Connect with us
Data: 03/04/2025
.

Actualitate

Dinozaurul “plimbăreț” – Magyarosaurus Dacus, popas în parcul central din Sălașu de Sus

Publicat

pe

Macheta celebrului Magyarosaurus dacus, cea care a traversat două continente și un ocean, a poposit la Sălașu de Sus și poate fi admirată în parcul central din localitate. Macheta, unicat la nivel mondial, are aproximativ șapte metri lungime și mai mult de trei înălțime și a fost realizată de paleoartiștii canadieni Brian Cooley și Mary Ann Wilson pentru Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, respectând întocmai dimensiunile și anatomia celui mai mare dintre dinozaurii pitici care au trăit în insula Haţeg.

Descoperit la Sânpetru de către baronul Ferencz Nopcsa – unul dintre fondatorii paleobiologiei, a fost denumit, de către acesta, în 1915, Titanosaurus Dacus, urmând ca, în 1932, Friedrich von Huene, paleontolog german, să îl redenumească Magyarosaurus Dacus, făcând referire la naționalitatea lui Nopcsa. Este un dinozaur erbivor, patruped, cu spatele și părțile laterale protejate de plăci osoase împotriva atacurilor dinozaurilor carnivori.

S-a plimbat prin Europa și aproape toată România

După ce a părăsit Canada, țară în care a fost realizat, macheta dinozaurului a străbătut Oceanul Atlantic și s-a aflat într-un periplu european, la Antwerp în Belgia. Apoi a vizitat Parisul, a străbătut Germania, Austria și Ungaria unde a făcut o oprire la Geoparcul Bakoni – Balaton. Ajuns în România, Magyarosaurus dacus a făcut o scurtă oprire și la Deva de unde a plecat spre Brașov, Sărata Monteoru – în Geoparcul Ținutul Buzăului – și Tulcea, unde a traversat brațul Sf.Gheorghe al Dunării. La Constanța, sauropodul ”s-a bălăcit” în Marea Neagră și s-a fotografiat lângă nava de cercetări marine Mare Nigrum a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină – GeoEcoMar. Apoi s-a îndreptat spre Capitală, pentru o oprire la sediul Universității din București, şi, în final, în 2014, s-a întors „acasă”, la Haţeg, bucurând numeroși copii care l-au văzut „în carne și oase”.

“Obosit după ce a străbătut mii de kilometri, a hotărât să poposească în parcul central din Sălașu de Sus, unde îl puteți vizita și astăzi”, au transmis reprezentanții Info Turism Sălașu de Sus/Cetatea Medievală Mălăiești.

Sursa: Cetatea Medievala Malaiesti / InfoTurism Salasu de Sus-Facebook

Actualitate

Avem hunedoreni la mondialele de fudokan

Publicat

pe

Redactat de

Șase sportivi de la Budo Kurai Samurai Hunedoara au participat la Finala Campionatului National de Karate fudokan, cu rezultate excelente, aceștia cucerind 17 medalii.

Cele mai bune rezultate le-a obținut Maya Suciu, care a devenit triplă campioană națională. Totodată, Robert Andonache a devenit triplu vicecampion național, iar Ianis Sărmășan a cucerit cinci medalii, una de argint și patru de bronz. De asemenea, Luca Mureș a cucerit un argint și un bronz, Robert Andrei a fost de trei ori pe locul al treilea, iar Luca Gălățeanu a urcat, într-un rând, pe ultima treaptă a podiumului de premiere. Prin aceste rezultate toți cei șase sportivi de la Budo Kurai Samurai Hunedoara au obținut calificarea la Campionatul Mondial de karate fudokan din Polonia.

Practicanții de arte marțiale de la clubul hunedorean sunt pregătiți de Janos Simo, 6 DAN, care este și vicepreședinte al Federației de Karate Fudokan și Discipline Asociate din România.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Ștafetă de bronz

Publicat

pe

Redactat de

 

 

Zilele trecute au avut loc, la București, Campionatele Naționale de atletism în sală pentru juniori U13 și U14.

Printre tinerii atleți prezenți în Capitală s-au numărat și cei legitimați la ACS Triathletic Hunedoara, unde sunt antrenați de profesorul Florin Bucur. Hunedorenii, care au concurat la categoria U13, au avut o evoluție remarcabilă, reușind cucerirea unei medalii de bronz la ștafeta de 4X2 tururi fete, care le-a avut în componență pe Lorena Foca, Sara Beiu, Afrodite Poenar și Antonia Bucur. De asemenea, Aidan Popa a fost pe patru la 60 plat și al cincilea la 200, în vreme ce Antonia Bucur a fost a opta în finala de la 200 de metri.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Cel mai performant mamograf din România, operațional la Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Femeile din Hunedoara și împrejurimi vor avea acces la investigații medicale de înaltă precizie, fără a mai fi nevoite să parcurgă zeci de kilometri. Cel mai modern mamograf din România devine operațional începând de astăzi, în Ambulatoriul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara.

Aparatul, achiziționat cu sprijinul Primăriei Municipiului Hunedoara, a reprezentat o investiție de aproximativ 500.000 de euro și este destinat atât pacientelor programate în ambulatoriu, cât și celor internate în spital, la recomandarea medicului curant.

Cum pot beneficia pacientele de investigații gratuite?

Mamografiile 2D sunt disponibile pe baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie, în timp ce pentru mamografiile 3D este necesar un bilet de trimitere de la un medic specialist. De asemenea, ecografiile de sân pot fi efectuate cu trimitere de la medicul de familie sau de la un specialist.

Programări și orar de funcționare

Programările se fac luni și miercuri, între 13:00 și 14:00, la numărul de telefon 0757.070.792.

Advertisement

Mamografiile vor fi realizate conform următorului program:
Luni și miercuri: 08:00 – 14:00
Joi: 14:00 – 20:00

Sprijin pentru sănătatea hunedorencelor

Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, a subliniat importanța acestei investiții pentru comunitate: „Am răspuns pe loc afirmativ solicitării de sprijin formulate de Spitalul Municipal când a venit vorba despre nevoia unui mamograf la Hunedoara. Susținerea domeniului sănătății a fost mereu prioritară pentru mine. Mă bucur că avem aici cel mai modern mamograf din România și anticipez că acesta va deservi nu doar orașul, ci și o bună parte a județului Hunedoara. Felicit echipa de conducere a Spitalului Municipal pentru implicare și sunt sigur că și această nouă investiție va salva vieți”.

Noua dotare reprezintă un pas semnificativ pentru îmbunătățirea serviciilor medicale locale, facilitând accesul rapid la investigații esențiale pentru depistarea precoce a cancerului de sân.

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA HUNEDOARA

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate