Connect with us
Data: 25/11/2024
.

Actualitate

Biblioteca judeţeană caută oameni de valoare

Publicat

pe

„Castingul” de personalităţi hunedorene e pe ultima sută de metri

Zeci de CV-uri ale unor persoane care şi-au pus „amprenta” într-un anumit domeniu de activitate au fost trimise online pe adresa instituţiei de cultură din Deva. Cele mai importante vor fi incluse într-o lucrare specială

Monografie-ColonScriitori, jurişti, regizori, scenografi, profesori sau artişti plastici, toţi legaţi într-un fel sau altul de judeţ, au răspuns apelului Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” din Deva de a face fi incluşi într-un volum dedicat personalităţilor hunedorene.

„Castingul” demarat în urmă cu câteva luni de instituţia de carte din Deva se va finaliza la 1 august, iar în această perioadă, zeci de CV-uri ale unor oameni care consideră că merită să facă parte dintr-o galerie de personalităţi hunedorene din domeniile ştiinţei, culturii, religiei, ştiinţelor sociale, tehnicii, sportului, politicii şi administraţiei, mass-mediei au fost trimise pe adresa bibliotecii judeţene. După o selecţie riguroasă, o parte dintre aceste persoane vor face pare din cel de-al cincilea volum al „Judeţul  Hunedoara, monografie” ce se află, deocamdată, în fază de proiect.

Completarea unei lucrări din 2004

Sebastian-Bara-(1)Căutarea personalităţilor hunedorene de către biblioteca judeţeană pare să fie o acţiune care se bucură de succes. Apelul a fost făcut prin presă, televiziune, prin primăriile din judeţ, bibliotecile municipale, orăşeneşti şi comunale, prin adrese trimise instituţiilor de învăţământ superior, dar şi prin investigaţii personale. Un CV însoţit de fotografie, date biografice succinte (locul, data naşterii, părinţii), studiile efectuate, parcursul profesional, titlurile ştiinţifice/artistice obţinute, lucrările publicate (cărţi, cel puţin 20 de studii şi articole în publicaţii de specialitate, comunicări ştiinţifice), operele realizate (în cazul artiştilor plastici, muzicienilor, regizorilor, actorilor etc.), performanţele sportive (minimum titlul de campion al României), toate acestea au trebuit trimise de potenţialii candidaţi la un loc printre personalităţile hunedorene pe o adresă de mail aflată în custodia bibliotecii judeţene din Deva. „Primarii şi bibliotecarii din judeţ au fost şi sunt alături de noi în acest demers. Colectivul redacţional al monografiei au avut întâlniri periodice, prilej cu care am stabilit criteriile ce vor sta la baza elaborării acestei lucrări. Am avut în vedere personalităţi care au activat în literatură, istorie, ştiinţă, politică, arte plastice, muzică, în toate domeniile importante ale cunoaşterii. Pornim de la ceea ce avem deja, lucrarea elaborată în 2004, o lucrare pe care o reluăm, o completăm, îi eliminăm unele imprecizii, aducem date noi, la zi”, a declarat Sebastian Bara (foto mic), managerul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” din Deva.

Regizorul Adrian Sitaru, născut în Deva, a răspuns apelului bibliotecii judeţene

Regizorul Adrian Sitaru, născut în Deva, a răspuns apelului bibliotecii judeţene

Unii cunoscuţi, alţii mai noi

Juristul Ioan Vida, scriitoarea Simona Sora, omul de radio şi poeta Elvira Ivaşcu, scenografa Adriana Grand, profesorul de filosofie politică din SUA, Alin Fumurescu, artiştii plastici Adriana Dobra şi Ghe. Pârcălăboiu, agronomul Eugen Cernelea, regizorul de film Adrian Sitaru sau specialista în limbi arabe Nadia Anghelescu sunt doar câţiva dintre hunedorenii care au răspuns demersului bibliotecii, acestea fiind nume noi ce nu au fost incluse în lucrarea elaborată în 2004. În plus, alte personalităţi deja recunoscute în judeţul Hunedoara, cum ar fi scriitorii Radu Ciobanu, Sânziana Batişte, C-tin Stancu, Eugen Evu, Paulina Popa, Mariana Pândaru, Dumitru Hurubă, Gligor Haşa, Ioan Velica, Valeriu Bârgău, artistul plastic Liviu Lăzărescu, jurnalistul Cornel Nistorescu sau actriţa Dorina Lazăr şi-au reactualizat CV-urile şi şi-au exprimat în acest fel dorinţa de a face parte şi din cel de-al cincilea volum al „Judeţul Hunedoara, monografie”. „Nu toate ofertele pe care le primim le includem automat în Monografie şi tocmai aici este rolul important al colectivului redacţional care face o selecţie riguroasă, dar obiectivă a tuturor CV-urilor ce ajung la noi. În acest fel, în lucrare vor figura numai personalităţile cu adevărat valoroase, care au avut o contribuţie de seamă la dezvoltarea domeniului în care au activat.

Advertisement

Încă aşteptăm semnale de la instituţiile de învăţământ superior cărora ne-am adresat (a răspuns doar Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca), ne continuăm demersurile în obţinerea unor CV-uri de hunedoreni pentru care va fi o mândrie să figureze într-o astfel de lucrare care cuprinde nume de la Iancu de Hunedoara la Aurel Vlaicu, de la Ovid Densusianu la Mircea Sîntimbreanu, de la Sigismund Toduţă la Teodora Lucaciu”, a mai spus Sebastian Bara.

Actualitate

Tânăr cercetat după ce ar fi fost prins cu substanțe interzise, în zona unui cimitir din Deva

Publicat

pe

Redactat de

Un tânăr, în vârstă de 19 de ani, din Simeria, este cercetat, după ce polițiștii ar fi descoperit asupra sa substanțe interzise.

“Tânărul de 19 ani a fost legitimat de polițiștii Biroului de Ordine Publică din Deva, la data de 23 noiembrie a.c., în jurul orei 04:15, în zona unui cimitir din municipiul Deva. Acesta se afla, împreună cu alți doi tineri, o femeie de 22 de ani și un bărbat de 20 de ani, într-o mașină. În urma controlului corporal, polițiștii au descoperit asupra tânărului de 19 ani (în buzunarul gecii) o țigaretă confecționată artizanal, din foiță de culoare albă, precum și o substanță vegetală uscată, de culoare verde-olive, ambalată într-o hârtie de culoare neagră”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Toate bunurile descoperite de polițiști au fost ridicate și înaintate către S.C.C.O. Hunedoara, în vederea continuării cercetărilor.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Etapă fără surprize în Liga 4 de fotbal Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Sezonul regular din Liga 4 de fotbal Hunedoara este în plină desfășurare. La sfârșitul săptămânii trecute s-au disputat meciurile din etapa a XIV-a.

 

Primele clasate s-au impus lejer

Primele două clasate, Unirea DMO și Gloria Geoagiu, au jucat pe teren propriu și s-au impus fără probleme. Liderul, Unirea DMO, a învins, la Ciula Mare, cu 7-2, pe Dacia Orăștie, partida fiind considerată unul dintre derby-urile etapei. În urma acestui succes Unirea DMO își păstrează poziția din fruntea clasamentului, având, acum, 37 de puncte, iar cei de la Dacia Orăștie rămân pe poziția a cincea, cu 23 de puncte și golaveraj + 11. Pe poziția a doua se menține, cu 34 de puncte, Gloria Geoagiu, care a făcut scorul etapei, 8-0, cu ultima clasată, Minerul Uricani, singura echipă din campionat care nu a acumulat vreun punct până în prezent.

Cvarteul fruntaș se distanțează

Advertisement

Într-un alt derby al etapei, Aurul Brad a învins, pe teren propriu, cu 4-1, pe CFR Simeria. În urma acestui succes brădenii își păstrează locul de pe podium, cu 29 de puncte, iar simerienii rămân pe șase, cu 23 de puncte și golaveraj – 8. Atât Simeria, cât și Orăștie s-au îndepărtat de primele patru locuri, cele care la finalul sezonului regular, asigură participarea în Final Four. Pe locul al patrulea, cu 28 de puncte, se menține Retezatul Hațeg, în urma succesului, cu 3-0, de pe terenul celei de-a noua clasate, Victoria Călan (14 puncte).

Meci amânat din cauza zăpezii

Într-un alt joc, însă fără implicații majore pentru partea superioară a ierarhiei, penultima clasată, CSM Deva (3 puncte), a pierdut, cu 1-3, jocul de pe teren propriu cu CSM Vulcan, echipa învingătoare, cu 21 de puncte, păstrându-și locul al șaptelea. Un meci din această rundă, cel dintre Inter Petrila și Șoimul Băița, nu s-a disputat din cauza zăpezii mari care a acoperit gazonul stadionului din Valea Jiului, cel mai probabil această întâlnire urmând a fi reprogramată în primăvara anului viitor. Ca urmare a acestei amânări, cele două echipe în cauză își păstrează locurile în clasament, Petrila fiind pe opt, cu 18 puncte, iar Băița pe zece, cu 10 puncte.

Încă trei etape programate în acest an

În acest an mai sunt programate încă trei etape din sezonul regular, însă disputarea acestor runde poate fi pusă sub semnul întrebării, totul depinzând de starea vremii. Etapa viitoare, cea de-a XV-a, antepenultima programată în acest an, se pare că se va desfășura normal. Unul dintre meciurile rundei se joacă în devans, joi, 28 noiembrie, cu începere de la ora 14:30, fiind vorba despre întâlnirea dintre CSM Vulcan și liderul Unirea DMO, jocul fiind unul de urmărit. Celelalte meciuri ale etapei sunt programate sâmbătă, 30 noiembrie, toate părând a fi extrem de intersante. Iese în evidență meciul dintre Retezatul Hațeg și Aurul Brad, cu implicații importante pentru podium și pentru Final Four. A doua clasată, Gloria Geoagiu, va juca, și ea, tot în deplasare, la Șoimul Băița, meciurile de la Crăciunești nefiind simple pentru nicio echipă din Liga 4 Hunedoara. Echilibrat se anunță și meciul dintre CFR Simeria și Inter Petrila, gazdele părând a avea prima șansă pe hârtie, însă ambele combatante au sincope în evoluții, putând oferi surprize oricând. La fel stă cazul și în jocul dintre Dacia Orăștie și Victoria Călan, și aici, ca și în cazul întâlnirii de la Simeria, gazdele fiind obligate să câștige meciul pentru a nu se îndepărta și mai mult de cvartetul fruntaș. De asemenea, runda propune și un derby al suferinței, în care se vor întâlni ultimele două clasate, Minerul Uricani și CSM Deva, echipa din Valea Jiului țintind, cu siguranță, primul rezultat pozitiv al sezonului, iar trupa de la poalele Cetății, cu siguranță, nu vrea să se întoarcă acasă cu mâna goală după acest meci.

Advertisement

Ce mai putem vedea în 2024

Ultimele două etape ale anului sunt programate luna viitoare. Etapa a XVI-a, programată înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, propune, la rândul ei, câteva meciuri interesante, capetele de afiș fiind meciurile Gloria Geoagiu – Dacia Orăștie și, respectiv, Aurul Brad – Dacia Orăștie, dar interesante se anunță și confruntările Inter Petrila – Retezatul Hațeg și Victoria Călan – CSM Vulcan, iar în partidele CSM Deva – Unirea DMO și Minerul Uricani – Șoimul Băița echipele vizitatoare pornesc cu prima șansă. În fine în runda a XVII-a, programată la mijlocul lui decembrie, cel mai interesant joc se anunță a fi Retezatul Hațeg – Gloria Geoagiu, iar echilibrate se anunță a fi partidele CSM Vulcan – Aurul Brad și Dacia Orăștie – Inter Petrila. În schimb, însă, în meciurile Unirea DMO – Victoria Călan, Șoimul Băița – CSM Deva și CFR Simeria – Minerul Uricani echipele gazdă sunt văzute ca mari favorite.

Cum este sistemul competițional

La finele sezonului regular, primele patru clasate vor merge în Final Four, câștigătoarea acestuia urmând a reprezenta județul Hunedoara în barajul de promovare pentru Liga 3. De asemenea, locurile 5-8 vor juca într-un play-off de clasament, iar pozițiile 9-12 vor lupta în play-out pentru evitarea retrogradării.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Tichete sociale pentru grădiniță, disponibile din 26 noiembrie la DAS Deva

Publicat

pe

Redactat de

Marți, 26 noiembrie 2024, preșcolarii din Deva care nu au înregistrat absențe nemotivate în luna octombrie vor primi tichetele sociale pentru grădiniță, în valoare nominală de 132 de lei/lună/copil.

”Preșcolarii care nu au absențe nemotivate la grădiniță vor primi, marți, 26 noiembrie 2024, tichetele sociale pentru grădiniță, aferente lunii octombrie 2024. De stimulentul educațional beneficiază 12 copii, cu vârste între 3 ani şi 6 ani, care provin din familii beneficiare de venit minim de incluziune și nu au absențe nemotivate la grădiniță. Tichetele sociale pentru grădiniţă pot fi ridicate de la casieria DAS Deva (Str. I.L. Caragiale, nr. 4, etaj 1), marți, 26 noiembrie 2024, între orele 8:30 – 11:00 şi 12:30 – 15:00. În prezent, tichetul pentru grădiniţă are o valoare nominală de 132 de lei/lună/copil şi poate fi folosit pentru achiziţionarea de produse alimentare şi de igienă, îmbrăcăminte, încălţăminte şi rechizite. Stimulentul educaţional se acordă lunar, pe tot parcursul anului şcolar şi este condiţionat de frecvenţa zilnică la grădiniţă a copiilor, cu excepţia absenţelor din motive medicale, motivate. DE REŢINUT! Preşcolarii care au două absenţe nemotivate nu mai pot beneficia de tichete pentru grădiniţă în luna monitorizată.  Tichetele sociale pentru grădiniţă sunt finanţate de la bugetul de stat şi se acordă în scopul stimulării participării în învăţământul preşcolar a copiilor din familii defavorizate şi al creşterii accesului acestora la educaţie. Potrivit legii, stimulentul educaţional nu se ia în calcul la stabilirea veniturilor în baza cărora se acordă beneficii de asistenţă socială”, informează reprezentanții Direcției de Asistență Socială Deva.

Tichetele pot fi utilizate pentru produse alimentare, de igienă, îmbrăcăminte, încălțăminte și rechizite. Stimulentul educațional se acordă lunar, pe tot parcursul anului școlar, cu condiția frecvenței regulate la grădiniță. Copiii cu două absențe nemotivate pierd dreptul la acest beneficiu în luna monitorizată.

Programul este finanțat de la bugetul de stat și are ca scop stimularea accesului la educație pentru copiii din familii defavorizate.

 

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA

Advertisement
Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 1124002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate