Actualitate
Care sunt favoritele la titlu în Liga 1 în acest moment? Ce ne-a arătat startul de sezon
Liga 1 rămâne unul dintre cele mai fascinante campionate pe care le poți privi ca microbist. Cu toate acestea, campionatul intrase într-o oarecare stare de monotonie în ultimii ani, fiind atât de clar dominat de CFR Cluj, indiferent de cine se afla la cârma echipei. Această dominație a creat una dintre cele mai bune cluburi din fotbalul românesc din ultimii 20 de ani și o echipă capabilă rezultate extraordinare pe alocuri în Europa. Să nu uităm că CFR a câștigat pe Old Trafford, un rezultat cu adevărat istoric, în fața unui club uriaș, cum este Manchester United.
Însă reversul medaliei a fost că totul a devenit foarte previzibil pentru că în mod evident CFR Cluj era echipa cea mai bună din țară la fiecare start de sezon. Însă acest lucru s-a schimbat în această stagiune pentru că ardelenii au avut parte de echipe mult mai competitive cu care s-au luptat pentru puncte.
Am avut parte de un start de sezon cu adevărat furtunos în campionatul românesc și asta se vede – intră aici pentru a paria pe Liga 1, iar o variantă excelentă este să tot pui pe victoriile CFR-ului pentru că par să tot vină, iar ardelenii au ca misiune să recupereze startul slab de sezon.
Care sunt însă cele mai puternice echipe din campionat în acest moment? Cine se va lupta la titlu până la finalul stagiunii acesteia?
- CFR Cluj
După un start ratat de sezon, CFR recuperează acum puternic. Chiar dacă conducerea a fost nevoită să publice un comunicat prin care confirma că Dan Petrescu rămâne la club, iar genul acesta de speculații nu fac niciodată bine, per total CFR arată din ce în ce mai bune și cu siguranță că pedigree-ul echipei va fi foarte important când vine vorba de momentele cheie din campionat din primăvara lui 2023.
- Farul Constanța
Până la urmă, cine îl poate opri pe Gică Hagi? Nu doar ca jucător ci și ca antrenor Hagi a demonstrat că felul în care vede fotbalul poate să fie extrem de important pentru echipa pe care o antrenează. Hagi a mai câștigat o dată titlul cu Viitorul într-un moment în care o astfel de performanță părea imposibilă, așa că de ce nu ar face-o și acum? Până la urmă, lotul arată bine, iar fanii creează o atmosferă foarte frumoasă pe stadion.
- Rapid
Având în vedere toată emulația din jurul acestui club dar și faptul că la anul clubul își sărbătorește centenarul, pare că ar fi un moment foarte bun pentru ca giuleștenii să câștige al patrulea titlu din istorie. Ușor de zis, greu de făcut, desigur. Însă rapiștii au un învingător pe bancă în persoana lui Adrian Mutu, niște fani care umplu stadionul meci de meci și fac o atmosferă incendiară. Sunt toate ingredientele pentru succes.
Iată, așadar, care sunt principalele favorite pentru cucerirea unui nou titlu în campionatul românesc. Sezonul va fi unul imprevizibil, dar acestea sunt cele mai puternice echipe.
sursa foto: unsplash.com
Actualitate
Aproximativ 970.000 de români își sărbătoresc onomastica, de Sfântul Andrei
Aproximativ 970.000 de persoane care poartă numele de Andrei sau Andreea, şi derivate din acestea, îşi sărbătoresc onomastica, astăzi, de Sfântul Apostol Andrei.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne – Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor, poartă numele de Andrei 507.220 de bărbaţi. Alţii se numesc Andi – 3.228, Andreeas – 925, Andreiaşi/Andreiasi – 6, Andreiu – 280, Andrew – 710, Andrey – 335, Andriaş/Andrias – 6, Andrieş/Andrieş – 41, Andru – 162, Andruşa/Andrusa – 8, Andruta/Andruţă – 22, Andras/Andras/Andraş – 10.988, Andrea/Andrea – 845, Andreas/Andreas/Andreaş – 10.997, Andu – 146.
Numele de Andreea este întâlnit la 347.210 femei. Mai sunt întâlnite derivatele Andra – 32.062, Andrada – 21.587, Andreia – 7.927, Andriana – 966, Andrusa/Andruşa – 7, Andrusca/Andruşca – 6, Andruta/Andruţa – 366, Andrea – 24.793, Deea – 422, Deia – 34.
Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit de români, în fiecare an, pe 30 noiembrie. Acesta este considerat „Ocrotitorul României” sau „Patronul spiritual al românilor”. Începând cu anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca sărbătoarea să fie însemnată cu crucea roșie, în calendarul bisericesc.
Actualitate
Un nou “val” de alegeri: parlamentarele
Românii cu drept de vot sunt, din nou, chemați la urne. Duminica aceasta, va avea loc scrutinul electoral în urma căruia se vor stabili membrii celor două camere ale Parlamentului: Senatul și Camera Deputaților.
Campania electorală pentru alegerile parlamentare se va încheia mâine, 30 noiembrie, la ora 07:00, urmând ca votul să se exercite duminică, în 1 Decembrie, de „Ziua Națională a României”. Ca de obicei, scrutinul electoral va avea loc între orele 07:00 -21:00, cu posibilitatea prelungirii până la orele 23:59, în situația în care în incinta secției de votare sau la coadă vor mai exista cetățeni care încă nu și-au exercitat dreptul de vot. La fel ca la prezidențiale, în județul Hunedoara sunt așteptați la urne aproximativ 363.000 de cetățeni. Aceștia își vor putea exprima opțiunea electorală în cele 524 de secții de vot înființate pe raza județului. În cadrul aceluiași scrutin, cetățenii vor vota pentru ambele camere ale Parlamentului: Senatul și Camera Deputaților.
Puzderie de candidați
Un număr 31 formațiuni politice și alianțe, dar și 19 organizații ale minorităților naționale s-au înscris în cursa pentru desemnarea viitorului Parlament al României. Din județul Hunedoara, pe liste sunt peste 200 de pretendenți pentru cele nouă mandate disponibile, şase la Camera Deputaților şi trei la Senat. Mai exact, pentru Camera Deputaților sunt 154 de candidați, iar pentru Senat sunt 64 de candidați.
Conform Legii nr. 208/2015, alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024 se desfășoară prin scrutin de listă și repartizare proporțională. Viitorii membri ai celor două camere ale Parlamentului se aleg din toate partidele care au depășit pragul electoral de cinci la sută din totalul voturilor exprimate sau care au obținut cel puțin 20 la sută din voturile din patru circumscripții. În cazul alianțelor, pragul electoral este mai ridicat, respectiv opt la sută dacă sunt formate din cel puțin două partide, nouă la sută pentru alianțele de trei partide și 10 la sută pentru alianțele cu mai multe partide.
Numărul de mandate obținute în Parlament diferă de la un județ la altul în funcție de circumscripție și de numărul de locuitori. Sunt 43 de circumscripții electorale la nivelul celor 41 de județe ale țării, o circumscripție pentru municipiul București și o circumscripție pentru diaspora. Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaților este de un deputat la 73.000 de locuitori, iar pentru alegerea Senatului este de un senator la 168.000 de locuitori.
Parlamentul României are, în momentul de față, o componență de 465 de parlamentari: 330 de deputați și 136 de senatori. Județul Hunedoara este reprezentat în organul legislativ suprem al țării de nouă parlamentari, șase deputați și trei senatori.
Reamintim că, ultimele alegeri parlamentare România au avut loc pe data de 6 decembrie 2020. În acest an electoral, românii au trecut deja prin alegerile locale, europarlamentare și primul tur al alegerilor prezidențiale. Turul al doilea pentru prezidențiale, programat să aibă loc pe 8 decembrie, va încheia alegerile din 2024.
Actualitate
Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia se redeschide, începând cu 1 decembrie
Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei, va fi redeschisă, începând de duminică, 1 decembrie.
“Sunteți așteptați în situl arheologic începând cu 1 Decembrie. Programul normal pentru perioada iernii este între orele 09:00 și 15:00, în fiecare zi a săptămânii”, au informat reprezentanții administrației Sarmizegetusa Regia.
Situl aheologic a fost închis pentru public la mijlocul lunii octombrie a acestui an, pentru efectuarea unor lucrări la poarta de intrare a monumentului istoric, în cadrul proiectului „Capitala Daciei – Muzeu Viu al Patrimoniului Cultural European”.
Sursa foto: Administrația Sarmizegetusa Regia
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Noi succese hunedorene la Taekwon do ITF
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Lapoviță, ninsori și vânt puternic
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Șoferiță cercetată după ce a lovit un copil pe trecerea de pietoni în Orăștie
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Modernizarea comunei Ilia continuă. Sistem fotovoltaic, montat pe acoperișul sediului primăriei
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Curtea Constituțională a României (CCR) cere renumărarea voturilor valabil exprimate și cele nule din primul tur al alegerilor prezidențiale
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Tâlhărie în Hunedoara. Cetățean nepalez atacat și jefuit, minor reținut de poliție
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Spectacol folcloric de excepție, de “Ziua Națională a României”, la Deva
-
Stiri nationalecu 3 zile in urma
CSAT convocat joi; analiza unor posibile riscuri la adresa securităţii naţionale – pe ordinea de zi