Actualitate
CJ Hunedoara a împărţit peste 4 milioane de lei ONG-urilor din judeţ
Finanţări nerambursabile pentru 2013
Cele mai mari sume au revenit bisericilor, iar cele mai puţine proiectelor pentru tineri
Circa 220 de fundaţii şi asociaţii de cultură şi tineret, ori cluburi sportive sau unităţi de cult hunedorene au trecut de „filtrul” unei comisii de specialitate din cadrul Consiliului Judeţean (CJ) şi vor primi în 2013 finanţări nerambursabile pentru derularea unor proiecte.
Aceste ONG-uri au depus dosare cu solicitări la CJ Hunedoara în care au prezentat diverse iniţiative în domeniul cultural, social, de mediu, sportive sau de educaţie, iar pentru ele au cerut finanţare, conform legii, din bugetul pe acest an al instituţiei. CJ a împărţit acestor organisme aproximativ 4,1 milioane de lei.
Sportul, pe locul doi la alocaţii
Potrivit proiectului de hotărâre aprobat de CJ, jumătate dintre solicitările avizate de legislativul judeţului au venit din partea parohiilor, protopopiatelor şi a Episcopiei Devei şi Hunedoara, restul vizând ONG-uri cu activitate în diferite domenii. Astfel, 129 de cereri de la unităţile de cult au fost aprobate, 37 pe domeniul cultural, 28 pentru tineret şi 27 pentru sport.
De asemenea, cea mai mare sumă din cei 4 milioane de lei au fost alocaţi tot unităţilor de cult din judeţ, Episcopia Devei şi Hunedoarei primind jumătate din total. Finanţări consistente au revenit Parohiei Ortodoxe Română Deva VI – Adormirea Maicii Domnului (500.000 de lei), Parohiei Ortodoxe Brad III (100.000 de lei) sau Parohiei Ortodoxe Sântuhalm (40.000 de lei).
Pe locul secund în ceea ce priveşte sumele nerambursabile alocate în 2013 de CJ Hunedoara se află cele destinate activităţilor sportive derulate de ONG-urile din judeţ. Astfel, celor 27 de cluburi şi asociaţii sportive selectate le-au revenit în total 427.700 de lei. Clubul Sportiv Știința Petroșani a primit 50.000 de lei, Asociația Judeţeană de Handbal Deva, 40.000 de lei, Clubul Sportiv Orășenesc Retezat Hațeg, 30.000 de lei, acestea fiind cele mai mari sume acordate la acest capitol.
Sume modeste pentru cultură
Pe de altă parte, cele 37 de ONG-uri hunedorene care au fost selectate pentru a primi bani cu scopul derulării unor proiecte în domeniul cultural au avut alocaţii totale de 134.000 de lei. În topul sumelor primite se află Asociația Romilor Hunedoreni, Societatea de Educație Nonformală și Socială București şi Asociația Culturală – Sportivă „Șoimul” Băița cu câte 10.000 de lei fiecare, urmate de Centrul Templier de Excelență Brad, cu 9.000 de lei şi Asociația Profesorilor de Istorie din România Clio – Filiala Hunedoara, cu 7.000 de lei.
Ce a mai rămas din cei 4 milioane de lei, adică circa 117.000 de lei au fost împărţiţi celor 28 de asociaţii şi fundaţii din judeţ care vor derula proiecte pentru tineret. Opt dintre aceste ONG-uri au primit câte 10.000 de lei, alocaţia maximă acordată acestui domeniu, printre beneficiarii sumei numârându-se Asociația Părinților de la Colegiul Tehnic Anghel Saligny Simeria, Asociația Club Sportiv Orienteering Master Deva sau Asociația pentru Exprimare Liberă din reşedinţa judeţului.
Actualitate
Alegeri prezidențiale – Turul 1. Călin Georgescu, candidat independent, a câștigat în județul Hunedoara
În județul Hunedoara, rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale indică o competiție strânsă între principalii candidați.
Călin Georgescu conduce clasamentul cu 37.104 voturi, reprezentând 22,34% din sufragii. Ion-Marcel Ciolacu se află pe locul al doilea, la o distanță foarte mică, acumulând 36.706 voturi, adică 22,1%. George-Nicolae Simion completează podiumul, cu 30.973 voturi (18,65%).
Pe locul al patrulea se situează Elena-Valerica Lasconi, care a obținut 24.283 de voturi (14,62%), urmată de Nicolae-Ionel Ciucă, cu 13.626 de voturi (8,2%). Mircea-Dan Geoană ocupă locul șase, având 9.926 de voturi (5,98%).
Restul candidaților au înregistrat procente mai mici, Cristian Diaconescu obținând 3,24%, iar Hunor Kelemen și Cristian-Vasile Terheș au înregistrat procente sub 2%. Candidații Ana Birchall, Ludovic Orban și alții au avut rezultate nesemnificative, sub pragul de 1%.
Actualitate
Vești bune din comuna Zam
Situată pe Valea Mureșului, comuna Zam, cu o populație de circa 1.500 de locuitori, este una dintre localitățile rurale din județul Hunedoara de dimensiune medie la acest capitol. Comuna Zam, însă, se întinde pe o suprafață mare, de peste 160 de kilometri pătrați, și, în afară de localitatea de reședință omonimă, mai are în componență alte 12 sate, respectiv Almaș Săliște, Almășel, Brășeu, Cerbia, Deleni, Godinești, Micănești, Pogănești, Pojoga, Sălciva, Tămășești și Valea.
Pentru un mediu curat
Mai menționăm că aceia care trec prin comuna Zam pot vizita mai multe locuri interesante. Mai exact, pe raza administrativ teritorială a comunei Zam întâlnim șase biserici declarate monumente istorice, plus un castel care are aceeași clasificare. De asemenea, mai sunt patru lăcașe de cult cu o vechime considerabilă, două rezervații naturale, precum și un sit inclus în rețeaua europeană «Natura 2000». În acest sens, preocuparea administrației locale pentru păstrarea unui mediu curat este una firească. „Recent, Primăria comunei Zam a sprijinit organizarea unei noi acțiuni de reciclare. O firmă specializată în domeniu a ridicat, de la domiciliile solicitanților, aparate electrice și electrocasnice vechi sau uzate. Iar cei care au predat astfel de deșeuri au participat la o tombolă”, a declarat Sorin Ionel Nistor, primarul comunei hunedorene Zam.
Facilități fiscale
Edilii din comuna Zam vin și cu alte vești bune pentru locuitorii comunei. „În conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului 107/2024 se instituie unele facilități fiscale și se aprobă procedura de anulare a acesoriilor și majorărilor aferente obligațiilor bugetare principale până la data de 31.08.2024 inclusiv, datorate bugetului local de către contribuabili, persoane fizice și juridice. Aceștia pot depune notificările până la data de 25.11.2024, termenul de plată fiind prelungit până la data de 20.12.2024. Precizez că anularea majorărilor și accesoriilor se aplică doar contribuabililor care achită debitele integral”, a spus primarul comunei Zam, Sorin Ionel Nistor.
Iarna nu îi ia prin surprindere
Și în comuna Zam a căzut prima ninsoare, însă administrația publică locală de aici nu a fost luată prin surprindere de venirea iernii. „Procedăm la fel ca în fiecare an înainte de venirea iernii. Astfel, am asigurat combustibiul necesar încălzirii pe perioada sezonului rece la unitățile de învățământ, dar și la celelalte instituții publice care funcționează pe raza comunei noastre. De asemenea, avem pe stoc material antiderapant și tot ceea ce mai este nevoie pentru a interveni la ninsori. Și utilajele sunt pregătite pentru a interveni, dacă este cazul. Nu ne dorim zăpezi abundente, dar este bine să fim pregătiți, pentru ca venirea iernii să nu ne ia prin surprindere”, a precizat Sorin Ionel Nistor, primarul comunei Zam.
S-a ales viceprimarul
Primarul Sorin Ionel Nistor, aflat la al patrulea său mandat în această funcție, și ceilalți aleși locali au depus jurămintele de credință în cursul lunii octombrie. În cursul acestei luni, în cadrul unei ședințe extraordinare de Consiliu Local, a fost ales și viceprimarul comunei Zam. „Colegul meu de partid, consilierul local Alin Cristian Butaș, a fost ales, cu unanimitate de voturi, în cadrul unei ședințe extraordinare, viceprimar al comunei Zam. Le mulțumesc tuturor consilierilor pentru încrederea acordată și sunt convins că vom face o echipă bună, care să lucreze în sluijba cetățenilor, pentru dezvoltarea localității noastre”, a menționat primarul comunei hunedorene Zam, Sorin Ionel Nistor.
Actualitate
Rezultate exit -poll – Alegeri prezidențiale, Turul I. Luptă strânsă pentru locul al doilea în finala prezidențială
Primele rezultate ale exit-poll-urilor arată că Marcel Ciolacu, candidatul PSD, a obţinut 25% din voturi și intră în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Se poartă o luptă strânsă pentru locul al doilea. Elena Lasconi, candidatul USR, s-ar afla pe poziția a doua cu un procent de 18%, urmată îndeaproape de Călin Georgescu, candidat independent, care ar fi obținut 16% din voturi, conform exit-poll-urile anunțate, duminică seară, de principalele televiziuni.
Rezultate exit -poll CURS
Marcel Ciolacu (PSD) 25%
Elena Lasconi (USR) 18 %
Călin Georgescu (independent) 16 %
George Simion (AUR) 14 %
Nicolae Ciucă (PNL) 13 %
Rezultate exit -poll CIRA
Marcel Ciolacu (PSD) 25 %
Elena Lasconi (USR) 18 %
Călin Georgescu (independent) 16 %
George Simion (AUR) 15 %
Nicolae Ciucă (PNL) 14 %
Rezultate exit-poll AVANGARDE
Marcel Ciolacu (PSD) 25 %
Elena Lasconi (USR) 18 %
Călin Georgescu (independent) 16 %
George Simion (AUR) 15 %
Nicolae Ciucă (PNL) 14 %
Rezultate ARA
Marcel Ciolacu (PSD) 27%
Elena Lasconi (USR) 18%
George Simion (AUR) 15%
Călin Georgescu (independent) 14%
Nicolae Ciucă (PNL) 11%
Numărătoarea oficială a voturilor va decide cine intră în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, care va fi în 8 decembrie.
Primul tur al alegerilor prezidențiale în cifre (situația în județul Hunedoara), la închiderea urnelor – ora 21:00
Număr alegători înscriși pe listele permanente -363.541
Votanți pe listele permanente-150.708
Votanți pe listele suplimentare-17.532
Votanți cu urna mobilă- 2.090
Total votanți – 170.330 (dintre care 120.183 în mediul urban, iar 50.147 în cel rural)
Prezență la urne- 46,85 % la sută
-
Actualitatecu o zi in urma
Poliția caută o femeie însărcinată și fiica sa de 2 ani, dispărute din Peștișu Mic
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Intervenție salvatoare la Dobra: Patru pompieri hunedoreni, eroi în timpul liber
-
Actualitatecu 22 de ore in urma
Accident rutier la Geoagiu: Mașină proiectată într-o casă, o femeie salvată de pompieri
-
Actualitatecu 15 ore in urma
FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Activitatea Serviciului Permise și Înmatriculări Hunedoara, afectată de avaria de la RAR. Operațiuni, temporar suspendate
-
Actualitatecu o zi in urma
FOTO: Accident cu patru victime în municipiul Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Acces gratuit la prevenție, diagnostic și monitorizare a bolilor grave pentru persoanele asigurate
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Noapte de foc pentru pompierii hunedoreni