Actualitate
Țara Hațegului Geoparc UNESCO: Educație și acțiune comunitară pentru protejarea resurselor de apă
Proiectul UNESCO & abrdn „Promovarea dezvoltării durabile prin programele și siturile UNESCO” aduce în prim-plan importanța utilizării durabile a apei în Țara Hațegului, Geoparc Global UNESCO. Prin acest proiect, derulat în România, se urmărește creșterea gradului de conștientizare asupra securității apei în cadrul Geoparcului și împuternicirea studenților și comunităților locale să protejeze și să gestioneze resursele de apă într-un mod responsabil.
Proiectul pune accent pe cercetare, educație și acțiune comunitară, implicând activ tinerii și locuitorii din Țara Hațegului în inițiative de protecție a mediului. Prin intermediul acestui program, studenții sunt educați cu privire la importanța apei ca resursă vitală și sunt încurajați să dezvolte soluții durabile pentru a asigura conservarea acesteia pentru generațiile viitoare.
”Avansarea utilizării durabile a apei prin cercetare, educație și acțiune comunitară în Țara Hațegului Geoparcul Global UNESCO. În cadrul proiectului UNESCO & abrdn “Promovarea dezvoltării durabile prin programele și siturile UNESCO”, în România Țara Hateg UGGp crește gradul de conștientizare a securității apei în Geoparc, împuternicirea studenților și comunității locale să protejeze resursele de apă”, arată Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului.
Acțiunile concrete ale proiectului contribuie la o mai bună înțelegere a provocărilor legate de securitatea apei și la dezvoltarea unei culturi a sustenabilității în rândul comunităților locale, subliniind rolul esențial pe care îl joacă fiecare persoană în protejarea mediului natural din Geoparc.
FOTO: FACEBOOK GEOPARCUL INTERNAȚIONAL UNESCO ȚARA HAȚEGULUI
Actualitate
Bărbat arestat preventiv, după ce ar fi furat mai multe bunuri dintr-un magazin din Deva
Un bărbat, în vârstă de 33 de ani, din Deva, a fost arestat preventiv, pe o perioadă de 30 de zile, după ce ar fi furat mai multe bunuri dintr-un magazin din municipiu.
Fapta s-ar fi consumat pe timpul nopții, acesta intrând prin efracție, prin spargerea unui geam.
„Polițiștii au fost sesizați, în data de 10 noiembrie a.c., de angajata unui magazin din municipiul Deva cu privire la faptul că persoane necunoscute ar fi sustras mai multe bunuri (țigări, mezeluri etc) din incinta acestuia. În urma verificărilor, a reieșit că fapta s-ar fi petrecut în cursul nopții de 9/10 noiembrie a.c., când un bărbat ar fi pătruns prin efracție (spargerea unui geam) în interiorul spațiului comercial, de unde ar fi sustras mai multe produse. În urma activităților de cercetare și investigare, polițiștii au identificat prezumtivul autor în persoana unui bărbat de 33 de ani, din Deva”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Bărbatul a fost prezentat, în cursul zilei de ieri, 11 noiembrie, Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva. Procurorii au dispus măsura arestării preventive a acestuia pentru 30 de zile.
Actualitate
A nins la Straja. Stațiunea montană din Valea Jiului, în straie de iarnă
Prima zăpadă din acest sezon s-a așternut peste stațiunea montană Straja, cea mai căutată din județul Hunedoara. A nins și un strat de omăt a pus stăpânire peste tot.
Covorul alb de nea ce s-a așternut a fost surprins în imagini, publicate pe reţeaua de socializare.
Sursa foto: Cabana Edelweiss -Straja/Facebook
Salvamontiștii le recomandă celor care merg la munte să se echipeze corespunzător și să se informeze cu privire la traseele pe care doresc să le parcurgă. „Începând cu altitudini de peste 1200 metri, putem sa avem strat de zăpadă, ceață, vânt puternic, temperaturi negative și in timpul zilei. Solicitați informații la Salvamont cu privire la starea traseului pe care doriți sa îl parcurgeți! Nu uitați, echipele Salvamont, prietenii dumneavoastră de nădejde de pe cărările munților, sunt singurele structuri abilitate legal să desfășoare activități de salvare montană a persoanelor accidentate pe munte!, a transmis Salvamont România.
Zona de sud a județului Hunedoara se află, până în această seară, la ora 20:00, sub o avertizare meteo de Cod galben de ninsori însemnate cantitativ.
Actualitate
Anchete sociale pentru acordarea burselor sociale studenților din Deva
Direcția de Asistență Socială Deva efectuează anchete sociale pentru acordarea burselor sociale studenților cu domiciliul sau reședința în Deva. Ancheta este obligatorie dacă familia studentului nu are venituri sau dacă unul dintre părinți locuiește și lucrează în străinătate.
Cererea de anchetă socială trebuie să fie însoțită de acte de identitate, stare civilă și adeverință de venit pentru toți membrii familiei, precum și de adeverința de student.
”Direcția de Asistență Socială Deva efectuează, în această perioadă, anchete sociale în vederea acordării de burse sociale pentru studenții care au domiciliul sau reședința în municipiul Deva. Potrivit legislației care stabilește criteriile generale de acordare a burselor pentru studenții din învățământul superior de stat, cu frecvență, ancheta socială este obligatorie dacă nicio persoană din familia studentului nu realizează venituri sau dacă cel puțin un părinte al studentului lucrează sau domiciliază în străinătate. Ancheta socială se efectuează pe baza cererii scrise a studentului, care va fi însoțită de următoarele documente: adeverință de student; acte de identitate și acte de stare civilă pentru toți membrii familiei; adeverință de venit pentru toți membrii familiei. Cererea și documentele justificative se depun la Direcția de Asistență Socială Deva (Str. I.L. Caragiale, nr. 4, etaj 1 – Serviciul Evidență și Plată Beneficii de Asistență Socială) sau pot fi trimise electronic, pe adresa dasdeva@primariadeva.ro. Conform legii, beneficiarii burselor sociale pot fi: studenții orfani de unul sau ambii părinți, studenții care provin din familii monoparentale sau studenții proveniți din centrele de plasament și cu venituri sub plafonul stabilit pentru acordarea bursei sociale; studenții bolnavi de TBC, aflați în evidența unităților medicale, cei care suferă de diabet, boli maligne, boală cronică de rinichi în program de dializă, astm bronșic, epilepsie, cardiopatii congenitale, hepatită cronică, glaucom, miopie gravă, boli autoimune forme severe, boli rare, boli hematologice severe, surditate bilaterală, cei infectați cu virusul HIV sau bolnavi de SIDA, cei cu dizabilități locomotorii (încadrați în grad de handicap) – fără a se lua în considerare nivelul venitului pe membru de familie; studenții a căror familie nu a realizat, în cele 12 luni înainte de începerea semestrului/anului universitar, un venit lunar net mediu pe membru de familie mai mare decât salariul de bază minim net pe economie (2.363 lei, în prezent)”, informează reprezentanții Direcției de Asistență Socială Deva.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA
-
Actualitatecu 20 de ore in urma
Deveanca Cristina Deac, câștigătoare de turneu din circuitul mondial ITF la tenis paralimpic
-
Actualitatecu o zi in urma
Minoră de 17 ani, dată dispărută. Ar fi plecat de la “Pediatria” spitalului din Deva unde era internată cu bebelușul său -UPDATE
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Adversarii celor de la West Deva nu s-au prezentat la meci!
-
Actualitatecu 2 zile in urma
180 de noi locuri de muncă și investiții de 20 milioane euro pentru IMM-uri, prin Programul Tranziție Justă
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Etapă fără eșec pentru echipele hunedorene din Liga 3
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Corvinul, victorie pe final de meci
-
Actualitatecu o zi in urma
Liga 4: Primele două clasate se distanțează în clasament
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Comuna Baru investește în reabilitarea a 8 clădiri publice și instalarea de stații de încărcare pentru vehicule electrice