Connect with us
Data: 14/01/2025
.

Actualitate

Baroul Hunedoara dezaprobă protestul magistraților și grefierilor. Apel la reluarea activității de judecată

Publicat

pe

Consiliul Baroului Hunedoara și-a exprimat îngrijorarea și a dezaprobat continuarea protestului magistraților și grefierilor de la unele instanțe, declanșat în luna decembrie a anului 2023, făcând un apel la reluarea activității de judecată.

Consiliul Baroului Hunedoara, întrunit în Sedință de Consiliu Extraordinară la data de 10 ianuarie 2024, a analizat și a dezbătut impactul negativ și consecințele grave asupra exercitării profesiei de avocat de către colegii noștri, membri ai Baroului Hunedoara, în contextul continuării parțiale, numai de unele instanțe de judecată, grefieri și personal auxiliar, a protestului declanșat în luna decembrie a anului 2023. Consiliul Baroului Hunedoara își exprimă îngrijorarea și dezaprobă continuarea acestui protest, solicitând corpului profesional al magistraților, al grefierilor și personalului auxiliar să dea dovadă de înțelepciune, de echilibru și de responsabilitate în privința modului în care acționează în vederea obținerii unor revendicări de natură profesională. Consiliul Baroului Hunedoara este conştient de existența problemelor sistemice multiple care produc disfuncționalități în activitatea de înfăptuire a justiției și apreciază eforturile suplimentare pe care magistrații, grefierii și personalul auxiliar Ie depun în activitatea cotidiană insă consideră că paralizarea parțială sau totală a activității instanțelor de judecată în scopul obținerii revendicărilor nu este mijlocul potrivit pentru a sensibiliza în vreun fel instituțiile Statului, calea dialogului constructiv fiind singura posibilițate viabilă pentru îndeplinirea scopului propus și înlăturarea nemulțumirilor”, se arată într-un comunicat al Baroului Hunedoara.

Avocații Baroului Hunedoara avertizează asupra consecintelor nefaste pe care continuarea protestului Ie produc atât asupra exercitării profesiei de avocat, cât și asupra justițiabililor, în calitate de beneficiari ai actului de justiție.

“Consiliul Baroului Hunedoara apreciază că nu este just ca valorificarea drepturilor unor categorii profesionale să se efectueze prin ignorarea legii și în detrimentul drepturilor fundamentale ale altor categorii de cetățeni. De asemenea, consideră că se pot identifica alte forme prin care magistrații, grefierii și personalul auxiliar să-și exprime nemulțumirile și prin care să nu cvasi-paralizeze funcționarea uneia dintre puterile Statului de drept, asa cum se întamplă, repetitiv, în ultima perioadă. Constituția României, la art. 21 alineat 3, consfințește dreptul părtilor la un proces echitabil si la soluționarea cauzelor într-un termen rezonabil, după cum înfăptuirea justiției și soluționarea cauzelor într-un termen rezonabil este o obligație prevăzută și de dispozitiile Legii nr. 304/2022 privind organizarea judiciară, singura excepție prevăzută fiind situația decretării stării de asediu sau a stării de urgență. Consiliul Baroului Hunedoara a constatat că modul derulării protestului în prezent, respectiv prin suspendarea protestului și reluarea activității de către unele instanțe de judecată și continuarea protestului de alte instanțe de judecată, prin participarea la ședințele de judecată a unor grefieri și refuzul altor grefieri de a participa, prin stabilirea în mod diferit de instantele de judecată a obiectului cauzelor cu caracter urgent, dovedesc o lipsă de unitate și de organizare a corpului profesional al magistraților și a corpului profesional al grefierilor și personalului auxiliar. În acest context, în haosul creat de continuarea protestului numai de o parte a instanțelor de judecată, constatăm absența asigurării unui minimum de predictibilitate a activității zilnice a avocatului, o comunicare deficitară, lapidară și, uneori, tardivă din partea instanțelor de judecată privitoare la cauzele care se vor judeca din listele de ședință afișate, reproșuri nejustificate și nemeritate pe care colegii avocați le primesc de la clientii lor nemulțumiți de amânările succesive ale dosarelor din cauza protestului, iar toate acestea sunt de natură să prejudicieze avocatul, justițiabilul și chiar imaginea justiției, la modul general”, se mai arată în același comunicat.

Baroul Hunedoara s-a raliat demersului colegilor avocați din celelalte Barouri din România și solicită instanțelor de judecată de pe raza județului Hunedoara care au hotărât continuarea protestului încetarea de îndată a formelor de protest constând în refuzul de înfăptuire a actului de justiție, cu consecința reluării imediate a activității de judecată în condițiile legii.

“Încrederea cetățenilor în justiție este esențială într-un Stat de drept și într-o societate democratică, însă acest deziderat nu poate fi atins atâta vreme cât sistemul judiciar nu functionează într-o manieră care să asigure, în mod onest și loial, valorificarea drepturilor tuturor participanților la actul de justiție”, se mai arată în comunicatul semnat de Consiliul Baroului Hunedoara prin decan avocat Cosmin Alin Roncioiu.

Advertisement

Actualitate

Piața imobiliară a luat-o razna. În Deva, „apartamente cu preț de Palat Buckingham”. Câte tranzacții au fost făcute în județ, în decembrie 2024

Publicat

pe

Redactat de

Apartamentele din municipiul Deva au ajuns la prețuri exorbitante, aproape ca locuințele din orașele mari. Anunțuri publicate în mediul online stârnesc diverse reacții. În vreme ce unii spun că prețurile ar fi corecte, alții sunt de părere că acestea sunt mai mult decât exagerate.

 

La Deva, ca în Italia sau în alte mari orașe ale țării, în ceea ce privește prețurile imobiliarelor. Un apartament cu patru camere, în centrul orașului, a ajuns să coste 120.000 de euro, iar cele cu o suprafață mai redusă sar de 70.000 de euro, potrivit unor anunțuri de vânzare publicate pe Internet.

Azi, mâine, depășim prețurile din Cluj”

Prețurile locuințelor din Deva stârnesc dezbateri pe rețelele sociale. „Azi, mâine, depășim prețurile din Cluj. Cu 120.000 de euro găsești casă pe lângă Timișoara cu patru camere, living, doi băi, terasă și zonă verde”, este de părere un devean. În opinia unui alt cetățean, prețurile nu sunt justificate pentru un oraș „plin de farmacii, pariuri sportive și jocuri de noroc, la fiecare colț de stradă”. „Tu vinzi apartamente cu preț de Palat Buckingham?”, a întrebat acesta, în timp ce un alt locuitor i-a îndemnat pe cumpărători să caute în altă parte, întrucât „Deva e metropolă”.

Advertisement

Cu toate acestea, tranzacțiile în materie de vânzare merg, chiar dacă, în decembrie 2024, „apetitul” a fost mai scăzut, comparativ cu luna precedentă.

Aproape 500 de imobile, vândute în decembrie 2024, în tot județul

În decembrie 2024, în tot județul Hunedoara s-au vândut aproape 500 de imobile – terenuri, case și apartamente, potrivit datelor statistice prezentate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Mai exact, în ultima lună a anului trecut, au fost tranzacționate, la nivelul județului, 494 de imobile, cele mai multe dintre acestea fiind apartamente.

Conform datelor statistice prezentate de ANCPI, în luna decembrie 2024, în județul Hunedoara au fost vândute, în total, 494 de imobile. Dintre acestea, 202 au fost apartamente, 92 terenuri agricole, opt neagricole, 192 de terenuri intravilane – dintre care 114 cu construcții, iar 78 fără construcții.

Față de luna anterioară, tranzacțiile imobiliare la nivelul județului Hunedoara au scăzut. Numărul total al imobilelor care, în noiembrie 2024, au făcut obiectul contractelor de vânzare – cumpărare a fost, în județul Hunedoara, 677, potrivit acelorași date statistice prezentate de ANCPI. Dintre acestea, 227 au fost apartamente, 217 terenuri agricole, 13 neagricole, iar 220 terenuri intravilane.

Advertisement

Situația la nivel național

Și la nivel național, numărul imobilelor vândute a scăzut în decembrie 2024, comparativ cu luna precedentă. Potrivit unui comunicat al ANCPI, în luna decembrie 2024 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 57.591 de imobile, cu 824 mai puține față de luna noiembrie. „Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul tranzacțiilor în luna decembrie este cu 2.990 mai mic față de perioada similară a anului 2023. Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în decembrie 2024, în București – 13.257, Ilfov – 3.890 și Timiș – 3.296. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Teleorman – 78, Ialomița – 121 și Alba – 319”, se arată în comunicatul ANCPI.

Anul trecut, la nivelul întregii țări, au fost tranzacționate în total 643.334 de imobile, cu 8.491 mai multe față de 2023, când au fost vândute 634.843 de imobile.

Conform ANCPI, în 2024, cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate în luna octombrie – 67.998, iar cele mai puține, în ianuarie – 37.241.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Garda de Mediu Hunedoara: Amenzi de 130.000 de lei, în ultimul trimestru din 2024

Publicat

pe

Redactat de

Comisarii de mediu, din județul Hunedoara, au aplicat amenzi în valoare totală de 130.000 de lei, în urma controalelor efectuate în ultimul trimestru din 2024. 

În perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2024, comisarii din cadrul Comisariatului Judeţean Hunedoara al Gărzii Naţionale de Mediu au efectuat un număr total de 158 inspecţii, atât inspecţii planificate cât și inspecţii neplanificate.

Inspecţiile planificate (93) au fost realizate conform Planului anual de activitate al Comisariatului Judeţean Hunedoara al Gărzii Naţionale de Mediu, la operatorii economici care desfăşoară activităţi cu impact asupra mediului şi se supun procedurii de reglementare.

În cadrul inspecţiilor neplanificate au fost efectuate un număr de 65 controale după cum urmează: șase controale în urma autosesizării; 31 controale de verificare a respectării condiţiilor din actele de reglementare; cinci controale efectuate în urma sesizărilor; un control pentru investigarea unor accidente sau incidente cu impact asupra mediului; 18 controale dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu; patru controale cu alte autorităţi, conform protocoalelor încheiate în acest sens cu instituţii la nivel judeţean/național.

“Principalele neconformităţi constatate în urma controalelor efectuate în perioada menţionată au fost: lipsa solicitării/obţinerii actelor de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului; nerespectarea prevederilor autorizaţiei/autorizatiei integrate de mediu/acordului de mediu; gestionarea necorespunzatoare a deșeurilor deținute sau generate în urma desfășurării activității; lipsa evidentei gestiunii deșeurilor; nerespectarea prevederilor legale privind protecția apelor; nedepunerea în termenul legal al declarațiilor privind obligațiile de plată la Administratția Fondului pentru Mediu; neatingerea în anul 2023 a unui nivel de pregătire pentru reutilizare și reciclare de minim 50% din masa totală generată, cel puțin pentru deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă provenind din deșeurile menajere; neluarea măsurilor necesare în vederea prevenirii poluarii solului; neluarea măsurilor necesare în vederea reducerii emisiilor de poluanți în atmosferă. În urma acestor controale, au fost aplicate 66 sancţiuni contravenţionale principale, respectiv 56 avertismente și 10 amenzi (cele mai mari au avut valoarea de 50000 lei), în valoare totală de 160.000 lei”, se arată într-un comunicat transmis de Comisariatul Judeţean Hunedoara al Gărzii Naţionale de Mediu.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Deva: A fost aprobată lista de priorități pentru repartizarea locuințelor sociale pe acest an. Peste 60 la sută dintre solicitanți, persoane singure

Publicat

pe

Redactat de

Consiliul Local Deva a aprobat, prin Hotărârea nr. 361/2024, lista de priorități a persoanelor din municipiul Deva îndreptățite să primească o locuință socială în anul 2025, în ordinea de prioritate stabilită de Comisia socială de analiză a solicitărilor de locuințe destinate închirierii, a informat Direcția de Asistență Socială (DAS) Deva.

Documentul cuprinde numele a 137 de persoane care au solicitat o locuință socială, ordonate în funcție de punctajul obținut pe baza criteriilor de stabilire a ordinii de prioritate, aprobate prin hotărâre a Consiliului Local.

Conform datelor prezentate de către DAS Deva, aproape două treimi (62%) din totalul solicitanților incluși pe lista de priorități sunt persoane singure. Pe de altă parte, trei sferturi dintre aceștia au depus cereri pentru atribuirea unei locuințe sociale în perioada 2020-2024.

“La întocmirea listei de priorități a persoanelor îndreptățite să primească o locuință socială în acest an au fost luate în calcul dosarele complete și actualizate, conform legii, până în data de 31 octombrie 2024. Dosarele depuse după această dată vor fi analizate în 2025, în vederea întocmirii listei cu ordinea de prioritate valabilă pentru anul viitor”, arată într-un comunicat reprezentanții instituției.

Lista devenilor îndreptățiți să primească o locuință socială în anul 2025 poate fi consultată la sediul Direcției de Asistență Socială Deva (Str. I.L. Caragiale, nr. 4, etaj 1) sau pe pagina de internet a instituției – https://dasdeva.ro, Secțiunea Locuințe și asociații – Locuințe sociale.

Advertisement

Informații suplimentare se pot obține la numerele de telefon 0755.878.380, 0737.036.002 și 0254.218.030 / Tasta 3 (Serviciul Fond Locativ – Locuințe sociale), de luni până joi – între orele 8:00-16:30 sau vineri – între orele 8:00-14:00.

Potrivit datelor centralizate de Serviciul Fond Locativ, anul trecut, 55 de persoane, cu domiciliul în municipiul Deva, au solicitat atribuirea unei locuințe sociale.

DAS Deva administrează, în prezent, un număr de peste 650 de locuințe sociale (garsoniere, apartamente și camere de cămin), aflate în 17 imobile.

 

Foto: DAS Deva
Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate