Connect with us
Data: 22/02/2025
.

Actualitate

Delfinii îşi pot recunoaşte confraţii şi după 20 de ani de despărţire

Publicat

pe

Şi despre elefanţi se spune că nu îşi uită niciodată confraţii, însă reputaţia lor se bazează doar pe „dovezi anecdotice”, arată autorul studiului, Jason Bruck de la Universitatea din Chicago (Statele Unite), citat de AFP.
Cercetările lui s-au ocupat de recunoaşterea pe termen lung de către delfini a semnăturii personale, un fluierat caracteristic care reprezintă un fel de nume şi care face ca fiecare exemplar să fie imediat recunoscut de ai săi. Biologul a încercat să afle dacă delfinii păstrează în memorie semnătura unui confrate de care sunt despărţiţi de multă vreme.
Studiul s-a desfăşurat pe 43 de delfini din şase parcuri zoologice sau acvatice diferite din Brookfiled (aproape de Chicago). Cele şase unităţi au schimbat de-a lungul anilor animalele între ele, observându-le însă în mod integrat. În cadrul experimentului, delfinii au ascultat înregistrări cu fluierături ale confraţilor lor. S-a observat că au reacţionat mai mult la fluierături familiare, adică ale delfinilor cu care fuseseră în contact, chiar cu mulţi ani înainte. „Când aud un delfin pe care îl cunosc, se apropie repede de portavoce”, spune Jason Bruck. „Uneori se învârt, fluieră şi încearcă să obţină un răspuns”, adaugă el, menţionând cazul delfinilor Allie şi Bailey, care aveau doi şi patru ani când erau împreună la Dolphin Connection (Florida). Allie se află la parcul zoo din Brookfield, iar Bailey, la Dolphin Quest din Bermude. La 20 de ani şi jumătate de când s-au văzut ultima oară, Bailey o recunoaşte pe Allie.

Memorie socială mai bună decât la om

Potrivit cercetătorului – rezultatele studiului său sunt publicate în revista „Proceedings B” a Societăţii Regale Britanice -, delfinul are un nivel de recunoaştere „comparabil cu memoria socială a omului”. Acest tip de recunoaştere ar putea fi chiar mai durabil la delfin decât la om, arată Bruck, pentru că fluieratul delfinului rămâne neschimbat câteva decenii, în timp ce figura umană se modifică pe parcursul timpului. Nu se ştie în schimb de ce delfinii au o memorie socială atât de lungă. În libertate, ei au o speranţă de viaţă medie de 20 de ani, însă unele exemplare trăiesc şi 45 de ani şi chiar mai mult, încheie AFP.

 

 

Advertisement
Advertisement

Actualitate

L-ați văzut? Un băiat de 15 ani, din Vulcan, dat dispărut. A plecat de acasă și nu s-a mai întors

Publicat

pe

Redactat de

Un băiat, în vârstă de 15 ani, din municipiul Vulcan, este căutat de familie și polițiști, după a plecat de acasă, în cursul zilei de azi, în jurul orei 11:00, și nu a revenit până în prezent.

“Minorul Andrei Bogdan Ovidiu are următoarele semnalmente: înălțime 1,65 metri, greutate 60 kg, păr șaten, ten închis și ochi căprui. La momentul plecării, acesta purta o geacă în culorile alb-negru, pantaloni negri cu dungi de culoare roșie și pantofi negri”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Persoanele care dețin informații despre locul în care s-ar putea afla minorul sunt rugate să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție sau să apeleze numărul unic de urgență 112.

Polițiștii continuă căutările și fac apel către cetățeni, pentru a furniza orice informație care ar putea conduce la găsirea minorului dispărut.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Elevii hunedoreni se întorc la cursuri, de luni. Următoarea vacanță, în aprilie

Publicat

pe

Redactat de

Elevii din județul Hunedoara se vor întoarce de luni, la cursuri, după o săptămână de vacanță.

Fiecare Inspectorat Școlar a decis perioada în care elevii vor avea vacanța de schi, pentru județul Hunedoara aceasta fiind programată în perioada 17 -21 februarie 2025.

În aceeași perioadă, în vacanță sunt și elevii din București și județele Ilfov, Bihor, Sălaj, Cluj, Timiș, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova, Buzău, Călărași, Ialomița, Vrancea, Brăila și Vaslui.

Între 24 și 28 februarie, vor intra în vacanță elevii din județele Satu Mare, Maramureș, Arad, Dolj, Alba, Sibiu, Mureș, Suceava, Harghita, Brașov, Covasna, Neamț, Botoșani, Iași, Bacău, Galați, Tulcea și Constanța.

Următoarea vacanță de care se vor bucura copiii este cea de primăvară sau de Paște, programată în perioada 18 aprilie – 27 aprilie.

Advertisement

Vacanța de vară începe pe 21 iunie.

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

Clădirea Tribunalului Hunedoara și a Judecătoriei Deva va fi dată în folosință în cursul acestui an

Publicat

pe

Redactat de

Tribunalul Hunedoara și Judecătoria Deva vor reveni în sediul din centrul istoric al municipiului reședință de județ. Clădirea, veche de peste un secol, din imediata vecinătate a Palatului Magna Curia, a fost reabilitată și, în acest an, urmează să fie dată în folosință.

Lucrările, începute în urmă cu aproximativ patru ani

Lucrările de reabilitare a sediului vechi al Tribunalului Hunedoara și Judecătoriei Deva – o clădire monument istoric inclusă în zona de protecție a Ansamblului urban Bulevardul 1 Decembrie 1918 Deva, au fost demarate în urmă cu aproximativ patru ani. În vara lui 2021, ambele instanțe au fost mutate într-un imobil situat pe Calea Zarandului, nr. 73 (fosta Strada Dorobanţilor, nr. 34), din municipiu, unde își desfășoară activitatea și în momentul de față.

Sediul vechi în care își desfășurau activitatea Tribunalul Hunedoara și Judecătoria Deva a fost cuprins în programul național de consolidare a infrastructurii din municipiile de județ. Lucrările la clădirea tribunalului au fost începute în anul 2021, iar în cursul acestui an urmează să fie dată în folosință, după ce termenul de finalizare al lucrărilor rămase de executat, inclusiv dotarea cu mobilier nou a fost prelungit până la 14.06.2025”, se arată în sinteza Raportului privind activitatea Curții de Apel Alba- Iulia, căreia îi sunt arondate instanțele din județul Hunedoara.

Clădirea Tribunalului Hunedoara și Judecătoriei Deva a fost construită în 1897. Construcţia a fost realizată în stil baroc, pe care îl mai păstrează şi în prezent. Imobilul a fost construit ca sediu de instanţă judecatorească, funcţionând cu această destinaţie până în anul 1963, când a intrat în folosinţa Comitetului Judeţean de Partid Hunedoara. Începând cu luna mai 1990 clădirea a revenit în administrarea Ministerului Justiției – Tribunalul Hunedoara.

Advertisement

 

 

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate