Actualitate
Ce au făcut politicienii la Ţebea? (FOTOGALERIE)
„Serbările naţionale Ţebea 2016”, care şi-au derulat, duminică, cea de-a XXX-a ediţie, au avut şi faţa lor mai puţin văzută.
Aşa cum era de aşteptat, la manifestările de la Ţebea, din acest an, au participat o mulţime de politicieni, de la partide mai mult sau mai puţin cunoscute.
Şefimea PSD înăutru. Cei mici, pe dinafară
După partea oficială, reprezentanţii partidelor s-au „retras” către corturile lor, mai mari sau mai mici, amplasate în diferite zone ale platoului de la Ţebea. Cele mai „tari” s-au arătat a fi PSD şi PNL. În cortul PSD, care semăna izbitor cu cel recent achiziţionat de Consiliul Judeţean (CJ) pentru această manifestare, cu 70.000 de lei, erau „greii” partidului. Alături de membri de vază ai conducerii judeţene a social – democraţilor erau şi nume mari de la centru, în frunte cu preşedintele partidului, Liviu Dragnea, şeful de la Camera Deputaţilor, Florin Iordache, conducătoarea femeilor social – democrate la nivel naţional, europarlamentarul Viorica Dăncilă, sau fostul ministru al Educaţiei, senatorul Ecaterina Andronescu. Probabil că discuţiile purtate înăuntru erau mult prea importante, pentru că destui primari pesedişti hunedoreni, în special cei de comune, stăteau afară. Şi, revenind la corturi, cel al PSD, ca şi cel nou achiziţionat de CJ, dar şi cele ale PSRO şi ALDE, erau amplasate peste drumul de lângă scenă, pe o porţiune mai înaltă de teren. Amănuntul este interesant pentru că, la lucrările de modernizare a DN 76 radierul de la podeţul din dreptul platoului este mai ridicat decât nivelul văii de scurgere, lucru sesizat de autorităţile locale din Baia de Criş către forurile competente, care nu au luat, însă măsuri, în acest sens, iar în caz de ploaie apa ar fi băltit pe porţiunea din dreptul scenei, acolo unde îşi aveau corturile PNL şi PMP. Şi, tot ca fapt divers, lipsa de pe lista celor care au evoluat în concertul folcloric, CJ fiind principal organizator, pare a fi deranjat edilii unor comune din zonă, care nu au avut artişti, valoroşi, invitaţi, aceştia neparticipând la manifestări.
La liberali degringolada continuă
Mai mare decât cortul PSD a fost cel de la PNL, liberalii din judeţ organizând, în interiorul acestuia, propriul lor concert. Asta a fost partea frumoasă, pentru că debandada din partid, cel puţin la nivelul judeţului, continuă. Alina Gorghiu, copreşedinte din partea vechilor liberali, era mai preocupată de cum îi stă în ie. Vasile Blaga, copreşedinte din partea foştilor democrat – liberali, a venit cam la o oră de la începerea evenimentelor, alături de Dorin Gligor, ultimul preşedinte al PDL în judeţ. Apoi, la cort, sau, mai exact, prin preajma lui, erau destui primari din vechiul PNL, care au preferat să nu intre, iar edilii din partea fostului PDL făceau „marcaj strâns” la Blaga. În plus, un parlamentar liberal în funcţie nici nu s-a mai dus la cort, părăsind Ţebea la puţin timp după încheierea părţii oficiale. Nici la capitolul protocol nu s-a stat prea bine, fiind primari din judeţ care s-au dus să se prezinte singuri la cei doi copreşedinţi. Nici stabilirea locurilor pe listele electorale nu este clară, dar Vasile Blaga părea a fi stăpân pe situaţie. „Eu sunt convins că organizaţia judeţeană Hunedoara a PNL îşi va face treaba aşa cum trebuie şi va găsi frumul cel bun”, a spus copreşedintele liberalilor.
Puţină campanie
Alina Gorghiu s-a întreţinut, cordial, cu Mircea Moloţ, liderul judeţean al ALDE şi fost preşedinte al liberalilor hunedoreni, iar foştii pedelişti i-au ignorat pe cei din PMP, în frunte cu Traian Băsescu. Moloţ nu a pierdut ocazia de a discuta cu primarii, din mai multe partide, lucru firesc, de altfel, iar Băsescu i-a eclipsat pe liderii locali ai PMP. Fostul şef al statului şi-a udat gorunul, care are o vârstă de zece ani, a adus câteva critici organizării, sugerând că se putea evita înghesuiala de la depunerea de coroane dacă tot ceremonialul, şi nu doar cel cu oficialităţile, ar fi fost sub comandă militară, a făcut obişnuita baie de mulţime, pigmentată cu numeroase poze, a împărţit steguleţe cu însemnele partidului şi a spus, legat de absenţa lui Klaus Iohannis de la manifestări, că nici el, cât a condus ţara, nu a fost în fiecare an la Ţebea. „Socializare” a făcut şi Mircia Muntean, primarul Devei, care, chiar dacă nu este lider judeţean al PSRO, este cel mai cunoscut membru hunedorean al formaţiunii. În plus, Muntean s-a întreţinut, jovial, cu lideri ai altor partide, semn că PSRO este curtat înainte de campania electorală.
În dublu exemplar
Subprefectul Fabius Kiszely a depus două coroane, una în numele instituţiei, iar cealaltă din partea MAI, „Internele” neavând reprezentant de la minister. Tot de două ori au depus coroane şi Grigorie Burjan şi Lorincz Szell, una din partea instituţiilor pe care le reprezintă, şi una din partea UDMR. În aceeaşi situaţie a fost şi Florin Roman, care depus o coroană din partea PNL Hunedoara, unde este preşedinte interimar, şi una de la CJ Alba, la care este vicepreşedinte. Au mai fost prezenţi şi cei care au participat la „Marşul Iancului”, dar şi partide mai mici, precum PND, reprezentat la nivel de preşedinte, PRM, PER şi chiar şi PNŢCD, oarecum cunoscute, dar şi altele, precum Alianţa Noastră România şi Partidul Forţa Naţională, de care mulţi au auzit prima oară. Au lipsit, în schimb, cei de la Noua Dreaptă, prezenţi anii trecuţi, cei de la Uniunea Salvaţi România şi cei de la Partidul România Unită (fiind prezent, totuşi, europarlamentarul Laurenţiu Rebega, dar doar din această postură, n. red.), ultimele două formaţiuni susţinând că au pretenţii în alegerile parlamentare. Una peste alta, nu au fost incidente majore, singurul de semnalat fiind acela în care unuia dintre militarii din garda de onoare i s-a făcut rău, dar nimic grav, nu a plouat şi totul s-a terminat cu bine.
Eleganţă la grupul minorităţilor naţionale
Interesantă este şi trecerea în revistă a celor care au depus coroane. La nivel de preşedinţie şi ministere au fost trimişi cei din „rândurile” doi sau chiar trei, cu excepţia reprezentantului premierului, fiind vorba despre un ministru delegat prezent. La Camera Deputaţilor a fost o delegaţie mai mare, în frunte cu preşedintele forului, iar la Senat au fost patru membri, depunerea de coroane fiind cam seacă. Mult mai elegant a fost gestul celor de la grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, care au depus, prin hunedoreanul Gheorghe Firczak, o coroană în numele acestora, lucru ce putea fi făcut şi de celelalte partide. „Am depus coroană în numele Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale din Camera Deputaților. Noi considerăm că suntem parte constitutivă a națiunii române. Astfel cinstim istoria românilor, eroii care au contribuit la ontosul românesc de-a lungul timpului. Avram Iancu este o personalitate marcantă având o contribuție decisivă în contextul pașoptismului românesc.
Întâlnirea de la Țebea a devenit o tradiție la care participăm și noi în fiecare an”, a declarat Gheorghe Firczak, deputat din partea Uniunii Culturale a Rutenilor din România .
Actualitate
Primarul din Vețel vine cu precizări necesare legate de centrala de la Mintia
Anul în curs a început cu iz de scandal în jurul noii centrale pe gaz de la Mintia. Ceea ce s-a dorit a fi un tsunami s-a dovedit a fi, în cele din urmă, o furtună într-un pahar de apă.
De unde a pornit “scandalul”
Fostul prefect de Hunedoara, Călin Marian, actualmente senator, a postat, pe pagina sa de socializare, un text legat de stadiul lucrărilor de la noua centrală pe gaz de la Mintia, o investiție privată care se ridică pe locul fostului producător de energie din satul aparținător de comuna Vețel. „Facem pași siguri pe drumul spre dezvoltare în domeniul energetic, iar realizările recente confirmă angajamentele asumate. Un exemplu elocvent în acest sens este centrala în cogenerare de la Mintia, un proiect pe care l-am susținut și sprijinit activ prin toate pârghiile legale pe parcursul mandatului meu de prefect al județului Hunedoara. După parcurgerea tuturor etapelor administrative, proiectul a primit autorizația de construire, ceea ce înseamnă că investiția a intrat în linie dreaptă. Termenul de execuție este de 36 de luni de la începerea lucrărilor. Această investiție, în valoare de aproape 1,5 miliarde de euro, reprezintă nu doar o realizare economică importantă, ci și un pas strategic pentru viitorul energetic al României. Noua centrală de ultimă generație va fi cea mai mare și modernă din Europa și va avea o capacitate de 1700 MW. În plus, va contribui semnificativ la asigurarea independenței energetice a României, dar și la crearea a peste 600 de locuri de muncă. Pe lângă impactul pozitiv asupra economiei locale, proiectul se aliniază perfect cu angajamentele asumate de România în contextul drumului european, fiind o soluție sustenabilă de producere a energiei electrice în condiții prietenoase cu mediul înconjurător. Dovedim astfel încă o dată că ne onorăm promisiunea față de hunedoreni și consolidăm economia locală, asigurând în același timp independența energetică a României, un obiectiv esențial pentru viitorul nostru. Îi felicit pe investitori și pe toți cei implicați în realizarea acestui important proiect!”, se arată în postarea lui Călin Marian. Anunțul a fost însoțit și de copii ale autorizației de construcție, iar acest lucru a inflamat mediul online mai ales, Călin Marian, dar și noul primar din Vețel, Gheorghe Capșa, fiind acuzați, pe nedrept, în cele din urmă, de încălcarea unor prevederi legate de transparența decizională.
Clarificări de bun simț
Primarul din Vețel, Gheorghe Capșa, care anunțase, încă de la sfârșitul anului trecut, semnarea autorizației de construire, a venit cu câteva clarificări de bun simț legate de acest subiect. „În calitate de primar al comunei Vețel, doresc să aduc câteva clarificări esențiale în urma articolelor publicate recent, care fac referire la situația legată de autorizația de construire pentru noua centrală electrică de la Mintia.
1. Angajamentul administrației locale este față de comunitate și de dezvoltarea economică. Primăria Vețel a făcut toate demersurile necesare, în limitele legii, pentru eliberarea autorizației de construire a centralei electrice. Aceasta reprezintă cea mai importantă investiție economică din România și, implicit, un proiect de interes major pentru întreaga regiune. Este datoria mea, în calitate de primar, să sprijin orice inițiativă care aduce beneficii comunității și stimulează dezvoltarea economică locală.
2. Colaborarea noastră este deschisă și constructivă cu toți cei care sprijină acest proiect. Îmi doresc să lucrez îndeaproape cu toți factorii care pot susține această investiție, indiferent de apartenența politică sau alte considerente. Investiția de la Mintia este despre viitorul energetic al României, despre locuri de muncă și despre bunăstarea cetățenilor. Orice încercare de politizare a acestei inițiative este contraproductivă și contrară interesului public.
3. Un atac la administrația locală este un atac la investiție și investitori! Consider că aceste articole, care sugerează că Primăria Vețel ar fi acționat din slugărnicie sau presiuni politice, sunt atacuri injuste, nu doar la adresa administrației pe care o conduc, ci și la adresa investitorilor și a întregului proiect. Astfel de atacuri politice și jocuri de culise fac mult rău României, descurajând investitorii și întârziind proiecte de importanță națională.
4. Primarul rămâne fidel oamenilor, indiferent de atacuri și presiuni. Vreau să le transmit cetățenilor comunei Vețel și tuturor celor interesați de acest proiect că rămân dedicat comunității și investiției de la Mintia. Nu voi permite ca interesele politice sau campaniile de denigrare să afecteze acest proiect vital pentru România. Vom continua să sprijinim cu profesionalism și responsabilitate realizarea centralei electrice, indiferent de obstacole.
Este timpul ca politicienii și vocile critice să înceteze să mai arunce cu noroi în proiectele importante și să înceapă să se implice în mod constructiv în sprijinirea lor. România are nevoie de unitate și de o viziune comună pentru dezvoltare, nu de piedici și de atacuri lipsite de substanță”, a transmis Gheorghe Capșa, primarul comunei hunedorene Vețel.
Când se vor produce primii megawați
În ce privește producția de la Mintia, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță că primii megawați intrați în sistem de la centrala din comuna hunedoreană Vețel vor fi chiar în cursul acestui an. „La Mintia, conform graficului, până la finalul acestui an, ar trebui să fie cel puţin 1.000 de megawaţi conectaţi la sistem. E adevărat, sunt şi aspecte mai puţin simple ca staţia de reglare şi de măsurare gaze, de exemplu. Suntem într-un dialog şi cu Mintia şi cu Transgaz, astfel încât toate aceste lucruri să se poată întâmpla la timp. Va fi cea mai mare centrală pe gaz din Europa, termenul de finalizare fiind 2026″, a anunțat ministrul Sebastian Burduja.
Centrala de la Mintia a fost declarată de către Guvern drept proiect de importanță națională pentru securitatea energetică a României.
Actualitate
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 13 -17 ianuarie, în județul Hunedoara
Rețele Electrice România anunță întreruperi de energie electrică, planificate pentru revizii și reparații, în câteva localități din județul Hunedoara, în perioada 13 -17 ianuarie 2025.
Județul Hunedoara
Ziua / Data |
|
||||||||||||||
Luni, 13 ianuarie 2025 |
|
||||||||||||||
Marti, 14 ianuarie 2025 |
|
||||||||||||||
Miercuri, 15 ianuarie 2025 |
|
||||||||||||||
Joi, 16 ianuarie 2025 |
|
||||||||||||||
Vineri, 17 ianuarie 2025 |
|
Lista întreruperilor programate se regăsește şi pe site-ul www.reteleelectrice.ro şi poate fi consultată în secțiunea Întreruperi programate.
Actualitate
Au rămas, în toiul iernii, fără agoniseala de o viață. Apel la ajutor pentru o familie din satul Bucium – Orlea
O familie din satul hunedorean Bucium-Orlea, comuna Sântămăria-Orlea, trece prin momente grele. Gospodăria lor a fost cuprinsă, vineri, de flăcări care le-au mistuit agoniseala de-o viață. Incendiul puternic a afectat grav casa în care locuiau, dar și o anexă, iar patru animale – două vaci și doi porci, au pierit. Un apel umanitar a fost lansat pe rețeaua de socializare către toți cei care doresc și pot să ajute.
Incendiul, ce a cuprins gospodăria din satul Bucium -Orlea, s-a produs vineri după-amiază. Într-o clipă nefericită, munca de-o viață a unei familii a fost distrusă de foc.
Pompierii au intervenit cu cinci autospeciale
Echipaje de intervenție formate din 20 pompieri militari din cadrul ISU Hunedoara au intervenit pentru stingerea flăcărilor. „La sosirea pompierilor ardea generalizat casa de locuit, garajul și anexele gospodăriei. Echipajele au intervenit de urgență cu cinc autospeciale de stingere cu apă și spumă, de medie și mare capacitate, o autospecială de primă intervenție și comandă, dar și cu o ambulanță SMURD. Din fericire nicio persoană nu a fost rănită. Suprafața afectată de flăcări a fost de aproximativ 200 metri pătrați, iar intervenția promptă a pompierilor a salvat de la distrugere o parte importantă a casei. La sosirea pompierilor, într-o anexă cuprinsă de foc au fost găsite patru animale (două vaci și doi porci) care au murit din cauza efectelor incendiului”, au informat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.
Pompierii care au acționat pentru localizarea și stingerea incendiului fac parte din subunitățile ISU Hunedoara de la Deva, Bretea Română, Baru, Totești și de la Detașamentul de Pompieri Hunedoara al cărui comandant a coordonat intervenția. “La intervenția pentru stingerea focului, alături de pompierii militari au participat și lucrători ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) din comuna Sântămăria – Orlea. După lichidarea incendiului, misiunea pompierilor a continuat pentru a pune în siguranță proprietatea prin eliminarea oricărei posibilități de reaprindere a flăcărilor, având în vedere că pe terenul gospodăriei se află o cantitate mare de material lemnos. Cauzele probabile care au determinat izbucnirea incendiului urmează să fie stabilite”, au mai transmis reprezentanții ISU Hunedoara.
Apel pentru ajutorarea familiei
Reprezentanții Primăriei comunei Sântămăria -Orlea au făcut un apel, pe rețeaua de socializare, la oamenii din comunitate care pot să întindă o mână de ajutor. “Haideți să ajutăm! Vineri, 10 ianuarie 2025, o familie din localitatea Bucium-Orlea, comuna Sântămăria-Orlea, a rămas în toiul iernii fără agoniseala de o viață. Casa și mai multe anexe gospodărești au fost distruse de incendiu și câteva animale au pierit. În astfel de momente, haideți să le fim alături și să dăm o mână de ajutor familiei Toncea Linu. Cei care doriți să ajutați financiar vă rugăm să o faceți în contul de mai jos sau direct la familie. Orice ajutor contează! Vă mulțumim!”, au transmis reprezentanții Primăriei comunei Sântămăria -Orlea.
Persoanele care doresc să sprijine familia greu încercată pot face donații în contul de mai jos:
Titular cont: TONCEA LINU
IBAN:RO45BRDE220SV83237062200
Moneda : Lei
Nume Bancă: BRD
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Incendiu la acoperișul unei case din satul Ormindea
-
Actualitatecu 22 de ore in urma
INSP – Informare privind Metapneumovirusul uman (HMPV). Este un virus respirator obișnuit
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Accident pe trecerea de pietoni. O femeie și un minor au fost răniți
-
Actualitatecu 21 de ore in urma
UPDATE| O tânără de 17 ani și fiica ei în vârstă de nicio lună, date dispărute
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Cinci atracții turistice din județul Hunedoara, în competiția „Destinația Anului”. Finaliștii, anunțați pe 25 ianuarie
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Registrul Agricol – termene înregistrare: Devenii care au în proprietate terenuri agricole sau silvice și utilaje, obligați să le declare
-
Actualitatecu 20 de ore in urma
Corvinul, 2-2 la transferuri
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Hunedoara. Identificat și reținut de polițiști după ce ar fi incendiat ferestrele unei vecine