Actualitate
Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, prezent la Paris, la întâlnirea Rețelei Europene a Geoparcurilor în an aniversar

În perioada 5-6 martie 2025, sediul UNESCO din Paris a fost gazda celei de-a 51-a reuniuni a Comitetului de Coordonare al Rețelei Europene a Geoparcurilor (European Geoparks Network – EGN). Această manifestare s-a dovedit a fi un moment de referință în anul care marchează un deceniu de la adoptarea Programului Internațional pentru Geoștiințe și Geoparcuri al UNESCO (International Geoscience and Geoparks Programme), consolidând angajamentul comunității internaționale pentru protejarea patrimoniului geologic, natural și cultural și promovarea dezvoltării durabile. Întâlnirea aniversară a reunit reprezentanți ai celor 109 geoparcuri din 28 de țări europene.

Sursa foto: Irina Tirdea
Evenimentul a inclus atât discuții interne de coordonare a rețelei, cât și sesiuni deschise, beneficiind de prezența unor personalități de rang înalt din UNESCO, membri ai Consiliului Executiv al Rețelei Globale a Geoparcurilor (Global Geoparks Network) și ai delegațiilor permanente pe lângă UNESCO ale țărilor participante la eveniment. Discursul de deschidere a fost susținut de doamna Simona-Mirela Miculescu, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar, Președinta celei de-a 42-a sesiuni a Conferinței Generale UNESCO, care a evidențiat rolul geoparcurilor UNESCO în construirea unui viitor sustenabil prin colaborare internațională și schimb de bune practici. La rândul lor, reprezentanții UNESCO și partenerii internaționali au susținut intervenții importante, prin care și-au reafirmat angajamentul instituțional pentru dezvoltarea și extinderea rețelei geoparcurilor la nivel global.
În cadrul sesiunilor interne ale Comitetului de Coordonare, s-au discutat aspecte esențiale privind guvernanța rețelei, strategii de comunicare, finanțare și adaptarea comunităților geoparcurilor la schimbările climatice. De asemenea, reprezentanții geoparcurilor europene au votat pentru selectarea teritoriului care va organiza cea de-a 18-a Conferință EGN din 2026. Câștigător a fost desemnat Geoparcul Internațional UNESCO Saimaa din Finlanda.

Sursa foto: Irina Tirdea
Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București, a fost reprezentat de dr. Cristian Ciobanu, coordonator local și membru al Comitetului Consultativ al EGN. „A fost o onoare pentru mine să reprezint România și Țara Hațegului în acest loc cu încărcătură istorică și simbolistică importante pentru întreaga omenire – sediul UNESCO din Paris. Deși are deocamdată doar două geoparcuri internaționale UNESCO, România este foarte activă în Rețeaua Europeană și contribuie semnificativ la direcțiile strategice de dezvoltare ale rețelei și la întărirea colaborării internaționale între geoparcuri. Acest lucru a fost evident zilele acestea prin discursul doamnei ambasador Simona-Mirela Miculescu. Excelența sa, alături de o Delegație Permanentă a României profesionistă și dedicată, și-a reafirmat susținerea pentru Programul Internațional pentru Geoștiințe și Geoparcuri, dar mai ales sprijinul pentru geoparcurile românești”, a afirmat dr. Cristian Ciobanu la întoarcerea de la eveniment.

EGN Paris
Această reuniune ce a marcat un moment aniversar confirmă încă o dată că geoparcurile UNESCO sunt mai mult decât simple teritorii – ele sunt adevărate laboratoare în aer liber dedicate inovației, educației și implicării comunitare, în măsură să modeleze un viitor sustenabil pentru generațiile viitoare.

Sursa foto: Korbély Barnabás
Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 195 de teritorii din 48 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.
Sursa: Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului
Actualitate
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 23 – 25 aprilie, în județul Hunedoara

Rețele Electrice România anunță întreruperi de energie electrică, în perioada 23 -25 aprilie 2025, în câteva localități din județul Hunedoara.
Ziua / Data |
| ||||||
Miercuri, 23 Aprilie 2025 |
| ||||||
Joi, 24 Aprilie 2025 |
| ||||||
Vineri, 25 Aprilie 2025 |
|
„Rețele Electrice România a redus pe cât posibil întreruperile programate pentru a minimiza disconfortul clienților. Acestea au loc când sunt necesare lucrări de mentenanță sau modernizări ale rețelei, situații în care sunt luate toate măsurile de siguranță pentru protejarea consumatorilor și colegilor noștri. Regretăm neplăcerile resimțite, în cazurile în care aceste lucrări vă perturbă temporar activitățile”, transmit reprezentanții companiei.
Lista întreruperilor programate se regăsește şi pe site-ul www.reteleelectrice.ro şi poate fi consultată în secțiunea Întreruperi programate.
Actualitate
Activități de tragere în poligonul de la Bârcea Mică

În poligonul cu destinație specială de la Bârcea Mică, de lângă Deva, vor avea loc, mâine, activități de tragere.
“Unitatea Militară 02332 aduce la cunoștința cetățenilor că marți, 22 aprilie 2025, între orele 09:00-15:30, va efectua activități de tragere în poligonul cu destinație specială Bârcea Mică. Accesul populației în zona poligonului este interzis în timpul executării activității de tragere”, se arată într-un comunicat transmis de Compartimentul de presă al Primăriei Muncipiului Deva.
Actualitate
Acțiuni ferme ale polițiștilor rutieri în trafic: șoferi fără permis, viteze excesive și conducere sub influența alcoolului sancționate drastic

Polițiștii rutieri hunedoreni au desfășurat, la sfârșitul săptămânii trecute, o serie de acțiuni intensificate în trafic. Controalele au vizat prevenirea accidentelor rutiere și identificarea celor care pun în pericol siguranța circulației publice. În urma acestor activități, au fost constatate mai multe încălcări ale legislației rutiere.
Un tânăr, în vârstă de 18 de ani, a fost surprins, sâmbătă, la volanul unui autoturism pe DJ 687C, în localitatea General Berthelot, deși nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie. Un caz similar a fost depistat la Hațeg, unde un alt tânăr, tot de 18 ani, a fost prins conducând un autoturism, chiar dacă avea dreptul de a conduce suspendat.
În aceeași zi, pe DN 76, la Vălișoara, a fost depistat un conducător auto în vârstă de 24 de ani, care, potrivit polițiștilor, nu poseda permis de conducere valabil pe teritoriul României și nu avea dreptul legal de a conduce pe teritoriul țării. Viteza cu care se deplasa – 107 km/h într-o zonă limitată la 50 km/h – a atras atenția radarului, iar polițiștii l-au oprit și au întocmit dosar penal pentru conducere fără permis.
Tot sâmbătă, pe raza comunei Lăpugiu de Jos, un bărbat de 55 de ani a fost depistat conducând un autoturism fără numere de înmatriculare. Verificările au arătat că vehiculul nu era înmatriculat, faptă ce a condus la întocmirea unui dosar penal pentru punerea în circulație a unui vehicul neînmatriculat. De asemenea, la Lupeni, un tânăr de 25 de ani a fost surprins de polițiști conducând fără a deține permis de conducere. Și în acest caz, a fost întocmit dosar penal pentru conducere fără permis.
La Petrila, un bărbat de 49 de ani a fost depistat în timp ce conducea sub influența băuturilor alcoolice, cu o concentrație de 1,45 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la spital pentru recoltarea de probe biologice, iar cercetările continuă pentru stabilirea alcoolemiei, în cauză fiind întocmit dosar penal.
Un alt caz de conducere sub influența alcoolului a fost descoperit de polițiști duminică, 20 aprilie, în municipiul Vulcan, unde un bărbat de 50 de ani, din Vulcan, a fost înregistrat de aparatul etilotest cu o valoare de 0,53 mg/l, alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care s-au recoltat probe biologice, în cauză fiind întocmit dosar penal.
Polițiștii transmit un mesaj ferm: nu va fi tolerată nicio abatere care ar putea pune în pericol viețile participanților la trafic. Astfel de acțiuni vor continua, iar cei care ignoră legea vor fi trași la răspundere conform prevederilor legale.
- Actualitatecu 2 zile in urma
Update: Femeia a fost găsită decedată
- Actualitatecu 17 ore in urma
A murit Papa Francisc
- Actualitatecu 3 zile in urma
Lumina Sfântă s-a aprins la Ierusalim
- Actualitatecu 2 zile in urma
Tradiția ciocnitului ouălor de Paște. O practică plină de semnificații și legături ancestrale
- Actualitatecu 2 zile in urma
Retezatul Hațeg, ultima calificată în Final Four
- Actualitatecu 2 zile in urma
Momârlanii din Valea Jiului dau startul nedeilor în prima zi de Paște
- Actualitatecu 17 ore in urma
Incendiu puternic la o casă din satul Tărățel. Focul ar fi pornit de la o lumânare aprinsă
- Actualitatecu 2 zile in urma
Mihai Bobonete și Mihai Rait revin la Deva cu un nou spectacol de comedie. Show-ul de stand-up comedy „Life is life”, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean”