
„Castingul” de personalităţi hunedorene e pe ultima sută de metri
Zeci de CV-uri ale unor persoane care şi-au pus „amprenta” într-un anumit domeniu de activitate au fost trimise online pe adresa instituţiei de cultură din Deva. Cele mai importante vor fi incluse într-o lucrare specială
Scriitori, jurişti, regizori, scenografi, profesori sau artişti plastici, toţi legaţi într-un fel sau altul de judeţ, au răspuns apelului Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” din Deva de a face fi incluşi într-un volum dedicat personalităţilor hunedorene.
„Castingul” demarat în urmă cu câteva luni de instituţia de carte din Deva se va finaliza la 1 august, iar în această perioadă, zeci de CV-uri ale unor oameni care consideră că merită să facă parte dintr-o galerie de personalităţi hunedorene din domeniile ştiinţei, culturii, religiei, ştiinţelor sociale, tehnicii, sportului, politicii şi administraţiei, mass-mediei au fost trimise pe adresa bibliotecii judeţene. După o selecţie riguroasă, o parte dintre aceste persoane vor face pare din cel de-al cincilea volum al „Judeţul Hunedoara, monografie” ce se află, deocamdată, în fază de proiect.
Completarea unei lucrări din 2004
Căutarea personalităţilor hunedorene de către biblioteca judeţeană pare să fie o acţiune care se bucură de succes. Apelul a fost făcut prin presă, televiziune, prin primăriile din judeţ, bibliotecile municipale, orăşeneşti şi comunale, prin adrese trimise instituţiilor de învăţământ superior, dar şi prin investigaţii personale. Un CV însoţit de fotografie, date biografice succinte (locul, data naşterii, părinţii), studiile efectuate, parcursul profesional, titlurile ştiinţifice/artistice obţinute, lucrările publicate (cărţi, cel puţin 20 de studii şi articole în publicaţii de specialitate, comunicări ştiinţifice), operele realizate (în cazul artiştilor plastici, muzicienilor, regizorilor, actorilor etc.), performanţele sportive (minimum titlul de campion al României), toate acestea au trebuit trimise de potenţialii candidaţi la un loc printre personalităţile hunedorene pe o adresă de mail aflată în custodia bibliotecii judeţene din Deva. „Primarii şi bibliotecarii din judeţ au fost şi sunt alături de noi în acest demers. Colectivul redacţional al monografiei au avut întâlniri periodice, prilej cu care am stabilit criteriile ce vor sta la baza elaborării acestei lucrări. Am avut în vedere personalităţi care au activat în literatură, istorie, ştiinţă, politică, arte plastice, muzică, în toate domeniile importante ale cunoaşterii. Pornim de la ceea ce avem deja, lucrarea elaborată în 2004, o lucrare pe care o reluăm, o completăm, îi eliminăm unele imprecizii, aducem date noi, la zi”, a declarat Sebastian Bara (foto mic), managerul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” din Deva.

Unii cunoscuţi, alţii mai noi
Juristul Ioan Vida, scriitoarea Simona Sora, omul de radio şi poeta Elvira Ivaşcu, scenografa Adriana Grand, profesorul de filosofie politică din SUA, Alin Fumurescu, artiştii plastici Adriana Dobra şi Ghe. Pârcălăboiu, agronomul Eugen Cernelea, regizorul de film Adrian Sitaru sau specialista în limbi arabe Nadia Anghelescu sunt doar câţiva dintre hunedorenii care au răspuns demersului bibliotecii, acestea fiind nume noi ce nu au fost incluse în lucrarea elaborată în 2004. În plus, alte personalităţi deja recunoscute în judeţul Hunedoara, cum ar fi scriitorii Radu Ciobanu, Sânziana Batişte, C-tin Stancu, Eugen Evu, Paulina Popa, Mariana Pândaru, Dumitru Hurubă, Gligor Haşa, Ioan Velica, Valeriu Bârgău, artistul plastic Liviu Lăzărescu, jurnalistul Cornel Nistorescu sau actriţa Dorina Lazăr şi-au reactualizat CV-urile şi şi-au exprimat în acest fel dorinţa de a face parte şi din cel de-al cincilea volum al „Judeţul Hunedoara, monografie”. „Nu toate ofertele pe care le primim le includem automat în Monografie şi tocmai aici este rolul important al colectivului redacţional care face o selecţie riguroasă, dar obiectivă a tuturor CV-urilor ce ajung la noi. În acest fel, în lucrare vor figura numai personalităţile cu adevărat valoroase, care au avut o contribuţie de seamă la dezvoltarea domeniului în care au activat.
Încă aşteptăm semnale de la instituţiile de învăţământ superior cărora ne-am adresat (a răspuns doar Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca), ne continuăm demersurile în obţinerea unor CV-uri de hunedoreni pentru care va fi o mândrie să figureze într-o astfel de lucrare care cuprinde nume de la Iancu de Hunedoara la Aurel Vlaicu, de la Ovid Densusianu la Mircea Sîntimbreanu, de la Sigismund Toduţă la Teodora Lucaciu”, a mai spus Sebastian Bara.