
Pasiune şi tradiţie
An de an, soţii Huh şi primarul comunei Vălişoara, Mircea Rovinar împreună cu fiul său, participă la cele mai importante evenimente destinate iubitorilor de insignografie
Cel mai recent eveniment de anvergură pentru colecţionarii de insigne pe care l-a „bifat” grupul de colecţionari din Vălişoara, a fost „Congresul naţional de insignografie” organizat la Bucureşti la sfârşitul săptămânii trecute. Toţi cei patru iubitori ai „stemelor cu ac” s-au întors acasă cu diplome şi plachete, drept recompensă pentru pasiunea lor.
Încă din anul 2002, Vălişoara a fost o localitate de referinţă în breasla colecţionarilor de insigne. Atunci numele localităţii a apărut pentru prima dată pe un afiş care anunţa o expoziţie de insigne organizată în Lupeni. Aceasta nu a fost doar o premieră, iar Vălişoara este singura localitate din mediu rural care apare pe afiş. Şi la ora actuală numele localităţii e postat în mod constat pe afişe în compania multor oraşe mari din România, cum ar fi Bucureşti, Timişoara sau Petroşani. Acest fapt se datorează în mare parte profesionalismului de care au dat dovadă colecţionarii de aici, Dorel şi Mariana Huh, şi primarul comunei Vălişoara, Mircea Rovinar şi fiul acestuia, Raul.
Premii importante au ajuns la Vălişoara
De ani buni de când îşi expun colecţiile, Dorel şi Mariana Huh, au adus acasă nenumărate premii. Dintre toate cel mai important este trofeul „Floarea de colţ”, considerat un fel de premiu „Oscar al colecţionarilor”. Soţii Huh au fost prima familie din România care a fost recompensată cu această distincţie în anul 2010. Iar în anul 2007 în cadrul „Congresului Naţional de insignografie”, soţii au primit primele medalii personalizate. Nici primarul, Mircea Rovinar nu s-a lăsat mai prejos. Cu toate că, de mulţi ani, colecţionează de la timbre, monede sau linguriţe, până la insigne, acesta a „bifat” prima participare la un concurs naţional în anul 2011. Însă de atunci, nu a ratat niciun eveniment din branşă, iar de la toate expoziţiile s-a întors măcar cu o diplomă, dacă nu chiar cu un trofeu.
Membrii fondatori ai ACIR
Asociaţia Colecţionarilor de Insigne din România (ACIR) a fost înfiinţată în anul 2009 la Petroşani. Printre membrii fondatori ai ACIR s-au numărat la acea vreme Mircea Rovinar, Dorel Huh şi Mariana Huh. Asociaţia are în componenţa sa aproape o sută de membri, iar cei din Vălişoara sunt mândri de faptul că aceasta e singura localitate din mediul rural ce apare în scriptele ei ca fiind locul de baştină al membrilor. Tot cu ocazia înfiinţării ACIR s-au făcut insigne personalizate pentru colecţionarii membri, pe care cei din Vălişoara le păstrează la loc de cinste şi le prezintă curioşilor cu mândrie.
Raul Rovinar, cel mai tânăr component al asociaţiei
Are doar 8 ani şi merge pe al nouălea. Cu toate acestea Raul Rovinar se poate mândri cu faptul că, încă de anul trecut, participă şi el cu diverse panouri în cadrul expoziţiilor destinate iubitorilor de insigne. Primul concurs la care şi-a expus insignele a fost cel organizat în cadrul „Zilelor comunei Vălişoara” de anul trecut. Cu această ocazie i-a fost şi înmânată legitimaţia de membru de către preşedintele ACIR, Tiberiu Kelemen. Iar la sfârşitul săptămânii trecute, la Bucureşti, Raul Rovinar a fost cel mai tânăr expozant legitimat al asociaţiei. „A moştenit pasiunea mea şi mă bucur că i-am transmis-o. Este foarte preocupat să colecţioneze insigne şi caută de fiecare dată când are ocazia să găsească un nou exemplar bun de păstrat. Anul trecut când a primit legitimaţia, a fost cel mai tânăr membru al ACIR”, a precizat primarul comunei Vălişoara, Mircea Rovinar. Tot în cadrul expoziţiei de anul trecut de la Vălişoara, cei mai vechi membri din localitate, Mircea Rovinar şi soţii Dorel şi Mariana Huh, au primit recompense pentru activitatea deosebită de promovare a insignografiei româneşti în mediul rural, din partea conducerii ACIR.
A cincea ediţie a „Expoziţiei de Insigne”
În 18 august, anul acesta, cu ocazia „Zilelor comunei Vălişoara” va fi organizată şi cea de-a cincea ediţie a „Expoziţiei de Insigne”. La ultimele ediţii, organizatorii au inclus în paleta foarte largă a manifestărilor şi expoziţii insignografice care, timide la început, au devenit în fiecare an mai complexe, incluzând tematici din ce în ce mai variate. Anul acesta, promotorul manifestării, primarul Mircea Rovinar, a invitat, în afară de colecţionarii din localitate şi judeţul Hunedoara, şi pe cei de la nivel naţional. „În 18 august odată cu cea de-a opta ediţie a „Zilelor comunei Vălişoara” vom organiza şi cea de-a cincea ediţie a „Expoziţiei de Insigne”. Dacă până anul trecut am avut invitaţi colecţionari din judeţ în frunte cu preşedintele ACIR Tiberiu Kelemen, în 2013 şi-au anunţat intenţia de a participa şi colecţionari din Bucureşti, Botoşani sau Timişoara. Acest lucru este unul extraordinar pentru comunitatea noastră”, susţine primarul comunei Vălişoara, Mircea Rovinar.
FOTO 3 – Deşi este cel mai tânăr membru al ACIR, Raul Rovinar a obţinut numeroase diplome