Actualitate
Consilierii județeni PNL amenință cu greva
Scandalul creat în Consiliul Județean (CJ) Hunedoara pe tema alocării de fonduri nerambursabile în baza Legii 350 este departe de a se fi încheiat.
După ce miercuri reprezentanții PSD din CJ Hunedoara au susținut o conferință de presă legată de alocarea de fonduri nerambursabile pentru ONG-uri, ieri liberalii au organizat o întâlnire cu jurnaliștii pe aceeași temă.
Fiecare cu părerea lui
Reprezentanții PSD, prin președintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora, au afirmat că totul s-a făcut legal. „Există un regulament de acordare a fondurilor nerambursabile către ONG-uri, care a fost adoptat în unanimitate de către consilierii județeni. Vă asigur că aceste fonduri nu au fost la dispoziția președintelului CJ sau a vicepreședinților. Totul s-a făcut cu respectarea legii. De marți, după rezolvarea contestațiilor, oricine va putea verifica acele dosare. Nu a existat niciun fel de imixtiune politică la alocarea acestor fonduri, cum era pe vremea PNL, care a alocat 96% din aceaste sume către primarii liberali”, spunea Mircea Bobora miercuri. Ieri a venit replica lui Lucian Heiuș, președintele organizației județene Hunedoara a PNL. “Noi am cerut să se respecte legea. Când conducerea CJ era asigurată de către PNL alocarea fondurilor s-a făcut cu dosarele pe masă, la vedere, să poată fi studiate de către oricine. Acum avem suspiciuni clare că sunt cel puțin trei dosare care nu aveau depusă documentația completă, necesară pentru primirea de fonduri nerambursabile. La ora actuală, în CJ se lucrează intens pentru ca aceste dosare să fie completate”, a declarat Lucian Heiuș.
Se văd la tribunal?
Cei de la PNL susțin că au făcut o cerere prin care să li se pună la dispoziție dosarele care au fost selectate pentru a beneficia de finanțări nerambursabile, care se acordă pe cinci domenii, respectiv culte, sport, cultură, tineret și social. „Documentele trebuie să ne fie prezentate în termen de 20 de zile, deci cel mai târziu săptămâna viitoare. Dacă nu ne vor pune la dispoziție aceste acte, vom recurge la unele manifestări de protest. Probabil vom face grevă japoneză sau, în funcție de cum evoluează lucrurile, grupul de consilierti județeni ai PNL nu va mai lua parte la ședințele CJ. Nu excludem nici varianta de a acționa în judecată conducerea CJ”, a mai precizat Lucian Heiuș. La CJ Hunedoara au fost depuse 291 de dosare pentru finanțare nerambursabilă, dintre care 89 au fost respinse, iar patru solicitanți au depus contestații. Suma alocată pentru ONG-uri în baza Legii 350 este de trei milioane de lei, din care 1,9 milioane au fost alocați pentru culte, 700.000 pentru sport, câte 200.000 la cultură și tineret, iar la domeniul social nu s-a alocat nimic.
Actualitate
Reținut pentru tentativă de viol asupra unei minore
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2024/07/politia-1.jpg)
Polițiștii au reținut un bărbat în vârstă de 37 de ani care a fost bănuit de săvârșirea unei tentative de viol asupra unei minore.
”Un bărbat de 37 de ani a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, fiind bănuit de tentativă de viol săvârșit asupra unei minore. Polițiștii au fost sesizați, în data de 10 februarie, în jurul orei 07.00, cu privire la faptul că o minoră de 13 ani, dintr-o comună de lângă Deva, ar fi fost agresată sexual de un bărbat de 37 de ani. Din primele verificări, minora ar fi fost atinsă fără voia sa în anumite părți ale corpului, în urmă cu o zi, în timp ce se afla la domiciliu. Atât bărbatul de 37 de ani, cât și minora de 13 ani, au fost înfiați cu mai mult timp în urmă de o familie din localitate. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunii de agresiune sexuală. Ulterior, s-a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei în infracțiunea de „tentativă la violul săvârșit asupra unui minor”. În seara zilei de ieri, 10 februarie, bărbatul a fost reținut de polițiști pentru o perioadă de 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Deva. Acesta urmează a fi prezentat în cursul zilei de azi în fața instanței, cu propuneri corespunzătoare”, informează reprezentanții IPJ Hunedoara.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
West Deva, eliminată din Cupa României la futsal
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2024/09/WhatsApp-Image-2024-09-11-at-16.34.18_073b3ac4.jpg)
În Cupa României la futsal s-au disputat meciurile din optimile de finală. Printre echipele care au evoluat în acest prim tur al competiției s-a numărat și ACS West Deva.
Au pierdut la Odorhei
Devenii au fost marii ghinioniști ai tragerii la sorți, adversari fiindu-le cei de la FK Odorheiu Secuiesc. De altfel, a fost singurul meci al acestei faze a competiției în care s-au întâlnit două echipe din Liga 1, cei de la ACS West ratând, în ultima etapă a sezonului regular, prezența în play-off, în vreme ce formația din Odorhei, care a terminat prima parte a campionatului pe poziția secundă, este creditată cu șanse mari nu doar la calificarea în finala Ligii 1 de futsal, alături de United Galați, ci și la câștigarea titlului. La acest aspect s-a mai adăugat și faptul că partida s-a jucat pe terenul harghitenilor, care s-au impus, conform așteptărilor, cu scorul de 9-1 (6-0).
Fără surprize
Nici în celelalte meciuri nu s-au înregistrat surprize. Astfel, echipele de Liga 1 au câștigat meciurile cu adversarele din eșalonul secund, deși au jucat pe terenul acestora, Luceafărul Buzău trecând, cu 7-5, de concitadina Fortius, CSM Târgu Mureș s-a impus, cu 3-2, la Șoimii Șimand, iar United Galați a câștigat, cu 17-1, meciul de la Real Craiova. În întâlnirile dintre divizionarele secunde liderul Kereszthegy Remetea s-a impus, cu 7-5, pe terenul celei de-a doua clasate, Ceahlăul Piatra Neamț, iar “lanterna roșie”, Inter Gheorheni, a câștigat, cu 5-4, meciul de acasă cu echipa de pe penultimul loc, Clujana Cluj. Este de menționat că Sepsi Sfântu Gheorghe și Mausoleul Mărășești, în calitate de semifinaliste ale ediției trecute, sunt calificate direct în sferturile de finală. Și asta pentru că finalistele din 2024, CSM Deva, care este deținătoarea trofeului, și CFR Timișoara, s-au desființat.
Joacă și juniorii
Mai trebuie remarcat că și juniorii de la ACS West Deva vor juca în optimile de finală ale Cupei României. Devenii vor juca miercuri, 12 februarie, de la ora 19:00, pe terenul celor de la Clujana Cluj. Juniorii de la West sunt și în așteptarea desemnării adversarelor din Liga Elitelor, în grupele semifinale, precum și al programului competiției. Acolo mai sunt calificate Ceahlăul Piatra Neamț, Viitorul Dărăbani, Luceafărul Buzău, Sepsi Sfântu Gheorghe, FK Odorhei, CSM Târgu Mureș și Șoimii Șimand, grupele urmând a fi formate pe criterii geografice. În ce privește seniorii, aceștia stau în prima etapă din play-out, și vor juca în cea de-a doua, weekend-ul viitor, acasă, cu Luceafărul Buzău, în această fază a competiției, în urma căreia nu va retrograda nimeni, mai fiind și Mausoleul Mărășești.
Actualitate
Vizită educativă la Centrul Integrat 112 Deva: Conștientizarea importanței apelurilor corecte de urgență
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/WhatsApp-Image-2025-02-11-at-13.51.20-scaled.jpeg)
Cu ocazia Zilei Europene a Numărului de Urgență 112, Centrul Integrat 112 din Deva a găzduit un grup de elevi dornici să înțeleagă mai bine cum funcționează sistemul de urgență ce salvează vieți. Scopul principal al acestei acțiuni a fost conștientizarea importanței utilizării corecte a numărului 112 și responsabilizarea tinerilor în legătură cu apelarea acestuia doar în situații reale.
În cadrul vizitei, elevii au aflat despre procesul de preluare a apelurilor, despre modul în care dispeceratele colaborează cu echipajele de intervenție și au înțeles gravitatea apelurilor abuzive. Reprezentanții centrului au explicat că folosirea incorectă a numărului 112 poate întârzia intervențiile în cazuri de urgență și se pedepsește conform legii.
După sesiunea informativă, tinerii au avut oportunitatea de a vedea autospecialele de intervenție ale poliției, jandarmeriei, pompierilor, ambulanței și echipelor Salvamont, având astfel o imagine completă asupra rolului fiecărei structuri implicate în gestionarea situațiilor de urgență.
Autoritățile locale au reamintit faptul că 112 trebuie apelat doar în cazuri reale de pericol, iar fiecare secundă pierdută din cauza apelurilor false poate face diferența între viață și moarte.
În 2024, dispecerii 112 ai I.P.J. Hunedoara au recepționat peste 33.450 de apeluri, dintre care 18.277 au fost dispecerizate pentru intervenție. Din acestea, 16.598 de cazuri au fost gestionate rapid, în mai puțin de 10 minute. De asemenea, au fost înregistrate 830 de apeluri abuzive, iar sancțiunile aplicate au totalizat 1.421.700 de lei. Alte 15.175 de apeluri au fost clasificate drept non-urgențe.
Pentru informații suplimentare despre funcționarea sistemului 112, cetățenii sunt încurajați să consulte sursele oficiale oferite de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).
FOTO: IPJ HUNEDOARA
- Actualitatecu 3 zile in urma
Pompierii hunedoreni se luptă cu incendii de vegetație uscată: 13 arderi necontrolate, în ultimele ore. Peste 33 de hectare de teren afectate
- Actualitatecu 21 de ore in urma
Va intra la finanțare stadionul de la Hunedoara?
- Actualitatecu o zi in urma
Ordin de protecție provizoriu emis de polițiști, ca urmare a proferării de amenințări la adresa fostei concubine
- Actualitatecu 2 zile in urma
18 tone de trufe, recoltate ilegale. Amenzi de 80.000 de lei, aplicate de Garda Națională de Mdiu
- Actualitatecu 2 zile in urma
O nouă victorie pentru Corvinul
- Actualitatecu 2 zile in urma
De pe pârtie, la spital. Salvamontiștii din Straja – 24 de solicitări de intervenție, sâmbătă, cele mai multe din țară
- Actualitatecu o zi in urma
Șoferi prinși conducând sub influența alcoolului
- Actualitatecu 2 zile in urma
Lucrare în regim de urgență la fundația unui bloc din Brad. Risca să se prăbușească în cazul unui cutremur major