Stiri nationale
CNPP: Precizări referitoare la cumulul pensiei cu alte venituri
Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a făcut o serie de precizări cu privire la cumulul pensiei cu alte venituri.
Cine poate cumula pensia cu alte venituri?
Pot cumula pensia cu alte venituri pensionarii sistemului public de pensii care realizează venituri în următoarele situații: activități pentru care se datorează contribuţii de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal; activități în calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022, pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale, indiferent de nivelul veniturilor.
Ca noutate, introdusă de Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, pensionarii de invaliditate pot cumula pensia cu alte venituri indiferent de gradul de invaliditate.
Cine nu poate cumula pensia cu alte venituri?
Nu pot cumula pensia cu alte venituri: soţul supravieţuitor beneficiar al unei pensii de urmaş, care realizează venituri lunare mai mari decât salariul minim brut pe ţară garantat în plată (3.700 lei începând cu data de 1 iulie 2024); beneficiarul unei pensii anticipate, care realizează venituri lunare: în baza unui contract individual de muncă; în baza unui raport de serviciu; ca persoană care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care este numită în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrul cooperator dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale cărui drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile legii, cu cele ale persoanelor susmenționate.
În vederea valorificării stagiului de cotizare realizat după data înscrierii la pensie, pensionarii pentru limită de vârstă pot solicita recalcularea pensiei prin adăugarea acestuia, în condiţiile legii, o singură dată într-un an calendaristic. “Stagiul de cotizare realizat în regim de cumul nu intră în calculul punctelor de stabilitate”, precizează reprezentanții CNPP.
Social
Poșta Română a început distribuirea pensiilor pentru luna noiembrie
Compania Națională „Poșta Română” a început, vineri, distribuirea drepturilor sociale (pensii), respectând angajamentul asumat în conformitate cu convenția încheiată cu Casa Națională de Pensii Publice, a anunțat operatorul poștal.
Astfel, până pe 15 noiembrie, curierii poștali vor distribui pentru 4,6 milioane de pensionari drepturile de pensie în numerar și/sau taloanele de pensie.
„Zilnic, peste 14.000 de angajați ai Poștei Române vor fi mobilizați în acest proces, dintre care peste 10.000 sunt poștași. Aceștia vor distribui peste 300.000 de pensii în fiecare zi. Managementul Poștei Române le mulțumește salariaților care își îndeplinesc atribuțiile cu profesionalism și devotament, punând mai presus de toate grija față de oameni, în special față de pensionari”, se arată într-un comunicat al Companiei Naționale „Poșta Română”.
Poșta Română este singura companie de curierat și servicii poștale din România care ajunge în toate colțurile țării, fiind principalul furnizor de servicii poștale la nivel național.
Stiri nationale
Lege promulgată/Statul român suportă cheltuielile pentru repatrierea cetăţenilor decedaţi în străinătate, în limita a 5.000 de euro
Statul român suportă cheltuielile pentru repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate, la cererea familiei, în limita a 5.000 euro, potrivit unei legi promulgate vineri de preşedintele Klaus Iohannis.
În acest sens, anual, în bugetul Ministerului Afacerilor Externe, se alocă aceste sume pentru plata cheltuielilor de repatriere.
Normele metodologice de punere în aplicare a legii se stabilesc prin ordin comun al ministrului Afacerilor Externe şi al ministrului Finanţelor, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ.
Sursa: AGERPRES
EDUCATIE
Prima de carieră didactică. A început încărcarea cardurilor
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a demarat procesul de încărcare a cardurilor pentru primele de carieră destinate personalului didactic și nedidactic activ în anul universitar 2023-2024.
Personalul didactic beneficiază de suma de 1.500 de lei, iar personalul nedidactic (auxiliar) de suma de 500 de lei.
Sumele alocate pentru profesori sunt destinate achiziționării de materiale și echipamente necesare activității educaționale, conform prevederilor din OUG nr. 58/2023, cu modificările ulterioare. Cheltuielile eligibile includ cursuri de formare profesională, achiziția de echipamente IT (precum laptopuri, tablete, telefoane inteligente, ceasuri inteligente și alte dispozitive utilizabile în procesul educațional), precum și materiale didactice. Pentru personalul nedidactic, lista cheltuielilor eligibile va fi stabilită de Ministerul Educației prin intermediul unui ordin.
“Sumele încărcate pe carduri vor putea fi folosite până în luna octombrie 2025. Acest sprijin financiar acordat personalului din învățământ este finanțat din fonduri europene și reflectă angajamentul statului român de a susține sistemul public de educație – o prioritate strategică națională. Fondurile sunt dedicate modernizării și eficientizării educației publice, asigurând resurse esențiale pentru a îmbunătăți calitatea actului educațional și pentru a sprijini carierele personalului implicat în formarea tinerelor generații”, a transmis Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Castorul european își lărgește teritoriul în județul Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Dacre Stoker, strănepotul celebrului Bram Stoker, autorul romanului „Dracula”, a revenit la Castelul Corvinilor
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Cine sunt cei cinci consilieri locali care vor completa CL Deva – instanța a validat mandatele
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Femeie în vârstă de 88 de ani, găsită rapid de polițiști după ce a fost declarată dispărută de familie
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Copilă de 13 ani, acroșată de o mașină pe trecerea de pietoni, la Petroșani
-
Actualitatecu o zi in urma
Fraudă cu fonduri europene. Regele oilor, reținut
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Percheziții în Hațeg: 2 arme confiscate și sancțiuni pentru abateri rutiere
-
Actualitatecu o zi in urma
Tânăr din Hațeg, prins de polițiști conducând fără permis și cu o alcoolemie de 1,21 mg/l