Actualitate
„Destinația anului 2024”: Castelul Corvinilor și Cetățile Dacice din Munții Orăștiei – pe primul loc în cea mai importantă competiție din turismul românesc
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2024/05/443717940_2939641746187685_2620632741877527742_n.jpg)
Două obiective turistice din județul Hunedoara s-au clasat pe primul loc în concursul „Destinația Anului 2024”, apreciată ca fiind cea mai importantă competiție din turismul românesc. Castelul Corvinilor de la Hunedoara și Cetățile Dacice din Munții Orăștiei au fost declarate câștigătoare la două categorii foarte disputate – „Atracții cultural -educative”, respectiv „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Decernarea premiilor a avut loc marți seară, în cadrul unei Gale de excepție, la Ateneul Român.
Castelul Corvinilor a obținut locul 1 la categoria „Atracții cultural-educative”. După ce, la ediția de anul trecut a competiției, impunătorul monument medieval de la Hunedoara s-a clasat pe locul al doilea, în 2024 a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, la secțiunea mai sus menționată.
„Obţinerea acestui titlu este o confirmare a faptului că modul în care este administrat şi promovat Castelul Corvinilor este unul corect, dar şi a faptului că este recunoscută pe plan naţional atenţia deosebită acordată de municipalitate atât monumentului în sine, prin proiectele de restaurare – conservare, dar şi zonei adiacente, prin proiectele de punere în valoare şi adaptare la cerinţele actuale ale turismului. Încă din primul meu mandat am spus-o, o repet şi acum: Castelul Corvinilor are un potenţial fantastic pe care, cu muncă şi pricepere, suntem obligaţi să îl punem în valoare. Asta am făcut în ultimii opt ani, iar rezultatele se văd atât în ce priveşte numărul de vizitatori, dar şi în ce priveşte numărul de unităţi de cazare din Hunedoara. Distincţia primită ne onorează, dar ne şi obligă să continuăm pe acelaşi drum: cel al dezvoltării Hunedoarei ca destinaţie turistică excepţională”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, prezent la festivitate alături de managerul Muzeului Castelului Covinilor, Sorin Tincu.
Cetățile dacice din Munții Orăștiei ((Sarmizegetusa Regia, Blidaru, Costești, Piatra Roșie), care au concurat la o categorie aparte, cea a „Tărâmurilor cu istorie și tradiție”, au câștigat, de asemenea, primul loc. „LOCUL 1 – Cei mai buni! Cetățile Dacice din Munții Orăştiei! Așa cum merită, județul Hunedoara este la înălțime! Locul 1 la concursul „Destinația Anului 2024″, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Este un efort comun al unei echipe de profesionişti: DGAMPT și Consiliului Județean Hunedoara! Un premiu binemeritat de județul Hunedoara! Vă mulțumim pentru susținere!”, a transmis, la rândul său, Radu Barb, directorul DGAMPT Hunedoara, imediat după decernarea premiilor.
Alte două obiective turistice din județul Hunedoara, care au concurat în competiție, au obținut rezultate foarte bune: Țara Hațegului – Destinație de Ecoturism obținut locul 3 la secțiunea „Regiuni eco-turistice”, după ce anul trecut a fost câștigătoarea categoriei, iar Dinosaur World Transylvania s-a aflat în finală la secțiunea „Distracție și Aventură”.
În competiția „Destinația Anului 2024”, desfășurată în perioada 31 ianuarie -8 mai 2024, la cele 12 categorii, s-au înscris peste 300 de destinaţii din toată țara, dintre care 129 au fost declarate finaliste.
Lista tuturor finaliştilor Destinaţia Anului 2024 poate fi consultată aici.
„Destinația Anului” este o competiţie de interes naţional organizată în parteneriat cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Alianţa Pentru Turism, Institutul pentru Oraşe Vizionare (IOV), Asociaţia Cred în România, Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR), Federaţia Asociaţiilor de Promovare Turistică din România (FAPT), RoBoost Antreprenoreşti, Re-Patriot, Urlaub in Rumänien, Academia de Studii Economice Bucureşti şi Asociaţia de Ecoturism din România (AER).
Actualitate
Noi meciuri amicale pentru hunedorenele din Liga 3
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2024/04/jiul-liga-3-1.jpg)
Liga 3 de fotbal se va relua la sfârșitul săptămânii viitoare cu meciurile etapei a XVI-a, antepenultima a sezonului regular. Până atunci, însă, cele două divizionare terțe din județul Hunedoara, Minerul Lupeni și Jiul Petroșani, își continuă pregătirile.
Două victorii pentru Minerul
În programul de pregătire al acestora figurează, în mod firesc, și meciuri amicale. Astfel, în ultimele zile, cei de la Minerul Lupeni, au susținut două meciuri amicale, ambele în deplasare. În primul dintre acestea cei de la Lupeni, locul 5 în seria 9, cu șanse mari de a juca în play-ff au jucat la Hațeg cu liderul din Liga 4 Hunedoara, Unirea DMO. Cei de la Lupeni, în rândul cărora au revenit Androne și Prem, au început bine jocul și, după nicio jumătate de oră, conduceau prin golurile înscrise de Creciunesc (14) și Eshun (28). La pauză s-a intrat, însă, cu 2-1 în favoarea echipei din Valea Jiului, gazdele reușind să reducă din handicap în minutul 35 prin Pușcă, din penalty. Scorul final, de 3-1 pentru echipa din Lupeni, a fost stabilit de către Popescu, care a transformat o lovitură de pedeapsă în minutul 58. În acest meci antrenorul celor de la Minerul Lupeni, Dan Voicu, s-a bazat pe Boison (Drîngă 30, Raț 60) – Androne (46 Toma), Vlad (60 Hârsan), Creciunesc, Doboș – Prem (46 June), Marinca, Ciucurescu (46 Trancă), Mândreci (46 Petea) – Eshun (46 Popescu), Baidoo (71 Tanți). Apoi cei de la Minerul aveau programată participarea la un triunghiular la Târgu Jiu, cu gazdele de la CSM, lideri în Liga 4 Gorj, și cu colega de eșalon Dinamo București, locul 4 în seria 4, cu șanse de play-off, dar echipa bucureșteană a renunțat la acest eveniment. În atare condiții, cei de la Lupeni, la care a evoluat și Dulap, după o accidentare, au jucat un amical cu CSM Târgu Jiu, în care s-au impus cu 3-0 (2-0), prin reușitele lui Popescu (36), Baidoo (44) și Petea (48). În acest meci pentru lupeneni au evoluat Raț (30 Boison, 60 Drîngă) – Toma (70 Hârsan). Vlad (39 Dulap), Creciunesc, Doboș (53 Ciucurescu) – June (70 Prem), Marinca, Petea (60 Eshun), Trancă – Baidoo, Popescu, iar pe bancă au mai fost Bedea, revenit, și el, după o indisponibilitate, Tanți și Androne. Până în prezent cei de la Minerul Lupeni au jucat șase meciuri amicale, toate în deplasare, reușind patru victorii, respectiv 4-0 cu Minerul Motru (locul 9 în Liga 4 Gorj), 1-0 cu colega de eșalon și eterna rivală Jiul Petroșani, 3-1 cu Unirea DMO și 3-0 cu CSM Târgu Jiu, și au pierdut cu 0-3 la FCU Craiova (locul 9 în Liga 2) și 2-4 la Vulturii Fărcășești (locul 4 în seria 8, cu șanse de play-off). Dacă nu apar modificări de ultim moment. Cei de la Lupeni vor mai juca miercuri, 19 februarie, încă un amical pe terenul celor de la CSM Târgu Jiu și mai caută un adversar pentru acest sfârșit de săptămână pentru un ultim meci de pregătire înainte de începerea campionatului.
Ce îi așteaptă pe cei de la Lupeni
Campionatul se va relua în perioada 28 februarie – 1 martie, iar cele două echipe hunedorene sunt pe poziția a cincea, prima din afara play-off-ului, în seriile în care evoluează, dar la distanțe surmontabile. Astfel, cei de la Lupeni au același număr de puncte cu a patra clasată din seria 9, Poli Timișoara, dar un golaveraj mai slab, diferența fiind făcută de un singur gol. De asemenea, Minerul este la două puncte de locurile doi și trei, ocupate de CSC Ghiroda și Progresul Pecica, departajate de golaveraj, și la cinci de liderul seriei, CSC Peciu Nou. În primul meci al anului Lupeniul joacă acasă cu Lotus Felix, locul șapte și la șase puncte de play-off, și cu șanse infime la primele patru poziții, același lucru fiind valabil și pentru a șasea clasată, Viitorul Arad, care stă mai bine la golaveraj decât echipa din Bihor. Urmează o deplasare la Gloria Cermei, antepenultima clasată și doar cu șanse pur teoretice la play-off, iar în ultima etapă Minerul va juca, la Lupeni, cu actualul lider, CSC Peciu, într-un meci ce ar putea fi decisiv pentru ocuparea unuia dintre primele patru locuri. Pe de altă parte, cei de la Lupeni sunt siguri că, în cazul în care câștigă cele trei meciuri rămase din sezonul regular, vor ajunge în play-off, întrucât echipele din fața lor vor juca între ele, iar cineva va pierde, inevitabil, puncte în aceste dueluri. Ce este cert în acest moment în seria 9 este că ultimele două clasate, Timișul Șag și Avântul Periam, nu mai au șanse de calificare în play-off.
Înfrângere pentru Jiul
Cealaltă echipă hunedoreană din Liga 3, Jiul Petroșani, locul 5 în seria 8, a jucat, și ea, un nou meci amical, pe teen propriu, cu Unirea DMO. Spre nemulțumirea antrenorului Gabriel Radu, Jiul a pierdut, în mod oarecum surprinzător, de la Unirea DMO, cu scorul de 1-3, golul petroșănenilor fiind înscris de Fulga, în vreme ce pentru liderul din Liga 4 Hunedoara au marcat Pușcă, Păștilă și Vulc. Echipa din Petroșani a început jocul în formula Turiță – Geană, Petruț, Dobre, Hondorocu – Sandu, Pruteanu, Jinga, Buțurcă – Velici, Gogescu, pe parcurs mai intrând portarul Mureșan și jucătorii de câmp Vreja, Dunca, Giurică, Petre și Fulga. Și Jiul a jucat tot șase meciuri amicale până acum, câștigând unul, 3-1, acasă, cu CSM Târgu Jiu, remizând, 2-2, pe terenul celor de la CSC Ghiroda (locul 2 în seria 9, cu șanse mari de play-off), și pierzând 0-1 cu Minerul Lupeni și cu același scor afară la CSU Alba Iulia (locul 3 în seria 7 și calificată în play-off), cu 2-4 la Petroșani cu Vulturii Fărcășești și 1-3 cu Unirea DMO. În progranmul inițial de pregătire al petroșănenilor pentru miercuri, 19 februarie, era programat un meci la Unirea Alba Iulia (locul 2 în seria 7 și calificată în play-off), dar, după toate probabilitățile, jocul nu va avea loc, echipa din județul vecin pregătind întâlnirea de baraj din Cupa României cu divizionara secundă CSM Reșița. Dacă nu vor apărea modificări de ultimă oră, un ultim meci de pregătire al Jiului din presezon va fi la Petroșani, în acest weekend, tot în compania celor de la Unirea DMO.
Ambele echipe cu șanse la play-off
Astfel, Jiul este la două puncte de poziția a patra, ocupată de Vulturii Fărcășești. În prima etapă din acest an, programată la finele lunii în curs și începutul lui martie, Jiul va primi vizita celor de la Unirea Bascov, poziția a treia și cu șapte puncte mai mult decât petroșănenii. Apoi va urma alt meci acasă, cu penultima clasată, Aro Câmpulung, Jiul urmând a termina sezonul regular în deplasare la Gilortul Târgu Cărbunești, echipă cu șanse doar pur teoretice la play-off, acum fiind pe șapte și la șase puncte în spatele petroșănenilor. În aceeași situație cu cei de la Cărbunești este și a opta clasată, Unirea Bascov. Pe de altă parte, la doar un punct în spatele trupei din Petroșani se află Speed Bradu, care își face aceleași calcule ca și Jiul, având și avantajul a trei puncte asigurate în ultima etapă, datorită retragerii din competiție a ultimei clasate, Sparta Horezu. În conluzie, cu trei victorii Jiul poate spera la play-off, dar va depinde și de jocul altor rezultate. Mai este de menționat faptul că primele două clasate din serie, SCM Râmnicu Vâlcea și ACSO Filiași au asigurată, deja, prezența în play-off.
Actualitate
Atenționare de avalanșă în masivele montane din județul Hunedoara: Salvamont recomandă prudență
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/480436591_946022364378348_3360254171441258097_n.jpg)
Salvamont Hunedoara avertizează asupra riscului de avalanșă în zona montană înaltă a județului Hunedoara, în special la altitudini de peste 1.800 de metri, unde stratul de zăpadă nou depus este instabil.
În Carpații Meridionali, zăpada recent căzută măsoară între 15 și 20 cm, având o structură pulverulentă, fără consistență și cu o aderență redusă la stratul deja existent. În zonele adăpostite și pe văi, depozitele de zăpadă ajung la 50-60 cm, iar în apropierea crestelor s-au format plăci de vânt fragile, care pot ceda ușor.
„Stratul de zăpadă va continua să crească, iar chiar și o supraîncărcare slabă poate duce la fisurarea și dislocarea acestuia, generând avalanșe de dimensiuni medii, izolat mari”, au precizat salvamontiștii.
În prezent, riscul de avalanșă este de nivel 2 pe o scară de la 1 la 5, însă, având în vedere prognoza care indică continuarea ninsorilor, acesta ar putea crește.
Salvamont Hunedoara recomandă turiștilor să evite traseele montane de altitudine până când stratul de zăpadă se stabilizează, pentru a preveni incidentele și situațiile periculoase.
FOTO: FACEBOOK SALVAMONT HUNEDOARA
Actualitate
Trei persoane, printre care un copil, rănite în urma unui accident rutier produs la Săliștioara
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/WhatsApp-Image-2025-02-18-at-14.26.04_5e74e67b.jpg)
Trei persoane, printre care și un copil de aproximativ șapte ani, au fost rănite, în urma unui accident rutier produs, astăzi, în localitatea Săliștioara, din comuna Vălișoara.
Mai multe echipaje de intervenție și de prim-ajutor au acționat la fața locului. “Pompierii Detașamentului Deva au acționat pentru a gestiona situația de urgență, atât cu două autospeciale de intervenție, cât și cu o ambulanță SMURD. De asemenea, la locul producerii accidentului au fost direcționate și două ambulanțe SAJ. În eveniment au fost implicate două autoturisme în care se aflau, în total, cinci persoane. Echipajele de prim ajutor au preluat două femei și un copil de aproxiamtiv 7 ani, acesta fiind însoțit de tatăl său în ambulanța SMURD. Persoanele care au avut nevoie de îngrijiri medicale au fost transportate la UPU Deva, cu cele trei ambulanțe aflate la locul accidentului. Cauzele producerii accidentului urmează să fie stabilite de instituțiile cu atribuții în acest sens”, au informat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.
Sursa foto: ISU Hunedoara
Ce spun polițiștii
În urma primelor verificări, polițiștii au stabilit că un șofer, în vârstă de 43 de ani, aflat la volanul unui autoturism pe direcția de mers Deva-Brad, ar fi derapat într-o curbă și ar fi pătruns pe contrasens. „Ulterior, autoturismul bărbatului, domiciliat în municipiul Deva, a intrat în coliziune cu un alt autovehicul, condus de o femeie de 28 de ani, care circula din sensul opus de mers. În urma impactului, trei persoane au fost rănite (conducătoarea auto și doi pasageri, unul fiind minor), acestea fiind transportate la spital pentru îngrijiri medicale”, au informat și reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Din cauza accidentului, traficul în zonă a fost temporar dirijat, pe o singură bandă de mers.
Polițiștii continuă cercetările pentru a stabili cauzele și împrejurările exacte ale producerii evenimentului rutier.
„Recomandăm conducătorilor auto să circule cu prudență, să adapteze viteza la condițiile de drum, reducând viteza atunci când carosabilul este alunecos sau acoperit cu zăpadă, și să sporească atenția în trafic. De asemenea, reamintim șoferilor că este obligatorie echiparea autovehiculelor cu anvelopele de iarnă, dacă se deplasează pe drumuri unde carosabilul este acoperit de zăpadă, gheață sau polei”, au transmis reprezentanții IPJ Hunedoara.
- Actualitatecu 2 zile in urma
Tânărul care a ucis un pieton pe DJ 705F a fost reținut. Se afla sub influența substanțelor psihoactive
- Actualitatecu 2 zile in urma
Actualizare| Mai mulți baloți de paie au ars în urma incendiului de la Sântămărie Orlea
- Actualitatecu 2 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 17 – 21 februarie, în județul Hunedoara
- Actualitatecu o zi in urma
Hunedoara: „Grădinile” de lângă blocuri – desființate
- Actualitatecu o zi in urma
ArcelorMittal Hunedoara și-a întrerupt temporar activitatea. Angații, în șomaj tehnic
- Actualitatecu o zi in urma
VIDEO| Doar un viceprimar la Deva, momentan. Cel de-al doilea nu a putut fi ales
- Actualitatecu o zi in urma
Incendiu la un vagon al trenului IR 1823: Pasagerii evacuați în siguranță
- Actualitatecu o zi in urma
40 de copii, din Deva, cu părinți plecați la muncă în străinătate, monitorizați de asistenții sociali