Actualitate
Clopoţelul sună, astăzi, pentru aproximativ 59.000 de elevi hunedoreni
Circa 59.000 de elevi şi preşcolari din judeţul Hunedoara sunt aşteptaţi, astăzi, să revină în sălile de clasă sau la grădiniţe, după trei luni de vacanţă. Aproape jumătate dintre ei sunt şcolari din ciclul primar şi cel gimnazial. Majoritatea unităţilor de învăţământ din judeţ, cu mici excepţii, sunt pregătite să-i primească pe copii.
Din datele prezentate de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Hunedoara, cei aproximativ 59.000 de elevi şi preşcolari încep noul an şcolar în 279 de unităţi de învăţământ din judeţ, dintre care 111 sunt şcoli cu personalitate juridică, acestea fiind, în cea mai mare parte, autorizate din punct de vedere sanitar. Doar 10 unităţi de învăţământ din judeţ nu au primit autorizaţie de funcţionare, pe motiv că, fie clădirile în care funcţionează necesită unele reparaţii, fie din cauza lipsei circuitelor pentru preşcolari şi personal, în cazul câtorva grădiniţe.
Aproape 8.400 de pici la „grădi”
Cei mai mulţi dintre elevii hunedoreni pentru care clopoţelul va suna, din nou, azi, sunt din clasele I-VIII, respectiv 15.875 de copii care învaţă în ciclul primar, iar alţi 14.773 în cel gimnazial. Judeţul mai are, în acest nou an şcolar, în jur de 8.400 de preşcolari şi 13.277 de liceeni. De asemenea, în învăţământul profesional sunt înscriși 1.921 de elevi, iar în cel postliceal 3.205.
„A doua șansă” pentru circa 1.200 de hunedoreni
Acestora li se mai adaugă cei aproximativ 1.200 de hunedoreni care vor studia, în acest nou an școlar, în cadrul Programului „A doua șansă”. Acesta se adresează celor care, din varii motive, nu au reușit să își facă sau finalizeze studiile la timpul potrivit. Există câteva școli în județ care desfășoară și această formă de învățământ.
Potrivit ordinului de ministrului Educației Naționale, elevii încep cursurile astăzi, 11 septembrie, și le vor încheia în 16 iunie 2018. Noul an școlar însumează 167 de zile lucrătoare, adică 35 de săptămâni. Structura anului școlar cuprinde semestrul I (11 septembrie 2017 – 2 februarie 2018) şi semestrul al II-lea (12 februarie 2018 – 15 iunie 2018). Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învățământ sunt programate astfel: cea de iarnă (23 decembrie 2017 – 14 ianuarie 2018), cea intersemestrială (3 – 11 februarie 2018), vacanţa de primăvară (31 martie – 10 aprilie 2018) şi vacanţa de vară (16 iunie – 9 septembrie 2018). Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 28 octombrie – 5 noiembrie 2017. Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 25 mai 2018, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 8 iunie 2018.
Programul naţional „Şcoala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat în perioada 2 octombrie 2017 – 31 mai 2018 pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor. Desfășurarea programului „Şcoala altfel” nu coincide cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale, care vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului.
Actualitate
Râsul și cerbul, surprinși în imagini spectaculoase în Parcul Național Retezat
Parcul Național Retezat continuă să fie un sanctuar al biodiversității, iar recent camerele de monitorizare a faunei amplasate în zonă au capturat momente rare din viața sălbatică: un râs (Lynx lynx), cunoscut drept „fantoma pădurilor”, și un cerb (Cervus elaphus) aflat în preajma acestuia. Potrivit reprezentanților parcului, imaginile surprind un comportament natural rar întâlnit, mai ales că în această perioadă râsul se află în sezonul de împerechere.
Râsul, un vânător iscusit și discret, evită de obicei contactul cu omul și străbate teritorii vaste în zone greu accesibile. Monitorizarea acestei specii, precum și a altor carnivore mari, precum ursul (Ursus arctos) și lupul (Canis lupus), este posibilă datorită tehnologiei camerelor amplasate strategic în parc.
Acest parc, administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este situat în județul Hunedoara și reprezintă una dintre cele mai valoroase arii protejate din România. Pe lângă speciile emblematice de carnivore, zona adăpostește numeroase alte animale sălbatice, precum cerbii, caprele negre și marmotele, alături de o floră impresionantă, care include specii rare și endemice.
Vizitatorii sunt îndemnați să respecte reglementările stricte ale parcului, pentru a proteja acest ecosistem unic, în care natura ne oferă constant momente ce ne lasă fără cuvinte.
CAPTURĂ VIDEO: FACEBOOK PARCUL NAȚIONAL RETEZAT
Actualitate
O adversară a Jiului s-a retras din campionat
Zilele trecute a fost anunțată prima retragere din Liga 3 de fotbal din sezonul 2024 – 2025. Este vorba despre o echipă din seria 8, cea în care evoluează și Jiul Petroșani.
Cei de la Horezu au aruncat prosopul
Astfel, ultima clasată în Seria 8 a Ligii 3 în acest sezon 2024-2025, Sparta Râmnicu Vâlcea a anunțat public că se retrage din campionat, înainte de cele trei runde rămase de disputat în sezonul regular. După ce promovase în premieră la Liga 3 în vara trecută, echipa care își disputa meciurile de pe teren propriu la Horez avea 9 puncte din 15 jocuri și doar un singur succes. Ultimul meci al celor de la Sparta, disputat luna trecută, a fost cel din Vâlcea, cu Jiul, petroșănenii reușind, atunci, o victorie cu 2-0. Acest rezultat a dus trupa din Valea Jiului pe locul al cincilea, dar la doar două puncte de poziția a patra, ultima care duce în play-off. Ultimele trei jocuri din sezonul regular ale echipei vâlcene vor fi omologate cu 3-0 pentru adversare, principala beneficiară fiind Speed Bradu, echipa din Argeș, la un punct în spatele Jiului, trebuind să întâlnească, în ultima etapă, acasă, pe cei de la Sparta. Cu 3-0 vor mai câștiga și Gilortul Târgu Cărbunești, pentru meciul considerat acasă din etapa a XVI-a, și liderul detașat, SCM Râmnicu Vâlcea, care ar fi trebuit să se deplaseze la Horezu în ultima rundă. În urma acestei retrageri, din seria 8 va retrograda, cel puțin teoretic, o singură echipă, cea de pe penultimul loc, pe care se află, acum, Aro Câmpulung. Din Liga 3 retrogradează ultimele două clasate și cel mai slab loc 8 din cele zece serii. În această din urmă situație este, la ora actuală, SCO Satu Mare, din seria a X-a.
Actualitate
Eduard Mija, noul director al CEVJ
Eduard Aurelian Mija este noul director al Complexului Energetic Valea Jiului.
Consiliul de Administrație al Complexului Energetic Valea Jiului (CEVJ) S.A. a anunțat, pe 21 ianuarie 2025, numirea lui Eduard Aurelian Mija în funcția de Director General al companiei. Decizia a fost luată în urma unui proces de recrutare riguros, desfășurat conform prevederilor OUG nr. 109/2011, modificată prin Legea nr. 186/2023 privind Guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.
Recrutarea a fost coordonată de S.C. George Butunoiu Group S.R.L. (GBG), o companie de renume în domeniul selecției de personal pentru poziții de top management. În urma evaluărilor și a clasamentului final transmis de firma de recrutare, Consiliul de Administrație a validat propunerea și l-a desemnat pe domnul Mija pentru a prelua conducerea CEVJ S.A.
-
Actualitatecu 19 ore in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 20 – 24 ianuarie, în județul Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Incendiu la o anexă gospodărească din Simeria
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Implementarea proiectului privind noul stadion din Hunedoara ar putea să înceapă
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Restricții de trafic în Deva, sâmbătă, 18 ianuarie, din cauza unei manifestații publice
-
Actualitatecu 2 zile in urma
VIDEO| Protest la Deva, organizat de AUR. Oamenii ieșiți în stradă au scandat „Jos Mafia!”, „Libertate”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Garda de Mediu Hunedoara, activitate intensificată în trimestrul IV al anului 2024
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Dezvoltări în siguranța alimentelor și sănătatea animalelor: 43 de obiective noi autorizate în județ
-
Actualitatecu 22 de ore in urma
Invitație la o întâlnire literară cu scriitorii din Hunedoara