Connect with us
Data: 03/10/2024
.

Actualitate

Despre Unire… în instituţiile judeţene şi apoi în stradă

Publicat

pe

La Deva

Simpozioanele, prelegerile sau expoziţiile de carte legate de evenimentul „24 Ianuarie 1859” vor preceda hora jucată în faţa primăriei din reşedinţa de judeţ

Elevi, profesori, cadre militare, muzeografi sau reprezentanţi ai administraţiei locale se vor prinde astăzi, într-o Horă a Unirii simbolică, cu prilejul împlinirii a 154 de ani de la Unirea Principatelor Române.

14:00 este ora la care se va încinge o horă în faţa primăriei municipiului Deva

14:00 este ora la care se va încinge o horă în faţa primăriei municipiului Deva

Acţiunea va avea loc în faţa primăriei din municipiul Deva cu începere de la ora 14:00, după ce, în mai multe instituţii de cultură din oraş vor fi organizat înainte mai multe simpozioane, conferenţieri şi expoziţii de carte, toate legate de măreţul act al Unirii.

De la inspectoratul şcolar…

Asociaţia Profesorilor de Istorie (APIR) din România CLIO”, filiala Hunedoara, organizează cu începere de la ora 13:00 la Sala „Spiru Haret” a Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Hunedoara, un simpozion dedicat Zilei Unirii. La eveniment vor participa elevi de la Colegiile şi şcolile generale din municipiu care vor asista la cuvântările profesorilor de istorie din cadrul APIR Hunedoara pe aceste teme. Vor fi dezbătute evenimentele legate de contextul intern şi internaţional al Unirii, personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza precum şi reformele înfăptuite în timpul domniei sale. „Prin această manifestare, APIR Hunedoara doreşte să aducă un omagiu unuia dintre cele mai importante momente ale istoriei noastre moderne, realizarea Unirii Principatelor prin dubla alegere a lui Alexandu Ioan Cuza ca domn al Moldovei la 5 ianuarie 1859 şi ca domn al Ţării Româneşti la 24 ianuarie a aceluiaşi an. Dubla alegere a lui Cuza a pus marile puteri europene în faţa unui fapt împlinit, arătând voinţa, atât a clasei politice cât şi a naţiunii, spre o Unire deplinăşi nu trunchiată, aşa cum au dorit-o acestea prin Convenţia de la Paris din 1858”, spune Simion Molnar, profesor şi preşedinte APIR Hunedoara.

Advertisement

…La Cercul Militar

MolnarTot astăzi, cu începere de la ora 13:00, în Sala Festivă a Cercului Militar din Deva are loc simpozionul ştiinţific „Momente memorabile în istoria românilor – 24 ianuarie 1859”. Evenimentul este organizat de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva împreună cu Asociaţia Culturală „Casina Naţională” din localitate şi gaşdele acestei acţiuni. În deschiderea oficială a simpozionului vor lua cuvântul principalii reprezentanţi ai instituţiilor organizatoare ce vor prezenta importanţa istorică a evenimentului de la 24 ianuarie 1859 dar, vor fi prezentate şi câteva lucrări ce privesc evenimentul elogiat. „Premisele unui vis împlinit Unirea Principatelor Române”, şi „Ecouri ale Unirii de la 1859 în presa hunedoreană”, vor fi prezentate de dr. Adela Herban şi Daniel Iancu, specialişti ai muzeului devean. Liliana-Tolas„Evenimentul marchează importanţa istorică a unirii Principatelor Române ale Moldovei şi Ţării Româneşti într-un singur stat, precum şi consecinţele acestui act politic pentru dezvoltarea ulterioară a tânărului stat în contextul istoric intern şi în cel european al acelor vremuri”, spune Liliana Ţolaş(foto), director al MCDR Deva.

Şi apoi… la horă!

După încheierea acţiunilor organizate de reprezentanţii instituţiilor amintite, elevii participanţi împreună cu profesorii coordonatori se vor deplasa în Piaţa Victoriei din faţa sediului Primăriei municipiului Deva, unde, împreună cu cadrele militare din rândul Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervăşi Retragere şi alături de reprezentanţii MCDR Deva, vor dansa Hora Unirii. La eveniment va participa şi taraful „Românaşul” al Liceului de Muzicăşi Arte Plastice „Sigismund Toduţă” din localitate.

[notification type=”info”]

„Unirea Principatelor Române”, marcată şi la IJJ Hunedoara

Advertisement

Şi la sediul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Hunedoara, precum şi la nivelul structurilor componente, se vor organiza, astăzi, cu ocazia sărbătoririi actului de la 24 ianuarie 1859, acţiuni de comunicări pe tema „Unirea Principatelor Române”. La acestea vor participa cadrele militare din instituţie.

Pe de altă parte, jandarmii hunedoreni vor asigura ordinea publică pe timpul desfăşurării manifestaţiilor publice organizate cu acest prilej în localităţile Deva, Hunedoara, Vulcan şi Haţeg. Ei recomandă participanţilor la aceste manifestări publice să respecte precizările organizatorilor şi forţelor de ordine. În cazul în care observă producerea unor fapte antisociale, cetăţenii se pot adresa direct jandarmilor aflaţi în dispozitivele de ordine publică sau pot solicita sprijin la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.

[/notification]

 

Advertisement

Actualitate

Primarul din Hărău propune unirea a trei comune

Publicat

pe

Redactat de

Tema reorganizării administrativ – teritoriale este reluată periodic, la nivel central, mai ales în anii electorali, cum este și 2024, dar istoria ne-a arătat că totul rămâne doar la nivel declarativ. Un primar dintr-o comună hunedoreană vine, însă, cu o propunere concretă în acest sens.

Cu Rapoltu Mare și Certeju de Sus

Prezent în emisiunea SPUNE CE CREZI, difuzată pe postul de televiziune online SERVUSHD TV și moderată de colega noastră Ioana Popescu, Lucian Mihael Albu Weber, primarul din Hărău, a vorbit, în premieră, despre demersurile pentru comasarea dintre comuna sa și alte două localități rurale învecinate, Rapoltu Mare și Certeju de Sus. “Se tot vorbește de ceva timp despre reorganizarea administrativ – teritorială, iar din punctul meu de vedere aceasta trebuie făcută. Eu îmi doresc acest lucru și o spun în premieră, în această emisiune, că am și făcut pași în acest sens. Nu mai putem merge mai departe cu comune de 80 de locuitori, de 200, de 500, de 1.500 de locuitori. Din mai multe motive nu se mai poate merge înainte. Astfel, am avut deja discuții cu primarul din Rapoltu Mare și ne-am pus de acord să facem demersurile pentru a uni cele două comune. Am discutat și cu vecinii de la Certeju de Sus. Acolo va fi un primar nou, căruia i-am adus la cunoștință intențiile noastre. Acesta încă nu a luat vreo decizie, pentru că este prematur, însă cu Rapoltu Mare am discutat aceste aspecte încă dinainte de alegeri, iar dinspre Certeju de Sus așteptăm un răspuns în viitor”, a spus Lucian Mihael Albu Weber, primarul reales al comunei Hărău.

O nouă localitate, cu 7.000 de locuitori

Noua localitate ar avea în jur de 7.000 de locuitori și, în plus, cele trei comune nu vor fi împărțite, pe sate, către diferite orașe. „Vreau să fac o comună mare, cu 6-7.000 de locuitori. Dacă se va face reorganizarea administrativ teritorială estimez că în jur de 70% dintre actualele comune vor dispărea, majoriatea urmând a fi înghițită de orașe. Adică tot ce este pe lângă Orăștie va merge acolo, la fel la Călan, Hațeg sau Brad. Pe noi, probabil, ne vor sparge, o parte la Deva, o parte la Simeria. Eu vreau să păstrez și noțiunea asta de rural. Acum nu discutăm de numele viitoarei comune sau de cine va candida ca și primar. Aceste aspecte nu le-am discutat niciodată”, a mai declarat primarul din Hărău în emisiunea SPUNE CE CREZI de pe SERVUSHD TV.

Decât codaș la oraș, mai bine-n satul tău fruntaș

În cazul acestei comasări administrativ – teritoriale se potrivește de minune zicala „Decât codaș la oraș, mai bine-n satul tău fruntaș”. Mai exact, primarul din Hărău a explicat că în cazul în care comunele vor fi arondate la orașe, acestea nu au puterea ecponomică pentru a investi în așezările rurale pe care le vor încorpora. Eu am o altă viziune. Nu mă intersează dacă voi fi viitorul primar al noii comune, dar știu că în urma mea a rămas ceva pentru cetățeni.

Vreau să rămână o comună mare, în rural, pentru că altfel va fi o periferie a unui oraș care, oricum, nu are un nivel de dezvoltare cum trebuie și nu va veni să investească la tine nimic. Sunt foarte multe beneficii, mai ales în ce privește proiectele de dezvoltare”, a menționat Lucian Mihael Albu Weber.

Procedură deloc complicată

Pentru a se face această unire trebuie urmată o anumită procedură, care nu este deloc complicată. „Facem totul pas cu pas. Primul lucru ce va trebui să-l facem sunt Hotărâri de Consiliu Local prin care ne exprimăm acordul pentru noua comună și să organizăm un referendum în acest sens. După Hotărâri urmează ceilalți pași, adică discuții cu Consiliul Județean, cu Prefectura, cu Ministerul Dezvoltării, în care să punem toate lucrurile la punct, și apoi va avea loc referendumul. Conform legislației în vigoare, pentru ca referendumul să fie valid, trebuie să participe la el 30% din populație, iar votul majorității decide. Dacă se votează pentru, se validează referendumul și, apoi, se va face unificarea comunelor”, a mai precizat primarul comunei hunedorene Hărău.

Advertisement

O prioritate pentru viitorul mandat

Primarul din Hărău a reafirmat că nu se cramponează de o funcție, deși nu ascunde faptul că și-ar dori să fie primarul noii comune, afirmând, totodată, că unirea celor trei localități va fi una dintre prioritățile noului mandat. „Această acțiune va fi una dintre prioritățile mele în viitorul mandat. Dacă și Certejul va fi de acord, vom avea o comună, repet, de circa 7.000 de locuitori. Ar fi o comună sănătoasă, cu forță economică și cu tot ceea ce mai trebuie. Aceasta este viziunea mea și sper să o înțeleagă și cetățenii. Voi face tot ceea ce îmi stă în puțință pentru ca oamenii să înțeleagă că totul este doar în beneficiul lor. Nu este o condiție ca eu să fiu primarul viitoarei comune. Aș fi, însă, ipocrit, să spun că nu m-ar intersa să fiu în fruntea noii comunități, dar nu este, repet, o prioritate de-a mea”, a afirmat actualul și viitorul primar al comunei Hărău, Lucian Mihael Albu Weber, în cadrul emisiunii SPUNE CE CREZI, difuzată pe postul de televiziune online SERVUSHD TV. Întreaga emisiune poate fi urmărită pe pagina de Facebook ServusHD TV sau accesând link-ul https://fb.watch/uZTteOLBNM/.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Stranierii Hunedoarei iau lecții de limba română

Publicat

pe

Redactat de

Jucătorii străini sosiţi în această vară la Corvinul Hunedoara, respectiv croatul Predrag Vladic, nord – macedoneanul Kristijan Ackovski, belgianul Mehdi Lehaire și nigerienii Goodnews Chuku, Jimmy Otega și Odejobi Babatunde, au început, în această săptămână, cursuri de limba română.

Acest lucru se face pentru ca acomodarea lor să decurgă mult mai repede şi mult mai bine şi pentru ca ei, stranierii Corvinului, să se simtă, realmente, #AcasălaHunedoara. “Prilej cu care le mulţumim pentru deschidere şi disponibilitate doamnei directoare Dana Vişovan şi colectivului de profesori de la Şcoala Gimnazială Nr. 1. Aceştia se vor asigura că Predrag, Kristijan, Mehdi, Chukwu, Jimmy şi Odejobi vor comunica mult mai uşor şi, sperăm noi, cât mai fluent, în limba română. Spor băieţi”, au scris, pe pagina lor oficială de Facebook, cei de la FC Corvinul 1921 Hunedoara.

Foto: Facebook FC Corvinul 1921 Hunedoara
Citeste mai mult ...

Actualitate

37 de trenuri electrice noi vor intra în circulație. Vor deservi și rute din județ

Publicat

pe

Redactat de

Un număr de 37 de trenuri electrice vor intra în circulație, începând din noiembrie 2024, a anunțat Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF). Noile trenuri electrice vor circula și pe rute din județul Hunedoara.

ARF a anunțat că a semnat un act adițional ce modifică prevederile contractului aferent proiectului care prevede achiziționarea a 37 de rame electrice interregionale noi, denumite RE-IR și achiziționarea serviciilor de mentenanță și reparații necesare funcționării respectivelor trenuri, încheiat între Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), în calitate de autoritate contractantă, pe de o parte, și Alstom Ferroviaria S.p.A., în calitate de furnizor, pe de altă parte.

“Documentul în cauză modifică elementele legate de durata contractului și prevede unele clauze contractuale care să permită punerea, temporară, în funcțiune cu călători a RE-IR TS3, ce va fi livrată de Alstom și face obiectul CSP aprobat prin HG nr.1328/28.12.2023, în vederea circulației temporare cu călători pe calea ferată din România. Astfel, trenurile livrate de Alstom sunt preconizate a intra în circulația cu călători, în baza livrării întregului lot de 37 de trenuri și obținerii autorizațiilor de tip și de introducere pe piața din România, în perioada noiembrie 2024 – decembrie 2025”, se arată într-o informare a ARF.

Serviciile de mentenanță vor fi prestate pe o durată de 15 ani începând cu data recepției fiecărei rame electrice.

Contract de 1,7 miliarde de lei

Advertisement

ARF reamintește că valoarea totală a contractului de finanțare este de 1.708.996.863,41 lei, finanțarea fiind distribuită după cum urmează: 1.213.523.359,27 lei – valoarea eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor( FEDR); 214.151.181,05 lei – bugetul propriu al beneficiarului; 281.322.323,09 lei – cheltuieli neeligibile, inclusiv TVA.

Pe ce rute vor circula

Rutele deservite de ramele electrice de lung parcurs sunt: București Nord – Constanța, București Nord – Brașov – Arad – Timișoara, București Nord – Brașov – Cluj, București Nord – Brașov – Deda – Cluj, București Nord – Brașov, București Nord – Iași, București Nord – Suceava, București Nord – Galați, București-Nord – Craiova – Târgu Jiu- Petroșani – Simeria, București Nord-Craiova-Timișoara-Arad, Cluj-Timișoara, Cluj-Suceava-Iași.

Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul de Coeziune, prin Programul Transport 2021-2027.

Sursa foto: Autoritatea pentru Reformă Feroviară – ARF/Facebook
Advertisement
Citeste mai mult ...

ANGAJAM femeie de serviciu

Societate Comercială angajează femeie de serviciu din Hunedoara, program de lucru 8 ore, carte de munca, salariu motivant.
Se iau in considerare doar CV-urile depuse la sediul din Hunedoara, str. Eroilor 2bis.
Relații suplimentare la telefon 0254 715 497.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate