
La Deva
Simpozioanele, prelegerile sau expoziţiile de carte legate de evenimentul „24 Ianuarie 1859” vor preceda hora jucată în faţa primăriei din reşedinţa de judeţ
Elevi, profesori, cadre militare, muzeografi sau reprezentanţi ai administraţiei locale se vor prinde astăzi, într-o Horă a Unirii simbolică, cu prilejul împlinirii a 154 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Acţiunea va avea loc în faţa primăriei din municipiul Deva cu începere de la ora 14:00, după ce, în mai multe instituţii de cultură din oraş vor fi organizat înainte mai multe simpozioane, conferenţieri şi expoziţii de carte, toate legate de măreţul act al Unirii.
De la inspectoratul şcolar…
Asociaţia Profesorilor de Istorie (APIR) din România CLIO”, filiala Hunedoara, organizează cu începere de la ora 13:00 la Sala „Spiru Haret” a Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Hunedoara, un simpozion dedicat Zilei Unirii. La eveniment vor participa elevi de la Colegiile şi şcolile generale din municipiu care vor asista la cuvântările profesorilor de istorie din cadrul APIR Hunedoara pe aceste teme. Vor fi dezbătute evenimentele legate de contextul intern şi internaţional al Unirii, personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza precum şi reformele înfăptuite în timpul domniei sale. „Prin această manifestare, APIR Hunedoara doreşte să aducă un omagiu unuia dintre cele mai importante momente ale istoriei noastre moderne, realizarea Unirii Principatelor prin dubla alegere a lui Alexandu Ioan Cuza ca domn al Moldovei la 5 ianuarie 1859 şi ca domn al Ţării Româneşti la 24 ianuarie a aceluiaşi an. Dubla alegere a lui Cuza a pus marile puteri europene în faţa unui fapt împlinit, arătând voinţa, atât a clasei politice cât şi a naţiunii, spre o Unire deplinăşi nu trunchiată, aşa cum au dorit-o acestea prin Convenţia de la Paris din 1858”, spune Simion Molnar, profesor şi preşedinte APIR Hunedoara.
…La Cercul Militar
Tot astăzi, cu începere de la ora 13:00, în Sala Festivă a Cercului Militar din Deva are loc simpozionul ştiinţific „Momente memorabile în istoria românilor – 24 ianuarie 1859”. Evenimentul este organizat de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva împreună cu Asociaţia Culturală „Casina Naţională” din localitate şi gaşdele acestei acţiuni. În deschiderea oficială a simpozionului vor lua cuvântul principalii reprezentanţi ai instituţiilor organizatoare ce vor prezenta importanţa istorică a evenimentului de la 24 ianuarie 1859 dar, vor fi prezentate şi câteva lucrări ce privesc evenimentul elogiat. „Premisele unui vis împlinit Unirea Principatelor Române”, şi „Ecouri ale Unirii de la 1859 în presa hunedoreană”, vor fi prezentate de dr. Adela Herban şi Daniel Iancu, specialişti ai muzeului devean.
„Evenimentul marchează importanţa istorică a unirii Principatelor Române ale Moldovei şi Ţării Româneşti într-un singur stat, precum şi consecinţele acestui act politic pentru dezvoltarea ulterioară a tânărului stat în contextul istoric intern şi în cel european al acelor vremuri”, spune Liliana Ţolaş(foto), director al MCDR Deva.
Şi apoi… la horă!
După încheierea acţiunilor organizate de reprezentanţii instituţiilor amintite, elevii participanţi împreună cu profesorii coordonatori se vor deplasa în Piaţa Victoriei din faţa sediului Primăriei municipiului Deva, unde, împreună cu cadrele militare din rândul Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervăşi Retragere şi alături de reprezentanţii MCDR Deva, vor dansa Hora Unirii. La eveniment va participa şi taraful „Românaşul” al Liceului de Muzicăşi Arte Plastice „Sigismund Toduţă” din localitate.
[notification type=”info”]
„Unirea Principatelor Române”, marcată şi la IJJ Hunedoara
Şi la sediul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Hunedoara, precum şi la nivelul structurilor componente, se vor organiza, astăzi, cu ocazia sărbătoririi actului de la 24 ianuarie 1859, acţiuni de comunicări pe tema „Unirea Principatelor Române”. La acestea vor participa cadrele militare din instituţie.
Pe de altă parte, jandarmii hunedoreni vor asigura ordinea publică pe timpul desfăşurării manifestaţiilor publice organizate cu acest prilej în localităţile Deva, Hunedoara, Vulcan şi Haţeg. Ei recomandă participanţilor la aceste manifestări publice să respecte precizările organizatorilor şi forţelor de ordine. În cazul în care observă producerea unor fapte antisociale, cetăţenii se pot adresa direct jandarmilor aflaţi în dispozitivele de ordine publică sau pot solicita sprijin la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.
[/notification]