Connect with us
Data: 22/07/2024
.

Actualitate

„Călușerul Transilvănean”, unul dintre cele mai frumoase festivaluri de tradiții din județ, ajunge la ediția cu numărul 53

Publicat

pe

Unul dintre cele mai frumoase festivaluri de tradiții din județul Hunedoara organizate înainte de Crăciun – „Călușerul Transilvănean”, va avea loc la Orăștie. Ca de obicei, locuitorii orașului Paliei sunt așteptați să admire și o paradă a costumului popular.

Cea de-a 53-a ediție a Festivalului ,,Călușerul Transilvănean” se va desfășura în data de 11 decembrie, începând cu ora 11:45. Parada portului călușăresc va porni din fața Liceului Teoretic ,,Aurel Vlaicu” din Orăștie, festivalul în sine desfășurându-se în Piața Victoriei, lânga bradul de Crăciun. La eveniment vor participa vestite cete de călușari din Ținutul Orăștiei și din alte zone învecinate.

Călușerul reprezintă un dans popular fecioresc, cu origini pre-romane, fiind unul dintre cele mai vechi și mai spectaculoase dintre dansurile tradiționale românești. Ceata de călușeri colindă în preajma Crăciunului și vestesc Nașterea Domnului, din casă în casă. În scopul promovării și prezentării acestui vechi obicei, la Orăștie este organizat acest festivalul, în fiecare an, înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului. Principalul scop al organizării acestui festival este acela al păstrării tradițiilor și stimulării prezentării acestui străvechi joc bărbătesc, înscris în patrimoniul UNESCO.

Actualitate

Pompierii români, în sprijinul colegilor lor din Franța în stingerea incendiilor de vegetație. Printre ei, trei sunt din județul Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Cei 40 de pompieri români, trimiși în Franța pentru a-și ajuta colegii lor în lupta cu incendiile de vegetație uscată, au fost alertați astăzi și au intervenit în localitatea Elne.

Printre salvatorii din țara noastră, prezenți la misiunea din Franța, sunt și trei pompieri hunedoreni. Este vorba despre cpt. Petru Cibian – ofițer de legătură, sg.maj. Daniel Lupu și sg. maj. Adrian Mihăilă- conducători autospeciale.

Începând cu ora 16:40 (17:40 RO), modulul național specializat în stingerea incendiilor de pădure a fost alertat de către omologii francezi pentru a interveni la stingerea unui incendiu de vegetație, în sprijinul CIS Elne, la aproximativ 10 km față de locația unde colegii noștri sunt pre-poziționați. Când salvatorii români au ajuns la locul de manifestare a incendiului, acesta era deja localizat de către echipajele locale de intervenție, iar pentru optimizarea misiunii de răspuns, componenții modulului au fost angrenați în dispozitivul de intervenție pentru alimentarea cu apă a mijloacelor tehnice utilizate de colegii francezi”, a informat, luni, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Potrivit informațiilor transmise, astăzi, 22 iulie a.c, nivelul riscului de producere a incendiilor de vegetație este moderat spre crescut, din cauza vântului.

„Începând cu ora 13:30, modulul României a fost dislocat în localitatea ELNE, cu posibilitate de relocare în localitatea Argeles sur Mer”, a mai transmis IGSU.

Advertisement

Reamintim faptul că, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), participă, în perioada 01 – 31 iulie 2024, cu un modul național specializat de stins incendii de pădure la un program de pre-poziționare, organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar – DG ECHO, în vederea consolidării rezilienței autorităților franceze în gestionarea acestui tip de risc.

„Scopul programului vizează reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activității de pregătire a modulelor de intervenție aparținând statelor membre, precum și îmbunătățirea interoperabilității între forțele participante. Activarea si operaționalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare și stingere a focarelor de pe teritoriul Franței, în locațiile stabilite de partenerii francezi”, a mai transmis IGSU.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Tineri din Deva și Hunedoara, prinși cu substanțe interzise

Publicat

pe

Redactat de

Mai mulți tineri, din Deva și Hunedoara, cu vârste cuprinse între 16 și 20 de ani, au fost prinși de polițiști cu substanțe interzise.

Patru dintre aceștia au fost opriți de oamenii legii, în toiul nopții, într-o stație de autobuz din municipiul Deva. La vederea polițiștilor, unul dintre ei ar fi aruncat din mână, în zona verde, un dispozitiv tip „grinder”.

“La data de 20 iulie 2024, în jurul orei 03.50, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Deva au depistat, într-o stație de autobuz, din municipiul Deva, patru tineri, cu vârste între 16 ani și 18 ani, toți din municipiul Deva, care la vederea polițiștilor unul dintre tineri, având asupra sa un dispozitiv de mărunțit tip “grinder”, ce prezenta fragmente vegetale uscate, cu miros specific, l-ar fi aruncat din mână, într-o zonă verde, aflată în apropierea sa. În cauză, a fost întocmit un dosar penal, cercetările fiind preluate de polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Hunedoara, conform competenței”, a informat Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara.

Și la Hunedoara, polițiștii au depistat alți trei tineri, în interiorul unui autoturism lângă care aceștia se aflau, oamenii legii descoperind și două pungi ce conțineau substanță vegetală.

“La data de 20 iulie 2024, în jurul orei 23.00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Hunedoara au depistat la intersecția străzilor Victoriei cu strada Chizid, trei tineri, cu vârste între 17 și 20 ani, care se aflau lângă un autoturism. În urma controlului efectuat de către polițiști asupra autoturismului, ce aparținea unui tânăr, de 20 ani, din municipiul Hunedoara, au fost descoperite în interiorul acestuia pe bancheta din spate o pungă de culoare verde conținând un mugur de substanță vegetală de culoare verzuie cu miros înțepător, o cutie de foițe pentru țigarete, un grinder de culoare verde, ce prezenta resturi de substanță vegetală, precum și un cântar electronic. De asemenea sub bancheta din partea dreaptă față a autoturismului a fost descoperită o pungă transparentă ce conținea aproximativ 20 de muguri de substanță vegetală de culoare verzuie. În cauză, a fost întocmit un dosar penal, cercetările fiind preluate de polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Hunedoara, conform competenței”, a mai informat IPJ Hunedoara.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Mașină furată din fața unui bloc din Vulcan, găsită de polițiști

Publicat

pe

Redactat de

Un autoturism a fost furat, noaptea trecută, din fața unui bloc din municipiul Vulcan. Proprietarul a sesizat dispariția mașinii astăzi dimineață. Polițiștii au reușit, după câteva ore, să găsească autoturismul. Oamenii legii au identificat și suspecții furtului.

La data de 22 iulie 2024, în jurul orei 08:00, Poliția Municipiului Vulcan a fost sesizată direct de către un bărbat de 39 ani, din municipiul Vulcan cu privire la faptul că, în noaptea de 21/22.07.2024, în interval orar 21:30-07:30, persoane necunoscute i-au sustras autoturismul proprietate personală, care era situat în fața unui bloc de pe strada Aleea Trandafirilor, din municipiul Vulcan. Din momentul primirii sesizării, polițiștii efectuează activități și cercetări specifice de căutare pentru depistarea autoturismului. La data de 22 iulie 2024, în jurul orei 14:00, în urma activităților desfășurate de către polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Vulcan, aceștia au identificat autoturismul în cauză, precum și identificarea a unui tânăr de 25 ani și respectiv a unui bărbat de 33 ani, ambii din municipiul Vulcan, ca fiind prezumtivii autori ai faptei”, au informat reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara.

În acest caz, polițiștii au întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate