor

Publicat

pe

Redactat de

După ce au ratat accederea în Liga Florilor la turneul de la Iași, handbalistele de la CSM Deva au jucat în al doilea baraj la Mioveni. Din păcate, nici cea de-a doua tentativă de revenire în primul eșalon valoric al handbalului românesc nu a fost una încununată de succes.

Devencele au pierdut primele două jocuri, 22-27 cu HC Zalău și 27-28 cu CSM Târgu Jiu, aceste formații păstrându-și locurile în Liga Florilor. În ultimul meci de la Mioveni, unul fără miză, CSM Deva a remizat, scor 34-34 cu Activ Ploiești, și a terminat turneul pe poziția a treia. La Mioveni, ca și la Iași, antrenorii Valentina Ardean Elisei și Olovia Nanu le-au folosit în poartă pe Flavia Lima, Ana Inculeț și Andreea Nastasă iar în câmp pe Bianca Cherecheși, Teodora Popescu, Nika Matavs, Diana Șamanț, Orsolya Mozes, Tatiana Sutranova, Alexandra Orșivschi, Sarah Darie, Zsofia Csavar, Nicoleta Deaconu, Andreea Tetean, Fanta Diagouraga și Lavinia Florea, după toate probabilitățile fiind, pentru toate, ultima prezență în tricoul Devei.

Citeste mai mult ...

PUBLICITATE ELECTORALĂ

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 21240063

Cod mandatar AEP 21240063

Cod mandatar AEP 23240001

Vând

  • Vând apartament cu 2 camere decomandat, strada Minerului, blocul 26, scara B, etaj 4, se vinde mobilat sau nemobilat. Pentru mai multe informații sunați la numărul de telefon 0726238869.

 

  • Vând sobe teracotă vrac(cahle) calitatea 1, mai multe modele, sobe dormitor, bucătărie, șeminee, prețuri cele mai mici. Livrare la domiciliu, detalii la numărul de telefon 0730241017.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate