Connect with us
Data: 30/06/2024
.

Actualitate

Bacalaureatul de toamnă. Prima probă scrisă a celei de-a doua sesiuni a examenului, miercuri, 16 august

Publicat

pe

Probele scrise din cadrul examenului de Bacalaureat, sesiunea de toamnă, se desfășoară, începând de miercuri, 16 august, prima dintre acestea fiind la Limba și Literatura Română. În premieră, toate lucrările candidaților vor fi evaluate digitalizat.

Odată cu sesiunea august – septembrie 2023 a examenului național de Bacalaureat, ale cărui probe scrise încep miercuri, 16 august, Ministerul Educației generalizează evaluarea digitalizată a lucrărilor candidaților.

“În sesiunile iunie – iulie 2022 și iunie – iulie 2023 ale examenului național de Bacalaureat, respectiv ale Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, s-a pilotat evaluarea digitalizată a lucrărilor scrise pentru candidații din județele Călărași și Dâmbovița. Decizia de a generaliza evaluarea digitalizată este fundamentată pe beneficiile confirmate odată cu pilotarea, dintre care menționăm următoarele: anularea costurilor pentru transportul lucrărilor dintr-un județ în altul, în vederea evaluării; eliminarea birocrației (borderourile individuale de notare, precum și cele finale sunt generate automat, odată cu finalizarea evaluării); reducerea timpului de lucru destinat evaluării; transmiterea, în mod automat și aleatoriu, către alți doi evaluatori, a lucrărilor pentru care diferența dintre notele acordate de cei doi evaluatori inițiali este mai mare de un punct; scăderea riscului erorii umane în privința: calculului notei finale, a acordării altor punctaje decât cele din baremul de corectare, a introducerii notelor de pe lucrare în calculator, în vederea afișării rezultatelor; posibilitatea realizării unor analize complexe a rezultatelor examenelor, pe itemi, categorii de elevi sau școli, pentru a valorifica rezultatele evaluării în beneficiul elevilor”, a informat Ministerul Educației.

Pentru evaluarea digitalizată se folosesc scanere distribuite și instalate în fiecare centru de examen. Lucrările sunt scanate în sala de examen, la sfârșitul probei scrise, în prezența candidatului, fiind încărcate pe platforma de evaluare de către profesorii asistenți. Secretizarea lucrării se face automat, în momentul încărcării, nemaifiind necesar a fi făcută de către candidați/profesorii asistenți. Ulterior, lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu, prin intermediul platformei, către doi evaluatori aflați în alt județ decât județul din care provin candidații.

Ministrul Ligia Deca: „Ne dorim digitalizarea evaluării pentru toate examenele naționale”

În această perioadă, au fost parcurse etapele pentru pregătirea procesului de evaluare digitalizată și au fost elaborate și transmise ghidurile pentru fiecare rol de utilizator din platformă. “Procesul de evaluare digitalizată nu implică schimbări în ceea ce privește criteriile de evaluare/baremele și tipurile de subiecte pentru probele scrise ale examenului de Bacalaureat”, subliniază reprezentanții Ministerului Educației.

„Ne dorim digitalizarea evaluării pentru toate examenele naționale, fie că vorbim despre bacalaureat, evaluare națională, concurs de ocupare a posturilor sau definitivat. Este un progres nu doar necesar, pentru că simplifică tot ceea ce înseamnă logistică a organizării acestor examene, ci și firesc, în contextul evoluției tehnologice”, a spus ministrul Educației, Ligia Deca.

La nivel național, peste 33.900 de candidați s-au înscris pentru a susține examenul de Bacalaureat în sesiunea august – septembrie 2023, prima în care evaluarea digitalizată a lucrărilor scrise este generalizată.

Advertisement

Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2023

-16 august 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă

– 17 august 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă

-18 august 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă

-21 august 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

Advertisement

-25 august 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)

-26 – 28 august 2023: Rezolvarea contestațiilor

-29 august 2023: Afișarea rezultatelor finale

Actualitate

Întreruperi de energie electrică în județul Hunedoara, în perioada 1 -5 iulie

Publicat

pe

Redactat de

Rețele Electrice Banat anunță întreruperi de energie electrică, planificate pentru revizii și reparații, în câteva localități din județul Hunedoara, în perioada 1 – 5 iulie 2024.

Următoarele întreruperi se vor realiza pentru a asigura capacitatea rețelei de a funcționa și alimenta clienții în bune condiții:

Sursa: reteleelectrice.ro

Citeste mai mult ...

Actualitate

Investiții în minerit. Se achiziționează echipamente pentru subteran

Publicat

pe

Redactat de

Investiții în minerit. Se achiziționează echipamente pentru subteran.

Complexul Energetic Valea Jiului (CEVJ) a organizat recent o procedură de achiziție pentru furnizarea de benzi transportoare pentru exploatarea minieră subterană. Trei companii au depus oferte pentru livrarea celor 5100 de metri liniari de benzi necesare sucursalelor miniere ale CEVJ SA.

Benzi de cauciuc, cu dimensiunile de 1000x14x4 mm, sunt esențiale pentru transportul subteran în cadrul exploatărilor miniere. Aceste benzi trebuie să respecte standardul SR EN 14973:2016 și să fie însoțite de documente de atestare emise de un organism notificat, care confirmă utilizarea lor în medii potențial explozive.

Valoarea totală a contractului este de 3.649.050 lei, subliniind importanța și complexitatea acestei achiziții. Benzile de cauciuc minier sunt vitale pentru funcționarea eficientă și sigură a transportoarelor montate în subteran, asigurând continuitatea activităților de extracție.

Această achiziție se înscrie în eforturile continue ale Complexului Energetic Valea Jiului de a îmbunătăți infrastructura și siguranța operațiunilor miniere.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Fotbal: CSM Deva U17, campioană națională!!!

Publicat

pe

Redactat de

Echipa de fotbal juniori U17 de la CSM Deva a obținut una dintre cele mai mari performanțe ale orașului de la poalele Cetății în acest sport. Băieții pregătiți de Florin Călugărița au câștigat titlul național la această categorie de vârstă.

2-0 cu Sportul Onești

În ultimul act al turneului final național al campioanelor județene, CSM Deva a întâlnit, pe stadionul „Metalul” din Buzău, pe Sportul Onești. Trupa deveană a controlat jocul încă de la începutul acestuia, Negrilă fiind declarat omul meciului, iar deschiderea scorului, una logică, a venit în minutul 32. Atunci Negru a centrat pentru Buță, iar atacantul de la CSM a reluat, cu capul, sub transversală, la colțul scurt, 1-0 pentru Deva fiind și scorul la pauză. Mitanul secund a început foarte bine pentru trupa lui Florin Călugărița, Oancea țintind bara în minutul 47. Zarurile au fost aruncate în minutul 68, când, după o centrare a lui Stoia, Drăgan a înscris, cu capul, în colțul, stabilind scorul final, de 2-0 pentru CSM Deva, rezultat echivalent cu câștigarea titlului național!

Ei sunt campionii

CSM Deva a ajuns în finală după ce a trecut, pe rând, cu 2-1 de AFC Băbeni și 2-0 de Bega Timișoara, în manșă unică, și cu 4-2 și 2-3 de Luceafărul Cluj.

Advertisement

„Sunt foarte bucuros de acest titlu. Este rodul muncii unei generații în care puțini au crezut. Îi felicit pe băieți pentru tot ceea ce au făcut și sper ca acest rezultat să fie o rampă de lansare pentru mulți dintre ei”, a declarat Florin Călugărița, antrenorul echipei CSM Deva U17.

Tehnicianul devean i-a folosit, în finală, pe Bereczki – Roșca, Negrilă, Grigorescu (cpt.), Stoia – Drăgan (72 Nagy), Elekes, Bogdaniuc (62 DiMarco), Negru – Buță (85 Curcă), Oancea (85 Lăcătuș), iar pe foaia de joc au mai fost înscriși Mihăilă, Pag – Băleanu, Bogdan, Teglas.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate