Actualitate
Au început lucrările de reparaţii capitale la gara din Brad
După ce, ani la rândul, a fost lăsată de izbelişte şi nu s-a mai făcut nicio reparaţie la ea, ajungând o veritabilă ruină, gara din Brad, monument de arhitectură de importanţă deosebită din punct de vedere istoric, primeşte, în sfârşit, atenţia cuvenită. Aflată, la ora actuală, într-o stare avansată de degradare, clădirea a intrat, recent, în reparaţii capitale. Lucrările au debutat zilele trecute, iar anunţul a fost făcut de către reprezentanţii CFR Infrastructură.
Potrivit oficialilor companiei de Căi Ferate Române (CFR), în momentul de faţă, la gara din Brad se lucrează la „amenajarea terenului pentru dirijarea apelor superficiale”. De asemenea, se execută şi „săpături pentru realizarea canalizării exterioare”. La finalul acestor etape, mai spun oficialii CFR, va urma realizarea lucrărilor de reparaţii şi consolidare atât la exterior, cât şi la interiorul clădirii (acoperiş, faţade, uşi de acces, lambriuri, sală de aşteptare, birou de mişcare etc.). Totodată, proiectul prevede şi lucrări la instalaţiile sanitare, prin înlocuirea conductelor şi refacerea reţelei de canalizare, dar şi la cele electrice, toate circuitele de iluminat general şi de siguranţă urmând să fie schimbate. Lucrările ar trebui finalizate în doi ani, iar finanţarea este asigurată din surse proprii ale CFR Infrastructură.
Reabilitarea gării din Brad se face în cadrul unui amplu program naţional de reparaţii capitale, lansat în urmă cu câteva luni, de responsabilii CFR. În acelaşi proiect, au fost incluse lucrări de reparaţii capitale şi la gara din Petroşani, care se află cam în aceeaşi situaţie dezastruoasă. Și clădirea acesteia, una dintre cele mai vechi ale celui mai mare municipiu din Valea Jiului (dată în folosință în vara anului 1870), a ajuns aproape o ruină, din cauză că, nici acolo, nu s-au mai făcut reparații de ani de zile.
Copia fidelă a unei gări din Austria
Construită de austro – ungari, gara din Brad a zăcut, ani buni, într-o stare avansată de degradare. Înscrisă, la poziţia 201, în lista monumentelor istorice, clădirea impozantă mai demult, e în paragină de mai bine de 12 ani, starea sa actuală fiind una de degadare avansată. Copie fidelă a unei staţii din Tirol, Austria, şi de o asemănare izbitoare cu gara din Milano, clădirea nu a fost pusă deloc în valoare. Ba, mai mult, a fost lăsată de izbeliște și risca să se facă una cu pământul, în orice moment.
Sursa foto: CFR Infrastructură
Actualitate
Minerul Lupeni, în cantonament la Baia de Aramă
După o săptămână de pregătire pe plan local, cei de la Minerul Lupeni pleacă luni, 20 ianuarie, într-un cantonament montan, la Baia de Aramă, în județul Mehedinți. Pe perioada acestei pregătiri montane trupa din Valea Jiului, cu șanse reale de a accede în play-off-ul de promovare în Liga 2, va juca și primul meci amical al sezonului.
Toate amicalele, în deplasare
Acest prim meci de verificare va fi pe terenul celor de la Minerul Motru, din Liga 4 Gorj, și este programat pentru 25 ianuarie. Față de programul inițial de pregătire al celor de la Minerul au apărut unele modificări, firești în această perioadă, fiind cert, însă, că Minerul va juca toate amicalele în deplasare, pentru a-și proteja propriul teren. Astfel, la revenirea din Mehedinți,
Minerul Lupeni va juca cu conjudețeana și colega de eșalon Jiul Petroșani, meciul fiind programat pe 29 ianuarie. Urmează, apoi, meciuri amicale cu altă colegă de eșalon, Vulturii Fărcășești, pe 5 februarie, cu divizionara secundă FCU Craiova pe 11 februarie și cu liderul din Liga 4 Hunedoara, Unirea DMO, pe 13 februarie. Ultimele două meciuri de pregătire vor fi în compania celor de la CSM Târgu Jiu, care conduc în Liga 4 Gorj, acestea fiind programate pe 15 și 19 februarie. Cum campionatul se va relua pe 28 februarie, nu este exclus ca Minerul Lupeni, care este pe locul 5 în seria 9, la 5 puncte de prima clasată, CSC Peciu Nou, la două de celelalte echipe de pe podium, respectiv CSC Ghiroda și Progresul Pecica, și la egalitate cu Poli Timișoara, de pe poziția a patra, ultima care duce în play-off, bănățenii având golaveraj mai bun cu un gol, să mai joace un meci de pregătire până atunci.
Actualitate
Elevi de la mai multe școli din județ s-au întrecut la Concursul de Informatică „Aurel Vlaicu”
Elevi de la mai multe instituții de învățământ din județul Hunedoara au participat la Concursul de informatică “Aurel Vlaicu”, competiție organizată de tânărul orăștian Alexandru Todoran, sub coordonarea profesorului Daniel Popa.
Concursul județean de informatică s-a desfășurat, în weekendul trecut, la Colegiul Național „Aurel Vlaicu” din Orăștie și a constat în rezolvarea unor probleme de natură algoritmică, pe modelul celor de la Olimpiada Națională de Informatică, concepute de Alexandru Todoran.
Fost elev al Colegiului Național „Aurel Vlaicu” din Orăștie, Alexandru Todoran este în prezent, student în primul an la cea mai veche și prestigioasă universitate din lume, la Harvard.
“Alexandru s-a întors în vacanță acasă, după câteva luni de studiu la Harvard. Participanții la concurs, elevi din clase de gimnaziu sau liceu, s-au înscris din tot județul, de la școlile: Colegiul Național „Aurel Vlaicu” Orăștie, Colegiul Național „Decebal” Deva, Colegiul Național „Iancu de Hunedoara”, Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani, Liceul Teoretic „Avram Iancu” Brad, L.T. E. „Dragomir Hurmuzescu” Deva, Școala Gimnazială „Mircea Sântimbreanu” Brad, Școala Gimnazială „Horea, Cloșca și Crișan” Brad. Premierea câștigătorilor a fost făcută de Alexandru Todoran, prof. Popa Daniel și Președintele Asociației părinților, dna. Mihaela Bozdog. Mulțumim Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, reprezentat de dna. Inspector Școlar General Ștefănie Maria, pentru sprijinul acordat acestui concurs, pentru popularizarea lui în școlile hunedorene, pentru colaborarea derulată la toate cele trei ediții ale concursului. Mulțumim sponsorilor concursului: Asociația de părinți, reprezentată de dna. Mihaela Bozdog, o parteneră a activităților școlii și mulțumiri lui Lions Palia Orăștie pentru mâna întinsă! Mulțumim Centrului de Excelență Hunedoara, reprezentat de dna. director Vlad Cristina, un partener de tradiție al colegiului nostru!”, a transmis Adriana Chira, directorul Colegiului Național „Aurel Vlaicu” Orăștie.
Concursul județean de informatică „Aurel Vlaicu” s-a aflat la ediția a treia, având scopul de a crea o comunitate de elevi pasionați de informatică din județul Hunedoara.
Sursa foto: Colegiul Național „Aurel Vlaicu” Orăștie
Actualitate
Distracție pe pârtiile de schi din Valea Jiului
Weekendul ce tocmai s-a încheiat a adus un val de distracție pe pârtiile de schi din Valea Jiului, unde zăpada și vremea superbă au făcut ca iubitorii sporturilor de iarnă să profite din plin de condițiile excelente. Stațiunile din regiune au fost pline de turiști și localnici, dornici să se bucure de frumusețea peisajului montan și de adrenalina coborârilor pe pârtie.
Pârtiile au fost pregătite impecabil pentru schiori și snowboarderi de toate nivelele, iar mulți dintre aceștia au ales să petreacă întreaga zi pe zăpadă, profitând de cele mai bune condiții de până acum în acest sezon. De la începători la avansați, toți s-au bucurat de momente de neuitat, iar atmosfera a fost una de sărbătoare, cu muzică și voie bună răspândite pe toată lungimea pârtiilor.
Stațiunile din Valea Jiului sunt din ce în ce mai populare în rândul celor care doresc să se relaxeze și să se distreze în mijlocul naturii, iar weekendul acesta a dovedit încă o dată că regiunea are tot ce le trebuie iubitorilor de schi și nu numai.
Această perioadă de vârf a sezonului aduce nu doar satisfacție sportivă, ci și o oportunitate pentru economia locală de a atrage turiști din toate colțurile țării. Pe lângă sporturile de iarnă, pârtiile sunt și un loc ideal pentru petrecerea timpului în aer liber, în familie sau cu prietenii.
Cu siguranță, Valea Jiului continuă să fie una dintre cele mai apreciate destinații montane din România, oferind, pe lângă o experiență sportivă de calitate, și peisaje de vis care vor rămâne în amintirea celor care le-au admirat.
FOTO: FACEBOOK COMPLEX MONTANA STRAJA
-
Actualitatecu 21 de ore in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 20 – 24 ianuarie, în județul Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Incendiu la o anexă gospodărească din Simeria
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Implementarea proiectului privind noul stadion din Hunedoara ar putea să înceapă
-
Actualitatecu 2 zile in urma
VIDEO| Protest la Deva, organizat de AUR. Oamenii ieșiți în stradă au scandat „Jos Mafia!”, „Libertate”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Garda de Mediu Hunedoara, activitate intensificată în trimestrul IV al anului 2024
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Dezvoltări în siguranța alimentelor și sănătatea animalelor: 43 de obiective noi autorizate în județ
-
Actualitatecu o zi in urma
Eficientizarea energetică a blocurilor din „Grupul II” din Hunedoara, aproape de finalizare
-
Actualitatecu o zi in urma
Invitație la o întâlnire literară cu scriitorii din Hunedoara