Connect with us
Data: 28/11/2024
.

Actualitate

Creșteri ale concentrației de radon în județele din vestul țării

Publicat

pe

Radonul, un gaz radioactiv invizibil și mortal, reprezintă o amenințare semnificativă în regiunea Ardealului, inclusiv în județul Hunedoara, unde concentrațiile depășesc limitele sigure.
Acest gaz, care se acumulează în aerul interior al clădirilor, este legat de o creștere alarmantă a cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, conform specialiștilor. Radonul se stabilizează la aproximativ 1-1,5 metri de la sol, punând în pericol în special copiii.

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) a semnalat prezența unor niveluri periculoase de radon în clădirile publice din 16 județe din Vestul României, inclusiv grădinițe și școli. Deși inofensiv în aer liber, radonul devine periculos în interior, unde se acumulează și poate fi inhalat. Gazul se formează prin dezintegrarea uraniului, toriului și radiului, elemente radioactive găsite în sol, apă și materiale de construcție. Este a doua cauză principală de cancer pulmonar după fumat și prima cauză în rândul nefumătorilor.

Principala cale de pătrundere a radonului în clădiri este solul de dedesubt, fisurile și golurile din structura clădirilor facilitând infiltrarea acestuia. În special în regiunile cu climă temperată sau rece, radonul poate fi eliberat și în timpul utilizării apei, cum ar fi la duș sau spălarea rufelor. Cercetătorii UBB subliniază că solul și caracteristicile arhitecturale ale clădirilor influențează acumularea radonului, iar lipsa unei izolații adecvate la fundații agravează problema.

Concentrațiile ridicate de radon au fost descoperite în județele Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Sibiu, Sălaj, Satu Mare și Timiș, cu valori aproape de trei ori mai mari decât media națională. Riscul de expunere este deosebit de mare în Transilvania și în centrele urbane precum București, Iași, Timișoara și Constanța, geologia solului fiind principalul factor responsabil pentru nivelurile crescute de radon din aceste regiuni.

Actualitate

Aniversarea a 106 ani de la Marea Unire

Publicat

pe

Redactat de

Citeste mai mult ...

Actualitate

Modernizarea comunei Ilia continuă. Sistem fotovoltaic, montat pe acoperișul sediului primăriei

Publicat

pe

Redactat de

Un sistem fotovoltaic de 35,7 kW a fost montat pe acoperișul clădirii sediului Primăriei comunei Ilia, în cadrul unui proiect de eficientizare energetică pentru care administrația publică a reușit să obțină finanțare. Prin realizarea acestei investiții, autoritățile locale își propun să-și asigure independența energetică, dar și reducerea costurilor facturilor la energie electrică.

Investițiile continuă în comuna Ilia, una dintre cele mai mari așezări rurale din județul Hunedoara. Printre numeroasele proiecte, care se derulează în această perioadă, menite să contribuie la dezvoltarea localității și pentru care administrația publică locală s-a străduit și a reușit să obțină finanțare, este și cel care vizează eficientizarea energetică a sediului primăriei, un proiect important din punct de vedere economic.

Prieteni cu mediul, dar și cu bugetul

Un număr de 84 de panouri fotovoltaice microcristaline, care vor genera energie electrică din surse regenerabile, au fost montate pe acoperișul sediului Primăriei comunei Ilia.  Potrivit reprezentanților Primăriei comunei Ilia, proiectul, în valoare de 80.000 de euro, finanțat prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale -AFIR, include trei componente: kit fotovoltaic, baterii de stocare și sistem de climatizare.

Contractul de finanțare pentru acest proiect important a fost semnat în vara acestui an, la AFIR Timișoara, de primarul comunei Ilia, Marius Gabriel Omotă, aflat la cel de-al șaselea mandat.

Advertisement

Prin această investiție, administrația publică locală din comuna Ilia își dorește să devină independentă energetic, în același timp, urmărindu-se diminuarea valorii facturilor de curent electric. Dincolo de aspectele financiare, folosirea energiei solare aduce cu sine numeroase alte de beneficii.

Un astfel de sistem fotovoltaic prezintă mai multe avantaje, mai ales în contextul creșterii costurilor pentru enegie. Prin implementarea acestui proiect de instalare a panourilor fotovoltaice, Primăria comunei Ilia reușește, în primul rând, să reducă valoarea cheltuielilor la energia electrică pentru sediul său. Astfel, banii economisiți din facturile de curent electric pot fi redirecționați pentru alte proiecte de dezvoltare a comunității locale. De asemenea, o investiție de acest gen reprezintă producerea/consumarea de energie „verde”, absolută gratuită, ceea ce înseamnă și un mediu mai curat.

Costurile facturilor, mai mici cu circa 40.000 de lei pe an

Primarul comunei Ilia, Marius Gabriel Omotă, a explicat că, montarea sistemului fotovoltaic de 35,7 kW pe acoperișul sediului primăriei localității, în cadrul acestui proiect pentru care s-a reușit să se obțină finanțare, va produce 39.000 kwh anual, fapt ce va determina o economie considerabilă la bugetul local.

“Ne bucurăm că am reușit să obținem finanțare și pentru acest proiect important din punct de vedere economic. În primul rând, această investiție diminuează, în mod considerabil, cheltuielile bugetului local, afectate de consumul de energie electrică. Am estimat că reducem factura la energie cu aproximativ 40.000 de lei anual”, a precizat primarul comunei Ilia, Marius Gabriel Omotă.

Panourile fotovoltaice, amplasate pe acoperișul sediului Primăriei comunei Ilia, au fost puse în funcțiune și urmează, în viitor, să fie conectate direct la rețeaua națională de alimentare cu energie electrică.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

O hunedoreancă la Campionatul European de handbal feminin

Publicat

pe

Redactat de

În perioada 28 noiembrie – 15 decembrie se va desfășura cea de-a XVI-a ediție a Campionatului European (CE) de handbal feminin. La competiția care va fi găzduită de Austria, Elveția și Ungaria participă, în premieră, 24 de reprezentative.

România, prezentă la toate edițiile

Printre cele 24 de participante se numără și România, care a participat, până în prezent, la toate edițiile competiției, cea mai bună performanță a tricolorelorfiind o medalie de bronz, obținută la ediția din 2010, găzduită de Danemarca și Norvegia. La precedenta ediție a europenelorde handbal feminin, desfășurată în Slovenia, Macedonia de Nord și Muntenegru, România s-a clasat pe locul al doisprezecelea.

În grupe, la Debrecen

La ediția din 2024 România a fost repartizată în grupa B, alături de Muntenegru, Serbia și Cehia, toate meciurile urmând a se juca în Ungaria, la Debrecen. Handbalistele din țara noastră vot întâlni, în ordine, Cehia, pe 29 noiembrie, Muntenegru, pe 1 decembrie, și Serbia, pe 3 decembrie, toate partidele urmând a se desfășura cu începere de la ora 19:00. Muntenegru este bronzul ediției trecute, Serbia nu a depășit faza grupelor în urmă cu doi ani, iar Cehia nu s-a calificat la turneul final. Din prima fază a competiției merg mai departe, în faza grupelor principale, primele două clasate din fiecare grupă. Pe partea de tablou a României sunt, în grupa A, Suedia, Ungaria, Macedonioa de Nord și Turcia, iar din grupa C Danemarca, Elveția, Croația și Feroe, iar primele două clasate de aici merg în semifinale, în vreme ce echipele de pe trei vor juca finala pentru locurile 5-6. Grupa principală de pe traseul României se va juca tot la Debrecen, în zilele de 5, 6, 8 și 10 decembrie, iar cealaltă la Viena. Meciurile pentru stabilirea ierarhiei finale se vor disputa la Viena, pe 13 și 15 decembrie.

Advertisement

Sonia Seraficeanu ne reprezintă județul

Din lotul României, care nu trece prin cea mai bună perioadă, face parte și Sonia Seraficeanu. Extrema dreaptă, născută la 25 iulie 1997, la Hunedoara, a început handbalul la CSȘ din localitatea natală, ulterior mai evoluând la CSȘ Mediaș, Mureșul Târgu Mureș, Cetate Deva, U Cluj, CSM Slatina, Minaur Baia Mare și Gloria Bistrița, unde este legitimată și în prezent. Sportiva în vârstă de 27 de ani a mai jucat la mondialeledin 2019, precum și la ultimele două ediții ale CE. Din lotul României pentru EURO 2024 mai fac parte portarii Bianca Curmenţ (Corona Braşov), Diana Ciucă (Rapid Bucureşti) și Daciana Hosu (CSM Bucureşti), extrema dreaptă Oana Borş (HC Dunărea Brăila), interii dreapta: Daria Bucur (Gloria Buzău) și Alicia Gogîrlă (SCM Râmnicu Vâlcea), centrii Rebeca Necula (SCM Râmnicu Vâlcea), Andreea Popa (Dunărea Brăila) și Alisia Boiciuc (Corona Braşov), interii stânga Bianca Bazaliu (Gloria Bistriţa), Sorina Grozav (CS Rapid Bucureşti), și Ştefania Stoica (ambele Rapid Bucureşti), extremele stânga Alexandra Dindiligan (CSM Bucureşti) și Corina Lupei (Dunărea Brăila) și pivoții Lorena Ostase (Rapid Bucureşti), Mirabela Coteţ (Dunărea Brăila) și Ştefania Jipa (Gloria Buzău), antrenor principal fiind Florentin Pera.


Grupa A (Debrecen)

Ungaria vs Turcia (28 noiembrie, ora 18:00)

Suedia vs Macedonia de Nord (28 noiembrie, ora 20:30)

Suedia vs Ungaria (30 noiembrie, ora 18:00)

Advertisement

Macedonia de Nord vs Turcia (30 noiembrie, ora 20:30)

Macedonia de Nord vs Ungaria (2 decembrie, ora 18:00)

Turcia vs Suedia (2 decembrie, ora 20:30)

Grupa B (Debrecen)

România vs Cehia (29 noiembrie, ora 18:00)

Muntenegru vs Serbia (29 noiembrie, ora 20:30)

Advertisement

Muntenegru vs România (1 decembrie, ora 18:00)

Serbia vs Cehia (1 decembrie, ora 20:30)

Serbia vs România (3 decembrie, ora 18:00)

Cehia vs Muntenegru (3 decembrie, ora 20:30)

Grupa C (Basel)

Spania vs Portugalia (28 noiembrie, ora 18:00)

Advertisement

Franța vs Polonia (28 noimbrie, ora 20:30)

Polonia vs Portugalia (30 noiembrie, ora 18:00)

Franța vs Spania (30 noiembrie, ora 20:30)

Polonia vs Spania (2 decembrie, ora 18:00)

Portugalia vs Franța (2 decembrie, ora 20:30)

Advertisement

Grupa D (Basel)

Elveția vs Feroe (29 noiembrie, ora 18:00)

Danemarca vs Croația (29 noiembrie, ora 20:30)

Croația vs Feroe (1 decembrie, ora 18:00)

Danemarca vs Elveția (1 decembrie, ora 20:30)

Feroe vs Danemarca (3 decembrie, ora 18:00)

Advertisement

Croația vs Elveția (3 decembrie, ora 20:30)

Grupa E (Innsbruck)

Austria vs Slovacia (28 noiembrie, ora 18:00)

Norvegia vs Slovenia (28 noiembrie, ora 20:30)

Norvegia vs Austria (30 noiembrie, ora 18:00)

Slovenia vs Slovacia (30 noiembrie, ora 20:30)

Advertisement

Slovenia v Austria (2 decembrie, ora 18:00)

Slovacia vs Norvegia (2 decembrie, ora 20:30)

Grupa F (Innsbruck)

Țările de Jos v Islanda (29 noiembrie, ora 18:00)

Germania vs Ucraina (29 noiembrie, ora 20:30)

Țările de Jos vs Germania (1 decembrie, ora 18:00)

Advertisement

Islanda vs Ucraina (1 decembrie, ora 20:30)

Ucraina vs Țările de Jos (3 decembrie, ora 18:00)

Islanda vs Germania (3 decembrie, ora 20:30)

Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate