Actualitate
Avocat și executor judecătoresc puși sub control judiciar de DNA. Au creat prejudicii de peste 7,7 milioane lei

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba-Iulia au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar, începând cu data de 09 iulie 2024, față de două persoane (la data faptelor având calitatea de executor judecătoresc, respectiv avocat din cadrul Baroului Galați), pentru săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit respectiv complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, ambele comise în formă continuată.
”În perioada 2016-2020, inculpata Răducanu Camelia Cecilia, în calitate de executor judecătoresc, beneficiind de ajutorul soțului său, avocat în cadrul Baroului Galați, dar și a altor persoane, față de care se efectuează cercetări, ar fi pus în executare silită un număr de 28 de creanțe, cu încălcarea normelor imperative privind competența teritorială, fără a fi determinat cuantumul acestora, potrivit legii, poprind conturile mai multor bănci, context în care a fost cauzat unităților bancare respective un prejudiciu total de 7.776.432 lei.
Creanțele respective rezultau din hotărâri judecătorești prin care au fost anulate anumite clauze considerate abuzive din contractele de acordare a unor credite bancare, nefiind stabilite sume concrete, ci doar elemente de determinare a acestora. Executorul judecătoresc ar fi procedat la executarea silită a unor sume de bani nejustificate, indicate doar de către creditorii sau cesionarii de creanțe, fără a calcula valoarea creanțelor în mod legal, personal sau prin expertiză contabilă, executând silit, creanțe într-un cuantum de zeci sau sute de ori mai mare decât valoarea reală (de ex: într-un dosar de executare silită, a executat o creanță de aproximativ 147 de ori mai mare decât cea reală).
Cu titlu de exemplu, în anul 2017, o persoană fizică a câștigat un proces cu o unitate bancară, instanța dispunând anularea unor clauze din cuprinsul contractului de credit și obligând banca la plata către persoana respectivă a sumei de bani încasată nelegal (conform calculelor băncii, suma datorată era 4.187 lei)”, arată DNA.
În continuare, în anul 2019, s-a deschis un dosar de executare la BEJ Răducanu Camelia Cecilia care a solicitat Judecătoriei Petroșani încuviințarea executării silite, fără a menționa o anumită sumă. Instanța a încuviințat executarea silită, iar, ulterior, creanța a fost cesionată către o altă persoană care a solicitat continuarea executării silite pentru suma de 175.000 lei. Executorul judecătoresc a întocmit o încheiere prin care a stabilit debit și cheltuieli de executare în sumă de 187.822 lei, iar, ulterior a comunicat adresa de înființare a popririi către Trezoreria mun. Cluj Napoca pentru suma de 187.822 lei care a fost virată în contul executorului judecătoresc. Ulterior, executorul judecătoresc a procedat la eliberarea în numerar a sumei de 175.000 lei către deținătorul creanței, apoi la reținerea onorariului execuțional și a cheltuielilor de executare în contul său de consemnare, fiind creat astfel un prejudiciu băncii respective, în cuantum de 183.635,11 lei.
Totodată, în anumite situații, executorul judecătoresc ar fi format două dosare de executare silită pentru același titlu executoriu, ar fi poprit de mai multe ori conturile băncilor debitoare, fără a restitui sumele executate în plus, existând situații în care a încasat în contul de consemnațiuni de patru ori debitul, în alte situații ar fi executat debite inexistente, care nu au fost stabilite prin titlurile executorii.
O parte din aceste sume de bani erau retrase în numerar de complici din contul de consemnare al biroului executorului judecătoresc, pe baza recipiselor de consemnare, iar alte sume erau retrase de inculpată, fără o justificare anume.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei doi inculpați trebuie să respecte o serie de obligații, între care să nu părăsească teritoriul României și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.
Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar pe cauțiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile penale, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
”Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, mai arată DNA.
Actualitate
Secretele unei case pline de lumină naturală: 5 trucuri simple cu efect garantat

Lumina naturală este unul dintre cele mai importante elemente care influențează atmosfera dintr-o locuință. Nu doar că face încăperea să pară mai primitoare, dar contribuie și la starea noastră de bine, stimulând pozitiv energia și productivitatea.
Studiile arată că expunerea la lumina naturală îmbunătățește și calitatea somnului, reducând stresul și oboseala oculară. În plus, o locuință bine iluminată natural contribuie la scăderea consumului de energie electrică, făcând casa mai eficientă din punct de vedere energetic.
Cu toate acestea, nu fiecare casă beneficiază de o orientare ideală față de soare, așa că de multe ori lumina trebuie gestionată inteligent pentru a crea efectul dorit. Din fericire, există soluții simple prin care poți amplifica lumina naturală și poți crea senzația unui spațiu mai aerisit și mai luminos. Folosindu-te strategic de accesoriile pentru ferestre, poți transforma orice cameră într-un spațiu luminos și plăcut.
Iată cinci trucuri esențale care te vor ajuta să maximizezi lumina naturală!
1. Alege culori deschise și texturi transparente pentru draperii
Culoarea și textura materialului joacă un rol-cheie în modul în care lumina pătrunde în cameră. Dacă scopul tău este să amplifici lumina, evită materialele grele sau culorile foarte închise. În schimb, optează pentru materiale ușoare, translucide sau semi-transparente, în nuanțe deschise precum alb, crem, bej sau pasteluri delicate. Acestea reflectă lumina naturală și o împrăștie în interiorul camerei, amplificându-i efectul și dând impresia că încăperea este mai mare și mai aerisită.
2. Folosește inteligent poziționarea accesoriilor pentru mai multă lumina
O greșeală des întâlnită în utilizarea unor jaluzele este poziționarea lor în mod incorect, reducând astfel intensitatea luminii naturale care intră în cameră. Pentru a beneficia de cât mai multă lumină, este important să reglezi lamelele în așa fel încât să direcționeze lumina spre tavan sau pereți, nu spre podea.
Dacă fereastra este orientată spre nord, încearcă să amplifici lumina prin oglinzi. În schimb, dacă este orientată spre sud, poți folosi perdele ușoare pentru a atenua lumina puternică, evitând efectul de supraexpunere.
3. Amplifică spațiul vizual
Dacă vrei să dai impresia unei camere mai mari și mai spațioase, poți opta pentru jaluzele verticale. Acestea nu doar că permit controlul eficient al luminii naturale, dar, datorită poziționării verticale, accentuează și înălțimea încăperii. Dacă sunt alese într-o nuanță cât mai apropiată de culoarea pereților, ele se vor integra armonios și vor crea iluzia optică de spațiu amplu și deschis.
4. Controlează intensitatea luminii naturale
Uneori, prea multă lumină directă poate fi deranjantă, mai ales în timpul după-amiezii sau în sezonul cald. Pentru a menține un echilibru între intimitate și luminozitate, poți opta pentru montarea unor rulouri exterioare. Acestea au avantajul de a permite controlul flexibil al intensității luminii fără să sacrifice în totalitate iluminatul natural. Acestea sunt ideale pentru controlul eficient al temperaturii interioare, iar în plus, contribuie și la izolarea termică și fonică a locuinței.
Astfel, nu doar că obții o lumină plăcută și echilibrată, dar beneficiezi și de un plus de confort termic și de o atmosferă liniștită în casă.
5. Culori complementare pentru a amplifica lumina
Știai că expunerea zilnică la lumină naturală îmbunătățește ritmul circadian și calitatea somnului? Cercetările arată că persoanele care petrec mai mult timp în lumină naturală în timpul zilei adorm mai repede și au un somn mai profund. De aceea, maximizarea luminii naturale în locuință nu are doar un efect estetic, ci și beneficii directe asupra sănătății fizice și mentale.
Culoarea pe care o alegi pentru are un impact semnificativ asupra luminii naturale. Culorile deschise, cum ar fi alb, crem sau pastel, reflectă lumina și contribuie la creșterea senzației de luminozitate. În schimb, culorile închise absorb lumina și reduc intensitatea acesteia. Pentru a obține un efect vizual interesant și amplificat, poți combina jaluzele deschise la culoare cu pereți în tonuri similare, creând astfel un spațiu luminos și armonios.
O altă variantă este să alegi modele într-o culoare complementară celei din cameră, astfel încât să se reflecte frumos lumina și să accentueze decorul.
Cum poți obține efecte spectaculoase?
Dacă vrei să obții efecte și mai interesante, încearcă să combini draperiile cu jaluzelele. O combinație excelentă poate fi formată din jaluzele în culori neutre și draperii subțiri, care împreună permit reglarea fină a luminii și crearea unor atmosfere diverse, de la intimitate totală la lumină puternică și plăcută.
Această abordare îți oferă mai multă flexibilitate, ajutându-te să gestionezi lumina naturală în funcție de momentul zilei sau activitatea pe care o desfășori în spațiul respectiv.
În concluzie, lumina naturală nu este doar o necesitate funcțională, ci și un element-cheie al decorului și atmosferei în orice casă. Folosind aceste trucuri simple și eficiente, vei reuși să-ți transformi locuința într-un spațiu luminos, confortabil și plăcut, indiferent de anotimp sau momentul zilei.
De altfel, experimentând inteligent vei descoperi rapid cât de ușor poți influența pozitiv calitatea vieții tale și starea ta de bine prin simpla reglare a luminii naturale!
Actualitate
Robert Muzsic, liderul PMP filiala Hunedoara, îl susține pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale

Pe 4 mai vom avea alegeri prezidențiale, iar pentru ocuparea celei mai înalte funcții în Stat s-au depus 11 candidaturi. Printre acestea se numără și cea a lui Nicușor Dan, candidat independent, susținut de mai multe formațiuni politice.
Nicușor Dan, cel mai credibil candidat
Una dintre formațiunile politice care îl susține la alegerile prezidențiale pe actualul primar general al Capitalei este PMP. Robert Muzsic, președintele filialei județene Hunedoara a PMP a reafirmat sprijinul formațiunii politice pe care o reprezintă pentru Nicușor Dan. Liderul PMP Hunedoara explică și motivele pentru această susținere. „Nicușor Dan este cel mai credibil candidat și este președintele care poate reprezenta România atât pe plan național, cât și pe plan internațional, cu cinste, demnitate și onoare. Nicușor Dan este singurul candidat care a arătat că poate întări instituțiile statului, un exemplu concret în acest sens fiind cel de la Primăria municipiului București. Cu Nicușor Dan președinte instituțiile statului pot fi curățate de corupție, pentru ca acestea să lucreze pentru oameni. De asemenea, Nicușor Dan este singurul dintre toți candidații care poate garanta o consolidare a democrației în țara noastră. Alături de Nicușor Dan ne propunem să avem alegeri prezidențiale corecte, transparente, în care votul oamenilor să fie respectat”, a declarat Robert Muzsic, președintele filialei județene Hunedoara a PMP.
Nicușor Dan, președintele care poate asigura stabilitate
Liderul PMP din județul Hunedoara, Robert Muzsic, a prezentat și alte proiecte pentru o Românie puternică și onestă, care pot fi puse în practică doar cu Nicușor Dan ca președinte al României. „Cu Nicușor Dan președinte putem crea un plan economic prin care România să conteze la nivel european și global. Avem resurse energetice care trebuie folosite cu cap pentru a reindustrializa țara și moderniza agricultura. De asemenea, Nicușor Dan este cel care ne poate face să ne unim în jurul interesului național. Prin programele lui Nicușor Dan, susținute de PMP, puteam readuce în țară românii din Diaspora. Aceștia se vor întoarce în țară doar când România va funcționa coerent și le va oferi oportunități de dezvoltare. Și, nu în ultimul rând, Nicușor Dan este președintele care poate asigura o stabilitate politică, economică și socială în această perioadă de criză. România trebuie să își ia soarta în propriile mâini! Sunt lucruri pe care le putem face cu Nicușor Dan președinte ca să devenim mai puternici ca țară. Iar aceste lucruri țin doar de noi”, a mai spus președintele filialei județene Hunedoara a PMP, Robert Muzsic.
Actualitate
Elevi ai Liceului de Arte din Deva, premiați la un prestigios festival dedicat marelui compozitor J.S. Bach

Elevi ai Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva au fost premiați la un prestigios festival, desfășurat recent la Cluj – Napoca, dedicat marelui compozitor Johann Sebastian Bach. Tinerii muzicieni ai liceului din Deva au avut o prestație impecabilă, fiind răsplătiți de juriul festivalului, alcătuit din profesori de specialitate, cu distincții prețioase.
Ajuns la a XXXIX-a ediție, Festivalul – Concurs „Johann Sebastian Bach” s-a desfășurat în perioada 20-23 martie 2025, marcând 340 de ani de la nașterea ilustrului compozitor. Organizat pentru cinci categorii de instrumente – pian, vioară, corzi grave, instrumente de suflat și percuție și muzică de cameră, evenimentul a reunit peste 450 de participanți de la prestigioase școli și licee de muzică din România, Republica Moldova și Ungaria.
De la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva au participat 15 elevi, de la catedrele pian și vioară, toți obținând premii importante.
„În fiecare an, la finalul lunii martie, muzicieni din toată lumea celebrează nașterea marelui compozitor Johann Sebastian Bach prin organizarea concertelor și evenimentelor care promovează creația geniului baroc german. Un asemenea eveniment comemorativ are loc și la Cluj-Napoca, unde echipa de profesori entuziaști de la Școala de Muzică „Augustin Bena” dorește să omagieze creația lui Johann Sebastian Bach, organizând deja prestigiosul Festivalul – Concurs ce îi poartă numele. Ca de obicei, elevii și profesorii secției de muzică a Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva au valorificat oportunitatea de a participa la acest Festival-Concurs de o ținută artistică deosebită, iar în urma unor pregătiri fervente au participat cu un lot de 15 elevi de la catedrele pian și vioară, toți obținând distincții prețioase”, spune prof. Andreea Lupu, Responsabil pentru relația cu presa de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva.
PREMIUL I
– Cezar Negrea-Drucan (clasa I PIAN, prof. Cristina Popa-Morait)
– Timotei Lazăr (clasa a III-a PIAN, prof. Andreea Lupu)
– Adriana Meda (clasa a XI-a PIAN, prof. Naomi Cicu)
PREMIUL II
– Emima Costa (clasa a II-a PIAN, prof. Naomi Cicu)
– Daria Lungu (clasa a III-a VIOARĂ, prof. Bianca Pienariu, prof. corepetitor Cezarina Lazăr)
– Antonia Buștea (clasa a IV-a PIAN, prof. Emanuela Prip)
– Ștefania Maria Solnoc (clasa a IV-a PIAN, prof. Violeta Iancu)
– Patricia Ioana Tici (clasa a V-a PIAN, prof. Simona Poenar)
– Mădălina Ioana Stanca (clasa a VI-a PIAN, prof. Delia Brylynskei)
– Darius Alexandru Dumitru (clasa a VII-a PIAN, prof. Violeta Iancu)
PREMIUL III
– Dragoș Groza (clasa a II-a PIAN, prof. Naomi Cicu)
– Patrick Henț (clasa a III-a PIAN, prof. Violeta Iancu)
MENȚIUNE
– Luca Ioan Tici (clasa a II-a PIAN, prof. Simona Poenar)
– Alexandra Lungu(clasa a VI-a VIOARĂ, prof. Bianca Pienariu, prof. corepetitor Cezarina Lazăr)
– Alexia Pus (casa a X-a VIOARĂ, prof. Bianca Pienariu, prof. corepetitor Cezarina Lazăr)
„Felicităm toți elevii și profesorii Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva care, prin participarea la acest eveniment cu tradiție, continuă să valorizeze moștenirea muzicală a lui Johann Sebastian Bach și să o transmită viitoarelor generații de instrumentiști”, a transmis prof. Andreea Lupu, Responsabil pentru relația cu presa de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva.
- Actualitatecu 2 zile in urma
Parcul de la Opera, din centrul Devei, va avea o altă înfățișare. Peste 7,24 milioane de euro vor fi investiți în modernizarea acestuia
- Actualitatecu 2 zile in urma
Devenii au dansat cu atitudine la Cluj
- Actualitatecu 2 zile in urma
I-ați văzut? Trei adolescenți, dispăruți din Casa de tip familial din Uricani – ACTUALIZARE: Au fost găsiți
- Actualitatecu 2 zile in urma
„Ziua Poliției Române”: Expoziție cu tehnica din dotare și ateliere de lucru, astăzi, la Palatul Copiilor din Deva
- Actualitatecu o zi in urma
Apariție neobișnuită pe cer – O spirală luminoasă, observată în mai multe zone din țară
- Actualitatecu 13 ore in urma
Schimbări majore în Programul „Rabla” 2025: Înscrierea se va face direct de către beneficiari
- Actualitatecu 3 zile in urma
Mariana Suciu Neidoni – o viață dedicată cântecului și portului popular pădurenesc. Spectacol folcloric emoționant, la Hunedoara
- Actualitatecu 3 zile in urma
Trimitere în judecată în cazul abuzurilor comise de executorii judecătorești și avocați, cu prejudiciu de aproape 8 milioane de lei