Connect with us
Data: 14/12/2024
.

Actualitate

Bacalaureatul de toamnă. Prima probă scrisă a celei de-a doua sesiuni a examenului, miercuri, 16 august

Publicat

pe

Probele scrise din cadrul examenului de Bacalaureat, sesiunea de toamnă, se desfășoară, începând de miercuri, 16 august, prima dintre acestea fiind la Limba și Literatura Română. În premieră, toate lucrările candidaților vor fi evaluate digitalizat.

Odată cu sesiunea august – septembrie 2023 a examenului național de Bacalaureat, ale cărui probe scrise încep miercuri, 16 august, Ministerul Educației generalizează evaluarea digitalizată a lucrărilor candidaților.

“În sesiunile iunie – iulie 2022 și iunie – iulie 2023 ale examenului național de Bacalaureat, respectiv ale Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, s-a pilotat evaluarea digitalizată a lucrărilor scrise pentru candidații din județele Călărași și Dâmbovița. Decizia de a generaliza evaluarea digitalizată este fundamentată pe beneficiile confirmate odată cu pilotarea, dintre care menționăm următoarele: anularea costurilor pentru transportul lucrărilor dintr-un județ în altul, în vederea evaluării; eliminarea birocrației (borderourile individuale de notare, precum și cele finale sunt generate automat, odată cu finalizarea evaluării); reducerea timpului de lucru destinat evaluării; transmiterea, în mod automat și aleatoriu, către alți doi evaluatori, a lucrărilor pentru care diferența dintre notele acordate de cei doi evaluatori inițiali este mai mare de un punct; scăderea riscului erorii umane în privința: calculului notei finale, a acordării altor punctaje decât cele din baremul de corectare, a introducerii notelor de pe lucrare în calculator, în vederea afișării rezultatelor; posibilitatea realizării unor analize complexe a rezultatelor examenelor, pe itemi, categorii de elevi sau școli, pentru a valorifica rezultatele evaluării în beneficiul elevilor”, a informat Ministerul Educației.

Pentru evaluarea digitalizată se folosesc scanere distribuite și instalate în fiecare centru de examen. Lucrările sunt scanate în sala de examen, la sfârșitul probei scrise, în prezența candidatului, fiind încărcate pe platforma de evaluare de către profesorii asistenți. Secretizarea lucrării se face automat, în momentul încărcării, nemaifiind necesar a fi făcută de către candidați/profesorii asistenți. Ulterior, lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu, prin intermediul platformei, către doi evaluatori aflați în alt județ decât județul din care provin candidații.

Ministrul Ligia Deca: „Ne dorim digitalizarea evaluării pentru toate examenele naționale”

În această perioadă, au fost parcurse etapele pentru pregătirea procesului de evaluare digitalizată și au fost elaborate și transmise ghidurile pentru fiecare rol de utilizator din platformă. “Procesul de evaluare digitalizată nu implică schimbări în ceea ce privește criteriile de evaluare/baremele și tipurile de subiecte pentru probele scrise ale examenului de Bacalaureat”, subliniază reprezentanții Ministerului Educației.

„Ne dorim digitalizarea evaluării pentru toate examenele naționale, fie că vorbim despre bacalaureat, evaluare națională, concurs de ocupare a posturilor sau definitivat. Este un progres nu doar necesar, pentru că simplifică tot ceea ce înseamnă logistică a organizării acestor examene, ci și firesc, în contextul evoluției tehnologice”, a spus ministrul Educației, Ligia Deca.

La nivel național, peste 33.900 de candidați s-au înscris pentru a susține examenul de Bacalaureat în sesiunea august – septembrie 2023, prima în care evaluarea digitalizată a lucrărilor scrise este generalizată.

Advertisement

Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2023

-16 august 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă

– 17 august 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă

-18 august 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă

-21 august 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

Advertisement

-25 august 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)

-26 – 28 august 2023: Rezolvarea contestațiilor

-29 august 2023: Afișarea rezultatelor finale

Actualitate

Sensei Mircea Popa, Fondatorul A.C.S Ronin Deva, ales Vicepreședinte al Federației Române de Karate Tradițional

Publicat

pe

Redactat de

Sensei Mircea Popa, o figură de referință în lumea karate-ului tradițional din România, a fost recent ales vicepreședinte al Federației Române de Karate Tradițional (FRKT).

Cu o experiență de peste trei decenii în practicarea și promovarea acestui sport, Sensei Mircea Popa, centură neagră 6 dan și arbitru internațional, a adus o contribuție semnificativă la dezvoltarea karate-ului tradițional în țară, atât prin activitatea sa ca instructor, cât și prin implicarea în structurile administrative ale federației.

Sensei Mircea Popa este fondatorul Asociației Clubul Sportiv Ronin Deva, un club dedicat cultivării artei karate-ului tradițional și formării tinerilor sportivi. De-a lungul anilor, clubul Sironin a devenit unul dintre cele mai respectate centre de pregătire din țară, fiind recunoscut pentru rezultatele deosebite obținute de sportivii săi la competițiile naționale și internaționale.

Sub îndrumarea sa, numeroși elevi au reușit să atingă performanțe remarcabile, obținând medalii la campionatele mondiale și europene de karate tradițional. Metodologia sa de pregătire combină disciplina tradițională cu inovația, punând accent atât pe tehnică, cât și pe dezvoltarea caracterului.

Un Lider recunoscut

Advertisement

Alegerea sa în funcția de vicepreședinte al FRKT reflectă recunoașterea valorii și a dedicării sale în promovarea karate-ului tradițional. În acest nou rol, Sensei Mircea Popa își propune să contribuie la consolidarea poziției Federației la nivel național și internațional, să sprijine dezvoltarea tinerilor sportivi și să promoveze valorile autentice ale acestei arte marțiale: respectul, disciplina și autocontrolul.

Karate Tradițional – O pasiune de o viață

Cu o carieră începută în anii ’80, Sensei Mircea Popa a demonstrat o pasiune neobosită pentru karate tradițional. Pe lângă activitatea sa ca instructor și antrenor, a participat în mod activ la organizarea competițiilor și la elaborarea strategiilor pentru dezvoltarea acestui sport în România.

În calitate de vicepreședinte al FRKT (alături de alți 3 vicepreședinți), decanul Mircea Popa intenționează să sprijine și mai mult inițiativele menite să atragă tinerii către practicarea karate-ului tradițional, văzând această disciplină nu doar ca un sport, ci ca pe un mod de viață.

Perspective de viitor

Advertisement

Alegerea sa în funcția de vicepreședinte marchează un nou capitol în cariera sa, dar și o oportunitate pentru Federația Română de Karate Tradițional de a beneficia de experiența și viziunea unui lider dedicat. Sensei Mircea Popa continuă să fie un model pentru generațiile actuale și viitoare de practicanți ai karate-ului, contribuind la menținerea valorilor tradiționale în lumea modernă a sportului.

Prin munca sa neobosită, el rămâne un ambasador al karate-ului tradițional, promovând ideea că această artă marțială este mai mult decât o competiție – este o cale spre excelență personală.

Federația are 68 cluburi afiliate și este infintata din anul 1990 și este afiliată la federațiile internaționale de profil (ITKF Global, ETKF și WFF).

Citeste mai mult ...

Actualitate

România, grupă accesibilă în preliminariile pentru CM de fotbal din 2026

Publicat

pe

Redactat de

La sediul FIFA de la Zurich a fost efectuată tragerea la sorți a grupelor de calificare din Europa pentru Campionatul Mondial (CM) de fotbal din 2026, care se va desfășura în SUA, Mexic și Canada. Cele 54 de selecționate au fost împărțite în 12 grupe, 6 dintre ele cu 5 echipe, iar alte 6 cu 4, iar România a avut parte de o tragere la sorți cel puțin bună.

Cu Austria, Bosnia, Cipru și San Marino

Tragerea la sorți a fost “dirijată”, ținându-se cont că, în paralel cu preliminariile CM se joacă și meciuri în UEFA Nations League. Este vorba despre sferturile de finală pentru desemnarea câștigătoarei trofeului, precum și de barajele de menținere/promovare. Astfel, era clar că în cele 6 grupe cu câte 5 echipe nu putea fi repartizată decât una care evoluează în Nations League, iar câștigătoarele sferturilor, care sunt și capi de serie, aveau loc garantat în grupele de 4. Și, astfel, sunt grupe în care numele capului de serie este necunoscut până în martie anul viitor, când se joacă sferturile, semifinalele și finalele din Nations League urmând a se disputa în iunie 2025. În România, echipă condusă de fostul antrenor al Corvinului, Mircea Lucescu, a fost în cea de-a doua urnă valorică și a primit adversare accesibile, fiind vorba, în ordine, de Austria, Bosnia și Herțegovina, Cipru și San Marino. Toate meciurile din preliminarii se vor juca în 2025, cu etape duble, în grupele de 5, cum este și cazul României, acestea fiind programate în martie, iunie, septembrie, octombrie și noiembrie. În grupele de 4 preliminariile se vor juca în septembrie, octombrie și noiembrie.

Se cunoaște și programul

România, care a fost repartizată în grupa H, va începe preliminariile acasă, pe 21 martie, cu Bosnia, tot atunci jucându-se și Cipru – San Marino iar pe 24 martie va juca în San Marino, mai fiind programat în aceeași zi și meciul Bosnia – Cipru. Urmează, pe 7 iunie, deplasare în Austria, când se mai joacă Bosnia – San Marino, iar pe 10 iunie meci acasă cu Cipru, în vreme ce Austria merge în San Marino. Pe 6 septembrie România stă, dar se dispută întâlnirile Austria – Cipru și San Marino – Bosnia, iar pe 9 septembrie va juca tot cu Cipru, dar în deplasare, celălalt meci al zilei fiind Bosnia – Austria. Tricolorii lui Lucescu vor mai sta și în 9 octombrie, când se joacă Austria – San Marino și Cipru – Bosnia iar pe 12 octombrie vor primi vizita Austriei, zi în care mai este programat meciul San Marino – Cipru. Apoi România va merge în Bosnia, pe 15 noiembrie, celălalt meci fiind Cipru – Austria, și va încheia preliminariile pe teren propriu, pe 18 noiembrie, când va întâlni San Marino, tot atunci mai jucându-se și Austria – Bosnia. Cu două excepții, toate meciurile grupei vor avea ca oră de începere 21:45. Aceste excepții sunt partidele Bosnia – San Marino, programată pe 7 iunie,, de la ora 16:00, și Cipru – Austria, de pe 15 noiembrie, care va începe la ora 19:00.

Advertisement

Cum arată celelalte grupe

În grupa H, Austria, se află pe locul 22 în ierarhia FIFA, fiind ultimul cap de serie în clasamentul echipelor din prima urnă valorică. România este pe 38 în clasamentul FIFA și pe 8 în cel al echipelor din urna noi, Bosnia pe 74 în ierarhia FIFA și pe 11 din 12 în urna a treia, Cipru pe 130 și, respectiv 9, iar San Marino pe 210, ultimul loc în toate ierarhiile. Toate aceste statistici arată că România se poate gândi la calificarea directă. Iar dacă România a vut parte de o tragere la sorți cel puțin bună, nu același lucru îl pot spune și majoritatea echipelor aflate în aceeași urnă valorică cu „tricolorii”. Astfel, componența grupei A este Câștigătoarea dintre Germania și Italia, Slovacia, Irlanda de Nord, Luxemburg, iar în grupa B, probabil cea mai echilibrată din preliminariile europene, fac parte Elveția, Suedia, Slovenia și Kosovo. Urmează, în grupa C, pierzătoarea dintre Portugalia și Danemarca, Grecia, Scoția și Belarus, iar în grupa D sunt câștigătoarea dintre Franța și Croația, Ucraina, Islanda și Azerbaidjan. O luptă în trei pentru locul doi pare să se ducă în grupa E, unde au fost repartizate câștigătoarea dintre Spania și Olanda, Turcia, Georgia și Bulgaria, iar în grupa F sunt câștigătoarea dintre Portugalia și Danemarca, Ungaria, Irlanda și Armenia. Trecând la grupelede 5 echipe, în grupa G sunt pierzătoarea dintre Spania și Olanda, Polonia, Finlanda, Lituania și Malta, apoi vine grupa H, cea a României. Mergând mai departe, avem, în grupa I, pierzătoarea dintre Germania și Italia, Norvegia, Israel, Estonia și Moldova, în vreme ce în grupa J sunt cunoscute toate participantele, acestea fiind Belgia, Țara Galilor, Macedonia de Nord, Kazahstan și Liechtenstein. În grupa K se vor confrunta Anglia, Serbia, Albania, Letonia și Andorra și, în fine, în grupa L avem pierzătoarea dintre Franța și Croația, Cehia, Muntenegru, Insulele Feroe și Gibraltar.

Sistemul de calificare

Cele 12 câștigătoare de grupe se vor califica direct la competiția de peste Ocean. Cum Europa are 16 locuri disponibile, ultimele 4 se vor acorda după desfășurarea unui play-off, cu semifinale și finale în manșă unică. În acest play-off vor merge echipele de pe pozițiile secunde, plus alte patru formații care nu au terminat pe primele două locuri, dar au cele mai bune poziții în clasamentul câștigătoarelor de gruppe din UEFA Nations League. România este pe 9 în acest clasament, dar bună parte din echipele clasate mai sus au, și ele, grupe accesibile, în care pot ocupa una dintre primele două poziții în preliminarii. Înaintea României sunt clasate, în ordine, Spania, Germania, Portugalia, Franța, Anglia, Norvegia, Țara Galilor și Cehia. Meciurile din play-off se vor juca pe 26 și 31 martie 2026.

Mai multe premiere

Advertisement

CM de fotbal din 2026 aduce mai multe premiere. Astfel, va fii primul campionat mondial organizat în trei țări. De asemenea, va fi prima competiție fotbalistică la care vor participa 48 de echipe. Totodată, o premieră este și alocarea unui loc direct calificant Oceaniei, câștigătoarea acestei zone jucând, de obicei fără succes, baraje cu echipe de pe alte continente. Așa cum arătam Europei îi revin 16 locuri, Americii de Nord 6, din care 3 sunt ale gazdelor, Africii 9, Asiei 8 și Americii de Sud 6. Ultimele două locuri se vor atribui după un play-off, cu șase echipe, fără reprezentantă a UEFA, dar cu două din America de Nord, ca și continent organizator. Echipele care, la data barajului, în martie 2026, vor avea cele mai bune două poziții în clasamentul FIFA vor sta în primul, urmând a juca cu câștigătoarele acestuia cu biletele pe masă. CM de fotbal din 2026 se va disputa în perioada 11 iunie – 19 iulie, cu meciul de deschidere la Ciudad de Mexico și cu finala la New York. Celelalte orașe ce vor găzdui meciuri sunt Toronto și Vancouver, din Canada, Guadalajara și Monterrey din Mexic, precum și Atlanta, Boston, Dallas, Houston, Kansas City, Los Angeles, Miami, Philadelphia, San Francisco și Seattle, toate din SUA. Vor fi 12 grupe cu câte patru echipe fiecare, din care se vor califica, în șaisprezecimi, primele două clasate, plus cele mai bune opt echipe de pe locurile trei.

Revenire după 28 de ani?

În caz că se va califica, România va reveni la un campionat mondial după o absență de 28 de ani, ultima prezență fiind înregistrată în Franța, în 1998, când „tricoloriiau fost eliminați în optimile de finală. România a pareticipat, până acum, la șapte ediții ale CM, toate în secolul trecut, iar cel mai bun rezultat, un sfert de finală, a fost obținut în 1994, în SUA.

 

 

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Hunedoara: A început construirea noii capele de la cimitirul Valea Seacă

Publicat

pe

Redactat de

Primele lucrări în cadrul proiectului pentru construirea unei noi capele la cimitirul Valea Seacă au început vineri, au informat reprezentanții Primăriei Hunedoara. Pentru început, este necesară demolarea unor anexe aflate pe amplasamentul viitoarei clădiri.

Sursa: Primăria Hunedoara

Noua capelă va avea o suprafaţă construită de 780 metri pătrați, dispusă pe un singur nivel, opt săli de depunere separate, alături de toate facilităţile necesare unei astfel de clădiri, la standardele actuale. Potrivit reprezentanților municipalității, investiţia totală se ridică la 13,5 milioane de lei, este susţinută din bugetul local şi cuprinde, pe lângă capelă, şi dotarea cimitirului cu 12 cişmele şi 12 coşuri de gunoi nou amplasate, precum şi organizarea şi amenajarea de noi loturi în cadrul cimitirului.

Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, spune că vechea capelă de la cimitirul Valea Seacă nu mai corespundea nevoilor comunităţii din niciun punct de vedere. “Din respect pentru cei dragi care ne părăsesc pentru o lume mai bună, ne-am gândit că trebuie să facem o astfel de investiţie. Ştiu că nimeni şi nimic nu poate alina durerea pierderii unei persoane dragi, dar măcar atât să putem face şi noi, administraţia locală: să le asigurăm aparţinătorilor condiţii mai bune la viitoarea capelă, în momente atât de dificile pentru oricine”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.

Citeste mai mult ...

INFORMARE

Această informare este efectuată de:

S.C. GEOMAR RESOURCES S.R.L., Orăștie, str. Târgului nr. 25, jud. Hunedoara, CUI RO 49298717,intenționează obțină emiterea acordului de mediu, conform Legii nr. 292/2018 cu modificările ulterioare, pentru obiectivul: “Stație concasare, sortare și concentrare hidrogravitațională a substanțelor minerale utile” comuna Certeju de Sus, loc. Certeju de Sus (amplasamentul fostei uzine de preparare II E.M. Certej), JUD. HUNEDOARA, identificat cu CF nr. 147 Certeju de Sus.

​Ca rezultat al acestei măsuri se vor produce următoarele:

sortarea agregatelor minerale brute cu concasarea fractiei mari, concomitent fiind supuse spalarii cu apa tehnologica
la final sorturile obținute sunt depozitate în depozitele de produse finite, amenajate la sol, de unde sunt încărcate în mijloace auto și transportate la beneficiari.

Persoanele care doresc să obțină informații suplimentare sau care intenționează să transmită observații, sugestii șirecomandări se pot adresa solicitantului la adresamenționate începând cu data de 13.12.2024.

e-mail:  petrecristea71@yahoo.com, tel. 0755795457

Prin reprezentant,

S.C. GEOMAR RESOURCES S.R.L.

Administrator Petre Criste

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate