Actualitate
„Bibliotecile anului”: Festivitatea de premiere a celor mai bune instituții de carte din județ, în 7 martie
Cele mai bune biblioteci din județul Hunedoara, care s-au remarcat prin activitatea derulată pe tot parcursul anului trecut, vor fi premiate, în cadrul unei festivități ce va avea loc joi, 7 martie, începând cu ora 11:00, la Sala de Lectură a Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva.
Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează joi, 7 martie 2024, de la ora 11:00, la Sala de Lectură, întâlnirea bibliotecarilor din județul Hunedoara cu prilejul decernării premiilor pentru cea mai bună bibliotecă publică municipală, orășenească și comunală, biblioteci care, în anul 2023, au înregistrat cele mai bune rezultate.
„În era informatizării, activitatea bibliotecilor publice a devenit mult mai complexă, angrenarea lor în viața comunității locale fiind una dintre cele mai importante fațete ale funcționării lor. Bibliotecile publice sunt chemate, zi de zi, să facă față unor provocări cu totul noi, care erau de neconceput cu 20 de ani în urmă. Bibliotecarii zilelor noastre au capacitatea profesională de a rezolva atât problemele specifice bibliotecii, cât și probleme noi cu care se confruntă membrii comunității unde funcționează biblioteca. Concursul interbibliotecar „Bibliotecile anului” a fost inițiat și gândit tocmai cu scopul de a le da prilejul bibliotecarilor să se perfecționeze, să rezolve probleme tot mai complexe și mai solicitante. Biblioteca județeană, care coordonează metodologic bibliotecile publice de toate tipurile din județ, a elaborat un amplu punctaj și a stabilit criterii precise care, odată îndeplinite, permit realizarea unui clasament al bibliotecilor. Concursul este departe de a fi o competiție formală, el stimulează bibliotecarii să-și îmbunătățească munca de fiecare zi și să facă din bibliotecă un adevărat centru de cultură și de informare. An de an, acest concurs pune în lumină disponibilitatea bibliotecarilor de a fi tot mai prezenți în viața comunității locale. A trecut de mult vremea când bibliotecarul era doar persoana care împrumuta cărți. Astăzi, alături de carte, calculatorul și internetul ocupă locul central în activitatea unei biblioteci, a sporit numărul serviciilor (gratuite și eficiente) pe care bibliotecile le oferă populației. Bibliotecile care se achită cel mai eficient de noile sarcini, de noile provocări care le stau în față, sunt bibliotecile care se premiază prin acest concurs. Premiile nu sunt bunuri materiale, nu sunt resurse bănești, ele reprezintă o recunoaștere și o apreciere a întregii activități a bibliotecilor depuse de-a lungul unui an. Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva a fost în permanentă legătură cu toate bibliotecile publice din județ și a verificat performanțele acestora. Astfel, concursul „Bibliotecile anului”, ediția 2023, suntem siguri că este câștigat de bibliotecile care s-au remarcat prin profesionalism, implicare, diversitate de acțiuni, prezență efectivă în viața comunității locale. Festivitatea de premiere este și un prilej de întâlnire între bibliotecari, prilej de discuții și schimburi de opinii despre această atât de frumoasă meserie, veritabilă vocație, care se înfăptuiește zi de zi în folosul unui public larg, iubitor de carte și informație”, spune Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva.
Competiția „Bibliotecile anului” este un concurs profesional destinat bibliotecilor publice din județ și se organizează încă din anul 2011, la inițiativa Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva. Scopul acestuia este, printre altele, de a stimula spiritul de competiție și de inițiativă ale fiecărui bibliotecar.
Actualitate
Vești bune din comuna Ghelari
Comuna Ghelari, un important centru minier în trecutul nu foarte îndepărtat, dar, în același timp, și o frumoasă așezare din Ținutul Pădurenilor, se întinde pe o suprafață de aproximativ 50 de kilometri pătrați și are în jur de 2.000 de locuitori. Aceștia trăiesc în patru sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Govăjdia, Plop și Ruda.
Cursurile au început într-o școală modernizată
Și aici, în Ghelari, s-au reluat, din această săptămână, cursurile școlare. Practic, anul școlar 2024-2025 este primul complet în care elevii din Ghelari vor studia într-o școală modernizată. „Proiectul câștigat și finanțat pentru comuna noastră, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a fost implementat. Astfel elevii se pot bucura de noul laborator de informatică adaptat standardelor anului 2024. Așadar, valoarea proiectului este de 333.433 lei fără TVA, dintre care 124.396 lei au fost alocați pentru reînoirea mobilierului, iar 209.037 lei fără TVA pentru echipamente IT și laboratorul de informatică. Totodată, prin proiectul implementat ”Dotare Școală Gimnazială Ghelari”, finanțat în totalitate de către PNRR cu costuri zero din partea Primăriei și a Scolii Gimnaziale Ghelari, se dorește aducerea învățământul în anul 2024 adaptat la nevoile elevilor și în concordanță cu tendințele actuale. Cu siguranță cursurile vor fi mai interactive cu ajutorul ochelarilor de realitate virtuală (VR) prin care copiii pot descoperi o lume nouă”, a declarat Emerson Iancu Toma, primarul comunei hunedorene Ghelari.
Pași importanți la rețeaua de apă
În Ghelari se află în implementare un proiect important. „Se lucrează la proiectul „Alimentare cu apă, stații de tratare și sistem de canalizare, stații de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială și sistemele de captare a apelor pluviale”. Acest proiect a fost depus pe Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny” și are o valoare de 49 de milioane de lei. Suntem în grafic cu acest proiect”, a menționat Emerson Iancu Toma, primarul din Ghelari.
Locuri ce merită a fi văzute
Despre comuna Ghelari ar mai fi de spus că amplasarea ei oferă o panoramă superbă spre Munții Poiana Ruscă, iar aici pot fi văzute mai multe monumente istorice, respectiv biserica de zid, crucea memorială și cuptorul de reducere a minereurilor de fier, toate în Ghelari, biserica din Ruda și furnalul de la Govăjdia, dar și impresionanta biserică ortodoxă din localitatea de reședință, cunoscută drept „Catedrala Pădurenilor”.
Actualitate
Zi de sărbătoare duminică, pe 8 septembrie, pentru rutenii și românii din satele Pojoga și Sălciva, comuna Zam
Pe 8 septembrie 2024, creștinii sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului, cunoscută și ca Sfânta Maria Mică, un prilej de bucurie și rugăciune în întreaga țară. Tradițiile străvechi, slujbele speciale și pelerinajele organizate în această zi marchează importanța acestei sărbători în sufletele credincioșilor, care o cinstesc pe Maica Domnului ca ocrotitoare și mijlocitoare a harurilor divine. Atmosfera spirituală reunește comunități întregi în biserici și mănăstiri.
A fost zi de sărbătoare duminică, pe 8 septembrie, pentru rutenii și românii din satele Pojoga și Sălciva, comuna Zam, unde a fost serbată ocrotitoarea, Maica Domnului, ocazie cu care un frumos sobor de preoţi a săvârşit taina Sfântului Maslu.
Printre credincioșii prezenți în număr mare la eveniment s-au aflat: dr. Gheorghe Firczak, președintele Uniunii Culturale a Rutenilor din România (U.C.R.R.), Iulius Firczak – deputat U.C.R.R., Maria Bocicor, președintele Filialei Hunedoara a U.C.R.R. și consilier local U.C.R.R. la Zam.
Atmosfera spirituală reunește comunități
„Doamne ajută! În data de 8 septembrie a acestui an, de Naşterea Maicii Domnului, biserica din Pojoga şi-a serbat ocrotitoarea, pe Maica Domnului, Naşterea Maicii Domnului, ocazie cu care un frumos sobor de preoţi, alături de credincioşi, am săvârşit Taina Sfântului Maslu.
Iar după aceasta, sigur, am participat cu toţii la o gapă frăţească la căminul din localitate. Masa şi toate cele ce au fost necesare pentru hram au fost făcute de domnul preşedinte al rutenilor, domnul dr. Firczak Gheorghe, căruia îi mulţumesc din suflet pentru tot sprijinul şi ajutorul pe care îl conferă tuturor activităţilor pe care noi le desfăşurăm în Parohia Pojoga, cu Filia Sălciva şi datorită faptului că în aceste două sate este o comunitate închegată de ruteni, comunitate ce domnul Firczak Gheorghe o reprezintă şi sigur, nu doar pe acestea, ci toţi beneficiem, ruteni şi localnici, de ajutorul pe care domnul preşedinte îl oferă, ori de câte ori, îl solicităm. Îi mulţumim şi dânsului, mulţumim şi domnului deputat Iulius Firczak, pentru că şi dânsul a fost prezent alături de noi la această sărbătoare a satului.
Le mulţumim tuturor celor care au fost prezenţi şi dumneavoastră pentru buna colaborare şi interesul cu care sigur de fiecare dată veniţi în ajutorul şi sprijinul nostru.
Domnului deputat Iulius Marian Firczak, i-am acordat o icoană, ca un simbol şi chiar i-am oferit-o pe Maica Domnului, pentru că domnul Iulius Firczak mai poartă şi numele de Marian, ceea ce îl face să fie un sărbătorit în data de 8 septembrie. Ca o recunoştinţă din partea noastră şi ca un lucru de bun prisos, am crezut de bine să-i dăm o icoană cu Maica Domnului, care sigur, să-l sprijine, să-l ajute, să-l ferească de ispite, greutăţi, necazuri şi să fie totdeauna aşa sub sprijinul şi ocrotirea Maicii Domnului”, a declarat Preotul Paroh Florin Suba.
„De fiecare dată sunt alături de comunitatea de ruteni și români din satele Pojoga, Sălciva și nu numai. Mă bucur că am putut sa fiu prezent, și de această dată, la această sărbătoare creștină și cu această ocazie doresc să le mulțumesc tuturor celor prezenți. Totodată, mulțumesc din suflet pentru darul prețios, icoana Maicii Domnului, pe care preotul paroh Florin Suba mi-a oferit-o în semn de recunoștință și ocrotire. Acest gest îmi aduce o profundă bucurie și mă onorează. Icoana va rămâne un simbol al legăturii noastre sufletești și al valorilor pe care le împărtășim. Fie ca rugăciunile noastre să fie mereu însoțite de binecuvântarea și ocrotirea Maicii Domnului!”
Cu stimă și prețuire, deputat Uniunea Culturală a Rutenilor din România, Iulius Marian Firczak
Actualitate
Zi de meciuri în faza județeană a Cupei României
Miercuri, 11 septembrie, de la ora 17:30, se vor desfășura ultimele meciuri din etapa a doua din grupele fazei județene a Cupei României la fotbal. Aceste meciuri sunt din grupele 3 și 4.
La Certej și Vulcan
În grupa 3 se dispută jocurile ACS Certej – Victoria Călan și CSM Vulcan – CFR Simeria. Dintre acestea echipa din Certej evaluează în eșalonul al cincilea, iar celelalte competitoare joacă în Liga 4. În prima etapă Vulcanul a câștigat la Călan, cu 3-1, iar Simeria a trecut, acasă, cu 4-2 de Certej. În ultima etapă se vor juca meciurile Certej – Călan și Vulcan – Simeria.
Duel la distanță între Geoagiu și DMO
În grupa 4 vom asista la un dialog la distanță între primele clasate din Liga 4, Gloria Geoagiu și Unirea DMO. Ambele combatante vor evolua pe teren propriu cu echipe din Liga 5, DMO urmând a juca cu Real Sântandrei, iar Geoagiu cu Ponorul Vața. În prima etapă Geoagiu a câștigat cu 13-0 la Sântandrei, iar DMO s-a impus la Vața cu scorul de 6-0. Meciurile ultimei runde vor fi Vața – Sântandrei și derby-ul DMO – Geoagiu.
Sistemul de desfășurare
Sunt patru grupe de câte patru formații fiecare în această fază a competiției. Se joacă fiecare cu fiecare, într-o singură manșă, gazdele fiind stabilite prin tragere la sorți. În sferturile de finală sunt calificați direct cei de la Aurul Brad, finaliști ediția trecută. Din grupe merg mai departe câștigătoarele și cele mai bune trei clasate de pe locurile secunde. În grupa 1 conduce Retezatul Hațeg, cu 6 puncte, urmată de Dacia Orăștie și Zarandu Crișcior, ambele cu 3, și Minerul Uricani, cu 0. În grupa 2 clasamentul este Șoimul Băița (6 puncte), Inter Petrila, Unirea General Berthelot (ambele 3) și CSM Deva (0).
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Drumul spre casă – acces greoi. Apelul fiicei unui hunedorean din satul Crișan către autorități: „Vă rog frumos să găsiți o soluție”
-
Actualitatecu 3 zile in urma
„Salvator din pasiune”: Alți 12 tineri hunedoreni au finalizat cursurile programului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Sistări de curent electric, în perioada 09 – 13 septembrie, în județul Hunedoara
-
Actualitatecu o zi in urma
Weekend încărcat pentru pompierii hudedoreni
-
Actualitatecu 3 zile in urma
DAS Deva: 676 de copii și adulți cu dizabilități primesc indemnizația pentru luna august 2024
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Vasilică Potecă, senator AUR: „Crăișorul Munților” rămâne un exemplu de curaj și devotament pentru națiunea noastră”
-
Actualitatecu o zi in urma
Spectacol impresionant, la Țebea. Regal folcloric oferit publicului numeros de nume consacrate ale muzicii populare și tineri interpreți
-
Actualitatecu 7 ore in urma
Atenționare hidrologică. Este vizat și județul Hunedoara