Industria uşoară mai reduce şomajul
Oferte de lucru în acest domeniu sunt disponibile în municipiul de pe Cerna şi reprezintă aproape 30 la sută din numărul total de slujbe disponibile în judeţ
Jumătatea lunii iulie a adus hunedorenilor aflaţi în căutarea unui serviciu o creştere cu cel puţin 20 la sută a numărului de slujbe oferite de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM).
În această săptămână în custodia acestei instituţii se află circa 370 de locuri de muncă vacante, aproape 200 dintre oferte provenind din rândul angajatorilor din municipiul Hunedoara. Însă, dacă a crescut numărul slujbelor vacante, atractivitatea acestora rămâne destul de scăzută, având în vedere că majoritatea posturilor este destinată şomerilor cu studii medii şi, de obicei, acestea sunt prost plătite. Potrivit AJOFM Hunedoara, circa 10.800 de locuitori ai judeţului nu au un serviciu, rata şomajului fiind la sfârşitul lunii iunie de 5,81 la sută, în scădere faţă de mai 2013.
Firmele încă mai angajează ingineri
La fel ca şi până acum, oferta de posturi vacante a AJOFM Hunedoara abundă în slujbe în domeniul industrei uşoare. Hunedorenii care au meserii cum ar fi cea de confecţioner-asamblor în industria textilă sau de cusător piele sau înlocuitori ori operator industrial îmbrăcăminte din ţesături/tricotaje îşi pot găsi o slujbă în această perioadă, în judeţ fiind disponibile circa 80 de astfel de locuri de muncă, majoritatea fiind în municipiul de pe Cerna.
Pe locul secund în ceea ce priveşte domeniile unde şomerii din judeţ mai pot găsi de lucru se află alimentaţia publică, ospătarii, bucătarii sau barmanii fiind la mare căutare de către agenţii economici. Astfel, sunt disponibile 13 posturi de chelner, zece de barman şi tot atâtea de bucătar.
De asemenea, nu lipsesc nici locurile de muncă vacante destinate dulgerilor, fasonatorilor, sudorilor, fierarilor betonişti, mecanicilor auto sau muncitorilor necalificaţi.
În plus, şomerii cu studii au şi ei câteva oferte, în jur de zece posturi vacante fiind destinate inginerilor de diferite specialităţi, economiştilor sau fiziokinetoterapeuţilor.
Deva, în top la şomaj
Potrivit AJOFM Hunedoara, prin programele de mediere, în luna iunie, circa 1.260 de hunedoreni au renunţat la statutul de şomer, găsindu-şi un loc de muncă, cei mai mulţi dintre ei încheind contracte pe o durată nedeterminată. Cu ajutorul acestei instituţii au fost angajaţi, printre alţii, 322 de şomeri cu vârsta de peste 45 de ani, 27 unici întreţinători de familie, 20 de absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ şi o persoană cu handicap.
De asemenea, circa 260 de şomeri hunedoreni au fost angajaţi după ce au beneficiat de servicii de informare şi consiliere profesională din partea AJOFM, iar alţi aproape 20 şi-ai găsit o slujbă după ce au urmat cursuri de formare profesională.
La sfârşitul lunii iunie, Deva se putea „lăuda” cu cel mai mare număr de şomeri, 1.442, fiind urmată de Hunedoara cu 1.417 şi Brad cu 1.254 de locuitori aflaţi în căutarea unui loc de muncă.